Ece Ergez

Ece Ergez


Kraliçeler için o sene bu sene

01 Mayıs 2023 - 10:16 - Güncelleme: 24 Mayıs 2023 - 10:21

Kadın basketbolunun ekolü Fenerbahçe, özlemini çektiği EuroLeague kupasına 5. finalinde Çukurova Basketbol karşısında Brenna Stewart'ın müthiş performansıyla ulaştı. Sarı lacivertli kızlar KBSL finalinde de ÇBK'yı 3-0 ile devirerek sezonu müthiş noktaladı.
 
Bu sezon EuroLeague Women'ın finalinde Türk derbisi yaşandı. Kadın basketbolumuzun için son derece önemli olan bu başarının mimarları ise şampiyon Fenerbahçe Alagöz Holding ve finalist ÇBK Mersin'di.
 
Sarı lacivertliler yaklaşık son 10 senedir yaptığı yatırım ve ilginin meyvesini sonunda bu sene aldı diyebiliriz. Daha önce 8 kere Final Four'a kalma başarısı gösteren Fenerbahçe, bunların 4'ünde finale yükselmiş ancak kupayı alamamıştı.
 
Geçtiğimiz sezon sonunda kadın basketbolunun en başarılı antrenörlerinden Marina Maljkovic'le anlaşan sarı lacivertliler yaz ayında yaptığı önemli takviyelerle de adeta EuroLeague Women şampiyonluğuna göz kırpmıştı.
 
ÇBK Mersin güçlü kadrosuyla sezon başından itibaren dikkatleri üzerine çekip rakiplerinin çekindiği bir takım olsa da başantrenör konusunda bir türlü doğru kimya bulunamamıştı. Roberto Iniguez ile anlaşarak sonunda doğru ismi buldular. Koç Inıguez gelir gelmez takım inanılmaz bir ivme yakaladı. Bu özellikle ING KBSL play-off'larında hissedildi.
 
EuroLeague'de yakaladıkları başarı sayesinde iki takımımız da Final Four'a kalma başarısı gösterdi. Final Four ilk maçında Fenerbahçe, İtalya ekip Schio ile karşılaştı. İlk devre rakibi karşısında biraz temposuz geçirse de ikinci yarıya Satou Sabally ve Courtney Vandersloot ikilisiyle müthiş bir çeyrek geçiren

Fenerbahçe, skor üstünlüğünü de eline aldı. Son periyotta bitime 3 dakika kala Schio, Jasmine Keys ile farkı tek topa (71-68) indirdi. Kalan sürede hata yapmayan Fenerbahçe Alagöz Holding, Emma Meesseman'ın da kritik sayılarıyla farkı tekrar açtı ve karşılaşmayı 77-70 kazanarak adını finale yazdırdı.
 
Günün ikinci maçında ise ÇBK Mersin, USK Prag'ı 20 sayı farkla 78-58 yenerek adını çok rahat bir şekilde finale yazdırdı. İlk yarı yakın skorda gitse de ikinci devre oyunun tüm hakimiyetini eline alan ÇBK, finalde Fenerbahçe'nin rakibi oldu.
 
STEWART REKOR KIRDI, FENERBAHÇE 9. FINAL FOUR'DA GÜLDÜ
 
Hepimizin heyecanla ve aynı zamanda gururla izlediği karşılaşmada Fenerbahçe adeta geçmiş yılların acısını çıkarırcasına muhteşem bir performansla kupanın sahibi oldu. Karşılaşmaya yayın gerisinden iyi başlayan ÇBK Mersin ilk 4 dakikayı önde götürdü. Geçiş hücumlarından sayıyla dönmesini bilen sarı lacivertliler, farkı eriterek üstünlüğü eline aldı ve ilk çeyreği 29-17 ile geçti.
 
Courtney Vandersloot ve Kayla McBride'ın üçlükleriyle farkı ikinci çeyrekte hızla açan sarı lacivertliler, bu periyot rakibinin sadece 7 sayı bulmasına izin verdi: 57-24. Skor olarak 20-20 ile dengeli bir üçüncü çeyrek izlesek de Fenerbahçe, ikinci çeyrekte yakaladığı farklı avantajını korumasını bildi: 77-44. Son periyotta Emma Meesseman, Breanna Stewart ikilisiyle tempoyu açılan farka rağmen yukarı çeken Fenerbahçe Alagöz Holding, rakibinin maça dahil olmasına hiç izin vermedi ve 99-60 gibi havalı bir skorla 2022-23 sezonu EuroLeague Women şampiyonu oldu.
 
Bu müthiş başarıda Breanna Stewart'a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Stewart final maçını 35 sayı ile tamamlayarak EuroLeague Women finaller tarihinin en çok sayı atan oyuncusu unvanını da elde etti.
 
ÇBK Mersin yeni sayılabilecek bir takım olmasına rağmen kısa zamanda çok büyük yol kat ederek hem KBSL'nin hem de Avrupa'nın önemli kulüplerinden biri olma başarısını gösterdi. Bunu EuroLeague gibi Avrupa'nın en prestijli kupasında finalist olarak bir kez daha hepimize göstermiş oldular. Fenerbahçe ise uzun yıllardır hasretini çektiği kupaya sonunda kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Bizlere Final Four'u alıştıran ve oraları alışkanlık hâline getiren bir kulüp için artık bu kupanın da gelmesi gerekiyordu.
 
LİG ŞAMPİYONLUĞU DA KREMA OLDU
 
Fenerbahçe Alagöz Holding bu sezonu Kadınlar Basketbol Süper Ligi'ni de zirvede bitirerek çifte şampiyonlukla tamamladı. Uzun zamandır özlem duyulan ve en büyük hedef olan EuroLeague Women kupasının yanına gelen lig şampiyonluğu pastanın kreması kadar güzel oldu.
 
EuroLeague Final Four'u sebebiyle KBSL play-off'u ertelendi. Şampiyonluğun ardından nerdeyse hiç ara vermeden yarı final serisiyle ligdeki şampiyonluk mücadelesine hızlı bir dönüş yapan Fenerbahçe, yarı finaldeki rakibi Galatasaray'ı iki maçta da (84-60, 87-78) net skorlarla yenerek adını zorlanmadan finale
yazdırdı.
 
Bu sırada finale çıkması EuroLeague F4 öncesi kesinleşen ÇBK Mersin ise Fenerbahçe yarı final oynarken az da olsa dinlenme fırsatı bulabildi. Ancak EuroLeague'de şampiyonluk hedefine ulaşılamamasının bu güçlü takımın motivasyonunu düşürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Final serisinin hiçbir mücadelesinde rakibi karşısında fazla varlık gösteremediler. Fenerbahçe'de yorgunluğa rağmen şampiyonluğun getirdiği moral ve motivasyonla seriye daha çok asılarak (75-68, 83-76, 82-56) 3-0 ile mutlu sona ulaştı ve sezona imzasını çifte şampiyonluk ile bıraktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum