Doğan Hakyemez

Doğan Hakyemez


Aydın Örs daima zirvede

10 Mart 2018 - 11:23 - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 - 11:31

Türk basketbolunun Avrupa da kendisinden söz sahibi olmasının bana göre başlangıcı Aydın Örs’le başladı. Aydın Örs’ün o zamanki ismi ile Efes Pilsen’le 1996 yılında kazandığı Koraç Kupası ile cesareti artan basketbolcularımız yine Aydın Örs’ün başında bulunduğu  A Milli Takımımızın 2001 Avrupa Şampiyonası'nda ikinci olması, Türk basketbolunu Avrupa sahnelerine oturttu.

Basketbolumuza büyük hizmetler vermiş Aydın Örs’ün yaşamını yakından bakmak, onu bu başarılara uzanan öyküsünü onunla yaşamış biri olarak sizlere Aydın Örs’ü anlatmak
istedim.

Aydın Örs basketbola oyuncu olarak DSİ takımında başladı. Daha sonra benim de DSİ'ye geçmemle birlikte Aydın Örs ile beraberliğimiz başladı. Antrenörümüz Mustafa Tenim’di. Benim 1979’da Galatasaray’da İstanbul serüvenim başlarken Aydın ise Ankara’da
oyunculuk hayatına devam etti. 1974 senesinde oyuncu olarak Şekerspor’da yollarımız tekrar kesişti.

BABAMIN TEŞVİKİ İLE ANTRENÖRLÜĞE...

Rüştü Yüce antrenörlüğünde şampiyonluğu kıl payı kaçırdık. Ben Eczacıbaşı’na transfer oldum. Aydın yine Ankara’da kaldı. Milli Takımda beraber oynamaya devam ederken Aydın, babam Zeki Hakyemez’in teşviki ile altyapıda antrenörlüğe başladı.

Bu arada ben iki sene Eczacıbaşı ile şampiyonluk yaşadım ve ikinci ligden birinci lige çıkan Efes Pilsen’e transfer oldum.

1979 sezonu Efes Pilsen’nin birinci lige çıktığı ilk sene şampiyon olduk. Yöneticimiz Pano Natof altyapıda hamle yapıp Efes Pilsen’in geleceğini garanti altına almak istiyordu. Bende Pano Abi'ye Aydın Örs’ü altyapının başına getirelim dedim.

DESTAN YAZMAYA ALTYAPIDA BAŞLADI

Aydın’ı zorda olsa ikna ederek 1983 yılında Efes Pilsen alt yapısının başına getirdik. Ben 1986 yılında Efes Pilsen’den ayrıldığımda Aydın, Efes altyapısında destan yazmaya
başlamıştı. 1987 yılında Fenerbahçe’de menajerlik hayatıma başladığımda Aydın, Efes’i oyuncu yetiştirme fabrikası yapmıştı.

25 yılın ardından 1991 sezonunda Fenerbahçe’de şampiyonluk yaşadım. 1992 sezonu Fenerbahçe Menajeri olarak çalışmaya devam ederken Aydın Örs beni aradı. (Sezon ortasını geçmişti diye hatırlıyorum) Pano Natof’un kendisine, 'Halil Üner ayrıldı; artık Efes A
takımının başına sen geçmelisin' dediğini söyledi ve bu konudaki fikrimi sordu. Bende ona 'Sezon sonu geçsen daha iyi olur' dedim.

Ama Pano Abi çok büyük baskı yapınca Aydın Örs, Efes’in başına geçti. Artık rakip olmuştuk. Play-off serisinde bizi yani Fenerbahçe'yi ardından da Tofaş'ı eleyerek
Efes'i şampiyon ve büyük başarı elde etti.

17 SENE SÜRECEK EFES SERÜVENİNİ BAŞLATTI

Altyapısından yetiştirdiği oyuncularla, çok zor olmasına karşın Efes’i şampiyon yapmayı başarması altyapı ile beraber 17 sene sürecek Efes serüvenini başlattı.

1996 yılında Aydın Örs’le yollarımız Efes Pilsen’de bir kez daha kesişti. 1995’te sıfırdan kurduğum Ülkerspor’u şampiyon yapmıştım. Ancak şampiyonluk ayrılık getirdi ve Efes’e menajer oldum. Efes’te yedi senelik oyunculuk hayatımdan sonra menajer olarak göreve başladığım 1996 sezonunda Aydın Örs’le KORAÇ KUPASI’nı kazanan ekibin içinde yer almak müthiş birşeydi.

İki sene Efes’te Aydın Örs’le birlikte çalıştım. Bu süreçte Türkiye’de tüm kupaları kazandık. Koraç Kupası Şampiyonu olduk ve Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Asvel’e elenenek
Final Four’un ucundan döndük.

Ben Efes’ten ayrıldıktan sonra Aydın Örs takımı başarıdan başarıya taşımaya devam etti. Beş şampiyonluk kazandığı Efes Pilsen’den 1999 yılında ayrıldı. 17 senelik Efes serüveni
sona ermişti.

KENDİ JENERASYONUNUN BAŞINA GEÇTİ

2000 yılında ben A Milli Takım menajeri oldum. 2001'de Avrupa Şampiyonası ülkemizdeydi. Bende Aydın Örs’ün A Milli Takım antrenörü olmasını federasyona önerdim. Çünkü o süreçteki jenerasyon, Aydın Örs’ün yetiştirdiği ve genç milli takımda onun elinden geçmiş oyunculardı. Aydın Örs’e teklifi götürdüm oda seve seve bu görevi kabul etti.

Çetin Yılmaz’ı da aramıza alarak çalışmaya başladık. 2001 Avrupa Şampiyonası’nda 12 Dev Adam sloganıyla Avrupa ikincisi olarak tarihi bir başarı elde ettik. 2002 Dünya Şampiyonası’nda dokuzuncu olduk.

FENERBAHÇE SEVGİSİ ONU ŞAMPİYONLUĞA GÖTÜRDÜ

Daha sonraki dönemde Aydın, A Milli Takım'dan ayrıldı. Aydın Örs koyu bir Fenerbahçe’liydi. Aydın Örs’teki bu Fenerbahçe sevgisi, onun yıllar sonra sarı lacivertli takımın başına geçmesini neden oldu.

15 sene aradan sonra Fenerbahçe’yi şampiyon yaptı. Bu şampiyonlukta en mutlu kişi herhalde Aydın Örs olmuştu. Daha sonraki yıllarda Fenerbahçe’de yönetici olarak görev yaptı.

Şu anda Türkiye Antrenörler Derneği ve Türkiye Basketbol Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Aydın Örs’e bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum