Avrupalıların elinde...

NBA, basketbol tarihi boyunca oyundaki en büyük arena olarak zirvede yer alırken, belki de tarihte ilk kez ligin kaderi Avrupalı oyuncuların eline geçti. Drazen Petrovic, Vlade Divac, Kukoc, Tony Parker, Nowiztki, Gasol, Hidayet Türkoğlu gibi oyuncuların attığı adımların ardından NBA’de son dönemlerde daha önce görülmeyen bir Avrupalı hegemonyası yaşanıyor. NBA’de Avrupalı dominasyonunu yaratan 10 oyuncuyu sizler için derledik.

Avrupalıların elinde...
08 Nisan 2024 - 23:03

ARDA AYGAHOĞLU
 
NIKOLA JOKIC
DENVER NUGGETS / SIRBİSTAN

Nikola Jokic, NBA’deki en iyi Avrupalı oyuncu olmanın ötesinde, şu anda dünyanın en iyi basketbolcusu olarak tanımlanabilir. Joker, lige girişinden beri oyun zekası ve fundamentalıyla herkesi şaşırtırken Denver Nuggets’ı şampiyonluğa ulaştırdı ve bu süreçte iki kez ligin en değerli oyuncusu ödülünü kazandı.
 
Sırp uzunun görkemli yolculuğu sürerken, Nikola bu sezon da ligin en dominant oyuncusu olarak görülüyor ve takımını şampiyonluğun 1 numaralı adayı olarak konumlandırıyor.
 
LUKA DONCIC
DALLAS MAVERICKS / SLOVENYA

 
Luka Doncic, Dallas Mavericks’e katıldığından beri takımına seviye atlattı ve başlangıçta onları tek başına bir play-off ekibi hêline getirdi. Luka, bu sezon 34.1 sayı, 9 ribaund ve 9.8 asist ortalamalarıyla triple-double kıyılarında gezerken, Kyrie Irving ile birlikte Dallas’ı Batı’nın en iddialı takımlarından biri yaptı.
 
Luka ‘Magic’ Mavs hücumlarında işin büyük kısmını tek başına üstlenirken, takım onun etrafında bir kimya oluşturarak şampiyonluğa yürümeyi amaçlıyor. Aslına bakılırsa Luka’nın durumu için söylenebilecek tek şey var: ‘Onu NBA’in tartışmasız yüzü’ yapmaktan alıkoyan tek şey bir şampiyonluk yüzüğü olarak görünüyor.
 
GIANNIS ANTETOKOUNMPO
MILWAUKEE BUCKS  / YUNANİSTAN

Türk basketbolunun bir dönem elinden kaçırdığı ve muhtemelen tarihimizdeki en büyük kayıp olan Afrikalı asıllı Yunan forvet Giannis, Milwaukee’ye uzun yıllardır hasret olduğu şampiyonluğu kazandırdı ve bu sezon da şampiyonluk adayları arasında bulunan takımını 30.7 sayı, 11.2 ribaund, 6.4 asist ortalamasıyla taşıyor. Giannis Antetokounmpo her ne kadar imaj açısından Jokic’in gerisinde kalsa da, Sırp uzunun aksine savunmada çok önemli katkılar sunuyor.
 
Giannis’in savunmada yaptıkları rakiplerin hücum planlarını olumsuz etkilediği gibi Bucks’a sahada önemli bir konfor alanı yaratıyor.

DOMANTAS SABONIS
SACRAMENTO KINGS / LİTVANYA


Domantas Sabonis, babası Arvydas Sabonis’ten aldığı bayrağı bir ileri noktaya taşıdığı gibi ondan çok daha uzun soluklu ve başarılı bir NBA kariyerine sahip olacak. Ligin All-Star seviyesindeki oyuncuları arasında yer alan Sabonis, bu sezon MVP sıralamasında 5'inciliğe kadar yükselmesine rağmen All-Star seçilemediğinde sezonon en büyük tartışmalarından birinin başrolü oldu.
 
Domantas, De’Aron Fox ile birlikte Sacramento Kings’i yıllardır drafta yatan bir takım kimliğinden çıkararak iddialı noktaya getirdi.


 
ALPEREN ŞENGÜN
HOUSTON ROCKETS / TÜRKİYE


Milli basketbolcumuz Alperen Şengün şimdiden NBA tarihinde en dikkat çeken Türk oyuncu olmayı başardı. Henüz 3. senesinde Houston Rockets’ın en önemli oyuncusu hâline geldi ve ligdeki en önemli oyuncular tarafından takdir gördü. Bu sezon büyük bir patlama yaşayan Alperen, talihsiz sakatlığıyla sezonu kapatsa da, gelecek yıl Houston’un başrolü olarak kariyerini sürdürecek.
 
Şengün, ligdeki 3. senesinde en iyi post-up oyuncuları arasında yer aldı. Jokic’i hatırlatan pasörlüğüyle ikili sıkıştırmalara karşı takım arkadaşlarını mükemmel besledi ve oyunun sıkıştığı anlarda pota altında bire bir kaldığı anlarda müthiş bitiricilik örnekleri gösterdi. Alpi ayrıca takımın beyni Fred VanVleet ile de mükemmel uyum yakalayarak ikili oyun ve perde çıkışlarındaki yumuşak bitiriciliği ve pas dağımıyla benzersiz bir performans sundu.
 
 
LAURI MARKKANEN
UTAH JAZZ / FİNLANDİYA


Markkanen, Chicago’dan sessiz sedasız Utah Jazz’a katıldığında iyi şeyler yapacağı düşünülse de muhtemelen hiç kimse bireysel performansını bu kadar arttıracağını düşünmüyordu. Finli uzun bu sezon 23 sayı, 8.2 ribaund, 2 asist ortalaması ve üçlük çizgisinden yaptıklarıyla lotarya takımı olması beklenen Utah Jazz’i play-in yarışına ortak hâle getirdi.
 
Finlandiya’nın küçük bir ülke olması ve Utah Jazz’in popülerlikten uzak oluşu onun performansının yeteri kadar takdir edilmesini engellese de, Markkanen ileride iddialı bir takıma gittiğinde yapacağı işler ile NBA tarihinde önemli izler bırakabilir.
 
VICTOR WEMBANYAMA
SAN ANTONIO SPURS / FRANSA


Wemby, Lebron James’ten beri NBA draftı'nda en çok ses getiren isim oldu. Devasa uzunluğuna rağmen şut ve hatta top sürme becerisiyle tarihte hiç görülmemiş bir yetenek seti sunuyor. Spurs’un bu sezonki kötü gidişatına rağmen onun müthiş fiziğiyle attığı sürpriz sayılar ve bloklar NBA’e büyük renk katıyor. Kader onu sakatlıklarla sınamazsa, adını NBA tarihine yazdıracağından kimsenin şüphesi yok.
 
FRANZ WAGNER
ORLANDO MAGIC / ALMANYA


Wagner, Almanya’yı dünya şampiyonluığuna taşıyan ekibin en önemli parçası olarak Orlando Magic’de 19.9 sayı, 5.4 ribaund ve 3.9 asist ortalamaları yakaladı ve sezon boyunca gelecekte All-Star seviyesine çıkacak bir yıldızın fragmanını izletti.
 
KRISTAPS PORZINGIS
BOSTON CELTICS / LETONYA

 
Porzingis, Dallas’ta Doncic ile yaşadığı sorunlar ve ikinci plana atılmasının ardından uğradığı değer kaybını bu sezon Boston’da yaptıklarıyla temizledi. Celtics’in, oyununa adapte olduğu gibi birçok gece takımını galibiyete götüren performanslara imza attı. Şimdilik Tatum ve Brown’ın arkasında en önemli 3. adam olarak görünen Porzingis, birçok kez takımı adına en iyi istatistiklere ulaştı. Celtics, şampiyonluğa uzanırsa bunda en büyük pay sahiplerinden biri Letonyalı uzun olacak.
 
RUDY GOBERT
MINNESOTA TIMBERWOLVES / FRANSA

 
Rudy Gobert, NBA kariyeri boyunca birçok sezonu ligin en iyi savunma oyuncusu olarak tamamladı. Fransız uzun bu sezon savunma katkısının yanında hücumda da önemli bir parça oldu ve Wolves, bu sezon beklentileri aşarak Batı’da zirveye oynarken takımın en değerli isimleri arasına girdi. Gobert, All Star seçilemediğinde onun yerini alan takım arkadaşı Towns bile bu unvanı onun hak ettiğini düşünüyordu. Bu sezon Wolves’in tarihindeki en önemli sezonlarından biri olduğu gibi Gobert’in kariyerindeki en görkemli sezonlardan da biri olarak anılacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum