Ekrem Memnun

Ekrem Memnun


Galatasaray ile Yakın Doğu göğsümüzü kabarttı

10 Mayıs 2018 - 14:53

- Bu sezon ligde isteneni veremeyen Galatasaray'ın EuroCup şampiyonluğu ile başlasak?

- Geçen yıl Yakın Doğu Üniversitesi'nin kazandığı kupa 3. kez ülkemize geldi. İki yıl üst üste farklı takımların bu kupayı kazanması ülkemiz kadın basketbolu adına önemli. Galatasaray Kulübü'nü kutluyorum. Galatasaray böylece Avrupa'da oynadığı 3 finali de kazanmış oldu. Bunu Galatasaray'ın Avrupa'da final kazanma alışkanlığı ve takım kültürü ile açıklayabiliriz.

FINAL FOUR'DA FAVORİ OLMAZ

- Yakın Doğu'nun dramatik son saniye basketiyle ev sahibi Sopron'a mağlup olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Yakın Doğu ilk defa EuroLeague'de oynadı. Yakın Doğu'nun iddialı bir kadrosu vardı ama bu sezon Final Four oynamalarını başarı olarak görüyorum. Bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla Final Four'da favori olmuyor. 4 takımda turnuvaya yüzde 25 şansla giriyor ve maç günü daha çok isteyen, daha dikkatli oynayan ve daha iyi mücadele eden kazanıyor. Bu kazanan kulübün diğerinden daha iyi olduğunu göstermiyor. 

Ben maçı Sopron'da izledim, Yakın Doğu Üniversitesi normalde final four'da ortaya koyduğu performanstan daha iyi oynayan bir takım. Bütün Avrupa da bunu biliyor... Sopron seyircisinin de desteğiyle daha mücadeleci ve iyi bir oyun ortaya koymasına rağmen maçı son topta kazandı. Son top açıktır, yani Yakın Doğu'nun finale kalması içten bile değildi. Özetle EuroLeague'deki ilk sezonunda final four oynayan Yakın Doğu Üniversitesi, basketbolumuzun saygınlığını arttıran bir başarıya imza attı.  

HEDEFE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ

- Milli Takım'a dönersek 4'te 4 ile başladığımız EuroBasket 2019 elemelerinde hedefe ulaştık mı ve İspanya'daki Dünya Şampiyonası'nda hedef nedir?

- 4'te 4 ile başlamamız, bizi grupta avantajlı duruma getirdi. Kalan iki maçımızda Polonya deplasmanı ile içerideki Belarus maçımız. Polonya'nın bir şansı yok. Teorik olarak şampiyonaya grup birincileri gidiyor, 6 tane de ikinci gidiyor. Öyle bakınca Avrupa şampiyonası için avantajı kaybetmek istemiyoruz. Biz EuroBasket hedefine emin adımlarla ilerliyoruz ve günü geldiğinde de o maçlar için hazır olacağız.

Dünya şampiyonası sürecine de büyük önem veriyoruz. Eylül sonunda katılacağımız Dünya Şampiyonası için iki aşamalı program yaptık. Milli takım ve kulüplerinde az süre bolmuş oyuncular ile daha önce burada düşündüğümüz; ama çeşitli sebeplerden kadroya katamadığımız ve performansını merak ettiğimiz genç oyuncularımız var. Milli Takım'da daha çok sorumluluk alan isimlerin olmadığı bir ortamda, bu oyuncuları test etmek ve geliştirmek için kamp süreci geçireceğiz.

Bu kamp mayısın ilk haftasında başlayıp, temmuzun ilk haftasına kadar sürecek. Ağustos başı ise tüm takım dünya şampiyonası hazırlıklarını başlayacağız. Daha fazla sorumluluk alan ve ne alabileceğimizi daha iyi bildiğimiz oyuncular için ayrı bir program hazırlayacağız. Avustralya'da doğmuş bir Türk çocuğu şu an NCWA'de forma giyen Funda Nakkaşoğu ve onun gibi birkaç ismin ne yapabildiğine bakacağız. 

Eylüldeki dünya şampiyonasına kadar olan 4 aylık sürece çok önem veriyoruz. Şampiyonaya kadar kondisyon ve fiziksel güç gibi eksiklerimizi gidermeye çalışacağız. Dünya şampiyonasına en iyi kadromuzla gitmek istiyoruz, bunun için de oyuncularımıza büyük sorumluluk düşüyor. Onların bu hedefe inanmalarını ve şampiyonaya en iyi şekilde hazırlanmaları gerektiğini anlatacağız. 

KADIN BASKETBOLU ÇOK İYİ YERLERE GELECEK
 
- Ülkemizde kadın basketbolunun altyapısının durumunu nasıl buluyorsunuz ve Türkiye'deki kadın basketbolunu 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

- Ben kadın basketbolunun geleceğini çok iyi yerlerde görüyorum. Elimizde yeterli işler yapma potansiyeli olan oyuncu kadrosu var. Mutlaka kendilerini geliştirmeliler, bazıları yavaş gelişiyor; ama daha büyük potansiyelleri var. Bunu başarmak için her türlü yolu deneyeceğiz. Elimizde ileri ki dönemde fark yaratabilecek altyapı oyuncularımız var. Bu sayı yeterli mi? Değil. Havuzumuzda daha fazla oyuncumuz olmalı, 20-25 değil bu sayı 40 olmalı. 

Oyuncularımız arasında dramatik ve korkunç büyük fark yok, daha mücadeleci olurlarsa bu havuzdaki sayı artacak. İyi bir çalışmayla; kulüp ve oyuncularımızla birlikte çok iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum. Bunu yapmazsak iyi yerlerde olmayız. Belki çok sayıda oyuncumuz yok; ama güzel işler yapacak sayıda oyuncumuz olduğun düşünüyorum. 8-10 ene oynayabilecek. Milli takım kültür ve davasına inanarak değişik bir potansiyelli takım olacağımızı düşünüyorum.

Altyapılarımız hiçbir zaman yeterli değil; hep daha iyisini düşünüp ileriye dönük oyuncu yetiştirmeyi amaçlamalıyız. Ama bu sadece, Federasyon'la, kulüple ya da oyuncunun istemesiyle olmaz. Oyuncunun ailesi de dahil olmak üzere tüm paydaşların hepsinin çalışmasıyla 80 milyonluk ülkemize yakışan bir altyapıya kavuşacağımızı düşünüyorum. Bu kadar yatırım ve bu işe kafa yorarak daha iyi yerlerde olacağımıza inancımız tam. 

GÜNÜ GELDİĞİNDE ERKEK TAKIM ÇALIŞTIRABİLİRİM

- İyi bir proje gelirse erkek takımı koçluğunu düşünür müsünüz?

- Ben basketbol antrenörüyüm şu an Türk Kadın Milli Takımı'na konsantreyim ve bu görev dışında başka bir şey düşünmüyorum. Fakat şu var, ben profesyonel bir antrenörüm, günü geldiğinde erkek takımda da koçluk yapabilirim. Ben mesleğimi çok seviyorum, iddialı ve hedefi olan projelerde olabilirim. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum