YABANCI SAYISINI KULÜPLERLE BELİRLEYECEĞİZ

YABANCI SAYISINI KULÜPLERLE BELİRLEYECEĞİZ
01 Mayıs 2018 - 20:54

 
"Normal sezon tamamlandıktan sonra, hemen her yıl olduğu gibi mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleştireceğimiz Lig Kurulu toplantısında, Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi ekiplerinin temsilcileriyle bir araya gelerek yabancı sınırı konusunda ortak bir karar alarak değerlendirmede bulunacağız. Alınacak bu kararı da uzun yıllar değiştirmeden uygulamayı hedefliyoruz.”

SAMER ŞENBAYRAK İLE 5 SORU 5 CEVAP


- Gelişim Ligi ile başlasak.. Ligler Direktörü olarak siz bu projeye nasıl bakıyorsunuz?
Ligler Direktörü olmanın da ötesinde, bir basketbol adamı olarak çok doğru ve keyifli bir proje olduğunu söylemek lazım. Basketbol Süper Ligi’nin (BSL) son yıllarda gösterdiği ticari ve genel gelişimden son derece memnunuz; zaten artık tüm dünyada BSL markası rüştünü iyiden iyiye ispat etmiş durumda. Ancak kalitenin yükseldiği bu atmosferde haliyle rekabet grafiği de yükseliyor, bu da bu ligi tercih eden, dünya çapında üst seviye oyunculara karşı genç oyuncularımız için dezavantajlı bir durum oluşturuyor. Burada hassas bir denge var; bir yandan üst seviye basketbol organizasyonları yapıp Avrupa’da ve tüm dünyada uluslararası turnuvalarda başarılı takımlar oluşturmak, bir yandan da milli takımlarımız için yeni Dev Adamlar yetiştirmek gerekiyor. Federasyon olarak bu dengeyi kurmamızı kolaylaştıran bu proje, genç oyuncularımıza da çok önemli bir deneyim olarak yansıyor. BGL’nin henüz ilk yılından verdiği neticeler de ne kadar doğru bir proje olduğunu gösteriyor zaten.

BU GELİŞİM TÜM HIZIYLA SÜRECEK

- Darüşşafaka Doğuş ile Galatasaray'ın EuroCup şampiyonlukları, Yakın Doğu Üniversitesi'nin EuroLeague Women 4.'lüğünün ardından, Fenerbahçe'nin EuroLeague Final Four'u oynamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Doğru süreçler doğru sonuçlar getiriyor. Gerek federasyon olarak bizler, gerek kulüplerimiz, gerek de basketbola yatırım yapan tüm harici odaklar, sportif başarıya giden yolda doğru adımları devamlılık unsurunu da gözeterek atıyorlar. Birçok bileşenin oluşturduğu bu atmosfer, NBA dışındaki ligler arasında en çok tercih edilen liglerden biri olmanız gibi sonuçları da beraberinde getiriyor ve böylelikle iyi oyuncuların yanı sıra iyi antrenörler, iyi idareciler, kısacası iyi iş gücü de bu çatı altında faaliyet göstermeyi seçiyor. Bugün David Blatt, hem Euroleague, hem EuroBasket, hem de EuroCup kazanabilmiş üç antrenörden biri unvanına erişti ve buradan bir önceki durağı Cleveland Cavaliers’tı. Aynı Cavaliers, Blatt’in Türkiye’ye geldiği sezonu NBA şampiyonu olarak tamamladı. Diğer tarafta Avrupa basketbol tarihinin en başarılı antrenörü Zeljko Obradovic’in ve Gherarrdinin  Fenerbahçe’ye gelişinden sonra süregelen süreç ve art arda gelen final four başarıları… Hiçbiri tesadüf değil. Her biri doğru kişilerin, doğru organizasyon etrafında doğru bir modelle bir araya gelmesinin sonuçları. TBF olarak ortaya çıkan bu sonuç tablosundan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Ümit ediyorum bu gelişim tüm hızıyla devam edecek.


Kadın takımlarımızın da Avrupa kupalarındaki başarıları göz önünde. Kadınlar’da  da organize edilen tüm Avrupa kupalarının son yıllardaki finallerinde Türk takımlarımızı görmekten çok memnunuz. Kadınlar’da EuroCup Women da  2016-17 Sezonunda Yakındoğu Ünversitesi 2017-18 sezonunda ise Galatasaray kadın takımlarımız şampiyon oldular. Euroleague Women Final Fourlar'ın da son yıllarda her sene yer almaktayız. Dünya kadın basketbol liginin en gözde basketbolcuları ligimizi tercih etmekteler. Tartışmasız olarak rekabetin ve kalitenin en üst seviyede yaşandığı Avrupa’daki kadın basketbol iigi, Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi'dir.

6 SEZONDA 4 FARKLI KULÜBÜMÜZ AVRUPA ŞAMPİYONU!

- 4 kulüp genel menajeri Gherardini, Tolga Öngören, Alper Yılmaz ve Turgay Çataloluk ile yaptığımız sohbette kulüplerin mali denetimi ve yabancı sınırı konusu öne çıktı, sizin bu konulardaki görüşünüz önemli.. Neler söylersiniz?
- Yabancı sınırı konusunun bir kısmını aslında BGL ile ilgili soruda yanıtladım desek isabetli olur. En üst seviye organizasyonlarda başarılı olmak istiyorsanız, takım mühendisliğinin bir gereği olarak aynı nispette üst seviye parçaları bir araya getirmeniz gerekiyor. Basketbolun da ötesinde, dünya artık kolonileşmiş durumda. Mesafeler kısaldı, ülkeleri ve milletleri ayıran çizgiler artık eskisi kadar kalın değil. Dahası siz sportif ve ticari perspektifte tüm dünyaya hitap eden üst seviye bir lig oluşturmak istiyorsanız; bu noktada yabancı sınırı konusunu katı tutmak stratejilerinizle pek de örtüşmeyecektir. Bunun en bariz örneği NBA’dir; veya diğer spor branşlarındaki üst seviye liglere bakın… Premier League, La Liga vs. Ligin çıtasının böyle olduğu bir noktada sahaya oyuncu sürerken pasaport kontrolü yapmak ne kadar doğru bilemiyorum. Bu kuralın değişiminden sonra ortaya çıkan manzara da hepimizin malumu. Fenerbahçe ile Euroleague’i, Galatasaray ve Darüşşafaka ile EuroCup’ı kazandık, Banvit Şampiyonlar Ligi’nde final oynama başarısı gösterdi, ligimizin domestik dinamiklerinde, kendi içindeki rekabeti bambaşka bir seviyeye evrildi. Son 6 sezonda 4 farklı kulüp şampiyon oldu bu ligde. Yalnızca iki takımın zirveye oynadığı dönemi geride bıraktık. Bunlar önemli göstergeler.
Şunu da vurgulamam lazım... Biz lig organizasyonumuzu gerçekleştirirken, bir yandan da Sayın Başkanımız Hidayet Türkoğlu’nun vizyonu doğrultusunda; Türk oyuncularımızın da daha fazla süre alabilecekleri ve yeteneklerini özgürce gösterebilecekleri bir ortam yaratmayı da hedefliyoruz. Bu yıl ilk kez uygulamaya konulan Basketbol Gençler Ligi, Türk Basketbolu adına çok değerli bir proje... Bu proje başta olmak üzere, yapılan diğer çalışmalarla birlikte bir çok Türk oyuncu havuzunun daha da genişleyeceğine inanıyorum. Normal sezon tamamlandıktan sonra, hemen her yıl olduğu gibi mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleştireceğimiz Lig Kurulu toplantısında, Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi ekiplerinin temsilcileriyle bir araya gelerek yabancı sınırı konusunda ortak bir karar alarak değerlendirmede bulunacağız. Alınacak bu kararı da uzun yıllar değiştirmeden uygulamayı hedefliyoruz.

Mali denetim konusu ticari bir konu; ancak tüm bu basketbol tablosunu oluşturabilmeniz için bunu sağlam finansal süreçlerle desteklemek ve devamlılığı korumak durumundasınız. Dolayısıyla mali denetimin yanı sıra konunun daha ziyade profesyonellikle ele alınacağı her türlü geliştirme fikri üzerinde titizlikle çalışıyoruz.



BU BÜYÜME TÜM HIZIYLA DEVAM EDECEK

- Basketbol Süper Lig'i ve Kadınlar Lig'ini marka değeri olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecek sezonlar için kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ile Abdi İpekçi Projesi hakkında bilgi alabilir miyiz? 
- Liglerimizin marka değerini oluşturan iki mekanizma var: Sportif unsurlar ve ticari unsurlar. İlk aşamada en iyi basketbol ürününü ortaya çıkaracak sportif fabrika üzerine yoğunlaşıyoruz, devamında da işin ticari ayağında ortaya çıkan bu ürünü nasıl en iyi şekilde katma değere çeviririz ona bakıyoruz. Bu bağlamda profesyonel ekiplerle çalışmaya, camia içi iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye gayret ediyoruz. Mevcut değerleri geliştirmekle birlikte, eksik olduğumuz alanları da en isabetli şekilde saptayıp doğru yatırımlarla her iki alanda da kaliteli ve başarılı bir performansı hedefliyoruz. Bu yaklaşım da liglerimize büyüme olarak geri dönüyor. Önümüzdeki sezonlardan beklentimiz de bu büyümenin tüm hızıyla, artarak devam etmesi yönünde.
Abdi İpekçi Projesi'ne gelirsek... Türkiye Basketbol Federasyonu’nun öncülüğünde inşa edilecek yeni spor merkezi; Türk basketbolunda bir ilk olma özelliği taşıyacak. Abdi İpekçi Spor Salonu’nun da dahil olduğu arazide gerçekleştirilecek proje; yepyeni ve modern bir salonun yanı sıra altyapılar için antrenman ve maç sahaları, A Milli Takımları için antrenman salonları, etkinlik ve seminer salonları, kamp merkezi, müze ve halka açık özel alanlarıyla da basketbolun Türk halkıyla kucaklaşması misyonumuzda önemli rol oynayacak. Harika bir proje. Tüm detayları resmi kaynaklarımız üzerinden duyurduk zaten. Bu duyurular üzerine söylenecek pek de bir şey yok aslında. Türk basketboluna en iyi şekilde hizmet edecek güzel bir proje, tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor olacağız.



PLAY-OFF ZAFER ÖYKÜLERİNE GEBE 


- Son olarak kadın ve erkekler ligi play-off'ları için genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
- Play-off sezonun en heyecanlı ve keyifli bölümü. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu böyle. Çünkü kaybedilen maçın telafisi yok. Rekabet, sertlik, oyun kalitesi, konsantrasyon, motivasyon… Her şey en üst seviyede. Liglerimiz zaten normal sezon etabında dahi ziyadesiyle rekabetçi. Maçlarımızda sayı farkı son derece cüzi seviyelerde, tüm takımlar maçları son topa kadar zorlayabiliyor. Durumun böyle olduğu bir atmosferde Play-off da uzun yıllar unutulamayacak yeni basketbol deneyimlerine ve zafer öykülerine gebe diyebilirim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum