Ece Ergez

Ece Ergez


Yeniden zirvede

01 Haziran 2023 - 20:43

2017-18 sezonunda ilk kez düzenlenen BGL'de kupayı müzesine götüren Anadolu Efes, finalde son şampiyon Gaziantep Basketbol'u 94-88 mağlup ederek bu sezon da mutlu sona ulaştı. Alkışlar hem şampiyon Efes'in hem de depremden sonra yola devam kararı alan finalist Gaziantep'in gençlerine...

Anadolu Efes, BGL'de 5 yıl sonra tekrar mutlu sona ulaştı. Bu sezon 6'ncısı düzenlenen Basketbol Gençler Ligi'nin Sinan Erdem'deki finali ilk ve son şampiyonları karşı karşıya getirdi. Gaziantep'i 94-88 yenen Efes kupayı kaldırdı.

Bu lacivert beyazlıların 3. finaliydi... 2017-18 sezonunda BGL'nin ilk şampiyonu olan Anadolu Efes, sonraki yıl ise finalde Banvit'e kaybetmişti. 3 sene sonra tekrar final oynama başarısı gösteren Efes bu sefer kupayı almasını bildi. 

Gaziantep ise ilk kez geçtiğimiz sezon final oynamış ve rakibi Beşiktaş'ı geçerek kupanın sahibi olmuştu. Şampiyon kadroyu çok fazla bozmadan sezona başlayan Gaziantep Basketbol, doğal olarak bu yıl da favoriydi. Son senelerin suskun ekibi Anadolu Efes ise bu yıl gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti.

İki grupla çift devreli lig usulü oynanan BGL'de hem Efes hem de Antep namağlup performansla rakiplerine fark attı. Gaziantep'te mental olarak dengeleri değiştiren en büyük etmen ise şehirlerinde 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi oldu. Deprem anında İstanbul deplasmanında olmaları ise en büyük şanslarıydı. Ligin kalanını ise TB2L ekiplerinden Çayırova Belediyesi'nin salonunu kullanarak tamamladılar. 

Bu yaşanan talihsiz durum ibreyi biraz daha Efes tarafına kaydırsa da Gaziantep Basketbol, deprem sonrasındaki ilk maçında önce Galatasaray sonra Fenerbahçe'yi mağlup ederek kupayı ne kadar çok istediklerini gösterdi.

Beşiktaşlı gençler ise BSL'de kümede kalma mücadelesi veren ağabeylerinin tam tersi bir sezon geçirdi. Rakiplerinin namağlup olmasıyla sıralamada geriye düşse de BGL'nin etkili ekibi Kartal, son yıllarda yapılan yatırımların meyvesini almaya başladı. Baştan sona iyi bir sezon geçiren siyah beyazlılar, çeyrek finalde TOFAŞ'ın rakibi oldu ve Bursa ekibini iki maçta da geçmesini bilerek yarı finale yükseldi.

Yarı finalin tek sürpriz takımı ise kuşkusuz Gelişim Koleji oldu. Darüşşafaka'yı 0-1 seriden 2-1 gelerek yenme başarısını gösteren Gelişim, tarihlerinde ilk yarı finale de imza atmış oldu. Ancak sezonun en büyük favorilerinden Gaziantep'le yarı finalde eşleşen İzmir ekibi, iki maçta da rakibine boyun eğdi. Efes ise Beşiktaş karşısında özellikle ilk maçta zorlansa da sonrasında daha iyi oynayıp seriyi 2-1 ile geçmesini bildi. Özetle sezon başından bu yana beklenen Efes - Gaziantep finali gerçekleşmiş olsa da play-off mücadeleleri kıran kırana geçti. 

Sinan Erdem'deki finale dönersek... Çekişmeli başlayan karşılaşmada ilk dakikalar dengeli geçse de Gaziantep Arda Birkeser ve Emir Arda Sivas ile bunu bozmaya çalıştı ve öne fırladı: 20-10. Turan Altunbaş ile boyalı alandan rakibine hızlı cevap veren Efes, farkı tekrar tek haneye çekti. İlk çeyrek 25-17 Gaziantep üstünlüğüyle geçildi.

İkinci periyoda iki ekip de yayın gerisinden yüzdeli başladı. Bulduğu boş atışları değerlendirmesini bilen Anadolu Efes, 6 dakika kala maça tekrar ortak oldu: 30-30. İbrahim Ethem Yılmaz ve Emir Arda ile bu tehlikeli dakikaları hatasız geçmesini bilen Antep, skor üstünlüğünü devre arasına girerken de bırakmadı: 45-42.

Üçüncü çeyreğe yayın gerisinden hızlı başlayan Gaziantep 9-2 seri yakalayarak farkı yine çift haneye çıkardı ve Efes'e molayı aldırdı 55-44. Emre Melih Tunca'dan üst üste 3 hücumda skor katkısı alan lacivert beyazlılar, rakibini zorlamaya devam etti. Kritik anlarda yine güvendiği eller İbrahim Ethem ve Emir Arda'ya giden Gaziantep önde olmayı sürdürdü ve üçüncü 10'u da 66-59 ile geçti.

Kader periyoduna takım halinde iyi bir reaksiyon göstererek başlayan Efes farkı da hızla eritti. Karahan Tuan Efeoğlu ve Mehmet Efe Demirel ile iyi ritim yakaladı. Rakibinin bu keskin dönüşü karşısında reaksiyon göstermekte zorlanan Antep, Efes'i geri püskürtmede bu sefer başarılı olamadı. Karahan'ın üst üste üçlükleriyle son bölümde 81-80 öne geçen lacivert beyazlılar, çekişmeli geçen final anlarını iyi oynayarak maçı 94-88 kazandı.

Karşılaşmanın en değerli oyuncusu (MVP) Anadolu Efesli Emre Melih Tunca oldu. Emre final maçını 27 sayı, 8 ribaund, 6 asist ve 32 verimlilik puanıyla tamamladı. Efes'te Karahan 24 sayı, 6 ribaund, 3 asist; Mehmet Efe 9 sayı, 7 ribaund ve Kaan  9 sayı, 3 ribaundla şampiyonlukta önemli katkılar veren isimler oldu.

Gaziantep de ise Emir 35 sayı, 6 asist, 4 ribaund ile büyük oynarken, İbrahim Ethem Yılmaz 18 sayı, 4 ribaund, 3 asist; Arda 11 sayı, 7 ribaund ve Turan Altınbaş 11 sayı 5 ribaundla karşılaşmanın öne çıkan isimleri oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum