Roket

"Geçen sezona göre ciddi anlamda kötü bir başlangıç yapan ve bir ara Batı Konferansı'nda dibi gören Houston Rockets, James Harden'in inanılmaz performanslarıyla yeniden çıkışa geçti."

Roket
03 Şubat 2019 - 16:30

Serdar SÖZKESEN

Oklahoma City Thunder'da Kevin Durant ve Russell Westbrook'un gölgesinde kalan James Harden, Houston Rockets'a transfer olduktan sonra, yeteneklerini daha etkili bir şekilde kullandı ve yıldız oyuncu seviyesinden süperstar seviyesine çıktı. Teksas ekibinde 7. sezonunu geçiren Bay Sakal, son zamanlarda skor bazında gösterdiği performanslarla hem kendisinin, hem de takımının yükselişini devam ettiriyor.

SKOR MAKİNESİ

Bu sezon 45 maçta görev alan James Harden, (26 Ocak tarihine kadar) 36.2 sayı ortalamasını tutturdu. Geçtiğimiz sezonu 30.4 sayı, 5.4 ribaund ve 8.8 asist ortalamaları ile normal sezonun MVP'si seçilen Bay Sakal, bu sezon tam anlamıyla alev aldı. Öyle ki, ilk 25 maç sonunda 14 mağlubiyet alan ve yoğun eleştirilerle hedef tahtası haline gelen takımını dipten alan Harden, sonraki 22 maçtan 16 galibiyet çıkartan Rockets'ın yine skor makinesi oldu.

Bu yıl Harden, tam 6 kez 50+ sayı attı, ligde birden fazla kez, 50+ sayı atan başka oyuncu yok. Sezon sonunda MVP'liğin, hatta şubat ayı içerisinde oynanacak All-Star maçının da MVP'liği dahil olmak üzere; birçok ödülün favorisi yine James Harden'dan başkası değil. Ayrıca Bay Sakal, sezon sonundaki MVP'liğin, hatta şubat ayı içerisinde oynanacak olan All-Star maçının da MVP'liği dahil olmak üzere birçok ödülün favorisi yine Harden'dan başkası değil.

HARDEN VE DİĞER STARLARIN KIYASI

Gelin bir de Harden'in bu sezonki inanılmaz performansını, yakın tarihteki efsane oyuncuların performansları ile karşılaştıralım. Örneğin LeBron James, en fazla sayı ortalaması ile oynadığı sezon olan 2005-06 Cavs performansinda 31.4 sayı atarken, 7 ribaund ve 6.6 asist ortalaması ile oynamıştı. O sezon 50-32'lik galibiyet kaydı ile Doğu'yu ancak dördüncü bitiren takımını çeyrek finale kadar götürebilen genç LeBron, Pistons'a 4-3 ille boyun eğmişti.

Kobe Bryant, 3 kez bir sezonu 30+ sayı ortalamasının üstünde bitirirken, en verimli sezonunu oynadığı 2005-06 sezonunda Lakers ile 35.4 sayı ortalamasının yanı sıra 5.3 ribaund ve 4.5 asistlik bir performansa imza atmıştı. O sezon 45-37 ille Batı Konferansı'nı ancak yedinci bitirebilen Lakers, play-off ilk turunda Phoenix Suns'a 4-3 ile kaybetmişti.

Basketbolun en tepedeki ismi Michael Jordan'ın rakamlarını da incelersek, tam 8 kez sezonu 30+sayı ortalaması ile bitirdiğini görüyoruz ki bu, günümüzde gerçekleşmesi imkânsıza yakın bir durum. Jordan, en fazla sayı ortalaması ile oynadığı 1986-87 sezonunda 37.1 sayı ile insanüstü bir seviyeye ulaşmış (82 maçın tamamında oynadı) ve yanına da 5.2 ribaund ve 4.6 asist, 2.9 top çalma istatistiklerini eklemişti. Henüz 24 yaşında olan Jordan ile Chicago 40-42'lik galibiyet performansıyla sezonu sekizinci bitirmiş ve ilk turda Celtics tarafından 3-0 ile süpürülmüştü.

Harden gibi bir süperstarın belki de en çok eleştirildiği noktalardan biri, şüphesiz başarısız olarak görülen play-off performansı. Rockets'ta kaldığı 6 sezon boyunca 3 kez ilk turda elenen 'Bay Sakal', bir kez de çeyrek finalde kaybetti. 2 kez Batı Konferansı Finali oynayan ve ikisinde de tarihin en iyi takımı olarak kabul edilen Golden State Warriors'a 7 maçlık serilerde kaybeden James Harden'in Houston Rockets ile play-off ortalamaları ise 27.6 sayı, 5.5 ribaund, 7 asist ve 2 top çalma.

ÇOK ATIŞ DENİYOR

Günümüz basketbol öğretilerinin değiştiği açık bir gerçek. Takımlar daha hızlı oynuyor, oyuncular daha çok şut deniyor, savunmalar nispeten azalmış durumda ve üçlük atışların önemi her zamankinden daha fazla. Tüm bu yazılanların işığında, bu sezon oynadığı 45 maçta ortalama 11.9 kez serbest atış çizgisine gelen Harden, sadece buradan maç başı 10.4 sayı atıyor. Ayrıca maç başa 10.7 kez iki sayılık atış kullanı yor ve bunlardan da 5.6 kez (11.2) sayı buluyor. İşin daha da ilginci ise üç sayılık atışları, iki sayılıklardan daha fazla kullanıyor. Belirttiğimiz gibi Paul'ün sakatlığı ile tüm inisiyatifi eline alan Harden, maç başı 13.3 kez üçlük atış deniyor ve bunların 5'inden (15) sayı çıkartmayı başarıyor.

BENCİL Mİ OYNUYOR?

Çok atış denemesi, izleyenlerde bazen James Harden'ın bencilce oynadığı etkisini oluşturabilir. Eğer öyle bir düşünceye sahipseniz, istatistiklere göz atmakta fayda var. 12 maçta double double ve 6 maçta da triple double yapan Bay Sakal, sakatlığından ötürü parkelerden uzak kalan bir diğer süperstar Chris Paul'ün görevini de üstleniyor. Öyle ki, Harden'in sergilediği 12 double double performansinin 10'u sayı-asist, 2'si sayı-ribaund şeklinde. Ayrıca, 8.2 asist ve 6.5 ribaund ortalamalarına sahip olan Harden, 2.1 top çalma ortalaması ile de savunmasını güçlendirdiğini ve takıma bu yönde de katkı sağladığını gösteriyor.

NOT: James Harden, 23 Ocak'ta Madison Square Garden'da oynanan New York Knicks maçında sezon ortalamalarının da üzerine çıkarak; toplamda 38 şut denedi ve tam 25 kez serbest atış çizgisine gelip, maçı 61 sayı, 15 ribaund, 4 asist ve 5 top çalma ile bitirdi.

                      


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları