PERİLER'E DE GENÇLER LİGİ 

PERİLER'E DE GENÇLER LİGİ 
01 Haziran 2018 - 16:04


Türkiye A Milli Kadın Basketbol Takım Genel Menajeri Zeynepgül Ene kadın basketbolu için de Gençler Ligi müjdesi verdi. İlk sene seçilen 10 takımdan oluşturulması planlanan Gençler Ligi’ne önümüzdeki sezonlarda Süper ve 1. Lig ekiplerinin katılımın zorunlu olması planlanıyor.

RÖPORTAJ: Oğulcan ÇOKSAYAR
  
- A Milli Takım kampının erken başlamasının özel bir nedeni var mı?
Zeynepgül Ene: Genç ve daha önce A Milli Takım düzeyinde forma şansı bulamamış oyuncuları, bu seviyede neler yapabileceklerini görmek için ilk etap antrenmanlarına çağırdık. Daha önce bizimle antrenman yapmamış ve A Milli Takım düzeyinde forma şansı bulmamış oyunculara bir şans vermek için erken başladık. Bu da milli takımın yalnızca bugününü değil, geleceğini de göz önünde bulundurmamızdan kaynaklı. 2020 Olimpiyatları ve ondan sonraki süreçte de olacak şekilde ileriye dönük, takımda olmasını hayal ettiğimiz oyuncuları şimdiden çağırıp, milli takım ruhunu göstermek ve eğitmek için de çağırdık. Dünya sırlamasında önümüzde olan takımları yakalamak ve kendimizi geliştirmek istiyorsak, onların çalıştığı metotları kullanmak ve bilimi daha çok kullanmaya çalışıyoruz. Burada kadroya giremeyip dönen oyuncular, bizden ayrı oldukları süreçte de bunları uygularlarsa zaten gelişimini sürdürüp istenen düzeye gelebilecektir. Tek amacımız antrenman yapmak değil, burada genç oyuncularımıza geleceğe dönük yol göstermek.

DÜNYA KUPASI'NDA YENEMEYECEĞİMİZ TAKIM YOK

- Dünya Kupası’nda nereye kadar ilerleyebiliriz?
- Her zaman şansımızı yüksek görüyorum. Dediğim gibi dünyada 7. sırada yer alıyoruz. Dünya Kupası’na 16 ülke katılıyor. Grupta düşündüğümüz zaman hiçbir maç kolay değil; ama hiçbir maç da bizi korkutacak, cesaretimizi kıracak kadar zor değil. En iyi şekilde hazırlanıp, basketbola etki eden sakatlık, hastalık gibi faktörlerden uzak olduğumuz sürece, tam takım olarak en iyi hazırlıklarımızı yapıp, oraya gittiğimizde yenemeyeceğimiz takım olduğunu düşünmüyorum. Ama tabii ki burada konuşup, planladığımız şeyleri sahada da hayata geçirebilmek önemli. Gruptan üç galibiyetle çıkıp, direkt çeyrek final hakkı kazanırsak sonrası için önümüzün açık olduğunu düşünüyorum.

3 YABANCI KURALI KIZLARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇTI

- Kampta bulunan genç oyuncuların ligde aldığı süreler yeterli mi?

- Takımları play-off’a kalamayan oyuncularımız da oldu, Amerika’da sezonu erken bitip kampa katılan oyuncularımız da oldu. Bir de çok genç olup, bu seviyelerde hiç antrenman yapmamış oyuncularımız var. O yüzden bütün basketbolcularımızın yüzde yüz hazır gelemeyeceklerini biliyorduk. Antrenmanın bir amacı da, onları hazır hale getirmek. Ligde yeterli süre alan oyuncularımız var. 3 yabancı kuralı yerli oyuncuların ciddi anlamda önünü açtı. Sadece süre değil, çok daha fazla sorumluluk almaya başladılar. Ama daha fazla çabalayıp, takımlarında daha fazla süre alması gereken ve potansiyelinin daha altında süre alan oyuncularımız da var. 

KADIN BASKETBOLUNUN YOL HARİTASINI OLUŞTURUYORUZ

- Kadın basketbolunu geliştirmek için üzerinde çalışılan projeler var mı?

- Bu tür çalışmalarımız var. Bir kere yetenekleri taramak, bulmak, seçmek ve geliştirmek için kadın basketbol yol haritası, gelişim programı oluşturma çabamız var. Bununla ilgili bütün paydaşlarla oturup konuşuyoruz Herkesin fikrini almak açısından danışma kurulu kurduk. Ocak ve martta iki tane toplantı yapıldı. Her yaş grubunun yaşına özgü, 'Neler yaptırılmalı, neler yaptırılmamalı, hem basketbol anlamında, hem de mental anlamda çocuklar haftada ne kadar çalışmalı, gelişimlerinin etkilenmemesi için ne yapmalı?' gibi aslında bugün birçok insanın bir kaynaktan faydalanmadan yapmış olduğu şeyi bir yazılı kaynağa dayandırarak yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü kendini geliştirip, araştıran, öğrenmeye çalışan insanlar olduğu gibi maalesef bilinçsiz çocuklara yüklenen, hem mental hem de fiziksel gelişimlerine zarar veren yapılar da var basketbolun içinde. 

YAKIN İLLER ARASINDA LİG DÜZENLENMESİ PROJEMİZ VAR

- Kulüplerin altyapılarında milli takım düzeyinde oyuncu yetiştirmek açısından ne gibi eksiklikler görüyorsunuz?

- Büyükşehirlerde bir şeyi bilmek gerekiyor. Biz buradan baktığımızda bazı şeyleri görebiliyoruz; ama Anadolu’da farklı dinamikler var. Büyükşehirde en büyük sıkıntı tesis sıkıntısı. Oyunculara yaptırabildiğimiz kaliteli antrenman saatleri bu nedenle az. Özellikle elit yaş kategorisine geçiş yapan oyuncuların antrenörlerinin kim olduğu konusu da çok önemli. Koordinasyon sorunu da bir başka problem. Çocukların eğitim hayatları da çok zarar görebiliyor ve bunu çok daha iyi planlamamız gerekiyor. Basketbol hayatı biten çocuklar eğitimsiz de kalmış oluyor. Anadolu’da ise buna ek olarak kulüp sayısının az olmasından dolayı çocukların maç tecrübesi eksik oluyor. Önümüzdeki yıl birbirine yakın illerin birlikte bir lig düzenlemesi, böylece daha çok maç yapmakla ilgili sorunu ortadan kaldıracak bir proje üstünde konuşuyoruz.

GENÇLER LİGİ İLK YILINDA 10 TAKIMLA BAŞLAYACAK

- Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi bir Gençler Ligi projesi var mı? 

- Evet var. Deplasmanlı lig şeklinde, erkeklerde olan formatta olacak. İlk sene tüm takımlar yer almayacak. Şu an milli takımlar düzeyinde 10-15 yıldır sürekli oyuncu yetiştiren yaklaşık 6 kulüp var ve organizasyonda yer alan 10 kulüp arasında bunlar yer alacak. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, İstanbul Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Botaş belli olan takımlar. Mersin BŞB, Hatay BŞB ve Süper Lig’in yeni ekibi Çukurova’da altyapı konusunda yatırımlara başladı. Kulüplerimiz de ekonomik sebeplerden ötürü, yavaş yavaş 'kendi oyuncumuzu yetiştirip, kullanabilir miyiz' düşüncesine kafa yormaya başladı. Bunun sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki haftalarda hangi kulüplerin orada oynama potansiyeli olduğunu değerlendirip netleştireceğiz. Önümüzdeki yıllarda da tüm TKBL ve Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Süper Ligi ekiplerini teşvik edip bu turnuvaya katılma zorunluluğu getireceğiz. Gelecek sezonlarda Genç Kızlar Süper Ligi’ne tüm kulüpler katılmak zorunda olacak. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum