Misli.com TBL Röportajları | Bornova Belediyesi Karşıyaka

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi Röportajları'nda nisan ayı için konuklarımız Bornova Belediye Karşıyaka'nın formda ismi Arca Tülüoğlu ile koç Doğan Deniz oldu.

Misli.com TBL Röportajları | Bornova Belediyesi Karşıyaka
02 Nisan 2022 - 10:44 - Güncelleme: 02 Nisan 2022 - 10:47

RÖPORTAJ: ECE ERGEZ



HIRS
ARCA TÜLÜOĞLU
 

“Aklımda olan tek bir şey vardı o da bu yıl bana gelen şansı en iyi şekilde değerlendirip herkese Arca Tülüoğlu nasıl bir oyuncu göstermekti. Hırsım ve isteğim sayesinde de şu an tam da böyle iyi bir sezon geçirdiğimi düşünüyorum.”

Çok yaramaz ve hareketli bir çocuktum. Annem de beni enerjimi atabilmem için ilk olarak 6 yaşımda beni Karşıyaka Boğaları'na götürmüştü, sonrasında 10 yaşımda Tuborg altyapısına geçtim ve basketbola asıl orada başladım diyebilirim.

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi'nde (TBL) sezonun en geç kurulan takımı olmanın, tabii ki de belli bir dezavantaj oldu. Ama neredeyse takımdaki herkesin birbirini tanıması, belli dönemlerde beraber oynamış olması çok daha hızlı bir şekilde adapte olmamızı sağladı... Ve kısa sürede hazır bir takım haline gelebildik. Bireysel anlamda da takımda gerçekten çok yetenekli oyuncular olduğu için kimsenin beklemediği bir çıkış sergiledik.

Artık Misli.com TBL'de her sezona yeni yerli oyuncuların damga vuracağını düşünüyorum ve bu sezon bunlardan biri olmak beni gerçekten çok mutlu ediyor. Çünkü artık misli.com TBL'nin biraz değiştiğini ve daha önce bu lige damga vurmuş isimlerin geri planda kaldığını düşünüyorum. Özellikle bizim gibi Gemlik gibi proje takımlar olduğu sürece, genç isimler misli.com TBL'ye damga vurabilir. 

Benim kariyer planlarıma gelecek olursak... Gerçekten hem takım hem bireysel anlamda güzel bir sezon geçirdiğimi düşünüyorum. Umarım sezon sonu geldiğinde de hem takım hem kendi adına güzel bir iş başarmış olurum.

Karşıyaka’da olduğum süreçte bana çok fazla şans verilmeyeceğini bildiğim için 2 sezon boyunca kendime yatırım yaptım diyebilirim. Bireysel olarak çalışmaların dışında Karşıyaka gibi şampiyonluk için kurulmuş bir takımda olmak, üst seviye oyuncularla idman yapmak gerçekten çok önemli. Ancak her ne olursa olsun iki sezon boyunca oynamamak sizi bir o kadar da geri itebiliyor. 

Sezon içinde bunun sıkıntısını yaşadığım dönemler de oldu. Belki de bu 2 sezonu oynayarak geçirmiş olsaydım, şu an bu performansımdan da iyi basketbol oynuyor olabilirdim. 

Ama her ne olursa olsun sezon öncesi aklımda olan tek bir şey vardı... O da bu sezon bana gelen şansı en iyi şekilde değerlendirip, Arca Tülüoğlu'nun nasıl bir oyuncu olduğunu herkese göstermekti. Hırsım ve isteğim sayesinde de şu an böyle iyi bir sezon geçirdiğimi düşünüyorum.

Misli.com gibi güçlü bir oluşumun ligimizin isim sponsoru olması gerçekten çok değerli ve güzel bir gelişme. Çünkü bu lige olan ilginin artması yerli, genç oyuncular için gerçekten çok önemli. Lig ne kadar çok izlenirse, ne kadar çok takip edilirse, bu ligde oynayan oyuncular da kendini o kadar fazla gösterme şansı bulur. Türk basketbolunun gelişimi açısından umarım bu gibi sponsorlukların devamı gelir.

Yerli oyunculara ne kadar şans verilirse, ne kadar özgüven aşılanırsa, onlar bir o kadar iyi oynar ve gerektiği yerde o sorumluluğu yabancının elinden alır. Bence burada yapılması gereken tek şey yabancılara güvenildiği kadar yerli basketbolculara da güvenilmesi.

Konya’da oynadığım sezonla bu sezon arasında gerçekten çok fark var, o dönemde belli 2-3 takım büyük yatırımlarla lige ağırlığını koymuştu. Ama bu sezon nerdeyse her takım eşit güçte ve hiçbir maç için net bir şey söyleyemiyorsunuz. Bu da bence misli.com TBL'ye olan ilgiliyi arttırıyor, ligi daha keyifli kılıyor.

Küçüklüğümden beri en büyük hayalim A Milli Takım forması giymek ve bir gün bunu başarabileceğimi düşünüyorum. Şu anki en büyük hedefim ise önümüzdeki sezon ING Basketbol Süper Ligi'nde bana şans verebilecek bir takımda olmak ve orada da yeteneklerimi sergilemek...

TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Engin Gençoğlu
- En beğendiğin oyuncu? 
- Marlain Veal
- En iyi 5'in?
- Ben, Berke Aygündüz, Çağatay Özkan, İnanç Hotamış, Eyüp Can Öncü
- En zor deplasman?
- Samsun
- Tek kelime ile Bornova...
- Aile

PROJE
DOĞAN DENİZ


“Bornova Belediyesi Karşıyaka iş birliği uzun vadeli bir proje. Mevcut takımlarında süre alamayan, gelişime açık oyuncularla çalışıp sorumluluk vermek ve Pınar Karşıyaka’ya dolayısıyla Türk basketboluna oyuncu kazandırmak amacıyla yola çıktık.”

Bornova Belediyesi - Karşıyaka iş birliği genel menajerimiz Çağlar Karabulut’un büyük özveri ve çabası ile başladı. Daha sonra her iki kulübün üst yöneticileri ve Ufuk Sarıca’nın desteğiyle bu birliktelik resmileşti. Resmi işler tamamlandıktan sonra takımı hemen oluşturmaya başladık. Karşıyaka’dan gelen 4 oyuncu ve Darüşşafaka’dan Efe Sarıca ile eylül ayının ilk haftasında bireysel antrenmanlara start verdik. Karşıyaka’dan gelen İnanç Hotamış büyük sakatlık geçirdiği için takım antrenmanlarına ekim ayının ilk haftasında başlayabildi. Sonrasında Bornova Belediye altyapısından ve Karşıyaka BGL’den oyuncu takviyeleri yapmak zorunda kaldık. İlk resmi maçımız olan Federasyon Kupası'nda sahaya 9 kişi çıktık; ama üst üste 3 maçı 7 kişi ile oynamak durumunda kaldık. Bizim için orası ligdeki durumumuzun nasıl olacağını görmemiz için iyi bir fırsat oldu.

Yabancı oyuncularımızın transfer sürecinde bazı tereddütlerimiz vardı. Çünkü yaş ortalaması 20 olan bir takıma geleceklerdi. Yabancıların tecrübeli olmasına karar verdik. Ağırlıklı olarak misli.com TBL’de oynamamış, tecrübesiz oyuncuların arasına tecrübeli basketbolcular almamız gerektiğine inandık. 

Tobin eylül ayının ilk haftası Tim ise eylül ayının ikinci haftası önerildi; her ikisini de çok beğendik ve liglerin başlamasına iki hafta kala bu transferleri gerçekleştirdik. Her ikisi de takım oyununu sade ve basit oynuyor. Çok uyumlu ve iyi karakterleri olmaları da bizim şu an yakaladığımız çıkışa katkı sağladı.

Hangi bütçeyle hangi takımı çalıştırırsam çalıştırayım fark etmez. Bana göre koçun hedefi yoksa oyuncuların yapacağı bir şey olamaz, amaçsız boş bir sezon geçer. Yapabileceğimizin en iyisini yapmak ve üst sıralarda yer alıp, oralarda sezon boyunca kalıcı olmak istiyoruz. Amacımız oyuncularımızın gelişiminin yanında inatçı, savaşan, kaybettiğinde de çok şey kazanan bir takım olmaktı. Bunu da ağırlıklı olarak başardığımıza inanıyorum. Bu ligde oynamış birçok başarıyı elde etmiş Ali Işık ve yabancı oyuncularımızın çabuk uyum sağlaması ve tecrübelerini takıma aktarmalarıyla dezavantajı, avantaja çevirdik. 

Misli.com Türkiye Basketbol Ligi'nde (TBL) ilk 5 haftayı mağlubiyet almadan geçirdik. İyi başlangıcın yanında oyuncularım da verdiğim sorumluluğu iyi değerlendirip ön plana çıkmaya ve özgüvenlerini yavaş yavaş arttırmaya başladı. Sonraki haftalarda inişli çıkışlı performanslar oldu, bunları bekliyorduk. Artık rakiplerimiz de sezon öncesine göre bizi daha fazla ciddiye almaya başladı.

Bu sezon Türkiye Basketbol Federasyonu'nun TBL için Misli.com ile yaptığı sponsorluk anlaşması kulüpleri rahatlattı. Ancak elbette böyle sponsorlukların devamının gelmesi gerekir. TBL’nin kalitesinin artması BSL için de önemli. Çünkü ben BSL’deki birçok takımın, misli.com TBL’deki oyuncuları takip ediyor. Aynı şekilde TB2L’nin de sponsorluk anlaşmalarıyla kalitesinin arttırılması gerek.

Bornova Belediyesi - Karşıyaka iş birliği uzun vadeli bir proje. Mevcut takımlarında süre alamayan, gelişime açık oyuncularla çalışıp, onlara sorumluluk vermek ve Pınar Karşıyaka’ya dolayısıyla Türk basketboluna oyuncu kazandırmak amacıyla yol çıktık. Bu sezonki hedef oyuncu gelişimiyle beraber misli.com TBL'yi en iyi yerde bitirip, play-off'a kalmak...

Türkiye şartlarında kulüplerin sağlıklı şekilde var olabilmesi, ekonomik olarak güçlü olmaları şart. Bu yüzden liglerde sponsorluğa çok ihtiyacı var. Misli.com TBL’de kulüpler, oyuncular ve koçlar birliği kurulup sıkıntıların tek bir ağızdan çıkması şart. Mevcut şartlarda sıkıntıları dile getirecek bir mekanizma yok. 

Türk basketboluna en alttan, en üste kadar herkesin katkı sağlaması ve uluslararası organizasyonlarda daha iyi yerlerde olmamız gerekiyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum