Golden State, basketbolu değiştirdi

Bahçeşehir Koleji Koçu Stefanos Dedas, "Üç sayılık atışlar, modern basketbolda çok önemli bir faktör. Golden State Warriors'ın yıllar içinde dış şutlarıyla basketbolu nasıl değiştirdiğini gördük. Benim takımlarım, her zaman ligin en çok üçlük isabeti bulan takımlarından biri olmayı başardı. Aynı zamanda takımlarım, ligin en az üçlük yiyen takımlarından olmuştur" diyor.

Golden State, basketbolu değiştirdi
03 Şubat 2019 - 15:20

- Türkiye'de çalıştırdığınız takımlar çok iyi hücum ediyor. Verimli işleyen hücum sisteminizin temelleri nedir?

- Birbirine saygı duyan, birbirini sürekli destekleyen, herkesin şut için doğru anı beklediği, alanı iyi paylaşan takımlar yaratmaya çalışıyorum. Hücumda doğru kararları verebilmek için detaylar hakkında her gün çalışıyoruz. Bence bu faktörler, benim takımlarımı iyi birer hücum takımı haline getiriyor. Alanı iyi paylaşan, yüksek tempoyu seven, birbirine saygı duyan oyuncu grubu yaratmak için ilk günden itibaren çalışırım.

- Basketbolda üç sayılık atışların kullanım oranı ve sayısı, her geçen gün artıyor. NBA'de sürekli üçlük rekoru kırılmaya başlandı, özellikle son dönemde. Yüksek sayıda üçlük kullanımı, sizin yönettiğiniz takımlarda yıllardır gördüğümüz bir özellik. Hem kendi takımınız, hem de genel basketbol özelinde üçlük atışların artan değeri hakkındaki görüşleriniz nasıl?

- Üç sayılık atışlar, modern basketbolda çok önemli bir faktör. Golden State Warriors'ın yıllar içinde dış şutlarıyla basketbolu nasıl değiştirdiğini gördük. Benim takımlarım, her zaman ligin en çok üçlük isabeti bulan takımlarından biri olmayı başardı. Ancak insanların atladığı bir nokta var.

Aynı zamanda takımlarım, ligin en az üçlük yiyen takımlarındanolmuştur. Bazen rakiplerimizin bizim boyalı alanımızda kolay sayılar bulduğunu görüyorsunuz. Ancak benim oyun felsefem çok üçlük atıp az üçlük yemeye dayalı. Bu sayede bu ligde rakip kim olursa olsun birçok maç kazandım.

Üçlük atışlar gerçekten psikolojik olarak çok önemli. İsabetli üçlük atış, bir smaçtan %33 daha fazla sayı kazandırıyor. Ayrıca işin savunma tarafında üçlük yemezseniz, güveninizi kaybetmezsiniz. Takımlarım fazla iki sayılık atış denemiyor; ancak iki sayılık atış yüzdesinde sürekli ligin üst sıralarında oluyoruz; çünkü zorlama iki sayılık atışlar yapmıyoruz, uygun pozisyonları kullanıyoruz. İstatistik olarak takımlarıma yardım ederek, olmamız gerekenden bir adım daha üstte performans vermemiz üzerine çalışıyorum.

BASKETBOL FELSEFEM İLE RAUTINS'İN ÖZELLİKLERİ UYUŞUYOR

- Başantrenörlük kariyerinizde Andy Rautins'in oyuncu olarak ayrı bir noktada olduğu biliniyor. Gaziantep Basketbol'dan sonra Bahçeşehir Koleji'nde yine berabersiniz. Üstelik Rautins, gayet iyi bir sezon geçiriyor. Rautins hakkında neler düşünüyorsunuz? Aranızdaki ilişki nasıl?

Başantrenör ya da yardımcı antrenör olarak birçok basketbolcuyla çalıştım. İçlerinde NBA oyuncuları, EuroLeaguede şampiyonluğa ulaşmış isimler, çok üst düzey basketbolcular vardı. Ancak benim başantrenörlük kariyerimde Andy Rautins'in yeri ayrı.

Gaziantep'te başantrenörlüğe başladığım dönemde takımın lideri Rautins'ti. Düşük bütçeli bir takım olmamıza rağmen; özellikle Rautins sayesinde büyük takımlara kafa tutmayı başarmıştık. Benim basketbol felsefem ile Rautins'in özellikleri ve karakteri tamamen uyuşuyor. Bu sayede Rautins ile müthiş bir kimya yarattık. Dediğim gibi kariyerim için çok özel bir oyuncu. Onunla yeniden çalıştığım için mutluyum. Benim için elinden gelenin en iyisini yaptığını biliyorum.

Rautins, oyuncularımda görmek istediğim özelliklerin hepsine sahip. Karakter olarak çok özel. Aramızdaki arkadaşlık devam ederken bana saygı duymayı ihmal etmiyor. Sonuçta ben koçum, Rautins oyuncu. Aramızdaki bu müthiş ilişki sayesinde yıllar içinde birçok EuroLeague/EuroCup takımını mağlup etmeyi başardık. Diğer oyuncular da Rautins gibi benim ne istediğimi çok iyi anlamaya başlayınca, ne kadar iyi oynayacağımızı göreceğiz. Rautins, beni çok iyi tanıyor. İstediklerimi nasıl parkeye getirebileceğini biliyor. Bu sayede takımımızın en iyi oyuncularından biri Rautins şu an.

2 TAKIMLI FINAL FOUR, TÜRK BASKETBOLUNA İVME KAZANDIRIR

- Türkiye'deki 6. sezonunuzdasınız. Türk basketbolunu iyi bildiğinizi söyleyebiliriz. Sizce bu sezon Turkish Airlines EuroLeague'de ilk defa iki Türk takımı (Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes) Final Four'a kalabilir mi?

- Anadolu Efes, sürpriz sayılabilecek kadar iyi bu sezon. Hem kağıt üstünde kadro olarak iyiler, hem de parkeye bunu yansıtabiliyorlar. Kadrolarında iyi bir denge var. Herkes birbirine yardım ediyor, takımın açığını kapatıyor. Fenerbahçe Beko'nun saha avantajıyla play-off'a gireceğini söyleyebiliriz. Fenerbahçe'yi Ataşehir'de yenmek çok zor. Dolayısıyla Fenerbahçe Beko'nun %90 Final Four'a kalacağını düşünüyorum.

Anadolu Efes için durum biraz farklı. İşler böyle devam ederse, 4. ve 5. sıra Anadolu Efes ile Olympiakos arasında paylaşılacak gibi duruyor. Çok güzel, elit bir eşleşme olur bu. Kimin saha avantajına sahip olacağını görmek lazım. Ancak 2016/2017 sezonunda Olympiakos ile Anadolu Efes' in play-off'ta eşleştiğini ve iki tarafın da deplasmanda bir maç kazandığını unutmamak lazım. Anadolu Efes, Final Four'a gitmek için gerekli potansiyele sahip.
Final Four'a iki takım sokmak, Türk basketboluna ivme kazandırır. Türkiye dahil olmak üzere tüm Avrupa'da yaşanan finansal sıkıntılar konusunda Türk basketboluna pozitif etki yapabilir, iki Türk takımının Final Four yapması.

Bu senaryo iyi olur, ancak gerçekleşmesi istatistik olarak zor. Mesela hem Olympiakos, hem de Panathinaikos yıllarca EuroLeague'i domine etti. Ancak aynı anda Final Four'da iki Yunan takımını çok fazla göremedik.

İNSANLAR YABANCILARA DAHA ÇOK SAYGI DUYUYOR

- Avrupa'nın önemli takımlarının başında Yunan başantrenörleri görüyoruz. CSKA Moskova/Itoudis, Khimki Moskova/Bartzokas, Maccabi Tel Aviv/Sfairopoulos, Unics Ka-zan/Priftis. Keza Bahçeşehir Koleji'nin başında siz varsınız. Ancak şu an Yunanistan'ın en gözde 3 basketbol takımının (Olympiakos, Panathinaikos, AEK) başında yabancı koçlar var. Bu durumun sebebi nedir?

- Yunan bir koç olarak Yunanistan'ın büyük takımlarında çalışmak zor. Her şeyi görüyor, duyuyorsunuz. 'Medya sizin hakkınızda ne söylüyor, insanlar sizin için ne düşünüyor?' bunları sürekli biliyorsunuz. Yunan bir koç olarak bu durumu her zaman kaldırmanız zor, üstünüzde çok baskı hissediyorsunuz. Yabancı koçların da üstünde çok baskı oluyor, ancak onlar her şeye takılmıyor. Basketbola daha çok konsantre olabiliyorlar. Bazı sebeplerden dolayı insanlar, yabancılara daha çok saygı duyuyor. Bu durum sadece Yunanistan'da değil, her yerde böyle.

Yunan koçlar gerçekten iyi durumda; ancak takım sahipleri, bazı dönemlerde pazarlama/az baskı gibi sebeplerden ötürü yabancılarla çalışmayı tercih ediyor. Fakat güncel bir moda değil bu. Bu durum 1-2 yıl içinde değişebilir. Panathiaikos ve Olympiakos, EuroLeague'de daha başarılı olsaydı koç değiştirmezlerdi. Ayrıca Yunanistan Ligi'ni kimin kazandığı da çok önemli. Bir koçun görevi riske giriyor, finalin sonucuna göre. Şu an Yunan koçlar, Avrupa'da iyi para kazanıyorlar. Yunan takımlarının bu paraları ödemesi kolay değil. Ama dediğim gibi kısa süre içinde her şey değişebilir.

TIPLEME
- En başarılı koç?

- Zeljko Obradovic.
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Kevin Durant
- En zorlu deplasman?
- Fenerbahçe
- En iyi beşiniz?
- Magic Johnson - Michael Jordan - Kobe Bryant - LeBron James - Hakeem Olajuwon
- Tek kelimeyle Bahçeşehir Koleji...
- Aile
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum