SIRA GELDİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞUNA...

Son Avrupa Şampiyonu 12 Cesur Yürek ve başantrenör Can Aksu, Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) tarafından 16-26 Ağustos'ta Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlenecek Dünya Kupası öncesi çıtayı en tepeye çıkardı.

SIRA GELDİ DÜNYA ŞAMPİYONLUĞUNA...
01 Ağustos 2018 - 13:33 - Güncelleme: 01 Ağustos 2018 - 13:38

 

Röportaj: Oğulcan Çoksayar


Son yıllarda uluslararası kupaları kasıp kavuran ve son Avrupa Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkekler A Milli Takımı’nın, IWBF Dünya Kupası hazırlık sürecini ve kupa hedeflerini başantrenör Can Aksu ve oyunculardan Ferit Gümüş, Cem Gezici, Kaan Dalay ve Metin Bahçekapılı ile Ahmet Cömert'teki kamp sırasında konuştuk. Baskının altından kalkabileceklerini belirten ay yıldızlı ekibin, Avrupa Şampiyonluğu’nu bir Dünya Kupası zaferi ile süsleyeceklerine güvenleri tam. Lafı fazla uzatmadan sohbetimizin başantrenör Can Aksu ile olan kısmından başlayalım…

 - Avrupa Şampiyonu olarak Dünya Kupası’na katılmanın takıma etkisi nasıl olacak, son şampiyonun turnuva hazırlıkları nasıl gidiyor?

Can Aksu:
Bizim için hiçbir şey hayal değil. Son Avrupa Şampiyonası’na tüm takım şampiyonluğa inanarak gitti. Bu yıl tek sıkıntımız ülkemizdeki liglerin diğer liglere göre daha geç tamamlanması oldu. Çok iyi bir Avrupa Şampiyonası geçirdik. 7’de 7 yaptık ve namağlup şampiyon olduk. Şampiyon olmak için güçlü rakipleri mutlaka yenmek gerekiyordu ve biz de bunu yaptık ve bunu yine yapabiliriz. Bu kamp sonrası. Polonya’daki turnuvaya katılıp İstanbul’a döneceğiz ve ardından Hollanda’da e bir turnuvaya katılıp Hamburg’a hareket edeceğiz.


 

- Önceki yıllardaki final şanssızlığımızı son şampiyonada tamamen yıktık diyebilir miyiz?

C.A: Önceki yıllarda hep finalde kaybettik. İngiltere’ye karşı süren şanssızlığımızı şampiyonluğa ulaşarak alt ettik. Daha önce onlara son saniye basketi de dâhil olmak üzere üst üste final kaybetmiştik. Son Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere ile aynı gruba düştük. Bizim tek hedefimiz onları yenmekti, çünkü onları yenersek bu defa mutlu sona ulaşan taraf biz olacaktık. Önce grupta sonra da finalde İngiltere’yi mağlup ederek Avrupa Şampiyonu olmayı başardık.

- Dünya Kupası’nda şampiyonluk şansımızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

C.A: Sırtımızda Avrupa Şampiyonu olmanın getirdiği bir yük var. Kuralarımız çekildi. Grupta İtalya, Brezilya ve Japonya var. Bu takımlar her ne kadar güçsüz gözükse de hafife alınamaz. Herkesi yenecek gücümüz var. İpler bizim elimizde desek yeridir. Sahada istediklerimizi yaptıktan sonra bizi durdurabilecek pek takım yok. Bizim hedefimiz her zaman en yukarıya oynamak. Son dönemlerde hep finallere oynamış bir ülkeyiz. Hedefimiz her zaman zirveyi zorlamak olarak devam edecek.

Son yıllarda imza atılan başarılarda yer alan oyuncular ile sohbet ettiğimiz bölümde ise Dünya Kupası’nı kazanmak tek hedef olarak göze çarpıyordu. Takımın tecrübeli isimlerinin değindiği ortak nokta ise “inanç” oldu.

Ferit Gümüş: Türk’ün savaşı farklı olur

Hazırlık süreci bizim için çok ağır geçiyor. Havanın sıcak olması da bunun başlıca etkenlerinden ama önümüzde Dünya Kupası var. Dünya Kupası’na Avrupa Şampiyonu apoleti ile katılıyoruz. Bütün takımlar favori olarak bizi gösteriyorlar ve biz de kendimizi altın madalyanın favorisi olarak görüyoruz. Bunun dışında bizim seviyemizde olan, çok iyi takımlar da var. Amerika, Avustralya, Almanya, İngiltere gibi zorlu rakipler de kupaya hazır katılacaklardır. Ama her zamanki gibi Türk’ün savaşı herkesinkinden farklı oluyor. Biz bu avantajımızı kullanıp mücadele edeceğiz. Rakiplerimiz de bu durumun farkında ve bizden çekindiklerini söylemek yerinde olur. Rakiplerimizi birer kupa adayı olarak görerek sahaya çıkacağız ve tüm ciddiyetimizle kupada mücadele edeceğiz.

 

Cem Gezici: Şampiyonluklar tesadüfen elde edilmez

Son 5 Avrupa Şampiyonası’nın 4’ünde final oynayıp birinde şampiyon olmuş bir ekibe, Dünya Kupası’nda bu unvanla mücadele etmek hiç ağır gelmez.  Biz sahaya çıkıp kendi oyunumuzu oynayacağız. Bu şampiyonluğu tesadüfen elde etmedik. Eğer öyle olsaydı üst üste finale kalamaz sonunda başarıyı kalıcı hale getirme imkânı bulamazdık. Hep zirveye oynayan bir ekibiz. Umuyorum ki Dünya Kupası’nı da en güzel şekilde tamamlayıp Avrupa Şampiyonu olarak katıldığımız kupadan Dünya Şampiyonu olarak ayrılmak istiyoruz.

Kaan Dalay: Avrupa Şampiyonu apoleti bizi motive ediyor 

Hazırlık süreci biraz geç başladı, Kıştan beri hazırlanmak çok daha farklı olabilirdi; ama biraz geç kalmamıza rağmen kupaya kadar hazır olmaya çalışacağız. Dünya Kupası’nda gruptan rahat çıkarız. Sonrasında çeyrek finale kadar ulaşır devamında da Türk Halkı’nın duası ve bizlerin performansıyla inşallah final oynarız. Avrupa Şampiyonu olarak katılmak bizi daha çok motive ediyor. Şampiyonluğun favorilerinden biri biziz. En büyük favori de Amerika Birleşik Devletleri. İstediğimiz oyunu oynarsak derece ile ülkemize dönebiliriz. 

Metin Bahçekapılı: Bu jenerasyon bir başka...

Bu sene hedefimiz dünya şampiyonu olarak ülkemize dönmek. Bu jenerasyon yıllarca turnuvalardan derece ile döndü. Biraz yaş ortalamamız da yükseldi. Ama yeni yetişen oyuncular yine derece elde etmek ve şampiyonluklar kazanmak için çalışacaktır. Bizler olimpiyatlarda ulaşabileceğimiz dereceye kadar ilerleyip, yerimizi yeni yetişen gençlere bırakacağız ve onlar da bayrağımızı göndere çektirecektir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum