Ece Ergez

Ece Ergez


Kraliçeler'in izinde...

01 Haziran 2023 - 20:46

Basketbol Gençler Ligi'nin kızlar finalinde ilk kez boy gösteren Fenerbahçe, BOTAŞ'ı 72-64 ile geçti. Sarı lacivertli kızlar, bu sezon kadın basketboluna damga vuran ablaları gibi mutlu sona ulaştı. 6 Şubat'taki depremde kaybettiğimiz Hatay BŞB'li Eda Kılıç da unutulmadı...

Sinan Erdem'de gençlik rüzgârları esti... Basketbol Gençler Ligi'nde (BGL) 21 Mayıs'taki final heyecanında sahne önce kızlarındı. Fenerbahçe, daha önceki 2 finalde de yer alan BOTAŞ ile karşılaştı ve rakibini 72-64 geçerek kupanın sahibi oldu. Fenerbahçe bu sonuçla oynadığı ilk finalde ipi göğüsleyen taraftı.

BOTAŞ ise altyapılarda yaptıklarıyla, elde ettikleri başarılarla her zaman yetiştirici bir kulüp oldu... Öyle ki bu ligin 3. yılı ve Başkent ekibi 3 kere de final oynama, ilkinde de kupayı müzeye götürme başarısı gösterdi. 

Normal sezona da değinip, şampiyonluk maçına sonra dönelim... Aslında finale kalamasalar da Emlak Konut'a da gösterdiği performanstan dolayı değinmezsek olmaz. Şampiyon Fenerbahçe'yi normal sezon mağlup eden tek ekip Emlak Konut oldu. 13 galibiyetle sezonu ilk sırada bitiren sarı lacivertlilerin hemen arkasında 12 galibiyetle onlar vardı. Sezonun devamında ise galibiyet sayıları arasındaki makas biraz daha açılmaya başlanmıştı.

İki gruptan oluşan normal sezon mücadelesinde B grubunda ise namağlup lider BOTAŞ olmuştu. 10 galibiyetle Çankaya Üniversitesi ve ÇBK Mersin zirvenin en yakın takipçisiydi. Çapraz eşleşme şeklinde yapılan play-off'ların en büyük favorilerden biri Emlak Konut'tu. BOTAŞ ve Fenerbahçe daha zayıf rakipler karşısında zorlanmadan geçmesini bilerek adını yarı finale yazdırdı. Emlak da ÇBK Mersin karşısında gösterdiği 2-0 seri performansıyla turu geçen bir diğer takımdı. Tek uzayan seri Çankaya Üniversitesi - TED Kolejliler oldu. Ankara'daki büyük mücadelenin galibi ise 2-1 ile TED oldu.

En büyük favorilerin tümünün yarı finale kalmasıyla heyecan daha da yükseldi. Fenerbahçe ile eşleşen TED Kolejliler rakibine kolay teslim oldu ve iki maçta da çok varlık gösteremedi. Kıran kırana geçen diğer eşleşmede Emlak Konut karşısında 1-0 geriye düştüğü seride sonraki 2 karşılaşmayı kazanan BOTAŞ, Fenerbahçe'nin rakibi oldu.

Gelelim büyük güne yani finale... İlk çeyreğe boyalı alanı iyi kullanarak başlayan Fenerbahçe, Elif İstanbulluoğlu ile farkı açtı ve periyodu 21-13 ile tamamladı. İkinci 10'a da iyi başlayan sarı lacivertliler, farkı çift haneye çıkardı. Işık Su Güven'in yarattığı kıvılcımla BOTAŞ farkı eritmeye başladı. Yayın gerisinden bu dakikalarda form tutan Ankara temsilcisi, 3 dakika kala Nehir Acar'ın üçlüğüyle öne geçti (30-28). 8-0 ile rakibine cevap veren Fenerbahçe, ikinci çeyreği de 38-31 önde kapattı.

Karşılıklı sayılarla başlayan üçüncü periyotta sarı lacivertliler, Tuana Ayşegül Vural ve Selin Rachel Gül'ün atışlarıyla farkı tekrar çift haneye çıkarmasını bildi (46-33). Molaya giden BOTAŞ dönüşte Işık Su Güven ve İdil Yeniçulha ile reaksiyon gösterse de açılan fark karşısında yeterli olmadı. Bu çeyreği de Fenerbahçe 56-46 ile geçti.

Kader periyoduna Ada Naz Çorum ve Işık Su Güven'in üst üste üçlükleriyle başlayan BOTAŞ geri gelmesini bildi: 58-57. Selin Rachel Gül ile boyalı alanda hemen cevap veren sarı lacivertliler, skor üstünlüğünü bırakmadı ve devamında 7-0 seri yakalayarak farkı tekrar açmasını bildi. Karşılaşmanın galibi 72-64 ile sarı lacivertli kızlar oldu.

Karşılaşmanın en değerli oyuncusu (MVP) ise depremde hayatını kaybeden Hatay BŞB oyuncusu Eda Kılıç adıyla takdim edildi. Aynı zamanda karşılaşmada hava atışı da Eda'nın enkazdan çıkan basketbol topuyla yapıldı.

Finalin MVP'si ise Fenerbahçe'den İrem Erdik oldu. İrem karşılaşmayı 14 sayı, 9 ribaund, 8 asist ve 23 verimlilik puanıyla tamamladı. Sarı lacivertlilerde Elif İstanbulluoğlu 14 sayı, 10 ribaund ve Selin Rachel Gül 14 sayı, 14 ribaundla double-double yaparak şampiyonluğun önemli isimleri oldular.

BOTAŞ'ta ise Işık Su Güven 20 sayı, 7 asist, 4 top çalma; İdil Yeniçulha 11 sayı, 3 ribaund, 3 top çalma ve Nehir Acar 10 sayı 4 ribaund 4 asistle öne çıktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum