Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Basketbolcuların sosyal medya yönetimi

02 Haziran 2022 - 15:25

"Tanınmış basketbolcuların belirli kitlelere ulaşma oranı, diğer mesleklere göre daha fazla olabileceği için, mümkün olduğunca örnek gösterilebilecek davranışlar yapmak pozitif bir imaj sağlayacaktır. "
 
Spor dünyada en çok ilgi gören sektörlerin başında geliyor... Artık her şeyin dijitalleşmeye başladığı bu zamanlarda, profesyonel anlamda spor sektöründe yer almak ve bir marka olmak için sosyal medya kullanımınıza önem vermeniz gerekir. Günümüzde hemen hemen her marka sosyal mecralarda yer alarak popüler olmakta ve bunu sürdürmektedir. Birçok sosyal platform tanınmış kişiler ve markaların görünen yüzüdür. Bu amaçla ihtiyaca yönelik sosyal medya yönetimi üzerine çeşitli meslekler yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak sosyal medya yönetilirken; bunun, sporcunun psikolojisi üzerine etkileri de göz ardı edilmemelidir.
 
Paylaşılan her şey sporcunun hem profesyonel hem de özel hayatını etkileyebileceği için paylaşımların dikkatle ve özenle yapılması gerekir. Günlük yaşamınızda paylaşmayı istediğiniz her şey ne yazık ki sosyal medyaya uygun olmayacaktır ve kişisel imajınızı etkileyecektir. Ayrıca paylaşılan şeylerden pişmanlık duyulup o mecradan silinse de kısa zaman içerisinde bile büyük bir kitleye yayılmış olabilir ve paylaşımın zihinlerden silinmesi mümkün olmayabilir. Bu sebeple paylaştığınız her şeyi defalarca düşünmek gerekir. 
 
- Sosyal medya yönetimini doğru yapmanın avantajları neler olur?
 
- Daha çok hayran ve taraftar kitlesine ulaşılır. İnsanlar destek verdikleri sporcuları ve takımları sosyal medyada takip etmek isterler hatta merak ederler. Bu merak duygularını giderme amaçlı ara ara yapılan paylaşımlar sizi daha çok popüler kılacaktır.

Doğru kullanıldığında sporcu kimliğinize değer katacaktır. Sosyal medyayı profesyonelce kullandığınızda marka değeriniz artar. Her şeyin dijitalleşmeye başladığı dünyada sizde sosyal mecra imajınızla orada olmalısınız; çünkü insanlar hayranlık duydukları kişileri takip etmek ister. Onlardan haber almak ister. Sizi takımınızdan bağımsız olarak da takip ederler.
 
- Neleri paylaşmalı, neleri paylaşmamalısınız?
 
- Kaçınmanız gereken paylaşımlara gelirsek... Toplumu ayrıştırabilecek, ayrımcılık yapan, şiddet içerikli, argo söylemler, saldırganca tavır içeren her türlü görsel, içerik, yazı ve tavırdan uzak durmak gerekir. Özellikle sporda agresif tavırlar fazlaca yer alır. Rakipler hakkında negatif yorumların yapıldığı paylaşımlar görülmektedir. Birçok kişi eleştirilere cevaplar verirken yine sosyal medya hesaplarını kullanır. Bu hemen bir kitleye ulaşabilmek adına zaman zaman avantajlı olsa bile; içerik açısında aşağılayan, rekabet hissettiren, küçümseyici ya da agresif içerik varsa bu tarz cevaplar vermekten kaçmalısınız. Her ne kadar duygu yoğunluğunuz ile paylaşımlar yapmak isteseniz de kullandığınız platformun profesyonel hayatınızın bir parçası olduğunu unutmayın.
 
Özel hayat ile ilgili paylaşımların da çok sık yapılması profesyonel kimliğinizi bozacaktır. Hayranlar takip ettikleri takımlardan, oyunculardan özel olarak da haber almak isterler. İyi ve mutlu bir aile bütünlüğünü zaman zaman paylaşmak örnek teşkil etmesi açısından kabul edilebilir bir davranış olacaktır. Ancak gidilen partiler, tatiller gibi detay içerikler paylaşmamak kurumsal kimlik açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca paylaşımların altına yazılan yazılar ve detaylar uzun süre hatırlanacağı için özenle seçilmelidir. Herhangi birine gönderme yapmak vs. gibi davranışlar tercih edilmemelidir.
 
Arttırmanız gereken paylaşımlar,
 
Tanınmış basketbolcuların belirli kitlelere ulaşma oranı, diğer mesleklere göre daha fazla olabileceği için, mümkün olduğunca örnek gösterilebilecek davranışlar yapmak pozitif bir imaj sağlayacaktır.

Başarılarınız... Bazı insanlar başarıları ile gündeme gelmekten mütevazilikten ötürü rahatsız olur. Övgü aldıklarında, iyi işler başardıklarında kendilerini ön plana koymak yerine daha çok mütevazilikle cevap verirler. Ancak bu bir zaman sonra başarılarınızın yeterince fark edilmemesine neden olabilir. Dolayısıyla başarılarınızı ön plana çıkarmaktan korkmayın. Sosyal medya ile başarılarınızı destekleyin. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum