Bitirim ikili

"Ergin Ataman'ın alametifarikaları Arroyo ile Bonsu hem Beşiktaş, hem de Galatasaray tribünlerinin efsanesi olmayı başarmış ender isimlerden. Parkedeki isyankâr tavırlarıyla gönül çelen Arroyo-Bonsu ikilisi en çok da müthiş alley-oop’larıyla hafızalarımızda yer etti."

Bitirim ikili
05 Nisan 2019 - 10:41
GÜLŞAH AKKAYA

İzlemekten çok büyük keyif aldığım unutulmaz ikilileri düşününce yazı için seçim yapmakta
bu sefer gerçekten zorlandım. Onlarca isim arasından hem takımlarının başarısına direkt
etki eden, hem de saha içi uyumları ile izleyicilerin basketbol beklentilerini estetik açıdan da karşılayan Carlos Arroyo ve Pops Mensah- Bonsu ikilisinde karar kıldım.

2011 senesinde NBA’de yaşanan lokavt, Avrupa’daki bazı takımlar için bir fırsat yaratmıştı. Bu lokavt süresince NBA yıldızları bu takımlarda forma giyebilecekti. Ergin Ataman’ın başantrenörlüğünü yaptığı Beşiktaş Milangaz da bu durumdan faydalanmak istemiş hatta Kobe Bryant ile anlaşma söz konusu olmuştu. Kobe Bryant gelemedi; fakat Deron Williams ve Semih Erden ile anlaşma sağlandı.

Sezonun başlamasından iki ay sonra NBA lokavtının sona ermesiyle Williams ve Semih NBA takımlarına dönme kararı aldı. 2011 sezon başında yakalanan olumlu hava ve de taraftarın ilgisini kaybetmek istemeyen Beşiktaş Milangaz, bu oyuncuların yerine Carlos
Arroyo ve Pops Mensah- Bonsu ile anlaşarak hedeflerini güncelledi.

Tabii ki de bu gelen ikilinin performansı ve takımı nereye taşıyacakları herkes için merak konusuydu. Porto Rikolu Carlos Arroya ve İngiliz asıllı Mensah-Bonsu’nun basketbol geçmişlerine bakarsak; ikisi de NCAA takımlarında dört sene oynamış ve daha sonra çeşitli
NBA takımları ve Avrupa takımlarında forma giymişler. Bu ikilinin basketbol kariyerleri bu anlamda benzerlik gösteriyor.

Aslında takımlarda oyuncular arasında kimya ve uyum kolay kolay yakalanmaz. Bu sürekli çalışma, antrenman ve tekrar ister. Rollerin belirlenmesi, hangi oyuncunun hangi pozisyonda top istediği, kuvvetli veya zayıf yönleri bütün bunlar birbirini tanıma süreci gerektirir.

Arroyo ve Mensah-Bonsu’nun takıma sezonun ortasında katılmalarına rağmen yakaladıkları
sinerji ve uyum övgüye değer. Arroyo’nun oyun bilgisi ve zekâsı ile Mensah-Bonsu’nun fiziksel yetenekleri birleşince özellikle tepe pick and rollerinden oynanan pozisyonların, hand-off üzeri Mensah- Bonsu’nun devrilmelerinin ve back-door katlarının çoğunun alley- oop pasları ile smaç olarak sayıya dönmesi, rakip takımların bu ikiliyi tutmak da ne kadar zorlandıklarının göstergesi.

Bu başarılı iş birliği sonucu takıma yansıttıkları performans ve katkı ile Beşiktaş Milangaz'ın 2011-12 sezonunda Türkiye Kupası, FIBA EuroChallenge ve Türkiye Şampiyonluğu’nu kazanarak 3 kupa ile tarihe geçtiklerini de belirtmek gerekir.

Bu ikilinin yolları tekrar 2013- 2014 sezonunda yine Ergin Ataman’ın başantrenörlüğünü yaptığı ve Galatasaray Liv Hospital’ın EuroLeague oynadığı sezonda kesişti. Burada da izleyicilere keyif veren, taraftarları heyecanlandıran basketbol ortaklıklarına devam ettiler.

Üçlükleri ve paslarıyla öne çıkan Arroyo, Mensah Bonsu ile birlikte alley-oop'larıyla da zihinlerimize kazınırken, Türkiye Basketbol Ligleri'ndeki 'unutulmaz ikililer' arasındaki yerlerini aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum