Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Egzersizleri ertelemek için öneriler

01 Mayıs 2021 - 11:18

"Egzersizlerinizi yapmak istiyorsunuz ancak içinizden gelmiyor ve bugün değil, yarın değil diyerek erteliyor musunuz? Türlü bahanelerle canım istemiyor diye duygusallığınızın ardına mı sığınıyorsunuz? Ertelemek performansınızın düşmesine mi neden oluyor? İşte ertelemeyi yenmen için ipuçları..."
 
Uzun bir liste planlamaktan kaçının. Birçok insan gece yatmadan ertesi gün neler yapacağını hayal etmeye ve planlamaya başlar. Ertesi gün yapacaklarını adeta bir liste gibi kafasında sıraya dizer. Ertesi gün olduğunda gün içerisinde çıkan aksi durumlarla karşılaşır ve listesini olduğu gibi gerçekleştiremez. Yapamadıkları için hayal kırıklığına uğrar ve kendi performansını sorgular. Bu listede yapılacaklar hele ki sayı olarak fazlaysa kişide kaygı uyandırır. Nasıl yapacağım ve nasıl yetişeceğim endişe hissettirir. Endişe ve kaygı arttığından ise insanın canı hiç bir şey yapmak istemez ve bütün bir listeyi boş verin ve erteleme reaksiyonu verir. Aslında planlı olmak, motive olabilmek ertelemeyi yenmede etkili gibi görünse de kaygı yaratacağı için yapacaklarınızı uzunca bir liste haline getirip kafanızda kurmaktan vazgeçin.
 
Ne yapacağınıza karar verin.  Kafanızda gün içerisinde ne yapacağınıza, hangisine öncelik tanıyacağınıza dair pek çok düşünce olur. Aslında insanlar sadece bunların hangisini yapacaklarını düşünmekten bir işe başlayamazlar. Bir şeye tam başlayacakken, aklınıza diğer yapacak iş gelir, ona başladığınızda bir başkası derken... Bu hiçbir şeye tam olarak dikkat veremeyip, her şeyden biraz yapıp, her şeyin eksik yapılmasına neden olur. Dolayısıyla böyle durumlarda ilk başlanılacak işin hangisi olduğuna, önem sırasına karar vermek ve hızlıca eyleme geçmek önemlidir. 
 
Bir bütünü parçalara böl. Yapmayı planladığınız egzersizi, yani bir bütünü parçalara bölün. Parça parça yapmak motivasyonunuzu arttırır. Hiç yapmamaktansa parça parça yapmak sonuca daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Gözünüzde büyütmeyin.
 
Fazla düşünmeden başla. Kafanızda sürekli nasıl yapacağınızı düşünmektense hemen eyleme geçin. Fazla düşünce insanı hareketsizleştirir, motivasyonu düşürür ve düşünürken enerji harcadığınız için hiçbir şey yapmadan duygusal olarak yorulmuş hissedersiniz. Dolayısıyla hemen başlayın. Fazla düşünmeyin.
 
Hemen şimdi! İşlerin ertelenebileceğine dair alışkanlık kazandığınız için sürekli daha sonra yapabileceğinizi düşünürsünüz. Her şeyi erteleyen insanlar mutluluklarını da ertelerler. Şu işi bitirdikten sonra rahat edeceğim, bu aktiviteyi yaptıktan sonra mutlu olacağım gibi düşüncelerle duygularını yaşamayı da ertelerler. Sadece egzersizi bitirdikten sonra rahatlayacağınız hissini düşünmeyin, egzersizi yaparken de nasıl rahat hissedebilirsiniz diye düşünün. Hemen şimdi felsefesini benimseyin.
 
Egzersiz anında da rahat, stressiz hissedebilirsiniz. Egzersizleri, antrenmanları tamamladığınıza odaklanmak rahat hissettirir. Ancak bunu şimdi de yapabilirsiniz. Günlük sporunuzu, aktivitenizi kolayca tamamladığınızı düşünün. İşlerinizin kolayca akıp gideceğine dair olumlamalar yapın. Olumlamalar ile başlarsanız stresten uzaklaşır, dikkatinizi toplar daha kısa sürede bitirebilirsiniz.
 
Vaktinizi verimli değerlendirebilme tekniklerini araştırın ve kaygı yönetimini öğrenin. Genellikle kaygı yönetimi konusunda sıkıntı yaşayanlar egzersizleri düzene koymakta, zaman baskısı altında çalışabilmekte zorlanırlar. Yapılacak işler bir yük gibi görülür ve baskı oluşturur. Aslında gerçekte böyle olmasa bile, hatta çok başarılı olsanız bile başarısız hissedecekmiş gibi davranırsınız. Endişeler yaşarsınız. Yetersizlik ve başarısızlıktan korkar bu yoğun korkular sonucunda da kendinize kötüyü yaşatırsınız. Kaygı performansınızı her türlü işte bozacağı için kaygı yönetimini öğrenmelisiniz.
 
Sonuçtan değil süreçten keyif alın. En çok motivasyonu bozan şeyin süreçten keyif alamamak olduğunu bilmelisiniz. Sadece ve sadece bir olayın sonucunu isterseniz bu süreçten keyif almamanıza neden olur ve çabuk pes edersiniz. Bazı işleri yaparken istemeseniz bile bunun artık sizi zorlayan bir şey olmasından ziyade, yaşam biçiminiz olduğunu benimseyin. Sonuçtan değil, sonuca giden yoldan keyif alın. Yol sizi mutlu etsin. Böylelikle o işi tamamlayamasanız bile süreç odaklı olursanız yaptığınız kadarı sizi tatmin eder. Sonuç odaklı olursanız başarısız hisseder ve özgüveninizi düşürürsünüz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum