Sistemin yükselişi

"Son dönemlere bakıldığı zaman çok özel bir ikili karşımıza çıkıyor; Vesely-Udoh. Fenerbahçe’nin switching adam adama savunma sisteminin hiç bu kadar etkili olduğu bir dönem olmamıştı.”

Sistemin yükselişi
05 Nisan 2019 - 10:36 - Güncelleme: 06 Nisan 2019 - 10:43
MURAT MURATHANOĞLU

Fenerbahçe Beko’da son yıllarda yaşanan büyük yükselişin etkisiyle unutulmaz bazı oyuncular geldi gitti. Fenerbahçe, basketbol kültürü olan bir kulüp olduğu için belki taraftar
unutulmaz ikili olarak Henry Turner ve Dallas Comegys ikilisine bile oy verecektir. Belki
Nicolo Melli takımda kalır ve bir, iki sene daha birlikte oynama fırsatları olursa Vesely-Melli ikilisi de tarihe geçebilir. Hele ki bu ikili Fenerbahçe Beko’ya bir EuroLeague şampiyonluğu daha kazandırırsa, tartışmasız en iyi ikili olabilir...

Yakın geçmişe bakıldığı zaman Bogdan Bogdanovic ve Nikola Kalinic’te sağlam bir ikili. Bogdanovic’in yanına vatandaşı diye Kalinic’i koymak istedim. Bogdan, gerçekten muhteşem bir oyuncu. Tek başına bile efsane olmaya aday bir oyuncu. İllaki ikili kurmak gerekirse Bogdanovic’in yanına Kostas Sloukas, Nikola Kalinic ve Gigi Datome’den birini eklemek yerinde olur. Ama Kalinic tercihimi, Bogdanovic’le birlikte unutulmaz Panathinaikos serisini müthiş oynamışlardı diye yaptım.

Son dönemlere bakıldığı zaman çok özel bir ikili karşımıza çıkıyor; Jan Vesely-Ekpe Udoh. Fenerbahçe’de switching adam adama savunma sisteminin bu kadar etkili olduğu hiçbir dönem olmamıştı.

Unutulmaması gereken bir detay da var; o zaman ki Vesely, switch yaptıktan sonra şu dönemdeki kadar akıllı oynamıyordu. Bizlere bu döneme oranla biraz daha fazla hata yapan bir Vesely izletiyordu. Zaten Vesely’nin Udoh’u tamamlamasının yanı sıra Udoh’tan da çok şey öğrendiğini düşünüyorum.

Jan Vesely, bugün Avrupa’da MVP yarışında ilk sıraları zorluyorsa, bence Ekpe Udoh ile birlikte oynadığı dönemin de bunda oldukça fazla payı var. Belki Ekpe Udoh karakter olarak çalışmayı fazla seven bir oyuncu değildi; ama Udoh hakikaten Zeljko Obradovic’in hem hücumunda, hem de savunmasında olağanüstü ağırlığı olan bir isimdi.

Fenerbahçe’nin Vesely-Udoh ikilisine sahip olduğu dönemde, dış oyuncularının bir savunma zaafının olduğu hiç konuşulmuyordu. Çünkü arkalarında o savunma zafiyetini neredeyse sıfıra indiren iki tane bekçi vardı. Bu ikili savunmada olduğu kadar, hücum organizasyonlarında da birbirlerini çok iyi tamamlıyordu.

Ekpe Udoh’un asist yapma, alçak post’tan oyun kurma yeteneği oldukça etkiliydi. Şimdi bu yetenek Jan Vesely’ye de geçti. Artık Vesely de alçak post'ta oldukça iyi oyun kurabiliyor ve bu özellik en kritik zamanlarda oyunu Fenerbahçe Beko’nun lehine çevirebiliyor.

Fenerbahçe gibi basketbol tarihi olan bir kulüpte unutulmaz ikililer çok fazladır. Ama ben özellikle Zeljko Obradovic’in sistemini en üst seviyeye taşımaları açısından Jan Vesely ve Ekpe Udoh ikilisini en iyisi olarak niteleyebilirim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum