ÜÇLÜK: BUĞRAHAN TUNCER 

ÜÇLÜK: BUĞRAHAN TUNCER 
01 Mayıs 2018 - 15:52
RİBAUND

Süper Lig'in en iyi şutörleri arasında yer alan Eskişehir Basket oyuncusu Buğrahan Tuncer'e üç soru yönelttik. Eskişehir Basket Koçu Berrocal ile Genel Menajer Derya Yannier'den de Buğrahan için yorum almayı ihmal etmedik...

- Eskişehir'deki basketbol ortamıyla başlayarak, kariyer hedefini öğrenebilir miyim?

- Eskişehir’deki basketbol ortamıyla konuşmaya çok fazla gerek yok bence; ilgi yeterince ortada. Geçen seneden başlarsak her şey programlandığı gibi gidiyor. Bu takımın hedefi lige çıkıp ileride Türkiye’nin önde gelen takımlarından olmaktı ve yavaş yavaş o yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Bu seneye gelecek olursak, ligin sonuna yaklaştığımız bu dönemde tek düşüncemiz en iyi sıralamadan play-off'a girmek. Zaten bu takımın sezon başından beri ilk hedefi, play-off potası içinde yer almaktı ve ne mutlu ki bu hedefimize ulaşabileceğiz gibi gözüküyor.
Kariyer olarak ben bu sene iyi bir çıkış yakaladığımı düşünüyorum ve şu anki tek hedefim bu çıkışı ileri ki yıllara yayarak devam ettirmek. Burada koçundan, malzemecisine kadar 3 senedir herkesin bende payı var. Bana güvendiler, ben de bu güveni boşa çıkarmadığımı düşünüyorum. Bundan sonraki hedefim tabii ki her basketbolcu gibi oynayabileceğim kadar üst seviyelerde oynama şansı yakalamak. Şu anda Avrupa’da basketbolun en üst düzey oynandığı organizasyon EuroLeague. Öncelikle o seviyelerin oyuncusu olmak, sonrasında da o seviyelerde kalıcı olabileceğimi göstermek istiyorum.


- Şutör özelliklerini nasıl anlatırsın, idolün olan şutörler kimler?

- Ben şut sokmanın yüzde 50-60 oranında güvenle ilgili olduğunu düşünüyorum. Geri kalan kısmı için ise şut stili, fiziksel özellikler ve çalışma gibi faktörleri sıralayabiliriz. Dribbling üzerinden şut atarken kendimi daha rahat hissediyorum. Statik şutumu ise daha çok geliştirmeliyim. Avrupa’da Melih Mahmutoğlu ve Jaycee Carroll gibi çok iyi şutörler var. Yine ligimizde oynayan John Diebler’ı da bu isimlerin içinde sayabiliriz. Fakat ben kendime Shved ya da Spanoulis gibi kendi pozisyonunu yaratan oyuncuları örnek alıyorum. Kendi kariyerim açısından ben de kendi şutunu ve pozisyonunu yaratabilen, aynı zamanda da takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayabilen bir oyuncu olabilirsem, çok daha değerli olabileceğime inanıyorum. Üst seviyede de bunları yapabileceğimi gösterebilirsem kişisel hedeflerime de ulaşmam daha olası olacaktır.

- Türk Milli Takımı'yla 2019’daki dünya şampiyonasında olma ihtimalin için neler düşünüyorsun?
- A Milli takım formasını giymek herkesin hayalidir. Bu sene ne mutlu ki bana nasip oldu. Gerçekten çok özel ve güzel bir duygu, umarım bundan sonra da milli formayı sürekli giymeye devam ederim. Bu sezon Eskişehir’de istikrarlı bir çizgi yakaladım. Aynı şekilde hedeflerim arasında ülkeme faydalı olabilecek şekilde milli takımda da istikrarı yakalamak var. Önümüzdeki sezonun benim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sene geldiğim noktadan üzerine koyarak; yine istikrarlı bir şekilde devam etmem gerekiyor. Bunu başarabilirsem kadroda kendime yer bulabileceğime inanıyorum.

PAS VE ŞUTUNUN YANINDA DEFANSINI DA GELİŞTİRMELİ

Eskişehir Basket Koçu Josep Maria Berrocal

Buğrahan Tuncer’ın yetenekli ve potansiyeli olan bir oyuncu olduğunu düşünüyorum, geliştirecek yönleri de mevcut. İlk defa gerçek anlamda Süper Lig'de oynuyor ve gelişim gösteriyor. Çok yetenekli olduğunu gösteriyor; ancak üst seviyelerde oynamaya devam edebilmesi için geliştirmekte olduğu yönlerini de tamamlaması, kanıtlaması gerekiyor. Oyun anlayışını ve defansif yönlerini geliştirmesi onun ilerde olacağı seviyeyi belirleyecektir. Üst seviyelerde oynayacak yeteneği ve kapasitesi var, bu yolda ilerliyor ve her gün daha iyiye gidiyor. Şunu anlaması lazım; üst seviyelerde, takımdaki kilit oyuncu olabilmesi için daha fazla şey yapabilmesi gerekir. Gayet iyi yaptığı pas ve şut yeteneklerini devam ettirmesi ve bununla birlikte sadece kendisinin değil takımın ihtiyaç duyduğu, defans yapmak gibi şeyleri de geliştirmesi gerekir. Onun bu süreçten geçtiğini düşünüyorum ve gelecek yıllarda kendisini bu dediğim yolda geliştirip uyarlayabilirse gerçekten iyi bir oyuncu izleyebiliriz. 

TÜRK BASKETBOLUNUN TAŞIYICI PARÇALARINDAN OLACAK

Eskişehir Basket Genel Menajeri Derya Yannier


Buğrahan’ı 4 sezon önce çok düşük bir bütçeyle kurduğumuz takıma transfer etmiştim. Benim de kulüpten ayrıldığım ve kendisinin tekrar 2. lige döndüğü sezon dışında, son 4 sezonun 3'ünü beraber geçirdik. Kamuoyundaki ‘yetenekli ama hiçbir şey olmaz’ algısından A Milli Takım'a uzanan bu serüvenine tanıklık etmek benim için çok keyifli. Bazen kendisi bile bunu yapabileceğine inanmazken, tatlı sert çok diyaloglarımız oldu. Fakat ben hâlâ önünde kat etmesi gereken çok uzun bir yol olduğunu düşünüyorum. Belki kimileri için çok sürpriz bir çıkış yapmış olabilir; ama bence daha varabileceği yerlerin sadece başında. Tabii ki yine bu süreçte en önemli konu kendisi olacak. Eğer kariyerinin geri kalan döneminde doğru kararları verir, mental olarak da doğru hedeflere yönelebilirse ben Buğra’nın yakın gelecekte Türk basketbolunun taşıyıcı parçalarından biri olabileceğini düşünüyorum. Bunu yaparken de daha geçen sene 2. lig oyuncusu görülen bir oyuncu olarak Türk gençlerinin önünü açması bakımından da örnek teşkil edecektir. Umarım gelişiminin olumlu seyrine hep beraber tanıklık ederiz. 
 


HER TAKIMDA BULUNMASI GEREKEN TARZDA BİR OYUNCU

Eskişehir Basket Takım Menajeri Özgün Önver


Buğrahan Tuncer ile bir sene oyuncu bir senede menajer olarak çalıştım. Buğrahan oyuncu olarak basketbolu iyi bilen, yetenekli ve iyi bir takım arkadaşı. Fiziksel olarak dezavantajlarını zekasıyla çok iyi kapatabiliyor. Her geçen gün fiziksel dezavantajlarını da çalışarak, kapatma yolunda güzel adımlar atıyor. Pick and roll oynama özelliği Türk oyuncularda ender bulunan bir özellik, saha görüşü çok üst seviyede. Bunun yanında dribbling üstü sut yeteneğinin oluşu, pick and roll'da onun daha iyi ve efektif oynamasına neden oluyor.
Dezavantaj mı, avantaj mi olarak düşündüğüm önemli özelliklerinden birisi de; rahatlığının bazen kendisine pozitif, bazen de negatif sonuçlar oluşturabiliyor olması. Oyun esnasında bu özelliğinden kaynaklı riskli tercihler yapabiliyor. Bir takım eksileri var ama geçen sene ve bu sene üstüne koyarak eksilerinin üstünü örterek başarı ile yoluna devam ediyor.
Menajer olarak Buğrahan her takımda bulunmasını isteyeceğim özelliklere sahip. Takımdaşlığı ve arkadaşları ile uyumu üst seviyede. (Her takımda olabilecek ufak tefek problemleri saymazsak) Bu sene takımda oluşan sakatlıkları kendi açısından pozitife çevirerek; önemli roller almaya başlaması ve bunları iyi kullanması, takım içindeki uyumu ve gelişimi de Buğrahan’ı ileride milli takımda daha çok görebileceğimizin göstergesi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum