Şaziye İvegin Üner

Şaziye İvegin Üner


İstikrar

01 Mayıs 2021 - 10:49

"İstanbul'daki EuroLeague Women'da 3. olan Fenerbahçe Öznur Kablo'yu bu seviyedeki istikrarı için tebrik ediyorum. Kadrosunda EuroLeague'in en etkili ve en skorer 2 ve 3 numaralarından olan Iagupova ve Mcbride'a sahip Fenerbahçe'nin, uzun pozisyonunda fark yaratacak oyuncularla uzun süredir hedeflediği kupayı kazanabileceğine inanıyorum."
 
İstanbul 3. kez EuroLeague Women Final Four’una ev sahipliği yaptı. Fenerbahçe Öznur Kablo’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu organizasyonda kadro ve bütçe açısından tüm takımların önünde yer alan favori Ekatarinburg şampiyonluğa ulaştı.
 
Benim de oynadığım dönemden bu yana yaklaşık 15 yıldır Fenerbahçe, bu önemli organizasyonda çok önemli yatırımlar yaptı. EuroLeague Women’ın en istikrarlı takımlarından olan Fenerbahçe Öznur Kablo'yu yıllardır kadın ve ülke basketboluna yaptığı bu değerli yatırımlar için tebrik ediyorum.
 
Turnuvanın hemen öncesi önemli 3 oyuncusu Covid-19 olan Fenerbahçe için bu ciddi bir dezavantaj olsa da takım olarak her iki maçta da üstün bir mücadele ortaya koydular. Bunun için tüm basketbolcu arkadaşlarımı ve teknik idari ekibi kutlarım.
 
Sarı lacivertliler, kadro derinliği ve bütçe zenginliği açısından Avrupa’nın en iyi takımı olan Rus temsilcisi Ekaterinburg karşısında yarı final maçına, İstanbul'da kupaya ulaşma arzusu ile oldukça yüksek motivasyonla çıktı.
 
Fenerbahçe’nin finale çıkabilmesi için öncelikle hücumda attığı sayıdan ziyade, 87.5 sayı ortalamasına sahip Ekaterinburg’u savunmada ne kadar az sayıda tutabileceği önemliydi. Courtney Vanderslot’un hücum organizasyonunu sekteye uğratmak, Allie Quigley’ın kullanacağı top sayısını azaltmak, Brittney Griner ve Jonquel Jones gibi kolay savunulamayan iki önemli silaha sahip olan Ekaterinburg'a pota altından kolay sayı vermemek maçın kilit noktalarıydı Fenerbahçe için.
 
Sarı lacivertliler, Vanderslot’un maç içindeki etkisini azaltmasına rağmen; Allie Quigley’in sezon ortalamasının (13.8) çok üzerinde 27 sayılık skor katkısı vermesini engelleyemedi.
 
Fenerbahçe Öznur Kablo maça ağırlığını savunma yönünde koyamasa da, hücumda Alina ve Sabally üzerinden bulduğu skor ve etkili oyunla maça sonuna kadar ortak oldu. İlk 5 dakikası berabere geçen ilk çeyrekte Thomas ve Iagupova ile etkili olan temsilcimiz karşısında Ekaterinburg; Stewart ve Quigley ile ağırlık koydu.
 
İkinci periyotta Fenerbahçe, dış şutlardan önemli isabetler buldu. Ancak Vadeeva ve Torrens'in devrede olduğu bu bölümde, pota altını da Jones ile etkili kullanmaya başlayan Ekaterinburg, odaya 55-48 üstünlükle girdi.
 
Üçüncü çeyrekte UMMC Ekaterinburg, Stewart ve Grinner ile daha etkili oldu. Mc Bride’ın bu çeyrekte oyuna daha fazla dahil olması ile farkı indiren Fenerbahçe, pota altından yediği sayılarla dördüncü çeyreğe 7 sayı geride girdi.
 
Son periyotta ilk 6 dakika sonunda 10 sayı geriye düşen Fenerbahçe Öznur Kablo, bu dakikadan sonra arttırdığı savunma direnci ve hücumda Sabally, Iagupova ve Vaughn'ın boyalı alandan ürettiği sayılarla oyunda ve skorda dengeyi sağladı. Son 2 dakikada yorgunluğunda getirdiği etki ile basit pas hataları yapan ve kolay sayıları kaçıran Fenerbahçe karşısında özellikle pota altından sayılar bulan Ekaterinburg, önemli bir fark yakaladı ve bu avantajı kullanarak maçtan 88-84 galip ayrılarak, finale kaldı. Rus devi, finalde de İspanyol Avenida'yı yenerek İstanbul'dan kupa ile ayrıldı.  
 
McBride gibi önemli bir oyuncusunun diğer maçlara oranla fazla etkili olamadığı ve geç devreye girdiği, Kia Stokes’un ise oldukça etkisiz olduğu karşılaşmada Fenerbahçe, yine de çok iyi mücadele etse de, son 4 dakikada kendisini finale çıkaracak fırsatları iyi değerlendiremedi.
 
Gelelim Dörtlü Final'deki üçüncülük maçına... Sopron önünde takım halinde çok istekli ve sert müdafaa ile başlayan Fenerbahçe Öznur Kablo. ilk çeyreği 22-9 üstün tamamladı.
 
İkinci periyotta da sert savunmasına devam eden, rakibinin organizasyonunu kilitleyerek hatalara zorlayan sarı lacivertliler, 18 sayılık çok önemli bir farka ulaştı: 16-34. Sopron hücumda daha organize olarak 13-0'lık seri yakalayarak farkı 5 sayıya kadar indirmesine rağmen temsilcimizi yakalayamadı. 4. periyotta Thomas ve McBride ile sayılar bulan sarı lacivertliler,  farkı arttırdı ve karşılaşmadan 64-58 galip ayrılarak EuroLeague 3.'sü olarak, önemli bir başarıya imza attı.
 
Fenerbahçe Öznur Kablo için önümüzdeki sene EuroLeague’de belirleyici olacak en önemli hamleler Olcay ile beraber oynayacak yabancı guard tercihleri ve pota altına yapılacak çok yönlü oyuncu takviyeleri olacaktır. Kadrosunda EuroLeague'in en etkili ve en skorer 2 ve 3 numaralarından olan Iagupova ve Mcbride'ı sahip Fenerbahçe'nin, uzun pozisyonunda fark yaratacak oyuncularla uzun süredir hedeflediği kupayı kazanabileceğine inanıyorum.
 
Son olarak tekrar koç Lapena'yla teknik ekibini, tüm oyuncu arkadaşlarımı ve Fenerbahçe idari kadrosu ile yönetimi, bize bu güzel heyecanı yaşattıkları için tebrik ediyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum