Esra Şencebe

Esra Şencebe


Kaçan balık

04 Temmuz 2021 - 11:35

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları’nın Kanada Elemeleri’nde mücadele eden A Milli Erkek Basketbol Takımımız, turnuvanın favorisi Kanada’nın elenmesi sonrasında finalde eline geçecek büyük fırsatı Yunanistan karşısında kaybetti.
 
Türkiye, 1952 yılından bu yana, erkeklerde, basketbolda Olimpiyat Oyunları’na katılamıyor. Hasret büyük. 2016 Rio Olimpiyatları için de bir şans vardı; fakat yarı finalde, güçlü Fransa karşısında istediğimiz sonucu alamamıştık. Bu sefer elemelerde yolumuz, nispeten daha kolaydı.
 
Kanada’daki elemelere düşen A Milli Erkek Basketbol Takımımız, B Grubu’nda Uruguay ve Çekya ile eşleşti. Diğer grupta; A Grubu’nda ise favori olan ev sahibi Kanada, Yunanistan ve Çin vardı. Grupta alınacak iki galibiyet demek, grup lideri olarak yarı final demekti.
 
A Milli Takım kadrosu gayet iyi bir potansiyele sahipti. Son iki yılda, Anadolu Efes’te yaptıkları ortada olan Shane Larkin de bu takıma uyum sağlamıştı. Fakat Larkin’in sakatlığı, Kanada’ya gidilmeden önce tat kaçıran bir durum olmuştu. Ardından Berk Uğurlu’nun sakatlığı ve 1 numara konusunda rotasyon sorunu yaşamasına rağmen ay yıldızlılar grup aşamasında sorun yaşamadı.
 
İlk karşılaşmada rakip Uruguay idi. Kadrosunda ING Basketbol Süper Ligi’nde de mücadele etmiş tecrübeli isimler Jayson Granger, Esteban Batista ve Bruno Fitipaldo gibi yıldızlara sahip Uruguay’ın bize karşı pek bir şansı yok gibi gözüküyordu. Fakat Granger’ın 25 sayı, 5 ribaund ve 10 asistlik performansı, Milliler’i bir hayli zorlamıştı. Ancak Cedi Osman, bu maçın genelinde ortaya koyduğu oyunla hem neden bir NBA oyuncusu olduğunu ortaya koymuştu hem de 27 sayı, 9 ribaund ve 4 asistlik performansı, Uruguay karşısında 95-86’lık galibiyeti getirmişti.
 
İkinci maçta ise, 2019 Dünya Kupası’nda bizi hayal kırıklığına uğratan Çekya vardı. Hem de kadroda Fenerbahçe Beko’nun süperstarı Jan Vesely ile NBA’deki yıldızı Tomas Satoransky de bulunuyordu. Bu mücadelede ise, NBA’deki bir diğer gururumuz Furkan Korkmaz, 20 sayı, 4 ribaund ve 1 asistlik performansıyla öne çıkarken, Şangay’daki karşılaşmanın rövanşı niteliğinde, 87-70’lik muazzam bir galibiyete uzandık. Türkiye’nin Tokyo bileti için iki galibiyet daha vardı.
 
Grup maçları sonrasında Kanada ile Çekya, Türkiye ile Yunanistan eşleşti. Çekya, heyecan dolu maçın uzatma bölümünde, Tomas Satoransky’nin son saniye basketiyle favori Kanada’yı saf dışı bırakmıştı.
 
Bu, ay yıldızlılar için büyük bir fırsattı. Zira, Yunanistan’da Giannis ve Thanasis; Antetokounmpo Kardeşler, Milwaukee Bucks ile NBA’de şampiyonluk mücadelesi verirken, Vassilis Spanoulis, Georgios Printezis ve Kostas Papanikolau gibi yıldızlar da sakatlıklarından dolayı kadroda yoktu.
 
Ne var ki, yarı final maçında da, Furkan Korkmaz ve Alperen Şengün’ün etkili performanslarıyla iyi bir başlangıç yapmıştık ve Yunanlar karşısında ilk 10 dakikayı 22-8 önde tamamlamıştık. Daha sonra oyunda sertleşen Yunanistan, aradaki farkı yavaş yavaş eritti. Üçüncü çeyrekte Larentzakis’in ekstra performansına Nick Calathes ve Kostas Sloukas’ın tecrübeleri destek oldu. Daha sonra geri dönüş çabaları etkili olmadı ve Yunanistan mücadeleden 81-63 galip ayrıldı.
 
Bu kadar önemli bir fırsat ayağımıza gelmişken, bu noktada Tokyo bileti elimizden kaydı gitti. Bu büyük hasretin 2024 Paris Olimpiyatları’na katılıp sona ermesi dileğiyle…

YORUMLAR

  • 0 Yorum