Şaziye İvegin Üner

Şaziye İvegin Üner


Beyaz sayfa

02 Aralık 2021 - 10:34

Son dönemde uluslararası turnuvalarda aldığı sonuçlarla hayal kırıklığı yaratan A Milli Kadın Basketbol Takımımız, EuroBasket 2023 elemelerine ise müthiş başladı. Slovenya deplasmanında etkili oyunuyla 78-62'lik galibiyet alan ay yıldızlılar, Polonya'yı konuk ettiği maçı ise 52-41 kazandı. Kızlarımız gelecek için de umut verdi.
 
A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 2023 Avrupa Şampiyonası'na katılabilmek için grupta önce Slovenya deplasmanında 78-62 ile güldü, daha sonra Kocaeli'nde Polonya'yı 52-41'le geçti. 2 önemli pencere maçından galibiyetle ayrılarak ilerisi için güven ve moral depoladık…
 
5 ay önce son Avrupa Şampiyonası'nda grup maçlarında oynadığımız ve farklı yenildiğimiz Slovenya karşısında bu sefer çok daha enerjik ve istekli bir Türkiye vardı... 
 
Maç öncesi her iki takımda sakat ve eksik oyuncuları bulunuyordu. Müdafaamız sert ve istekliydi, rakibimizi düzen dışı oynamaya sevk ediyordu. Özellikle Kia Stocks'un yardım müdafaası ve aldığı ribaundlar takım kimyamız için değerliydi. 
 
Olcay'ın bu sezon lig maçlarında fazla gösterme fırsatı bulamadığı potansiyelini, bu karşılaşmada sahaya eksiksiz olarak yansıtması ve ihtiyacımız olan liderliği göstermesi çok değerliydi. 40-29'luk bir ribaund farkı ve çaldığımız toplarla kazanmış olduğumuz 20 sayı, hücumda özellikle ilk devre rahat etmemizi sağladı. 
 
Kia Stocks'un 11 rıbaund, 11 sayılık performansı; kısa oyuncularımızın özellikle ilk devre yüksek şut yüzdesi yakalaması ile uzun zaman sonra oynadığımız maçta yüksek skora ulaştık.
 
Slovenya'nın uzun pozisyonunda gözükmesine rağmen forvette ve oyunu yönlendirmesiyle çok değerli bir parçası olan Eva Lisec'in olmayışı ve Baric'in istediği performansı sergilemesine engel olmamız, tüm hücum yükünü Oblak' a bıraktı. 
 
Oyununun temposunu ve akışını biz ayarladık ve bunun sonucu 19-0'lık seri yakaladık. Enerjimizin ve oyun tempomuzun yüksek oluşu, sert müdafaamızla birleşince hücumda istediğimiz pozisyonları bize getirdi ve oyuncularımız bu pozisyonları kendilerine güvenerek kullandı ve soyunma odasına 46-20 ile girdik. Şunun altını çizmek gerekiyor... Oyuncularımızın kendilerine olan güven ve inancı, sahadaki duruşumuzu ve skordaki başarımızı çok etkiliyor. 
 
İkinci yarı daha yüzdeli oynayan bir Slovenya vardı. Aradaki sayı farkının fazla olması, bizi özellikle savunmada rehavete soktu ve bu süreçte Slovenler, daha rahat şut atıp skor yapmaya başladı. Skor ne olursa olsun ileriki maçlarımızda bizim 40 dakika boyunca aynı sertliği, beraber oynama isteği ve oyun disiplinini korumayı öğrenmemiz lazım.
 
78-62'lik skorla kazandığımız bu maçta görüntü olarak sahada beraber oynamak ve iyi bir basketbolla kazanmak isteyen enerjik, istekli bir milli takım vardı; ki bu da diğer maçlar ve önümüzdeki Avrupa Şampiyonası ile diğer önemli turnuvalar için bizleri umutlandırdı.
 
POLONYA'YA KARŞI KISIR MAÇ, GÜZEL SKOR
 
Gelelim Polonya karşılaşmasına... Slovenya maçından sonra daha uzun ve atletik aynı zamanda yarı saha oyununda tempolu oynamayı seven bir Polonya ile karşılaştık. Maçın başında iki tarafında tempoyu ele geçirmek istemesi ve savunmada kolay sayıya izin vermemeleri, düşük skoru da beraberinde getirdi. Öyle ki devre arasına girilirken kısır geçen maçtaki skor 24-19'du.
 
İlk mücadeleye oranla daha az şut tercihimiz ve daha düşük yüzdemiz vardı. Ayrıca Polonya'nın uzun ve atletik oyuncuları nedeniyle istediğimiz rahat pozisyonları da bulamadık. 
 
Bu tip maçlar ve ileride oynayacağımız zorluk derecesi daha yüksek karşılaşmalar için hızlı hücumlardan bulacağımız kolay sayılar... Bunun yanında daha akışkan hücum geçişleri ve savunmayı iyi okuyarak hücum etme alışkanlığı kazanmamız, 3 numaralarımızdan daha fazla tehdit ve skor katkısı bulacak şekilde oynamamız bizi daha yukarı taşıyacaktır. 
 
Polonya karşısında kızlarımız, daha çok çembere atak ederek sayı buldu. İlk maça göre bu mücadelede skor bulamayan; ama savunmada yine iyi işler yapan, ribaundların etkili oyuncusu Kıa Stocks'un oyunda olmadığı zamanlarda müdafaada ve pota altında zorlandık. 
 
Farkı açmamız gereken yerlerde vites arttıramadığımız için maçı erken koparamasak da maçın sonunu savunma sertliğini arttırarak ve tempo yaparak kazandık: 52-41.
 
Oyuncularımızı bu maçlarda daha kararlı, istekli ve enerjik görmek beni çok mutlu etti ve gelecek için umutlandırdı. Takım ve teknik ekip olarak geçtiğimiz Avrupa Şampiyonası'na oranla enerjisi ve sinerjisi çok daha yüksek bir grup gördüm ben.
 
Bu maçlarda cebimize koyduklarımız çok değerli; ama eksiklerimizi ve geliştirmemiz gereken yönlerimizi de iyi analiz ederek 2023 Avrupa Şampiyonası için yolumuza devam etmeliyiz.

Bu arada Polonya maçı öncesi A Milli Takım düzeyinde çıktığım 329 resmi maç için düzenlediği törende TBF Başkanvekili Ömer Onan'dan aldığım plaket ve ay yıldızlı forma için çok teşekkür ediyorum. Benim için gurur verici bir andı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum