Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Basketbol ve özel hayat dengesi

03 Kasım 2021 - 13:55

"Bir basketbolcu kendi iç huzurunu sağlayamadıkça, yaşamdan keyif alıp mutlu olmadıkça yaptığı işte de mutlu hissetmeyecektir. Doyumlu bir iş yaşamı için özel hayatında neler yaptığına dikkat etmesi gerekir."
  
Bazı mesleklerde özel hayat dengesini kurabilmek oldukça zordur; çünkü bazıları yaşamın tam içerisindedir. Alışkanlıklarınız, yaşam düzeniniz, hayatı yaşamayı tercih etme şekliniz ve sosyal yaşantıdaki davranışlarınızın tümü meslek hayatınızı etkiler. Özellikle de profesyonel sporcu olmak bahsettiğim dengenin ayarlanmasının zor olduğu mesleklerdendir; çünkü sporun kendisi günlük yaşamımız içerisinde bütünüyle vardır.
 
Sağlıklı bir yaşam biçimi belirlemiş bireyler için spor vazgeçilmezken, bunu iş olarak tercih eden sporcuların seçimleri günlük yaşamda bazen şaşırtıcı değişkenlikler gösterebilir. Spor psikolojisiyle ilgili destek verirken her spor dalında olabildiği gibi basketbolda da sporcuların bazı sıkıntılarının ve zorluklarının olduğunu tespit ettim. 
 
Özellikle özel yaşamlarında zararlı alışkanlıklara sahip olmak gibi... Örneğin, bazen gizlense de sigara, alkol hatta madde kullanabiliyor, kumar oynayabiliyor, ayrıca gece hayatı, aşk, ilişkiler, evlilik ve cinsellik dengesini de korumakta güçlük çekebiliyorlar.
 
Bir basketbolcu performansını etkileyebilecek bu davranışların sonuçlarını çok iyi bilse bile; ne yazık ki özel hayatında bunları yapmaya devam edebilir. Bunun sebebi  bu alışkanlıkların birçoğunun geçmişten getirilmiş olmasıdır. Sporu yaşam biçimi haline getirmek ile onu iş olarak görmek arasında gerçekten fark vardır. 
 
Birçok sporcu sağlıklı yaşam biçimi şeklinde görmek yerine geçmiş yaşantılarından dolayı zararlı alışkanlıklar gösterebilir, çok küçük yaşlarda mutsuz aile ortamlarında büyümüş olabilir. Başarılı bir sporculuk sağlıklı bir hayatı benimsemekten geçer. 
 
Bunu benimseyebilmekte her zaman geçmiş alışkanlıklarla çok kolay mümkün olmamaktadır. Eğer sporu bu şekilde sağlıklı bir yaşam biçimi olarak benimseyebilmeye engel olacak zararlı alışkanlıklar varsa, mutlaka basketbolcularımız destek almalıdır. Bu tarz sorunlar gizlilik ilkesi gereği 'psikolog ve danışan sporcu arasında saklı kalıp' terapide çalışılmaktadır.
 
Zararlı alışkanlıklar, bağımlılıklar sorunu; sağlıklı bir yaşam felsefesi olarak alınmalı... Nefes, tıkanıklık problemi yaratacak sigaraya; uyuşukluk ve zihin bulanıklığı yapacak alkole; koordinasyonu ve kimyayı değiştirecek madde kullanımına ihtiyaç yoktur.
 
Gece hayatı sorunu; Geceleri geç saatlere kadar gece hayatında bulunmak, uykusunu yeterince alamayacakları için sporcuları yine olumsuz etkileyecektir. 
 
Hızlı, inişli çıkışlı entrikalı ilişkilerde kişinin duygusal kontrolünde zayıflamalara neden olacağı için yine performansını bozacaktır. Tatminsiz fazla cinsellik yine yoracağı, dengeyi bozacağı için antrenmanları etkiler.
 
Günlük ailevi sorunlar; bunların yanında zihnin günlük yaşam problemleri ile sürekli meşgul olması dikkati dağıtır. Birçok basketbolcu, çocukları ve ailesi ile yaşadığı problemlere, maddi sıkıntılara ve parasal kaynaklarını iyi kullanamamaya benzer konulara takılır ve sık düşünür.
 
Düzene girememe sorunu; Yine birçok basketbolcu günlük yaşamda düzenli beslenmek, abur cubur tarzı atıştırmalık junk food'lardan uzak durmak, diyetine uygun bir beslenme geliştirmelidir. Sporcular akşam uykularını yeterince alabilmek, yatma saatlerini düzenlemek, antrenmanlarını ertelememek gibi konularda kendilerini disipline etmekte zorlanıyor gibi görünmektedir. Düzensiz yaşamayı tercih eden sporcuların da maç performansları düzenli olanlara göre daha düşüktür.

Birçok zaman profesyonel sporcuyla çalışırken onların takım içerisindeki motivasyonlarını arttırmanın ve düzeni korumalarının yanında bireysel özel hayatlarında neler olup bittiği gibi konularla da çalışırım. 
 
Bir basketbolcu kendi iç huzurunu sağlayamadıkça, yaşamdan keyif alıp mutlu olmadıkça yaptığı işte de mutlu hissetmeyecektir. Doyumlu bir iş yaşamı için özel hayatında neler yaptığına dikkat etmesi gerekir. 
 
Dolayısıyla sporcular zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, gece hayatının büyülü etki yaratan illüzyonundan kaçınmalı, daha dingin, huzurlu, stabil, istikrarlı duygusal ilişkiler kurmalıdır. Yaşamdan keyif alabilmenin en önemli yollarından biri bu huzurlu sosyalliktir. Kaliteli ve nitelikli insan ilişkileri hayatımızı düzende tutmamıza yardım eder.

YORUMLAR

  • 0 Yorum