Şaziye İvegin Üner

Şaziye İvegin Üner


Hayal kırıklığı

01 Temmuz 2021 - 11:53

Slovenya, Bosna Hersek ve Belçika'nın yer aldığı gruptan galibiyet alamadan elenen ay yıldızlı takımımız, hepimizi üzdü. Şimdi hep beraber kenetlenerek, gerçekçi hedeflerle kadın basketbolunu tekrar yukarı taşıyacak hamleler yapmalıyız. 
 
Hayal kırıklığı yaşadığımız EuroBasket 2021'de A Milli Takımımızın, Dünya Şampiyonası'nda yer alma hedefine ulaşma hesaplarımız, gruptan çıkamama ile sonuçlandı. Grupta alınacak bir galibiyet bu takıma özgüven kazandırarak bizi farklı bir konuma getirebilirdi ama olmadı. Bu sonuç bize gerçeklere gözümüzü açmamız ve sorunları artık görmezden gelmeden; oyuncu, kulüp, antrenör ve federasyon olarak tüm aktörlerle aksiyon almamız gerektiğini gösterdi.
 
EuroBasket 2021'de gerçeklerle ilk yüzleşmemiz Slovenya maçında oldu. Bir önceki Avrupa Şampiyonası'nda daha deneyimli bir kadro ile maçı son iki dakikada kaybettiğimiz Slovenlere karşı bu sefer 72-47 gibi farklı bir skorla yenildik.
 
Slovenya karşısında maça ortak olup kazanmak istiyorsak Oblak, Bariç ve Liseç’i çok daha az topla buluşturup, organizasyonlarını bozmamız ve oyun tempolarını yavaşlatarak, onları düzen dışına itmemiz gerekirdi. Hızlı hücum oynamayı seven bir takımın temposunu düşürmek ve rahat pas yaptırmamak için guardlarına oldukça iyi baskı yapmamız lazımdı. 
 
Maalesef bu baskıdan uzak savunmamız ve hücumda rakibe kaptırdığımız toplar ile potamızda gördüğümüz hızlı hücum sayılarından dolayı maça kötü başladık... 19-16 ile biten ilk çeyrek sonrasında odaya 36-27 ile giren ay yıldızlı kızlarımız, ikinci yarı ise farkı bir türlü eritemedi. 
 
İkinci yarıda da top kayıplarına devam eden ve rakibin hızlı hücumlarına engel olamayan Türkiye, 53-42 ile girdiği final periyodunda yine mental kırılganlık gösterdi ve son dakikalarda kopan maçı 72-47 mağlup tamamladı. Takımımızda sadece Q (Quanitra Holingsvorth) çift haneli sayılara çıkarak 16 sayı kaydetti.
 
Slovenya mağlubiyeti sonrası Bosna karşılaşması bizim için turnuvanın en kilit maçıydı. Bu karşılaşmayı almak belki de gruptan çıkış biletimiz anlamına gelecekti. Bosna ilk gün aldığı Belçika galibiyetinin (70-55) morali ile maça başladı. Jonquel Jones'un etkili oyununa karşı koyamayan milliler, ilk çeyreği 17-8 geride tamamladı.
 
Yapmamız gereken hızlı basketbol ve tempoyu ikinci çeyrekte yapmaya başladık ve 12-0 seriden geri gelerek 8-0'lık seri ile öne geçtik. Hücumda tempo arttıkça ve karşı sahaya hızlı geçişlerimizde kısalarımız özelliklerini daha iyi kullandı ve topu daha iyi paylaştık devre arası skoru ise 27-26 Bosna lehineydi. 
 
3. çeyreğin son 2.5 dakikası ile final periyodunun ilk 4 dakikasındaki 'kâbus 6 buçuk dakika'da yediğimiz 17-0'lık (55-46) seri de maçın kaderini çizdi. Jones'un faul problemini etkili kullanmayan ay yıldızlılar, Melis'le (17 sayı, 14 ribaund) direnmeye çalışsak da karşılaşmadan 64-54 mağlup ayrıldık. 
 
Sırtımıza ateşten gömleği geçirdiğimiz Belçika karşısında kader maçımıza çıktık. Turnuvada tüm otoritelerin favoriler arasında gösterdiği, kadrosunda Meesseman ve Allemand gibi WNBA yıldızlarına sahip Belçika gibi bir takıma karşı 'olmak ya da olmamak' maçına çıkmak kolay değildi.
 
İlk iki karşılaşmadan farklı olarak daha doğru ve sabırlı hücum eden Enerjisi Güzel Takım, Belçika'ya karşı maça dengeli başladı. Savunmada iyi işler yaptığımız ilk çeyreği Mestdagh'ın sayılarıyla 16-15 geride tamamladık. Soyunma odasına girerken de 41-31 mağluptuk. Büyük mücadeleye sahne olan maçın final periyoduna da Belçika 51-45 öndeydi. 
 
Son 4 dakikaya 61-53 geride giren Enerjisi Güzel Takım, maça ortak olduğu kader anlarında çok basit atışlardan yararlanamadı. Son 7 saniyeye Melis'in basketiyle 63-61'le girilen maç bu skorla bitti ve EuroBasket'i galibiyet alamadan tamamladık. 
 
Bu turnuva sonrasında gördük ki, kadın basketbol ailesinin (oyuncu, antrenör, oyuncu menajeri, kulüp ve federasyon) 2019 hatta 2017 sonrasında acilen yapılması gereken hamle ve sistem değişikliklerini acilen hayata geçirmesi lazım. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız.
 
Herkesin daha fazla fedakarlık yapması ve kendini değil 'bizi' düşünmesi gereken bir dönemde olduğumuzu tekrar hatırlatmak istiyorum. Hep beraber kenetlenerek, gerçekçi hedeflerle kadın basketbolunu tekrar yukarı taşıyabiliriz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum