BİR SALONDAN DAHA FAZLASI... ABDİ İPEKÇİ  

Türk basketbolu kulüpler bazında ilk kupasını (Koraç Kupası-1996) kazandığında Efes Pilsen ile Stefanel Milano arasındaki final mücadelesinde ilk maçın ev sahibi Abdi İpekçi Spor Salonu’ydu. 2001’de 12 Dev Adam Avrupa ikincisi onurunu yine aynı salonda yaşadı. Abdi İpekçi ayrıca; Phil Collins, Enrique Iglesias, Tarkan ve Sezen Aksu gibi müzisyenlerin hayranlarını coşturduğu adresler arasındaydı...  

BİR SALONDAN DAHA FAZLASI... ABDİ İPEKÇİ  
01 Şubat 2018 - 15:23



RİBAUND ÖZEL
 

Yaklaşık 30 yıl Türk basketboluna hizmet eden Abdi İpekçi Spor Salonu; daha modern ve büyük bir kompleks inşa etmek için yıkılıyor... Basketbolseverlerin yanı sıra sanatseverlerin de andıkça içini sızlatan anlara tanıklık eden salon, tarihi maçlara ve konserlere ev sahipliği yaptı. Kimileri basketbolu orada sevdi, kimileri hayranı olduğu efsane şarkıcıları orada dinledi. Tribünlerinde mutluluk gözyaşları da döküldü, üzüntüden ağlayanlar da oldu...
 


Yerinde nasıl bir yapı yükselirse yükselsin İstanbul’un yakın tarihinin en görkemli anılarının yaşandığı Abdi İpekçi Spor Salonu kolay kolay unutulmayacak. Kolonları, kirişleri yerle bir olsa da orada akıllara kazınan hatıralar daha uzun yıllar dimdik ayakta kalacak. 1989’da hizmete giren ve yıkılan Abdi İpekçi Spor Salonu’nun ev sahipliği yaptığı tarihi anlardan bazıları şöyle...


 
- Temeli 1979’da atılan Abdi İpekçi Spor Salonu, 1989’da 12 bin 500 kişilik kapasitesiyle Türk basketbolunun
hizmetine girdi.
 
- Salonun açılışı, 3 Haziran 1989’da ABD’li Harlem Wizards ile Washington Generals takımları arasında oynanan gösteri maçıyla yapıldı.
 
- 1989–1990 sezonuyla birlikte Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yapmaya başladı.
- Şimdiki adıyla THY EuroLeague Final Four’u 1992 yılında Abdi İpekçi’de oynanırken, finalde Joventut’u 71-68 deviren Partizan şampiyon oldu. O dönem Partizan’ı çalıştıran Fenerbahçe Doğuş’un koçu Zeljko Obradovic, henüz 32 yaşında koçluk kariyerindeki ilk EuroLeague şampiyonluğuna ulaştı.
 
- 1996’da Anadolu Efes (o zamanki adıyla Efes Pilsen) Koraç Kupası’nı kazanırken, finalin ilk ayağında Abdi İpekçi’de büyük taraftar desteği ile Stefanel Milano’yu 76-68 mağlup etti. Rövanşı 77-70 kaybetmesine rağmen ilk maçtaki avantajı ile şampiyonluğa ulaştı.
- 1997 yılında 12-13 Ekim tarihlerinde dünyaca ünlü müzik grubu Spice Girls Abdi İpekçi’de sahne aldı. 17 kamera ile izlenen konserin güvenliği için 250 kişi görev yaptı.
 
- 2001 yılında Avrupa Basketbol Şampiyonası Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleşti. Ülke basketbolunun adına büyük önem taşıyan turnuvada 12 Dev Adam, finalde Yugoslavya’ya kaybetti.
 


- 10 Mayıs 2001 tarihinde başlayan 8. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası Abdi İpekçi’de yapıldı. 4 gün süren organizasyonda 33 ülkeden 319 sporcu mindere çıktı.

- Müzik dünyasının efsane gruplarından Depeche Mode, ‘The Exciter’ turnesi kapsamında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda konser verdi.

- Türk pop müziğinin megastarı Tarkan, 27-28 Eylül 2002 tarihlerinde 12 bin kişinin izlediği konserler verdi. Açılışta da dünyaca ünlü sihirbaz David Copperfield gösteri yaptı.
 
- Türkiye’nin tarihinde ilk kez ev sahipliği yaptığı Eurovision Şarkı Yarışması, 2004’te Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. ‘For Real’ şarkısıyla ülkemizi temsil eden Athena dördüncü oldu.
- 3 Kasım 2005’te dünyaca ünlü müzisyen Phil Collins, Abdi İpekçi’de konser verdi.
 
- ‘NBA Europe Live Tour’ kapsamında ülkemizi ziyaret eden ilk NBA takımı olan Minnesota Timberwolves, 6 Ekim 20017’de Efes Pilsen ile Abdi İpekçi Spor Salonu’nda özel maçta karşı karşıya geldi.
 
- 3 Kasım 2007’de dünyaca ünlü sanatçı Enrique Iglesias Abdi İpekçi’de konser verdi.
 


- 27 Mayıs 2007’de Sezen Aksu, THY’nin 74. kuruluş yıldönümü şerefine Abdi İpekçi’de konser verdi.
 
- Abdi İpekçi Spor Salonu; 2010 yılında Dünya Basketbol Şampiyonası‘nda grup maçlarının yanı sıra finalde
Millilerimizin ABD’ye kaybettiği maçın da ev sahibiydi.
 
- Dünyaca ünlü ‘Smackdown Şov’ 14 Kasım 2010’da Abdi İpekçi’de düzenlendi.
 
- FIBA Kadınlar EuroLeague Final 8 serisi, Galatasaray’ın ev sahipliğinde 2012 yılında Abdi İpekçi Spor
Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
- Avrupa’nın kulüpler bazındaki ikinci en önemli kupası olan Euro- Cup’ın 2016 yılında Abdi İpekçi’de oynanan final serisinin rövanşında Strasbourg’u mağlup eden Galatasaray, şampiyon oldu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum