'7. Harika' Bahçeşehir'den

Efes Pilsen'in Koraç Kupası ile başlayan Avrupa zaferlerinden sonuncusunu EuropeCup ile Bahçeşehir Koleji getirdi. Regio Emilla'yı finalin her iki ayağında da deviren Bahçeşehir, basketbolda 7. Avrupa kupasını ülkemize getirdi. 

'7. Harika' Bahçeşehir'den
27 Nisan 2022 - 23:06 - Güncelleme: 27 Nisan 2022 - 23:13

ÜLKEMİZE GELEN AVRUPA KUPALARI
YIL        Rakip                              KAZANAN

1996     Milano                             Anadolu Efes
2012     Elan Chalon                    Beşiktaş 
2016     Strasbourg                      Galatasaray
2017     Olympiacos                     Fenerbahçe
2018     L. Kuban                         Darüşşafaka 
2021     Barcelona                        Anadolu Efes
2022     Emilia                              Bahçeşehir Üniversitesi

EGEMEN İSAR
 
Turnuvaya doğru bir yapılanma ile giren Bahçeşehir Koleji, Erhan Ernak önderliğinde finale kalma başarısı gösterdi. Finalin ilk maçında 72-69 yendiği, İtalyan rakibi Regio Emilia’yı ikinci maçta da 90-74 yenen temsilcimiz, hem kulüp olarak hem başantrenör Erhan Ernak özelinde ilklerini yaşadı. Jamar Smith ise final serininin en değerli oyuncusu seçildi.
 
Sezon başlarında, Oğuz Savaş gibi büyük, Jamar Simth ve Ben Bentil gibi Avrupa’nın üst düzey organizasyonlarında boy göstermiş tecrübeli isimleri kadrosunda bulunduran Bahçeşehir, FIBA EuroCup’ın favori takımlarından biri olarak gösteriliyordu. Sezon ortasında daha önce Türk Telekom forması giymiş NBA patentli Sam Dekker’ın da takıma katılmasıyla final oynaması kesin gözüyle bakılmaya başlanmıştı bile...
 
Sezon devam ederken Bentil’i, EuroLeague’in favori takımlarından Milano’ya gönderen Bahçeşehir, onun eksiliğini bir önceki sezon Zenit’de oynayan Tarcık Black’ile kapattı. Normal sezonda ilk tur grubunu yenilgisiz lider bitiren temsilcimiz, ikinci tur (son 16) grup maçında Avtodor’u 75-70 yenilerek turnuvadaki tek yenilgisini aldı. Çeyrek finalde Sporting’i 73-70 ve 66-54 ile geçen temsilcimiz adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde ZZ Leiden’ı 77-71 ve 90-82 geçen Bahçeşehir Koleji finale kaldı.

Final maçında Regio Emilia ile oynadığı ilk karşılaşma, skor ve oyun üstünlüğünü tam anlamıyla eline alamayan temsilcimiz, ikinci yarıya kadar kafa kafaya giden bir maçın içerisindeydi. 3. periyodun başlarından itibaren oyun üstünlüğünü ele alan Bahçeşehir, skor üstünlüğünü de lehine çekti ve farkı 16 sayıya çıkardı. 4. çeyrekte oyuna yavaş yavaş dönen Emilia, farkı da eritmeye başladı ama temsilcimiz mücadeleyi 72-69 kazanarak rövanş için avantaj elde etti.
 
Konuk olarak geldiği maça iyi bir giriş yapan Emilia 5-0’lık bir seri ile başladı. Bahçeşehir’de cevap ve ilk sayılar Jamal Jones’un artarda gelen iki üçlüğüyle oldu. Savunmada direnci inanılmaz arttıran temsilcimiz, rakibin dripling alanının kapattı ve iyi bir çember savunması yaparak Emilia’yı zor şutlar kullanmaya itti. Jamar Smith’in sazı eline almasıyla iyi savunmayı, sayı ile taçlandıran Bahçeşehir, Smitih’in bulduğu üçlükler ile farkı çift hanelere çıkardı. Rakibinin pas kanallarını kapatarak oyununu bozan temsilcimiz ilk periyot biterken farkı iyice açtı: 30-16.
 
İkinci çeyreğe tempolu başlayan İtalyan temsilcisi 15-0’lık bir seri yakaladı. Hücumda ve savunmada gardı düşen Bahçeşehir, rakibin alan savunması karşısında afalladı. Strautins ve Thompson’un liderliğinde ilerleyen ve topu iyi dolaştıran Emilla, boş oyuncuyu bulup, kolay sayılar atarak iyi bir ivme yakaladı ve skorda da üstünlüğü ele geçildi. Emilia’da Justin Johnson’a çalınan sportmenlik dışı faul sonrasında Bahçeşehir skor bunalımına son verdi. Tarık Black’in getirdiği enerjiyle sessiz geçen bölümün ardından oyunun kontrolünü eline geçiren Bahçeşehir tekrar öne geçti. Temsilcimiz Johnson’ın son saniyedeki üçlüğüyle odaya 43-37 ile girdi.


 
3. periyoda ikinci çeyrektekinin aksine istekli başlayan Bahçeşehir, Hall ve Jones’un sayılarıyla farkı çift hanelere çıkardı. Emilia Rossi, bulduğu üçlükle farkı tek hanelere indirse de Tarık Black’in savunma ve hücum enerjisinin yanına Berkay Candan rüzgârının da eklenmesiyle temsilcimiz skor üstünlüğünü elinde tuttu. Konuk takım, Thompson ve Cinciarini’nin liderliğiyle oyuna girmeye çalışsa da üstünlüğü rakibine bırakmayan Bahçeşehir, kupa sahibini belirleyecek son 10 dakikaya 64-56’lık skorla önde girdi.
 
Kader periyoduna iyi başlayan Bahçeşehir Koleji, Tarik Black ve Sam Dekker’ın smaçlarıyla farkı tekrar çift hanelere taşıdı. Dekker’ın adeta bu benim periyodum dediği dakikaları izlediğimiz bir sekans yaşadık. Sam Dekker’ın yanında üçüncü periyottan beri takıma enerji depolayan Black, Jones ve Berkay Candan'dı. Rakibin faul krizi ve zone savunmasıyla alarm vermesiyle birlikte parkeye ayağını sert basan temsilcimiz, nerdeyse hiçbir hücumu boş geçmemesiyle skoru 79-64’e getirdi. Üstünlüğünü koruyan Bahçeşehir, rakibinin geri dönüşüne imkân tanımazken sahadan 90-74’lük skorla galip ayrıldı.
 
FIBA Europe Cup’ta şampiyon olmasının yanında temsilcimiz, ülkemiz erkek basketboluna 7. Avrupa kupasını getirmiş oldu. Bahçeşehir Başanternörü Erhan Ernak, as koçluğunun
ikinci yılında ilk kupasını almasının yanında, ilk Avrupa kupasını kazandı. Bahçeşehir Koleji Basketbol, kulüp olarak ilk kupasını da kazanmış oldu. Temsilcimizden Jamar Smith’de final serisinin en değerli oyuncusu seçildi.


 
FİNALİN LİDERLERİ
SÜRE: 40 Andrea Cinciarini (Emilia)
SAYI: 19 Arturs Strautins, Stephen Mark Thompson Jr. (Emilia)
RİBAUND: 11 Arturs Strautins (Emilia)
ASİST: 9 Andrea Cinciarini (Emilia)
TOP ÇALMA: 4 Kartal Özmızrak (Bahçeşehir)
TOP KAYBI: 7 Andrea Cinciarini
VERİMLİLİK: 22 Arturs Strautins
 
5 YILLIK EMEK SONRASI BURADAYIZ
Bahçeşehir Koleji Başkanı Hüseyin Yücel


"Beş yıllık bir emeğin sonunda buradayız. Böyle bir kupayı ülkemize kazandırdığımız için çok mutluyuz. 5 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa kupası kaldırdık. İçeride çok güzel bir kimya oluştu. Koçuyla, teknik ekibiyle, oyuncusuyla, tüm çalışanlarla bir aile ortamı yakaladık. Böylelikle mutlu sona ulaştık. Ülkemize armağan olsun."

HEDEFLERİMİZİN İLK BASAMAĞI
Bahçeşehir Koleji Basketbol Genel Sekreteri Alpaslan Aydın


"5 yıllık periyotta oyuncusundan, antrenörlerimize; malzemecimizden, idari menajerlerimize kadar bu başarıda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Emek yoğun oluşan bu güzel takımın başarısını hedeflerimiz yolunda bir basamak olarak görüyorum. Altyapılarda da çok daha iyi işler yapıp, Türk basketboluna değer katacağımıza inanıyorum. Bu kupayı Türk halkına armağan ediyoruz."

UZUN BİR YOL OLDU
Bahçeşehir Koleji Koçu Erhan Ernak


"Çok uzun bir yol oldu. İşler dışarıdan göründüğü gibi yürümüyor. Hastalıklar, sakatlıklar oldu. Bütün oyuncularımızın ufak tefek de olsa problemleri var; ama sezon başında karakter bakımından bizi yarı yolda bırakmayacaklarına emindik. Başımıza birçok problem geldi; ama hepsinin üstesinden sporcularımın karakteri sayesinde geldik. Hepsine çok teşekkür ediyorum."

TÜRK HALKINA ARMAĞAN 
Oğuz Savaş


"Kupayı Türk halkına armağan ediyoruz. Çok mutluyuz. Destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Bütün sezon bunun için çalıştık. Sonunda da hak ettiğimizi aldık. Tüm Türk milletine, Bahçeşehir Koleji Ailesi'ne ve bizi destekleyen herkese armağan olsun.

BASKININ ÜSTESİNDEN GELDİK
Erkan Yılmaz


"Sezona net favori olarak başlamanın baskısıyla oynamak kolay olmuyor; ama bütün sezon boyunca bu baskının üstesinden geldik. Sonunda da evimizde kupayı kaldırdık. Çok heyecanlıyız. Bir Avrupa kupası kazandık. Ülkemiz için çok önemli. Basketbolumuzun böyle başarılara ihtiyacı var." 

GURUR DUYUYORUZ
Berkay Candan


"Bütün sezon bunun için uğraştık ve sonuca ulaştığımız için çok mutluyuz. Ülkemize bir kupa getirdiğimiz için çok gururluyuz. Bizi destekleyen taraftara teşekkür ediyorum. Onlar olmasa buralara kadar gelemezdik. Bizi çok desteklediler. Bu kupayı onlara armağan ediyoruz."


YORUMLAR

  • 0 Yorum