Costas Rigas

Costas Rigas


Kurallarda büyük değişiklikler

10 Mayıs 2018 - 09:45

2017-18 sezonunun neredeyse sonuna gelinirken, iki büyük konuda yaşanan değişiklik sezon boyunca çokça yankı buldu: Steps ve sportmenlik dışı faul. 
 
2017 Ekim’inden önce daha çok steps kuralının durumuyla ilgileniyordum. Oyuncular ve koçlardan ziyade, hakemlerin bugünün basketbolunun hareketlerine adapte olması önemliydi. Çünkü bazı şeyler eski kurallara göre illegaldi. Oyun, hakemlerin akışı baltalayan bazı kararlarından ötürü aksıyor; müthiş hareketler gölgede kalıyordu. Özellikle oyuncular topla dönerken gereksiz düdükler çalınıyordu. Şanslıyız ki, yeni kurallar bu sezon birkaç küçük istisna dışında başarıyla uygulandı. Öyle ki, bazı küçük hatalar, turnuvalara katılan takımların dikkatini bile çekmedi. 
 
***
 
Öte yandan, sportmenlik dışı faul kuralının yeni uygulanışında biraz sorun yaşadık. Özellikle turnuvaların ilk döneminde yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan problemler gördük. Eski kural dört prensip üzerine kuruluydu. Biz bu sayıyı beşe çıkarttık. Hakemlerin fast-break'ler başta olmak üzere; yapılan sportmenlik dışı hareketlerde ellerini güçlendirecek bir kural ortaya çıkarttık. Tabii ki bu yeni yapı içerisinde oyuncuların ve koçların tepki göstermesi normaldi. Hatta dönem dönem protesto edenler de oldu; fakat hakemlere, dağıttımız kitapçığa bağlı kalarak uygulamaya devam etmelerini söyledik. Kuralda yaptığımız değişikliği ifade eden kilit kelime şuydu: Gereksiz. 
 
Gereksiz temasların olmasını istemiyorduk. Fast-break’i kesmek için yapılan her müdahale faul değildi elbette; ancak hakemlere, ayırıcı yargıyı onlara teslim ederek özellikle buna dikkat etmelerini söyledik. Topa yapılmayan müdahaleler ve özellikle avantajsız pozisyondayken sadece basketi engellemek için yapılan hareketler, sportmenlik dışı faulün en önde gelen sebepleri. NBA’de de aynı kural ‘flagrant’ adıyla kullanılıyor. 
 
***
 
Geçtiğimiz hafta izlediğim bir maçta, hakem transition’da bir sportmenlik dışı faul çaldı. Evet faul vardı; ancak amaç topa dokunmaktı ve müdahale basketbolun doğasına aykırı değildi. Yani karar yanlıştı. Fakat umuyorum ki, maç sonunda izleyip hatasını anlamıştır. Hoş, bu tarz kararları video sisteminden izleseniz bile doğru kararı kesin vereceksiniz diye bir kaide yok. Bizim kendi ekibimiz içerisinde bile bir kuralı farklı yorumladığımız oluyor. Elbette bunu insanların kafasını karıştırmak veya hakem hatalarına bahane olsun diye söylemiyorum. Neticede şunu söyleyebilirim ki; sezon başladığından beri hakem hatalarında ciddi azalmalar gözlemliyorum. Amacımız, hakemlerle katılımcılar arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak. Bu basketbolun atmosferini daha iyiye taşıyacaktır. Umuyorum, sezon sonunda en iyi olan kazanacak. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum