YABANCI SINIRI ACELEYE GELMESİN

"Türk basketbolu için gereken her şeyi yapmaya hazırız. Çözüm yabancı sınırı ise buna da destek veririz; ama acil bir sınırlama olmamalı. Kontratlı oyuncularımız var. 2 sene sonra kademeli olarak yabancı sayısı düşürülmeye başlanabilir."

YABANCI SINIRI ACELEYE GELMESİN
02 Haziran 2018 - 13:17





- Öncelikle kızlarla başlasak, 13. şampiyonluk geldi ve Galatasaray'ı yakaladınız... Bir de Birsel'in devam edip, etmemesine nasıl bakıyorsunuz?
 
- Bu şampiyonluk bir günde gelen birşey değil. Bu Aziz Bey'in 1998 yılında geldikten sonra, alt yapıya yaptığı yatırımların karşılığı. O zamana kadar kadın basketbolda şampiyonluğumuz yoktu. Şampiyonlukların hepsi Aziz Yıldırım döneminde kazanıldı. Geçtiğimiz yıllarda bir takım sorunlar yaşadık. Özellikle Yakın Doğu Üniversitesi ile transfer konusunda çatışmalarımız oldu. Geçen sene 3 + 1 yabancı kuralının da etkisiyle daha mütevazı bir kadro kurduk. Türk oyunulara yatırım yapmayı tercih ettik; çünkü Türkiye'de Türk oyuncularınız ne kadar iyiyse, o oranda başarılı olma şansınız yükseliyor. Tecrübeli birkaç yabancı oyuncunun yanına Türk oyuncular ekledik. Sonuç olarak sahaya yüreğinizi koyduğunuz anda başarı geliyor. 

Şampiyonlukta antrenör değişikliğinin de etkisi oldu. Fırat Hoca'yı insan olarak çok seviyorum. Fırat Hoca (Okul) duruşu, oturması kalkması olarak çok iyi bir insan ama bazen kimyalar uyuşmuyor. O an için risk aldık ama bizim için en iyi olabilecek antrenörü yani Garnier'i takımımızın başına getirdiğimizi düşündük. En azından şu ana kadar yanılmadığımızı gördük. EuroLeague'de ise başarı yakalamak bu yabancı kuralıyla çok zor. Üstelik bizim bütçemiz 2 milyon dolar, rakiplerimizin bütçesi ise 20-30 milyon dolar.

Birsel çok değerli kaptanımız. Daha devam etmesi gerekiyor. İnşallah da Fenerbahçe'nin kaptanı olarak devam edecektir. Ben Birsel'I basketbolu bıraktığında ileride yardımcı koç ve koç olarak bençimizde görmek istiyorum. 

BAŞARIMIZ ŞAMPİYONLUK İLE TAÇLANSIN İSTERDİK AMA OLMADI

- Fenerbahçe 4 sene üst üste EuroLeague'de Final Four oynadı ve bir kültür oluşturdu. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz ?
 

- Bu da tabii ki hemen oluşmadı. Aliço bize eskiden idmandan sonra duş almak için bile kavga ettiklerini söyler. Çünkü bir duştan sonra sıcak su bitiyormuş... Oradan bugünlere, bu muhteşem salona geldik. Ben bu konuda öncelikle Murat Ülker'e müteşekkirim, Fenerbahçe camiası da müteşekkir. Doğru yapılanma çok önemli. En iyi oyuncuyu getirdim, oldu diye bir şey yok. Biz burada bir aile havası yakaladık. Oyuncu seçimlerinde de bu havaya uygun isimler seçmeye çalışıyoruz. Adım adım ilerliyoruz ve sağlam adımlar atıyoruz. Sene başında gidenlerden dolayı herkes panik içindeydi. 'Bogdanovic gitti ne olacak?' diye düşünüyordu herkes. Bu sene Guduric geldi çok etkili bir performans ortaya koyuyor. Bogdanovic ilk geldiği sene böyle etkili değildi. Ahmet Düvelioğlu gibi gelecek vaadeden oyuncularımız da var. Biz oyuncu seçerken gelecek vaadeden isimlerimizin de önü kesilmesin diye uğraşıyoruz. Ahmet'i ileride ilk beşte görmek istiyoruz. Çünkü alttan oyuncu da yetişmek istiyoruz.

Belgrad'da bu havamız şampiyonluk ile taçlansın isterdik ama olmadı. Basketbol şansı yanımızda değildi. Bir önceki sene CSKA maçında şampiyonluğumuz hakemler tarafından çalındı. Bu sene için böyle bir şey diyemem. Tabii ki hakem hataları oluyor ama bunun arkasına sığınamayız. Real Madrid finaline hiç öne geçemedik. Hep geriden geldik. Bütün sene bizi taşıyan oyuncularımız etkisiz kaldı ve kaybettik. Hedefimiz seneye İspanya... 

 


OBRADOVİC OYUNCULAR İÇİN BABA GİBİ
 
- Obradovic çok önemli bir figür. Onunla çalışmayı nasıl anlatırsınız ?

 
- Obradovic çok önemli bir insan. Onun en büyük özelliği saha içi özelliğinin yanında saha dışında da oyuncular ile çok ilgileniyor Onlara bir baba, bir abi gibi yaklaşıyor. Bütün dertleri ile ilgileniyor. O ilgilenmese Maurizio ilgileniyor, o olmazsa ben ilgileniyorum. Çok güzel bir ekip çalışması yürütüyoruz.

GENÇLER LİGİ'NİN ÖNEMLİ ETKİLERİ OLACAK
 
- F.Bahçe'nin 3. sırada tamamladığı Gençler Ligi hakkında görüşleriniz nelerdir ? 

 
- Uzun vadede güzel bir organizasyon. Bizde maalesef spor kültürü oluşmuş değil. Bu yüzden sporcu bulmakta zorlanıyoruz. Biliyorsunuz ki ABD'de basketbol sokak basketbolu ile gelişti. Orada her yerde potalar var. Sporcu çocukların kötü alışkanlıklara da yönelmesi zorlaşıyor. Bizim basketbol takımımızın başarıları herkesi etkiliyor. Diğer takımların taraftarları da bizim basketbol takımımızı destekliyor. Biz Türkiye'de basketbolu sevdirmeye katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. Bu proje için sabırlı olmak lazım. Hemen bir sonuç almamız zor. Altyapıya önemli etkileri olacaktır. Şu an için özellikle eski Yugoslavya ülkelerinde çok iyi basketbolcular yetişiyor. Biz de oraya yöneldik şimdilik. Genç yetenekler bakıyoruz. Nasıl futbolda bir Alman kültürü varsa, basketbolda da eski Yugoslavya dediğiniz zaman ciddi bir kültür var. Belki onlar örnek olacak ama Türkiye'de de çok önemli yetenekler yetişecektir. 

4+2 Mİ OLUR 5+0 MI BİLEMEM, AMA KONTRATLAR ARTTIRILABİLİR
 
- Yabancı sınırı hakkında ne düşünüyorsunuz ?
 

- Biz kadınlarda yabancı sayısının düşürülmesine destek verdik. 7 sene Final Four oynamışken, bu sene dışarıda kaldık. Geçtiğimiz senelerde 7 yabancı ile oynarken bu sene 5 yabancı ile oynadık. Bu da bizi etkiledi. Biz Türk basketbolu için gereken her şeyi yapmaya hazırız. Eğer çözüm yabancı sınırı ise buna da destek veririz; ama acil bir sınırlama olmamalı. Bizim kontratlı oyuncularımız var. 2 sene sonra kademeli olarak yabancı sayısı düşürülmeye başlanabilir. Hem bize Avrupa'da rekabet izni verecek, hem de Türk basketbolunun önünü açacak bir çözüm bulmamız gerekiyor. Yabancı sayısı azaltılabilir. Bu 4+2 mi olur 5+0 mı olur sayısını bilemem ama bunun yanında yabancı kontratları arttırılabilir. Yani ligde oynatmayız ama 10 yabancı ile kontrat yapma izni verilebilir. Bu sene Kalinic ligde dışarıda kaldı. Avrupa'da oynadı. Ben kişisel olarak bu sınırlamaya karşı değilim, ama dediğim gibi yabancı kontenjanı arttırılmalı Avrupa için... Biz Türküz ama Euroleague'de de Türkiye'yi temsil ediyoruz. Artık başarıya alıştık. Her sene Final Four hedefimizle ilerlememiz lazım. 

Favori olarak gösterildiğimiz Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde de inanıyorum ki oyuncularımız, o çubuklu formayı terleterek şampiyonluğa ulaşacak.

Son olarak Aziz Bey hakkında bir şey söylemeden geçemeyeceğim. Bütün amatör branşlara çok büyük destekler veriyor. Olimpik sporcuların yüzde 70'I Fenerbahçe'den çıkıyor. Bunu ancak spora gönül veren bir başkanla yapabilirsiniz. Çünkü amatör sporlarda gelir gerçekten sıfır. Şimdi amatör sporlara yönelik yasa ile daha güzel gelişmeler olacaktır. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum