Efsaneler Anlatıyor | Aytek Gürkan

Türk basketbolunun efsanelerinden milli basketbolcu Aytek Gürkan…1981 Avrupa Şampiyonası'nın efsane kadrosunda forma giyen, Efes Pilsen’i ikinci ligden çıkaran ve birinci ligde üst üste şampiyonluklar yaşamasında büyük katkısı olan Gürkan, bu ayki konuğumuz oldu. Başarılı oyunculuk kariyerinden sonra geniş vizyonuyla önemli projelere BİDEV (Basketbol için Destek ve Eğitim Vakfı) ile imza atarak yöneticilik görevini sürdüren Aytek Gürkan, basketbola olan tutkusunu anlattı.

Efsaneler Anlatıyor | Aytek Gürkan
01 Mart 2023 - 13:24

Aytek Gürkan basketbola başlangıç serüveni ile başlıyor… ‘’Bu spora ilk adımımı TED Ankara Koleji ile attım. Çocukluğumda önce futbola merakım vardı sonra ortaokulda okulun basketbol takımına seçildim. Antrenörüm Mahmut Uslu’nun beni keşfetmesiyle basketbol maceram başladı ve bu spora tutkuyla bağlandım. Lise son sınıfta profesyonel kariyerime geçtikten sonra Efes Pilsen’e transfer oldum. O dönemin en profesyonel takımları Efes ile Eczacıbaşı’ydı...’’
 
TED KOLEJİ’NİN HAYATIMDA ÖNEMLİ YERİ VAR
 
Basketbola başladığı ilk kulüp olan TED Ankara Koleji’ne karşı aidiyetini ve sevgisini Aytek Gürkan’a sorduğumuzda yanıtı şöyle oldu… ‘’TED Koleji’nin benim basketbol hayatımda çok önemli yeri var. Kolej çok ciddi bir basketbol ekolü olduğu için önemli basketbolcular yetiştirdi. İyi o camiada basketbola başladım, okul ve kulüp takımında oynadım. Jübilemi Ankara’da yapmak istedim, basketbola TED Koleji'nde başladığımdan dolayı oyunculuk kariyerimin son dönemlerini Ankara’da bitirme hayalim vardı. Fenerbahçe’den TED Ankara Koleji'ne kaptan olarak transfer oldum ve takımımızı 1. Lig'e çıkarmayı başardık. Takımımızı 1.Lige çıkardıktan sonra da jübilemi yaptım...’’


 
EFES'TEYKEN BETON SAHADA BASKETBOL OYNUYORDUK!
 
Efes Pilsen ile yaşadığı başarıları, profesyonelliğe geçişini ve dönemin basketbol ruhunu sorduğumuzda Aytek Gürkan’ın cevabı şu şekilde oluyor… "Efes Pilsen’e ilk geldiğimde henüz 18 yaşındaydım takımın adı da Kadıköy Spor Efes Pilsen’di… Efes Pilsen, Kadıköy Spor'u satın almıştı; fakat ismini daha değiştirmediği için Kadıköy Spor Efes Pilsen adı ile İkinci Lig’de yer alıyordu.
 
Profesyonelliği ilk olarak Efes Pilsen'de öğrendim, sabah akşam antrenmanlarla çok çalışıyorduk. O dönem Moda’da açık alanda küçük bir sahamız vardı. Açık sahada betonun üstünde basketbol oynuyorduk. Yaz turnuvaları olduğunda modaya gelen halk, açık havadaki turnuvaları seyrederdi. Hatta şöyle bir anım var: ABD'li bir oyuncuyu transfer etmiştik orada açık sahada bir turnuva maçında oynadı ve sonra bizim spor salonumuzun olmadığını öğrenince beton sahada oynamanın tehlikelerini anlattı. Ertesi gün de memleketine döndü. O zaman beton sahada oynayan basketbolcuların; ilerleyen dönemlerde bel, kalça, diz ve belirli bölgelerde bazı hasarları oldu…’’
 
AVRUPA ŞAMPİYONASI'NA KATILMAMIZ ÜLKEDE SEVİNÇ YARATTI
 
A Milli Takım'daki başarılarını ve Beyaz Gölge dizisinin Türkiye’de basketbola etkisi üzerine Gürkan şunları söyledi: "Milli takımda oynadığım zamanlarda maçlar ilk kez TV'den naklen yayınlanıyordu. TRT devlet ve tek yayın kanalı olduğundan dolayı herkes onu izliyordu. Beyaz Gölge dizisi Türkiye’de yayınlanmaya başladığında tabii ki herkes onu severek takip ediyordu. Türk halkı diziyi de oynanan oyunu da çok sevdi. Onun arkasından bizim oynadığımız milli takım eleme maçları da her gün naklen yayınlanıyordu. Renkli TV çıktığında herkes basketbolu bir şekilde sevmeye başladı.
 
Avrupa Şampiyonası'na katılmak için eleme maçlarını İstanbul’da oynuyorduk. İstanbul’da çok heyecanlı karşılaşmalar oynadık. 1981 yılında Avrupa Şampiyonası'na katılarak ülkede büyük bir sevinç yarattık. Basketbol her geçen gün gelişiyordu ve sevilerek takip edilmeye başlandı. Balkan Şampiyonası'na elim kırıldığı için katılamadım. O dönemin en iyi jenerasyonlarından olan milli takımında efsane bir kadro vardı: Efe Aydan, Mehmet Döğüşken, Şadi Olcay, Necati Güler gibi birçok efsane oyuncu ile A takım seviyesinde ilk Balkan şampiyonluğumuzu kazandık.

EFE İNANILMAZ BİR ŞUT ATTI
 
Unutamadığı bir maçı anısını da bizimle paylaşan Aytek Gürkan, milli takımda unutamadığı karşılaşmayı şöyle anlatıyor: ‘’Oyunculuk döneminde dört kere şampiyonluk yaşadım ama A Milli Takım'da, Finlandiya maçı benim için en unutamadığım karşılaşmalardandı. Çünkü o maçı kazanamasaydık Avrupa Şampiyonası'na katılamıyorduk. Geriden geldiğimiz karşılaşmada Efe Aydan’ın uzaktan attığı sayı ile mücadele uzatmalara gitti ve kazandık. İpten döndüğümüz maçta Efe inanılmaz bir şutu soktu. Efe Aydan o maçı çok iyi oynadı ve hiç beklemediğimiz bir yerden basketi bulunca herkes büyük bir coşku yaşadı. Bu karşılaşmayı asla unutamıyorum…


 
BASKETBOLA OLAN BORCUMUZU ÖDEME ZAMANI

 
Oyunculuktan sonra basketbolda yöneticilik görevinde bulunan Aytek Gürkan yöneticilik kariyerindeki deneyimlerini ve tecrübelerini şu şekilde aktarıyor: "Oyunculuktan sonra basketbolda yönetici olarak devam etmeye başladım. TED Ankara Koleji'nde yedi yıl kulüp başkanlığı yaptım. Efes Pilsen’de teknik menajerlik görevinde bulunduktan sonra Türkiye Basketbol Federasyonu'nda yaklaşık bir buçuk yıl başkanlık yaptım.
 
Uzun zamandır yöneticilik alanında yoktum. 2020 yılında Hasan Arat, Ahmet Kurt, Erol Tabanca ile kurulan ekiple Basketbol İçin Destek Ve Eğitim Vakfı’nı kurduk. BİDEV'in şu an hayatımda en çok efor sarf ettiğim ve en çok zaman ayırdığım önemli bir yardım vakfı olduğunu söyleyebilirim. Bugüne kadar basketboldan kazandığımız her şeyi yani basketbola olan borcumuzu şu an geri ödüyoruz.
 
HATAY’A BASKETBOL KÖYÜ KURUYORUZ
 
Basketbol için Destek ve Eğitim Vakfı’nın ortaya çıkış sürecini, gelişimini ve faaliyetlerini anlatan yönetim kurulu başkan vekili Aytek Gürkan, BİDEV’in önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu şöyle ifade ediyor: "BİDEV 150 kişilik mütevelli heyeti ile büyük bir camia hâline geldi. Birçok önemli projeye imza atıyoruz, en önemli projelerden biri Jr. NBA Ligi oldu. Bizim vakıf olarak hem destek hem de eğitim yönümüz var.
 
Türk Eğitim Gönülleri Vakfı ile ortak yürüttüğümüz projede çeşitli bölgelere basketbol sahaları açıyoruz. Basketbol antrenörlerini eğitiyoruz, sosyal yardımlarda bulunarak Türkiye Basketbol Antrenörler Derneği (TÜBAD) ile beraber genç antrenörlerin sağlık sigortalarını yapıyoruz. Bunların haricinde depremden sonra maalesef bu projeye başlamak zorunda kaldık… Deprem bölgesinde konteyner şehirlerin olduğu Hatay Belenköy çevresinde Türkiye Basketbol Federasyonu ile beraber 'basketbol köyü' projemiz faaliyete geçecek.
 
Basketbol köyünde, 100 konteynerin yer aldığı bölgede basketbol sahamız olacak ve orada eğitim ve çocuklarımızın gelişimi için harekete geçiyoruz. Amacımız yıkılmış olan Hatay’ı basketbol kenti hâline getirmek… Bu projeyi TBF, TÜBAD, BİDEV’in mütevelli heyeti ve Polimeks ile yapıyoruz. Güzel bir gelecek için oradaki çocukların basketbol eğitimini sürdürmelerine yönelik çalışmalarda bulunuyoruz.‘’


 
NBA, BİDEV’E ÇOK GÜVENİYOR


BİDEV ve NBA iş birliğiyle gerçekleştirilen Jr. NBA Türkiye Ligi'ni, organizasyonun perde arkasını ve tüm detaylarını paylaşan Gürkan şunları söyledi… "Jr.NBA organizasyonunda 9-12 yaş aralığında yaklaşık 1000’e yakın öğrenci vardı. Yönetim kurulumuzda yer alan Eyal Tarablus bu işi maddi ve manevi olarak üstlenerek bizzat yakından ilgilendi. NBA ilişkisinden organizasyon yapısına kadar çok güzel bir turnuvayı geride bıraktık. NBA, BİDEV’e çok güveniyor…
 
NBA bizi bir sivil toplum kuruluşu olarak gördüğü için güvendi ve iş birliğimizden çok memnun kaldı. Üstlerinde NBA formaları olması bile çocukları ekstra heyecanlandırarak motive ediyor. Gayet güzel ve başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu organizasyonu Anadolu’nun her köşesine yaymayı hedefliyoruz. Çocukların basketbolu sevmesi ve oyunlarını geliştirmelerinin yanında NBA’in şu anki vizyonuyla bizim vizyonumuz birbirine uyuyor…"
 
BASKETBOL YALNIZCA BİR SPOR DEĞİL
 
Basketbolun yalnızca spor olmadığını basketbolun hayatımıza kazandırdığı değerlerden bahseden Gürkan, sözlerini şöyle noktaladı: "Basketbol yalnızca bir spor değil… Hepimiz sporu profesyonel olarak belirli bir yaşa kadar yapıyoruz ondan sonra iş ve sosyal hayatımız başlıyor. Basketbolun bizim hayatımıza kazandırdığı çok önemli değerler var. Bu değerleri çok iyi öğrenmek gerekiyor. Arkadaşlık, yardımlaşma, çabuk hareket etmek ve çabuk karar almak... İş hayatında hepimizin bunların avantajlarını görüyoruz. Basketbola sadece sırf basketbol diye bakmamak lazım… BİDEV’in mütevelli heyetinde olan kişilerin basketbol geçmişi olduğu için takım olmayı çok iyi biliyorlar."

TİPLEME
- En beğendiğiniz antrenör?

- Ergin Ataman
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Efe Aydan
- En iyi 5'iniz?
- Kerem Tunçeri, Ufuk Sarıca, Cedi Osman, Mirsad Türkcan, Efe Aydan
- En zorlu deplasman?
- Karşıyaka
- Tek kelime ile basketbol...
- Kültür


YORUMLAR

  • 0 Yorum