Çaylak dahi

Kariyerinde 82 Euroleague maçına çıkarak NBA'e gelen Doncic'in önünde tabii ki uzun bir yol var. Geliştirmesi gereken fiziği ve isabet oranı artması gereken üçlükleri, 'Çaylak Prens'in kral olma yolundaki aşamaları. 1923 yılında organik maddelerin mikro analiz yöntemini bularak Nobel Ödülü'nü kazanan Fritz Pregl'in ardından Ljubjana şehri, yeni bir dâhiyi dünyaya kazandırmışa benziyor; tabii ki bu sefer laboratuvar yerine parkelere...

Çaylak dahi
03 Şubat 2019 - 16:55 - Güncelleme: 08 Şubat 2019 - 17:00
Kuzey KILIÇ

18 yaşında olan bir insandan başarılı üniversite derecesi veya belli bir kariyer başlangıcı beklersiniz. Ancak, Eylül 2017'de Bakırköy semalarında eşine az rastlanacak bir olay yaşandı. Slovenlerin şimdilerde 'dahi çocuk' olarak adlandırdığı Luka Doncic, yedi ay sonra kaldıracağı EuroLeague Kupası ve MVP Ödülü'nden önce Avrupa Şampiyonluğu Kupası'nı ellerinde tutuyordu.

Ancak bu serüvenin temeli Dallas ile arasında 8 bin 663 km mesafe olan Ljubljana'ya dayanıyor. Şu anki olgunluğunu orta okul çağında edinen Luka, kendinden 4-5 yaş büyük çocuklara karşı oyunu domine ediyordu. 11 yaşındayken U15 takımlarında forma giyen Doncic, saha içindeki olgun tavırları, oyun zekası ve saha görüşü ile akla gelebilecek bütün methiyeleri genç yaşında alıyordu. 15 yaşında geldiğinde ise ismini tüm dünyaya duyuracak olan an gelmişti; Luka Doncic, İspanyol devi Real Madrid'in önce U18 takamında ardından da A takımında formayı almıştı.

2014/15 sezonunda A takım ile 3 maça çıkan Doncic, yaz arasının ardından takıma iyiden iyiye ısınmıştı ve kendisini zirveye taşıyacak olan kariyerine asıl olarak başlamıştı. 2015/16 sezonunda 43 ve 2016/2017 sezonunda da 67 maça çıkan Luka için bu sezonlar bir nevi Isınma turuydu. Tabii ki 17 yaşındaki bir 'çocuğun, Real Madrid gibi bir takımdaki ilk yarısını 113 maç ve 7.2 sayı ortalaması ile tamamlaması damalı bayrağı ilk sıralarda görmesi için iyi bir ısınma turuydu.

Yaşının çok üstünde olan olgunluğunun yanı sıra fizik avantajı da bulunan Doncic, İspanyol takımlarının adeta genlerinde bulunan imkânsız pozisyonlarda basket bulma özelliğine de sahipti. Step back olarak tabir edilen şutlar, sahanın bir ucundan diğer ucuna veya iğne delliğinden yapılan asistler, son saniye isabetleri ve daha birçok basketbol estetizmi barındırıyordu Doncic.

2017/18 sezonuna kadar lig ve Kral Kupası şampiyonlukları, Yüksellen Yıldız, En İyi Genç Oyuncu Ödülleri Sloven yıldızın kariyerini hızlı bir şekilde doldurmaya başlamıştı. Ama özellikle de 2017'nin eylül ayında ülkemizde düzenlenen FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası, Luka için aynı bir yapı taşı olacaktı. Goran Dragic ile birlikte Slovenya'nın eş kaptanı olan Luka Doncic, finalde Sırbistan'ı devirerek hali hazırda 16 ayını dolduran rüyasına başlamıştı.

Milli takımda gelen başarı sarhoşluğunu geride bırakan Luka, önce EuroLeague'de ardından da kendi liginde Real Madrid ile şampiyonluğa ulaştı. Kulüpler bazında üç madalya kazanan Luka; EuroLeague normal sezon MVP'liği, EuroLeague Final Four MVP'liği, ACB Ligi MVP'liği ve EuroLeague Yükselen Yıldız Ödülü'nün sahibi olarak Avrupa'daki damalı bayrağı ilk sırada geçiyordu.

2017/18 sezonunda 60 maça çıktı ve ortalama 25 dakika sahada kaldı, ek olarak 14.5 sayı ve 4.6 asist ortalamalarını da yakaladı. Belki rakamlar çok büyük değil; ama kritik anlarda-özellikle de Sergio Llull'ün olmadığı Real Madrid'te aldığı sorumluluk onu yücelten özelliklerinden biri oldu.

2017/18 sezonunu toparlayacak olursak; EuroLeague normal sezon MVP'liği, EuroLeague Final Four MVP'liği, EuroLeague Yükselen Yıldız Ödülü'nün sahibi, Slovenya Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonluğu, Real Madrid ile EuroLeague ve İspanya Ligi Şampiyonluğu ve ACB Ligi MVP'liği... İnsanı okurken yoran bu başarılar Luka Doncic için yetersizdi... Yaz geldi ve akılarda şu soru oluştu, "Luka Doncic, hangi takım tarafından draft edilecek?"

Henüz 18 yaşında olmasına rağmen elde ettiği başarılan büyük bir olgunlukla karşılayan Luka Doncic, 22 Haziran 2018'de draft sahnesine çıktı. DeAndre Ayton ve Marvin Bagley'in ardından 3. sırada seçildi. Kafasında Atlanta Hawks şapkası olan; ancak Hawks'ın forması giyemeden takaslanan Doncic, Trae Young ve bir draft hakkı karşılığında komşu takımlardan Dallas Mavericks'e gönderilmişti. Belki de o gece yapılan takas, Doncic için NBA'deki ilk dönüm noktası olmuştu.

Avrupa'da geçirdiği yıllar boyunca oyun kurucu olarak oynayan Doncic, Dallas'ta da oyun kurucu olarak görünüyordu; ama aslında üç, hatta yeri geldiğinde 4 numarada oynuyor. NBA'in sayılı taktisyenlerinden Rick Carlisle, Sloven yıldızın adeta etinden, sütünden faydalanmak için elinden geleni yapıyor... Ve günümüzdeki duruma bakıldığında da Carlisle'nin bu çabasının olumlu sonuçlandığını söyleyebiliriz.

Sahadaki duruşu, sadeliğindeki büyüleyiciliği ve İspanyol kültüründe yetişen her oyuncuda olduğu gibi bazı imkânsız pozisyonları bitirişi, Doncic'i ilk 5 aylık süreçte öne çıkarmaşa benziyor. Alman efsane Dirk Nowitzki ile de aynı takımda olmak Luka'nın hâli hazırda olan olgunluğunu arttırdı.

Luka Doncic; lige ilk girdiklerinde potayı darmaduman eden ve estetik olarak harika hareketler yapan D-Rose veya LeBron James gibi fiziksel özellikler sunamıyor; ama o, zarif oyununa yetenek ekleyerek izleyenleri kendisine çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda oynanan Oklahoma maçında Doncic'in, Paul George'a yaptığı savunma ve Portland maçının son saniyesinde skor 104-107 rakip lehine iken attağı üç sayılık isabet, Doncic'in çok yönlülüğünü ortaya koyuyor.

Yaz arasındaki draftin ardından çoğu kişi, "Doncic mi? Avrupa'da MVP olduğu için abartılıyor, o yaşında burada silinebilir" gibi yorumlar yapıyordu. Ancak geçen 36 maçlık süreç, Doncic'in hem kallitesini sahaya sürmesine, hem de büyük bir hayran kitlesi toplamasına yardımcı olmuş gibi.

Buna en net örneği Al-Star 2019 için açıklanan ilk oylama sonucundan verebiliriz; Doncic toplamda 679 bin 839 oy alarak 'front court' kategorisinde LeBron'un ardından ikinci sırada yer alıyor. Genele baktığımızda ise Doncic'in Kevin Durant, Davis, George, Harden, Embiid gibi rüştünü ispatlamış yıldızları geçtiğini görüyoruz. 19 yaşındaki biri için hiç de fena değil...
Kariyerinde 82 Euroleague maçına çıkarak NBA'e gelen Doncic'in önünde tabii ki uzun bir yol var. Geliştirmesi gereken fiziği ve isabet oranı artması gereken üçlükler, 'Çaylak Prens'in kral olma yolundaki aşamaları. 1923 yılında organik maddelerin mikro analiz yöntemini bularak Nobel Ödülü'nü kazanan Fritz Pregl'in ardından Ljubjana şehri, yeni bir dâhiyi dünyaya kazandırmışa benziyor; tabii ki bu sefer laboratuvar yerine parkelere...


YORUMLAR

  • 0 Yorum