YÜKSEK ENERJİ: ŞEHMUZ HAZER

YÜKSEK ENERJİ: ŞEHMUZ HAZER
01 Nisan 2018 - 15:46

 
Türk basketbolunun geleceği olarak görülen Banvit'in 19 yaşındaki yükselen değeri Şehmuz Hazer, hem Süper Lig hem de Şampiyonlar Ligi'ndeki performansıyla parmakla gösterilir hale geldi... Sporla ilk tanışması Batman'da futbol ile olan Şehmuz ile yaptığımız röportajın yanında genç basketbolcuyu, onu en iyi tanıyan alt yapı hocaları Ahmet Gürgen, Ali Yıldırım ve Banvit Koçu Filipovski'ye sorduk...  

Onur YENİGÜN

- Şehmus Hazer'i senden dinleyelim...  
Ş.H: 1999 yılında Batman'da doğdum. İlk olarak spor hayatıma futbol ile başladım. Ama okulda arada sırada oynadığımız basketbol ile bu spora olan yeteneğimi Ahmet Biçimli, Tahir Gök ve Aydın Demirboğa hocalarım fark ettiler. Dolayısıyla 7. sınıfın sonlarında Batman Gençlik Spor'da yaz okuluna giderek basketbol kariyerime başladım. Daha sonrasında Batman Petrol Spor'a geçtim ve antrenmanlara çıktım. 2 yıl daha Batman'da oynadıktan sonra Banvit Altyapı Koordinatörü Ahmet Gürgen ile altyapı antrenörü Ali Yıldırım beni Banvit'e transfer etti. Profesyonel anlamda ise ilk olarak Banvit'te basketbola adım attım.

BANVİT AİLE GİBİ...

- Banvit organizasyonunun diğerlerinden farkı ne? Kendi jenerasyonundan oyuncularla konuştuğunda nasıl farklar görüyorsun?

Ş.H. : Banvit organizasyonu gerçekten tam bir aile ortamı. Çünkü burada Başkanımızdan antrenörümüze, takım arkadaşlarımızdan kulüp personeline kadar herkes abi-kardeş gibi. Herkes birbirine güler yüzlü ve sıcak kanlı davranıyorlar. Abilerimiz bizleri her gördüğünde tavsiyeler ve öğütler veriyor. Bu çok güzel bir duygu. Bu yüzden diğer kulüplerden farkının bu olduğunu düşünüyorum.

- Filipovski’yle çalışmak nasıl? Özel yönlerinden bahseder misin?
Ş.H. : Filipovski ile çalışmak benim için güzel bir avantaj. Bundan dolayı kendimi şanslı hissediyorum. Filipovski çok detaycı bir hoca. Her zaman en mükemmelini istediği için, kendini ister istemez daha çok oyuna veriyorsun. Daha çok dikkat ediyorsun. Özel yönleri ise antrenmanlardan maçlara kadar her oyuncuya değer veriyor. Genç veya yabancı diye ayırım yapmadan herkesle tek tek ilgileniyor. En çok beğendiğim yönlerinden biri ise çok sabırlı biri olması.



NBA TABİİ Kİ HAYALLERİMİ SÜSLÜYOR

- Kariyer hedefi olarak NBA mi EuroLeague mi daha ön planda?
Ş.H. :
Öncelikli hedefim uzun zamandır hayalini kurduğum Banvit A takımında sürekli olarak forma giymek ve bu kulübe başarı kazandırmak. Sonrasında ise önce Euroleague'de belli bir seviyeye gelmek. Bunun ardından tabi ki herkes gibi NBA oyuncusu olmak hayallerimi süslüyor.

- Sporla tanıştığın futbola gelirsek, desteklediğin bir takım var mı?
Ş.H. :
Basketbol dışında futbolla ilgileniyorum. Televizyonda maç izlemeyi seviyorum. Fırsat bulduğumuzda da arkadaşlarımla play station'da futbol oynamak eğlenceli oluyor. İyi futbol oynayan her takımı destekliyorum.

- Eğitim hayatınla basketbol hayatın bir arada nasıl gidiyor? O alandaki hedeflerin neler?
Ş.H. :
Eğitim hayatı ile basketbolu bir arada götürmek gerçekten zor. Antrenmanlar, maçlar ve okul dışında kendimize vakit ayırmada zorlansak da üniversite eğitimime devam ediyorum. Şu an Üniversite 1. sınıftayım. Hedefim okulumu başarı ile bitirmek.

ÇALIŞKANLIĞI VE KARAKTERİYLE ÖRNEK SPORCU...

Banvit Gelişim Takımı Başantrenörü Ali Yıldırım

"Şehmus Türkiye Şampiyonu ve milli takım'a oyuncu veren bir takıma geldi. Ona rağmen burada çıktığı ilk antrenmanlarda sahada ayakta kaldı. Mücadeleci yapısı ile hırslı bir oyuncu olduğunu daha ilk günden gösterdi. Biz de Şehmus'u altyapı koordinatörümüz Ahmet Gürgen ile birlikte takımımıza katmaya karar verdik. İlk olarak Yıldız Takım'dan başlayan gelişimi Gençler Şampiyonası ve TBL'de üstüne katarak devam etti. Şu anda da Süper Lig'de ve Şampiyonlar Ligi'nde üstün bir performans gösteriyor.
Şehmus çok çalışkan ve karakterli bir sporcu. Arkadaşlarıyla ve koçuyla iyi anlaşan bir kişilik. Hem okuldaki davranışlarıyla hem de basketbol sahasındaki karakteriyle örnek olabilecek bir sporcu.
Şehmus şu anda gösterdiği potansiyel ve performans ile ileride çok daha iyi yerlere gelerek üst düzeylerde oynayabilecek bir oyuncu."
 
KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİ OLAN DELİCİ BİR OYUNCU

Banvit Altyapı Koordinatörü ve Bandırma Kırmızı Başantrenörü Ahmet Gürgen

"Şehmus'u ilk olarak kulübe kazandırırken; basketbol yetenekleri dışında her zaman dikkat ettiğimiz sporcunun karakteri de bizim seçimimizde etkili oldu. Gerçekten çok yetenekli bir oyuncu. İlk seçimimizde Şehmus'un hem hücum tarafı, hem de savunma tarafı ile savunmaya kattığı enerji bizi çok etkiledi. Kulübe katıldıktan sonra çok kısa süre içerisinde savunma ve hücumdaki cesareti ile arkadaşlarına da örnek oldu. Devamında da her maçta üzerine koya koya ilerledi. Her maçta her antrenmanda çok çalıştı ve çok istekliydi. Tabii ki bu performansı onu milli takıma da taşıdı. Milli takımda da çok önemli süreler aldı. Önemli işler yaptı.
Kendine has özellikleri ise delici bir oyuncu. Çok önemli bir savunmacı ve hücumda da elleri çok iyi bir şutör eline sahip. İnşallah konsantresini bozmadan devam eder. Bu istikrarı yakalayıp bunu sürdürmesi bizim en büyük dileğimiz."



SAHA İÇİNDE TAM BİR SAVAŞÇI

Banvit Koçu Sasa Filipovski


"Şunu söyleyebilirim ki Şehmus’u çok beğeniyorum. Staff olarak, diğer oyuncularda olduğu gibi, onun gelişimine de çok önem gösteriyoruz. Oyuncu olarak davranışları her yönden çok olumlu. Çok çalışkan, kendini geliştirmeye ve başarıya daima aç biri. Ayrıca sahada tam bir savasçı.
Sahada kazanmak için her şeyini veren ve bu yönde kazanma mentalitesine sahip. Her şeyi yapabilmesi onu çok yönlü kılıyor. Savunma yapan, penetre eden, şut atan ve arkadaşları için sayı fırsatları yaratan bir isim.
 
YAŞAYACAĞI BAŞARILAR ONU DEĞİŞTİRMEMELİ

Benim için ligdeki en önemli yeteneklerden biri. Bunun yanında Erkin Şenel’den de bahsetmeliyim ki o da çok yetenekli ve bu kategoride yer alan bir oyuncu. Rıdvan ve Tolga’dan da bahsetmemek olmaz. Onlar yaşça biraz daha büyükler. Onlara koçluk etmekten büyük keyif alıyorum. Şehmus'un gelecekte kendisini kontrol etmesi bu noktada çok önemli. Eğer ki üst düzey seviyelerde hep yer almak istiyorsa, gelecekte yaşayacağı başarılar onun tavır ve davranışlarını değiştirmemeli. Bu çok değerli olan ve gelecek vaadeden her genç oyuncu için büyük bir tuzak."
 
ŞEHMUZ'UN SEZON ORTALAMALARI
 
TBL
MAÇ: 18
SAYI: 14,5
RİBAUND: 4
ASİST: 2,1
TOP ÇALMA: 1,6
TOP KAYBI: 2,1
 
SÜPER LİG
MAÇ: 9
SAYI: 4,5
RİBAUND: 1
ASİST: 0,55
TOP ÇALMA: 0,5
TOP KAYBI: 0,1


ŞAMPİYONLAR LİGİ
MAÇ: 5
SAYI: 3,2
RİBAUND: 1,2
ASİST: 0,2
TOP ÇALMA: 0,4
TOP KAYBI: 1

YORUMLAR

  • 0 Yorum