Nerede o eski All Starlar

Luka Doncic ile Nikola Jokic’in yarı sahayı lakayt paslarla geçmesi ve karşılarında savunma görmemeleri, üstelik buna 'eğlence' denmesi, basketbol yüreklerimizi inceden sızlatıyor. Yıldız isimleri turnikeye giderken 'önümden çekil' derken görmek, savunmaya karşı atılan gerçek şutlar yerine orta sahadan karşılıklı şut denemeleri izlemek, Kobe’nin LeBron’u iki kez blokladığı All-Star maçını özletiyor.

Nerede o eski All Starlar
01 Mart 2024 - 12:42 - Güncelleme: 01 Mart 2024 - 12:48
KEMAL ILIKKAN
 
Bu yıl Indiana’da düzenlenen NBA All-Star organizasyonunda Doğu Karması 42 üçlük isabetiyle maçı 211-186 kazandı. Eski jenerasyonların izlediği NBA All-Star maçlarının aksine rekabetten uzak, 168 üçlük denenen yeni bir 'entertainment' döneminde yaşıyoruz. “NBA All-Star maçı artık keyif vermiyor mu?” sorusu her yıl bu zamanlarda peşinden geliyor.
 
Luka Doncic ile Nikola Jokic’in yarı sahayı lakayt paslarla geçmesi ve karşılarında savunma görmemeleri, üstelik buna 'eğlence' denmesi, basketbol yüreklerimizi inceden sızlatıyor. Yıldız isimleri turnikeye giderken 'önümden çekil' derken görmek, savunmaya karşı atılan gerçek şutlar yerine orta sahadan karşılıklı şut denemeleri izlemek, Kobe’nin LeBron’u iki kez blokladığı All-Star maçını özletiyor. Yalan yok. 
 
NBA normal sezon maçlarında bile hissedilen keyif alamama durumunu çevremizde çok sık duyar olduk. All-Star maçlarının 'zaman kaybı' olduğunu düşünmeye başlayanların sayısı iyice arttı, sosyal medyada elini sallasan her sene daha kötüye gittiğine inanan birine çarpıyor.
 
Teatral hareketler, ciddiyetsizlik, ne show-time ne de rekabetin olmama hâli, etkinliğe bakışın değiştiğini net şekilde gösteriyor. Günlerce beklenen All-Star hafta sonları geride kaldı, 'Amerikan Güreşi’ne dönmüş, oyuncuların maçı ciddiye almadığı değişik bir eğlence anlayışı gelişti. Hatırlıyorum da, uzatmaya giden All-Star maçları olmuştu. Doğu & Batı rekabeti diye bir mevzu vardı.
 
SMAÇ YARIŞMASINA YILDIZLAR NEDEN  KATILMIYOR?
 
Hâl böyle olunca All-Star’ın ana yemeği de maç yerine smaç yarışması oldu. YouTube’da her sene özetleri en çok izlenen bölüm smaç yarışması olurken, Doğu-Batı maçını kaçıranlar o kadar merak etmiyor. Smaç yarışmasına eklenen görsel yenilikler güzel de sahi, neden yıldızlar kapışmıyor? Michael Jordan, Dominique Wilkins, Vince Carter, T-Mac, Jason Richardson, Dwight Howard gibi isimler birer NBA ikonu oldukları kadar All-Star hafta sonuna damga vurmuş isimler olarak da hafızalarda.  
 
Jaylon Brown’ın vasatın altındaki smaç denemelerine verilen yüksek puanlar adalet duygusunu hırpalarken, Mac McClung galibiyeti hak etse de iki yıl üst üste katılması başka adam mı yok dedirtiyor.
 
All-Star’ın benim en çok ilgimi çeken kısmı 3 sayı yarışması. Doğu & Batı maçından alınan rekabet son yıllarda 3 sayı yarışmasına ilave edilmiş gibi geliyor. Misal, Boston Celtics yedeklerinden Sam Hauser gibi keskin bir şutörü de izlemek isterim ama onun yerine 100 milyon dolarlık kontrat sahibi isimleri yay gerisinde peş peşe ter dökerken izlemek “İşte NBA All-Star” bu dedirtiyor. 
 
Yetenek yarışması ise ligin en iyi guardlarının kapıştığı bir etkinlik olmaktan çıktı bile. Neden Steve Nash ve Jason Kidd gibi fenomenlerin kapıştığı bir yarışma bir daha izlemeyelim?

YORUMLAR

  • 0 Yorum