Damga
Fenerbahçe Beko'nun şampiyonluğuyla sona eren Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde sezona damga vuran ilk 5'i masaya yatırdık... 1 ve 4 şampiyonluğun mimarları Nick Calathes ile MVP Nigel Hayes-Davis olurken, finalist Anadolu Efes'in sıradışı gardı Shane Larkin ile Beşiktaş'ın ABD'li forveti Matt Mitchell da kendine yer buldu. TOFAŞ'ın safkan 5'i Austin Wiley de yer alırken, bonus ise Pınar Karşıyaka'nın tecrübeli yıldızı Errick McCollum oldu...
BEKLENMEDİK YOLCULUK
NICK CALATHES
(FENERBAHÇE BEKO)
"Fenerbahçe'nin bulutlarla silüetini koyarak duyurduğu transfer bilgisi nasıl sonuna kadar hak ettiği krediyi ona verdi ise vedası da bir o kadar özel oldu. Sezon başında kadro dışı kalmasından takımın yıldızı olarak 2 kupa ve Final 4 ile taçlanan senenin sonuna kadar gösterdikleri, herkese örnek olacaktır."
ALİ BARUTÇUOĞLU
Başlıktaki Hobbit / Orta Dünya felsefesine ya da Forrest Gump'ın klişeleşen hayat & çikolata aforizmalarına girmeyeceğim ancak bu sezonun Fenerbahçeli Nick Calathes'inin ne vereceğinin hiç belli olmadığına herkes hemfikirdir.
Sezon başında iki yeni transfer guardlardan önce Neto'nun milli takımda sonra Zagars'ın tüm sezonu kapatması, piyasada boşta elit guard kalmaması, NBA'in çift yönlü sözleşmelerle Gelişim Ligi'ndeki yeteneklerin çoğunu beklemede tutması gibi nedenlerle piyasa çok kısıtlı idi. Bu zor durum içinde çözüm olarak Fenerbahçe, daha önce resmi olarak takımla olmayacağı açıklanan Calathes'in takıma geri dönmesini sağladı...
Yaşanan bu olaylardan sonra bu sezon Ataşehir'de sahaya çıktığı ilk karşılaşmasını çok iyi hatırlıyorum oyuna sonradan giren Madar ve Dorsey'in ardında 6-7 dakika alan yardımcı bir rolde durumunu hiç sorun etmeden gösterdiği olumlu izlenimle herkeste ve vicdanlarda sıcak bir etki bırakmıştı. Haftalar geçerken süresi artmaya başladı ve kötü giden deplasman karnesine rağmen takımda bir şey iyi gitme işaretleri gösteriyordu. Nick Calathes yapamaz denen savunmayı yapıyor, atamaz denen ceza şutlarını sokuyor, gururlu ve olumlu bir duruşla asistlerine devam ediyordu.
Ligdeki Anadolu Efes karşılaşması sonrası hiç beklenmedik bir olay yaşandı ve Fenerbahçe, Pianigiani sonrası ilk kez sene ortasında koç ayrılığına gitti ve Itoudis ile yolları ayırıp eski oyuncusu da olan Sarunas Jasikevicius ile anlaşmıştı. 1 sene önce Barcelona'da anlaşamadıkları söylentileri olan koçu ile işlerin çok zor olduğu bir anda yeniden karşılaşmıştı. Ancak Saras'ın gelişi ile ayağa kalkan takım her hafta bir eksiği giderip bir oyuncuyu yukarı çekerken, normal sezonun sonuna doğru sürekli rekor kıran bir Fenerbahçe olmasında Calathes beklenmedik üretkenlik ve savunma katkısı ile büyük rol oynuyordu.
Sezonun en kritik dönemine gelinmişti; play-off'lar. Nick Calathes, EL kariyeri boyunca büyük karşılaşmalarda büyük oynayamadığı eleştirisine mağruz kalıyordu. Hemen bir sene önce aldığı en büyük tepki sezonun bu döneminde savunmada ve dış atışlardaki zaafları ile bir silahtan çok takım için bir yumuşak karnına dönüyor olması idi. Normal sezonda gösterilen performansların sağlaması artık bu dönemde olacaktı, çünkü rakip yetenekli ve atletik guard rotasyonuna sahip AS Monaco idi.
Fenerbahçe Beko play-off'larda Monaco ile epik beş karşılaşma oynandı. Karşılaşmaların hepsi gecenin maçı olabilecek kalitede geçti. Play-off'taki maçların ortak özellikleri bol gerginlik, bol ter, bol heyecan, bol mücadele, bol strateji ve ayrıca güzel ve skorer oyunu ile öne çıkan bir Calathes'ti. Oynadığı 5 karşılaşmada da kritik anlarda skor üretip savunmada ayakta kalabilen ve aslında çok farkedilmese de sabit atışlarda bir 3'lük ustası olduğunu gösteren bir kahraman vardı.
Panathinaikos ile EL kupası kaldırdığı sene dahil hep eleştirisini aldığı play-off'ları kaldırabilme yetkinliğini göstererek kaderin bir cilvesi olarak Final Four'u koparan destansı son 2 atışı (clutch time üçlükleri olduğunu ayrıca belirtelim) atarak tabiri caizse Andersen masallarındaki çirkin ördek yavrusu değil aslında bir kuğu olduğunu -ki arkadaşları onu kel Amerikan Kartalı olarak adlandırıyor- tüm dünyaya gösterdi. Hayatı boyunca haklı ya da haksız zor duruma düşen insanlara öz saygı ve disiplini bırakmadan çalışarak güzel şeyler yapılabileceğini ispat ederek büyük beklentilerin olduğu takımını ait olduğu platforma geri getirmesi yanı sıra bireysel olarak kendisi ile ilgili basketbol dünyasındaki önyargıyı kırarak ilave olarak belki de basketbol hayatının son büyük sözleşmesini alacak bir piyasa oluşturdu.
Fenerbahçe'de Nigel Hayes Davis ile beraber takımın en önemli parçası olan Nick Calathes takımı, Final 4 sahnesinde 4. olsa da kendini gösterermesine çok katkıda bulundu. Peki sadece Avrupa da mı? Hayır, Saras ile beraber baskın bir Türkiye Kupası performansı yanı sıra net bir lig play-off zaferi kazanmasına katkıda bulunan Nick, rüya gibi başlayan kâbus gibi biten kupasız ilk sezon sonrası kendisi ve takım için rüya gibi tamamlanan sezonda gösterdiği profesyonellik, özveri ve takımdaşlık ile 2 kupa ve Final 4'dan çok daha fazlasını bize verdi.
Şampiyonluk sonrası genç oyun kurucu Mert Emre Ekşioğlu'nun kolej maçlarına gelip onu izlediğini ve geribildirimler verdiğini söylemesi, kutlamalarda Nigel'ın de açıklaması sonrası Barcelona'dan bomboş ayrılmıştık şimdi 2 kupa ve 1 Final 4 ile dönüyoruz demesi tüm sporseverlerin gözlerini doldurdu.
Muhteşem oyun zekası ve pas yeteneğine rağmen hem Final 4'da hem de finalde Ataşehir'deki her iki maçta savunma sorunları yanına 2-3 elit guard ihtiyacı gerçeğini tekrar su üstüne çıkarttı. Final 4'da üretimsiz 2 karşılaşma sonrası lig finalinde 3. maç son savunmada Larkin'i kaçırması halı altındaki sorunları tekrar ortaya çıkarttı. Aynı şekilde 20 sayıdan başabaş gelen son karşılaşmada yine Shane Larkin'in rahat bir atış bulması sonrası kaçırması ve Papagiannis'in bloğu ile uzatmaya giden maç hem kupayı hem de Calathes ile ilgili güzel vedaya vesile oldu.
Fenerbahçe Beko'nun bulutlarla silüetini koyarak duyurduğu transfer bilgisi nasıl sonuna kadar hak ettiği krediyi ona verdi ise vedası da bir o kadar özel oldu. Sezon başında kadro dışı kalmasından takımın yıldızı olarak 2 kupa ve Final 4 ile taçlanan senenin sonuna kadar gösterdikleri eminim ligimizde birçok genç oyun kurucu adayına ve hatta insan olarak herkese örnek olacaktır. Umarız Güney Fransa'nın incisi güzel Monaco'da yakın arkadaşın Mike James ile yepyeni bir hikâye yazar ve çok mutlu olursun. Ve unutma, bu topraklarda her zaman sevgi ve saygı ile anılacaksın.
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 24:09 dk.
SAYI: 6.8
RİBAUND: 3.9
ASİST: 7.7
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 1.4
BLOK: 0.1
VERİMLİLİK: 15.1
SHANE SHANE, SHANE...
SHANE LARKIN
(ANADOLU EFES)
"Larkin’in Naumoski’nin tahtını devralmasının yaklaşık 20 sene sonra olduğunu varsayarsak, onu izlediğimiz maçlar için kendimizi şanslı sayabiliriz. Ona müteşekkiriz ve yeni sezonun gelmesini Anadolu Efes’in anonsörü Mustafa Özben’in deyimi ile “Shane, Shane, Shane” diyerek sabırsızlıkla bekliyoruz."
DOĞUŞ OKYAR
Shane Larkin, 2018-19 sezonu başında Anadolu Efes’e geldi. Ülkemizde basketbolun lokomotifi olan Anadolu Efes’te 'guard' deyince akıllara hiç şüphesiz “Petar Naumoski” gelirdi... 1990’ların basketbolunu izleyen şanslı basketbolseverler Naumoski’yi izlemiş, Türk takımlarının Avrupa’da başarıya uzak olduğu dönemlerde, takımını sırtlayan Makedon guard ile basketbolu daha da sevip Anadolu Efes’in başarılarıyla seviniyordu. 1996 yılında Naumoski önderliğinde Anadolu Efes, Koraç Kupası’nı kazanırken, bir Türk takımı ilk defa takımlar seviyesinde Avrupa’da zirveye çıkıyor ve bugünlere kadar tüm spor dallarında gelen başarılar silsilesinin kapısını açıyordu.
Shane Larkin NBA’de Dallas, New York ve Brooklyn’de forma giydikten sonra ilk Avrupa deneyimi için İspanya’nın Baskonia Vitoria Gasteiz takımının yolunu tutmuştu. Aslında basketbolseverler Bask ekibinde Larkin’in müthiş performansını fark etmişti. Burada oldukça başarılı geçen bir sezonun ardından 2017-18 sezonunda NBA’e geri dönerek bu kez Boston Celtics forması giymişti.
Boston’da geçirdiği sezonun ardından Anadolu Efes’in kapısından içeri giren Larkin’in transferi taraftarları çok mutlu etmişti. Çünkü Baskonia sezonundaki performansı herkesin yeni sezona umutla bakmasını sağlıyordu. Sezonun ilk bölümünde sakatlık yaşayan Larkin bir süre forma giymezken, Amerikalı oyuncunun back-up’ı olarak takıma dahil olan Vasilije Micic oldukça etkili bir performans göstererek takımın as oyun kurucusu olma yolunda büyük adım atmıştı.
Çok başarılı geçen sezonda Larkin de forma girmiş, play-off’ta Barcelona’yı 3-2 ile saf dışı bırakan Ergin Ataman yönetimindeki Efes, adını Final Four’a yazdırmıştı. Shane’nin ayrıca normal sezonun 25. haftasında Anadolu Efes’in Barcelona Lassa’yı 92-70 yendiği karşılaşmada 37 sayı atan yıldızın -amiyane tabirle- Jaka Blazic’in belini kırması akıllara kazınmıştı. Final Four’da yarı finalde Fenerbahçe’yi geçen Efes, finalde CSKA’ya kaybederek ikinci olmuş, Shane Larkin ise Final Four’un en skorer oyuncusuydu.
Final kaybedilmişti ama Larkin ve arkadaşları bir sonraki sezon için şampiyonluğu hedeflemişti. 2019-20 sezonunda Anadolu Efes’in Larkin, Micic, Beaubois, Simon, Moerman ve Dunston’lı 'prime' kadrosu belki de bu takım, tarihinin en iyi basketbolunu oynuyordu. Sezonun 11. hafta maçında Bayern Münih'e karşı 49 sayı kaydeden Shane Larkin, EuroLeague’de tüm zamanların sayı rekorunu kırmış, ayrıca bu karşılaşmada 10 üç sayılık isabet bularak, bir karşılaşmada atılan en çok üç sayılık basket rekorunu da egale etmişti.
2020’nin mart ayında ülkemizde de baş gösteren Corona virüs pandemisi liglerin iptal edilmesine neden olmuştu. EuroLeague’de 28. hafta itibarıyla en yakın rakibi Real Madrid’den iki galibiyet fazlası ile liderlik koltuğunda oturan Efes, BSL’de de Pınar Karşıyaka’nın önünde zirvede yer alırken her iki ligin de ertelenmesi ile belki de iki kupaya veda etmek zorunda kalmıştı...
2020-21 sezonunda bu kez Final Four finalinde Barcelona’yı, 2021-22 sezonunda da Real Madrid’i saf dışı bırakarak “Back to Back” yapan Anadolu Efes’te Shane Larkin, Vasilije Micic ile birlikte Türk spor tarihinde bir takımın belki de en başarılı iki sezonunun mimarlarından olmuştu. Larkin, 2020-21 sezonunda EL’in en iyi ikinci beşine adını yazdırırken, bir sezon sonra ise kendine Euroleague’in en iyi beşinde yer buluyordu.
Başarılı oyuncu Anadolu Efes’te forma giydiği altı sezonda üç Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu, üç Cumhurbaşkanlığı Kupası ve bir Türkiye Kupası sevinci yaşarken, Efesli taraftarlar Shane Larkin’e “MVP” diye haykırıyorlardı...
Geçtiğimiz sezon Euroleague’in 28. haftasında Anadolu Efes’in Bayern Münih'i Sinan Erdem'de 109-86 mağlup ettiği karşılaşmanın en değerli performansına imza atan Shane Larkin, Euroleague’de tüm zamanlar içinde 17. kez “haftanın en değerli oyuncusu” seçilerek bu alanda da zirvenin tek sahibi oldu.
Geride bıraktığımız sezon BSL’de ise Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko’ya finalde kaybetse de Larkin yine en tehlikeli, en dikkat edilmesi gereken isim olduğunu kanıtladı. Lacivert beyazlılar seride 2-0 geriye düşse de Larkin ve arkadaşları pes etmedi ve Shane Larkin’in rakip sahada oynanan üçüncü maçtaki 'gözyaşı damlası' ile seriyi uzattı. Dördüncü maçta ise Larkin’in son saniyede attığı üç sayılık atış girmeyince Efes mücadeleyi uzatmada kaybetti. Bu sezonda da pes etmeyen, maçı bırakmayan Larkin olarak hafızalarda yer aldı...
Anadolu Efes’te altıncı sezonunu tamamlayan kaptan Larkin, geçtiğimiz sezonun tamamlanması ile dört yıllık daha Efes’te kalmak için kontrata imza atarken, sekiz sezon ile lacivert beyazlı ekibin formasını en uzun süre giyen yabancı oyuncu unvanını Bryant Dunston’dan devralacak.
Taraflı tarafsız tüm basketbolseverler tarafından çok sevilen Shane Larkin, Türk basketbolunda bazı şeyleri değiştirdi. Muhtemelen bu ülkede oynamış en değerli oyun kurucu olan Larkin, bir guard önderliğinde Avrupa arenasında şampiyonluğun hiç de zor olmadığını ispatladı. İstanbul’u ve Türkiye’yi de çok seven Larkin, bize dört yıl daha böyle özel bir oyuncuyu izleme fırsatını verecek.
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 33:04 dk.
SAYI: 16.8
RİBAUND: 3.1
ASİST: 6.7
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 1.9
BLOK: 0.1
VERİMLİLİK: 19.5
KARA İNCİ
MATT MITCHELL
(BEŞİKTAŞ EMLAKJET)
"Matt Mitchell, Kartal’ın kadrosuna dahil olduktan kısa süre sonra EL düzeyinde bir isim olduğunu kanıtladı. Beşiktaş, sezonu EuroCup ikincisi ve lig yarı finalisti olarak kapatırken Mitchell, en kritik karşılaşmaların pek çoğunda ana aktör olarak sahne aldı."
ARDA AYGAHOĞLU
Mitchell, kolej yıllarında savunma ve hücumdaki etkinliğiyle atletizmiyle olmasa da belirli yönlerden Kawhi Leonard’ı anımsatan disiplinli oyun tarzıyla öne çıktı. NBA açısından oyunundaki görece atletizm ve tempo eksikliği sebebiyle draft seçimlerinde tercih edilmedi ve Avrupa’da SIG Strasbourg’un yolunu tuttu.
Fransa Ligi’nde 16 maça çıkan oyuncu; 14.6 sayı, 3.7 ribaund ve 1.9 asist ortalamalarını yakalayarak dikkatleri üzerine çekti ve bir sonraki sezon kanatlanacağı Beşiktaş Emlakjet’e katıldı.
Matt Mitchell, Kartal’ın kadrosuna dahil olduktan kısa süre sonra EuroLeague düzeyinde bir isim olduğunu kanıtladı. Geçtiğimiz yıl hayal kırıklığına uğradıktan sonra yeniden yapılanmaya giden takımın en önemli oyuncusu oldu. Beşiktaş, sezonu EuroCup ikincisi ve lig yarı finalisti olarak kapatırken Mitchell, en kritik karşılaşmaların pek çoğunda ana aktör olarak sahne aldı. Hücum ve savunmada dengeli oyunuyla siyah beyazlıların Mathews ile birlikte en önemli silahı olarak kariyerinde parlak bir hikâye yarattı.
Genellikle kısa forvet olarak görev alan Matt Mitchell’ın hücumunda en fazla göze çarpan iki özelliği var. Birincisi oyun sıkıştığında isolation için topun emanet edilerek sorumluluğu üstlenecek kadar iyi sırtı dönük oynayarak fadeaway benzeri atışlarla alçak posttan sayı üretebiliyor. İkincisi ise yine bire bir kaldığında dribbling üzerinden kendi şutunu yaratarak el üstü isabetli şutlar bulabiliyor. Üst düzey bir atlet olmasa da iyi sıçrayabiliyor ve güçlü fiziğini kullanarak potaya penetre edebiliyor.
Müthiş bir pasör değil fakat topu paylaşmasını da takımın ihtiyacı olduğunda sorumluluk almasını da iyi biliyor. Topsuz oyunda tembel davranmıyor, hücumda kat ettiği gibi savunmada yüksel efor sarfediyor. Savunmada 1 numaradan eğer çok undersize kalmazsa uzun forvetlere kadar eşleşebiliyor.
Sonuç olarak oyunundaki bazı eksikliklerine rağmen çift yönlü bir kanat oyuncusu olduğu için rahatlıkla EuroLeague seviyesinde bir oyuncu olduğu söylenebilir.
Matt, Beşiktaş’ta geçirdiği etkileyici sezonun ardından basketbol otoritelerinin pek çoğunun onun ait olduğunu düşündüğü yere EuroLeague’e gidiyor. Yeteneklerini, dünyanın en tutkulu basketbol ülkeleri arasında yer alan Litvanya’da ülkenin en büyük ekolü olan Zalgiris’e taşıyacak. Bir sezon boyunca Türkiye’de bize izlettirdiklerinden sonra onu bir kez daha ülkemizde görür müyüz bunu zaman gösterecek ancak Avrupa’nın en zorlu arenası EuroLeague’de Triencheri’nin direksiyonunda onu takip etmek çok keyifli olacak.
MATT MITCHELL
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 25:57 dk.
SAYI: 9.9
RİBAUND: 3.8
ASİST: 2
TOP ÇALMA: 0.6
TOP KAYBI: 1.3
BLOK: 0.1
VERİMLİLİK: 10
SINIRLARI AŞAN
NIGEL HAYES-DAVIS
(FENERBAHÇE BEKO)
Fenerbahçe’ye 2022 yılında katılan Nigel Hayes-Davis, gerek Türkiye Ligi gerekse EuroLeague’de sınırları aşarak adını kimsenin beklemediği noktalara yazdırdı. 2023-2024 sezonundan geriye “Hayes ve diğerleri” kaldı desek, hiç de abartmış olmayız…
FATİH SABOVİÇ
Aralık-ocak ayları arasındaki geçişte yine Ribaund Dergi sayfalarında Nigel Hayes-Davis’e dair belli açılımlar sunmuş, yorumlarda bulunmuştum.
Ondan, “Mütevazı yıldız” diye bahsederken Fenerbahçe formasını giymeye başlamasıyla birlikte yakaladığı ivmeye değinmiştim. ABD’de başlayan ve 2018’den sonra Galatasaray’la Avrupa’ya taşınan hikâyesi; Hayes-Davis’i Zalgiris ile Barcelona kapılarından geçirdikten sonra Fenerbahçe Beko’ya kadar taşımıştı.
2023-2024 sezonu özelinde Hayes-Davis’in özel işler yapacağını hepimiz az çok biliyorduk. Fakat bu kadarını bekliyor muyduk, orası tartışılır. Sarı lacivertli ekibin can damarı olan, en zor anlarda takım arkadaşlarının yardımına koşan Hayes’in hemen yanında tabii ki Calathes vardı.
Geçmişte yine Calathes ile yolları kesişen ve birlikte olan ABD’li yıldız, “Onunla beraber olmak çok ayrı bir olay… Geçmişte birlikte oynadığımız ilk yıl felaketti, ancak bir arada atlattık. Barcelona’da kaybederek ayrılmıştık, burada şampiyonlukla veda ediyor. Biz siyah ve beyaz çikolata gibiyiz” ifadelerini kullandı.
Geride kalan sezonda Hayes; Fenerbahçe Beko, EuroLeague 32. hafta maçında Alba Berlin’i 103-68 yenerken 50 sayı atarak EuroLeague tarihinin en skorer ismi oldu. O maçtan sonra deneyimli yıldız şöyle demişti: “Kendimle çok gurur duyuyorum. Çünkü çok çalışıyorum. Bana güvenenler var. Bundan dolayı çok mutluyum. Dün akşam bir maçta 44 sayı atılmıştı. Takım arkadaşlarıma da söylemiştim. En az o kadar sayı atacağımı ifade etmiştim. En zor liglerden birinde 50 sayı atmak. Umarım kısa sürede kimse bu rekoru kırmaz.”
Nigel Hayes-Davis, Fenerbahçe Beko formasıyla bu sezon 14.1 sayı, 4.7 ribaund, 1.7 asist, 1.0 top çalma ve 15.9 verimlilik puanı ortalamaları tutturarak EuroLeague’in En İyi 5’ine de seçildi.
Avrupa’da fırtınalar estiren başarılı oyuncu, yine de takımını Final Four özelinde daha ötelere taşımayı başaramadı. Buna rağmen adını altın harflerle kazıdığı alanlardan biri de Avrupa oldu.
Fenerbahçe Beko’nun büyük bir maceraya girerek Anadolu Efes’i 3-1’lik seriyle devirdiği Süper Lig Final Serisi’nin MVP’si de yine Nigel Hayes-Davis’ti… Deneyimli yıldız, 4 maç sonunda Nick Calathes ile aynı verimlilik puanına sahip olsa da kurallara göre daha fazla sayı attığı için, serinin en değerli oyuncusu seçildi. Hayes 4 maçlık seride 69 sayı, 13 ribaund ve 7 asistle parkeleri domine etmeyi bildi.
Şimdi gözler yeni bir iddiaya çevrildi. Sınırları aşan adam Hayes’in, okyanus ötesinde şansını deneyebileceği haberleri gündeme geldi. Yunan gazeteci Sotiris Betakis’in haberine göre; Hayes-Davis, NBA’e gitmek ve oralarda yeni okyanuslara açılmak istiyor. Öte yandan Betakis’in aktardığı kadarıyla NBA ekibi Cleveland Cavaliers, yıldız oyuncuya ilgi duyuyor… Hayes’in yolunun nereye ilerleyeceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz… Ama geleceğinin çok parlak olduğu aşikâr…
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 25:51 dk.
SAYI: 14.3
RİBAUND: 3.9
ASİST: 2
TOP ÇALMA: 1.1
TOP KAYBI: 1.2
BLOK: 0.3
VERİMLİLİK: 15.5
SAFKAN BEŞ
AUSTIN JERMANIE WILEY
TOFAŞ
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi normal sezon en değerli oyuncusu TOFAŞ’ta çok başarılı sezon geçiren Austin Wiley oldu. Bursa temsilcisi play-off yapamasa da gösterdiği istikrar nedeniyle sezonun en değerli 5 numarası olmayı hak etti.
BURÇİN BADEM
Sezon başında TOFAŞ’ın kadrosuna kattığı Austin Wiley, aslında biraz kapalı kutuydu. ABD U18 Milli Takımı'yla başarılı olmuştu. Potansiyeli yüksek oyuncular arasında NCAA’e başlayacakken adı maalesef antrenör Chuck Person’ın sporcular üzerinden özellikle okullara kayıt yolsuzlukları organize ettiğinin belirlendiği FBI soruşturmalarında, adının geçmesi nedeniyle 1 yıl sahalardan uzak kaldı.
Aklandıktan sonra iyi sporcu kişiliği, çalışkanlığı ve ortayı kapatan savunmasıyla dikkat çekti. Kareem Abdul Jabbar uzunlar takip listesine girdi. Ancak dikkat dağınıklığı nedeniyle sorunlar yaşadığı gözüktü. Bu sorun onun oyunda ve anda kalmasında zorluklar çıkarıyordu. NBA Draft’ında seçilemedi ve Avrupa’nın yolunu tuttu. Önce Almanya Bundesliga’da ve 2. liginde ve Litvanya temsilcisi Neptunas’da forma giydi. Oynadığı her takımda başarılı olmasına rağmen, büyük lig takımlarının radarına hiç giremedi. TOFAŞ da onu kadrosuna katma fırsatını yakaladığında bu şansı kaçırmadı.
TOFAŞ, Austin Wiley’i transfer edince onun dikkat eksikliğiyle ilgili ihtiyacı olan bakımı alması sağlandı. Özellikle kullanması gereken ilaçların resmi onayları TOFAŞ ekibi tarafından alınınca sorunları ortadan kalktı. Böylece oyun içindeki sürekliliği takımına büyük destek sağladı. Kariyerinde hiçbir zaman ulaşamadığı rakamları Bursa temsilcisi formasıyla yakalamaya başladı. Tüm sezon hem BSL’de hem de Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde çok iyi performans sergiledi. Takım arkadaşları bence onun gibi bir 5 numarayla oynamanın konforunu biraz daha anlamalı.
Sadece 25 yaşındaki bu kocaman adam Türkiye Süper Ligi’ni 15.2 sayı, 10 ribaund, 2 blok, toplam 22.8 verimlilik puanı ile tamamladı. Şampiyonlar Ligi'nde de benzer rakamları yakalayan Wiley, ortaya yapılan her penetreyi bozdu. Yaptığı blokların yanında bozduğu atışların ortalaması da maç başına 5’in üzerine çıktı. Onun bozduğu atışlardan toplanan toplarla hızlı hücumlar bulan TOFAŞ, ligin en çok sayı atan 5. takımı oldu. Tempolu oyunla yakalanan bu seviye savunmada eksik kaldı ve böylece TOFAŞ play-off’un dışında kaldı.
Gelecek sezon kendisini daha da iyi tanıyacak ve tanımlayacak olan Wiley’in her iyi uzun oyuncunun hikâyesi gibi sürekli gelişmeye devam edeceğini umuyorum.
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 27:25 dk.
SAYI: 15.2
RİBAUND: 10
ASİST: 0.7
TOP ÇALMA: 0.6
TOP KAYBI: 1.9
BLOK: 2
VERİMLİLİK: 22.8
BONUS
TECRÜBE
ERRICK MCCOLLUM
(PINAR KARŞIYAKA)
Kaf Kaf'ın skor yükünü taşıyan, kritik anlarda karar verici pozisyonlarda eli titremeden skor üreten McCollum eğer ciddi bir sakatlık yaşamazsa önümüzdeki sezonda yine parlayacaktır...
HÜSEYİN DEMİR
2023-2024 sezonu Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde Pınar Karşıyaka'nın yıldız basketbolcusu Errick McCollum, üstün performansıyla göz kamaştırdı. Amerikalı oyun kurucu hem tecrübesiyle hem de skorer oyunuyla dikkatleri üzerine çekti.
Kaf Kaf, normal sezonun bitimine sayılı haftalar kala tekrar ivme yakalarken kaptan köşküne sorumluluk ve insiyatif alan Errick McCollum geçti. Deneyimli oyun kurucu, play-off performansında kritik anlarda önemli rol ve görevlerde bulunarak ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Pınar Karşıyaka, çeyrek final serisinde Galatasaray Ekmas’a karşı “dev kişilik tek kadro” ile mücadele etti. McCollum’un muazzam oyunu ile Kaf Kaf, Sinan Erdem Spor Salonu'nda sarı kırmızılıları mağlup ederek seride avantajı kaptı. Yarı finalde ise Efes’e direnemeyen Pınar Karşıyaka’da McCollum her zaman takımını ayakta tuttu. İkili oyunlarda perde sonrası kendine alan yaratan, orta mesafe el üstü şutlarıyla nam salan yıldız basketbolcunun, oyundaki istek ve arzusu hiç bitmiyor. Savunmada ise hem topa baskıyı iyi yaparak rakibini yıldırıyor. Oyun bilgisi ve kademe anlayışla antrenörün oyun sistemini sahaya yansıtabiliyor.
Yeşil kırmızılıların oyundan düştüğü anlarda takımını ayağa kaldıran, soğukkanlılığı ile son saniyelerde kritik sayılar üreten McCollum, taraftarların gönlünde hep taht kurdu. Karşıyakalı taraftarların bağrına bastığı yıldız basketbolcu ilerleyen yaşına rağmen performansı ile harikalar yaratıyor. Çoğu genç oyuncuya taş çıkartan oyun kurucu durdurulamıyor.
2022 yılında Pınar Karşıyaka’ya gelen Errick McCollum, iki sezondur takımına liderlik yapma başarısını gösterdi. 2022-23 sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaçıran Karşıyaka'da McCollum, her maçta sergilediği üstün performansla büyük oynamıştı. Bu sene ise hem verimlilik puanında hem de sayı liderliğinde üst sıralarda yer alan başarılı oyun kurucu her zaman zirveye onuyor.
Errick McCollum, en yüksek verimlilik puanı üreten oyuncular arasında liderlikte ikinci sırada yer aldı. Deneyimli oyuncu 27 maçta ortalama 20,59 verimlilik puanıyla mücadele etti. Deneyimli yıldız, bu sezon maç başına ortalama 19,8 sayı, 3,1 ribaund, 5,8 asist ile oynadı. Takımın skor yükünü taşıyan, kritik anlarda karar verici pozisyonlarda eli titremeden skor üreten McCollum eğer ciddi bir sakatlık yaşamazsa önümüzdeki sezonda yıldızı parlayacaktır.
Tecrübeli oyun kurucu hem Süper Lig'de hem Şampiyonlar Ligi'nde el yakan üçlükleriyle rakiplerine korku saldı. Ufuk Sarıca'nın oyun sisteminde büyük rol ve sorumluluğu olan Amerikalı oyun kurucu ile devam etme kararı alındı.
Onun tecrübesinden faydalanan Karşıyakalı genç basketbolculardan Demircan Demir hislerini, "McCollum ile aynı antrenmanda yer alabilmek bile inanılmaz bir tecrübe" diye ifade ediyor. Gençlere yol gösteren 36 yaşındaki ABD'li oyun kurucunun basketbolu bıraktıktan sonra Pınar Karşıyaka’da teknik ekipte yer alacağını düşünüyorum. Özellikle bireysel gelişim antrenörlüğünde bulunursa oyun kuruculara çok faydalı olacaktır...
BSL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 26:37 dk.
SAYI: 19.8
RİBAUND: 3.1
ASİST: 5.8
TOP ÇALMA: 1.2
TOP KAYBI: 2.4
BLOK: 0.3
VERİMLİLİK: 21.3
YORUMLAR