Yarım kalan hikâye

Geçtiğimiz sezon salgının Yaşlı Kıta'ya henüz uğramadığı süreçte Avrupa basketboluna damga vuran Anadolu Efes, bu sezon yarım kalan hikâyeyi tamamlamak için kollarını sıvadı. Lacivert beyazlılarda, kaptan Doğuş Balbay motivasyon kaybı yaşamadıklarını ifade ederken, Dunston geçen yılki formlarına tekrar ulaşacaklarını vurguladı. Vasilije Micic ise saha içi dinamiklere dikkat çekti...

Yarım kalan hikâye
02 Ekim 2020 - 16:13 - Güncelleme: 02 Ekim 2020 - 16:26

RÖPORTAJ: OĞULCAN ÇOKSAYAR

İVME

“Yakaladığımız ivmeyi artırarak devam etmek ve geçen sezon yarım kalan hedeflerimize bu sezon ulaşmak istiyoruz. Duygusal anlamda yarım bırakmak zorunda kaldığımız bir sezonun ardından bu sezonu aynı kadroyla tamamlayıp, hikâyeyi mutlu sonla bitireceğiz...”

DOĞUŞ BALBAY

Geçen sene harika giden bir sezon vardı. İşler bu kadar iyi giderken yarıda kalması açıkçası bizi üzdü. 6-7 aylık bir süreçte herkes basketboldan uzak kaldı. Motivasyonumuz bir kırılma yaşanmış gibi gözüküyor olabilir; ancak hedeflerimiz hiçbir zaman değişmedi. Her kulvarda yine zirveye çıkmak bizim hedefimiz. Ama şunu da unutmamak gerekiyor, bu dönemde gelecekle ilgili çok fazla plan yapamıyoruz. Ne söylesek boş çünkü akşama ya da yarın neyle karşılaşacağımızı kimse bilmiyor. Çok ilginç bir sezon olacak. Salgın nedeniyle belki eksik takımlar ve ertelenen maçlar ile karşılaşacağız. Ama bildiğimiz tek bir şey var o da basketbolu çok özlediğimiz.

Geçen yıl sezonun devam ettirilmesi için bazı çözüm yolları bulunabilirdi. Tüm dünya ilk defa böyle bir salgın geçiriyor, birçok soru işareti vardı. Kararlara saygı duymak gerekiyor. Maalesef devam edemedik. Sonuçta sağlık her şeyden önemli. Bu sezon sağlık şartları sağlanırsa yine en üst seviyeleri hedefleyerek yolumuza devam edeceğiz. Bu sezon bizi avantajlı kılan şeylerden biri de oturmuş takıma sahip olmamız. Birbirini tanıyan, aile ortamına erişmiş bir ekip ile mücadeleye hazırlanıyoruz. Geçen sezon yarım kalan hikâyeyi de tamamlama arzusu bizi biraz daha hırslandırıyor.

Yaklaşık 2-3 yıldır çekirdek kadromuzun yüzde 90'ını tuttuk. Birlikte oynamaya alışkın bir takımız. Bu nedenle sezonu geç açmayı dezavantaj olarak görmüyorum. Avrupa'da sezonu erken açan rakiplerimizden bazılarında başantrenör değişiklikleri, gelen ve giden oyuncular var. Bu da baskı unsurunu onların üzerine çekiyor. Biz ise birlikte oynamaya alışkın bir ekibiz. Yakaladığımız ivmeyi artırarak devam etmek ve geçen sezon yarım kalan hedeflerimize bu sezon ulaşmak istiyoruz. Duygusal anlamda yarım bırakmak zorunda kaldığımız bir sezonun ardından bu sezonu aynı kadroyla tamamlayıp, hikâyeyi mutlu sonla noktalamak istiyoruz.

Her ne kadar dikkat etsek de maalesef virüs sizi yakalayabiliyor. Biz elimizden gelen tedbirleri alıyoruz. Kulüp ve oyuncular olarak tedbirleri alıyoruz; ama takımımızda birkaç tatsızlık yaşadık. Hayat devam ediyor ve bir şekilde ayakta durmamız gerekiyor. Tabii ki yaşanan durumdan ötürü moralimiz bozuk, takım arkadaşlarımız adına üzgünüz; ama umarım bir an önce herkes sağlığına kavuşur. Tedbirlerimizi alarak maçlara ve antrenmanlarımıza devam etmek istiyoruz.

Kendimi her geçen gün daha da geliştirmek için çalışıyorum. Sonuçta bizler profesyonel sporcularız. Benim basketbolumun belki güçlü yanı değil şut fakat günümüz basketbolunda sahada olmak için birden fazla şeyi yapmanız gerekiyor. Çok iyi şutör olmasam da yeri geldiğinde ceza atışları atabilecek kapasiteye geldim. Çalışmaya devam ediyorum. Pandemi döneminde de çalıştım. Hiçbir zaman pes etmek karakterimde yok. Şut konusunda basketbolu bırakana kadar gelişmeye devam etmek durumundayım.

ODAK

Her iki ligin zirvesindeyken ligler sonlandırıldı. Günün sonunda bizim elimizde olan bir şey değildi. Bizim kanıtlamamız gereken şeyler var. Şampiyonluklarda vereceğim katkıya odaklanmış durumdayım...”

BRYANT DUNSTON

Bu oyuncular grubuna uyan doğru bir sistemde bizi oynatmaya başladı. Açıkçası tüm bunların ötesinde oluşan takım kimyası işin artısı oldu. Saha içi ve dışındaki takım kimyası bizim için artı avantaj getirdi. Koçluk ve yönetim açısından da çok iyi başarı sergilendi. Yönetim de başarılı olduğunu görünce bu takımı koruyabildiğimiz kadar koruyalım şeklinde karar alarak, başarıyı sürdürülebilir başarıya döndürmeye karar verdi. Bu noktada bence önemli iş çıkardı. Tüm bunlar da başarıyı getirdi.

Yeni sezon öncesi kendimi çok iyi hissediyorum. Sahada yüzde 100'ümü vermek istiyorum. Fiziksel bir sıkıntım yok; ancak oyunumla ilgili bazı ince ayarlar yapmam gerekiyor. Uzun süredir bu takımdayım. Ergin Ataman, doğru oyuncuları bir araya getirdi. Doğru bir sistemle oynuyoruz. Takımın kimyası oturdu. Çok iyi bir başarı yakaladık. Bunu sürdürmek istiyoruz. Bu takımın parçası olduğum için çok mutluyum.

Takımda uzun yıllar kalabilmek tarihsel açıdan çok büyük bir önem arz ediyor bu sezon oynayacağım maç sayısı. Takımıma odaklanmış durumundayım. Maç maç düşünüyorum. EuroLeague ve Türkiye Ligi şampiyonluklarında vereceğim katkıya odaklanmış durumdayım. Takımın parçası olmaktan dolayı mutluyum

Her iki ligin zirvesindeyken ligler sonlandırıldı. Günün sonunda bizim elimizde olan bir şey değildi. Bizim kanıtlamamız gereken şeyler var. Elimizde olan nedenlerden dolayı değildi; ama çok önemli bir fırsattı bizim için. Elimizden kayıp giden olası şampiyonluklar oldu. Bence hikayeye kaldığımız yerden devam etmek gerekiyor. Bazı şeyleri kanıtlamamız gerekecek.

5 aydır takım olarak bir araya gelemedik. Geçen sezon öncesi genellikle 14-15 hazırlık maçı yaptığımız dönem varken, bu sezon hazırlık maçı sayısı daha az sayıda kalacak. Antalya’da oynadığımız hazırlık turnuvası ve İstanbul'da bir turnuva daha oynadık. Bu herkesin yönetmesi gereken zorlu bir dönem. Günün sonunda sezona hazır olacağız. Takımda eksik olan oyuncularımız var. Zaman içerisinde geçen seneki kimyayı yakalayarak, eski formumuza geleceğimizi düşünüyoruz. Önemli pozisyonlarda önemli oyuncularımız var. Kısa bir zaman içerisinde hazır olacağımızı düşünüyorum.

Barcelona, CSKA Moskova gibi takımlar son iki sezonda inanılmaz yatırımlara imza attı. Bunların arasında Milano, Maccabi ve Zenit'de eklenebilir. Ama biz birbirimize alıştığımız düzenle devam edeceğiz ve bu bizim için avantaj. Bu sezon verilen ara nedeniyle farklı olacaktır. Biz yine aynı basketbolu oynayacağız. Belki her şey geçen sene gibi olmayabilir; ama hedefimiz yine zirveye oynamak olacak. Geçen sezon ki gibi bir atmosfer yakalayacağımızı düşünüyorum.

GÜVEN

Açıkçası Ergin Ataman'ın bana bu kadar özgürlük vermesini beklemiyordum. Sahada kendi kaderinizi kendiniz çizebiliyor olmanız bana mutluluk ve güven veriyor.”

VASILIJE MICIC

Ergin Ataman çalışmış olduğum koçlardan çok daha farklı bir başantrenör. Bulunduğu notaya onu getiren kendi içinde yaşadığı duygular ve yaklaşımlar olduğunu belirtmek isterim. Kendisi çok açık fikirli bir koç. Takım içinde büyük otoritesi var. Oyunculara da büyük özgüven veriyor. Kariyerim itibariyle Anadolu Efes'e geldiğimde 'Evet artık biraz kendim oynayabilmeliyim, özelliklerimi gösterebilmeliyim' düşüncesindeydim. Bunu da tek başıma yapmadım. Bunu da başantrenörüm ve takımımla birlikte yaptım. Açıkçası Ergin Ataman'ın bana bu kadar özgürlük vermesini beklemiyordum. Sahada kendi kaderinizi kendiniz çizebiliyor olmanız bana mutluluk ve güven veriyor.

Seyirci konusuna gelirsek... NBA'deki maçları takip ediyorum. NBA’de özel bir şeyler yaptılar. Yaptıkları şey gerçek basketbolseverlerin salonda olması ile kıyaslanamaz. 7 aylık bir süre oldu, uzak kaldık basketbola... Yeniden başlamaya açız ki maçların başlamasını bekliyoruz. Bence maçların seyircisiz oynanması benim için sıkıntı yapmayacak. Ben yine yüksek motivasyonla sahada olacağım. Benim için sorun teşkil etmeyecek.

Igor Kokoskov ile son olarak geçen sezon konuştum. Sırbistan Milli Takımı'yla ilgili. Benden beklentilerini ve oyun sistemini anlattı. Açıkçası Fenerbahçe Beko'ya imza atmasını beklemiyordum. Bence kimse de beklemiyordu, çünkü Obradovic'in kararı bekleniyordu. Kendisinin önemli bir başantrenörlük yapmak istediğini biliyordum. O önemli bir lider. NBA'da asistan koçluk döneminde de başarılı oldu. Önemli bir takımda önemli bir göreve geldi. Açıkçası onun adına çok mutluyum. Kendi hikayesini yazabileceği önemli bir takımda.

Zeljko Obradovic gibi bir isimden sonra geliyor olmak onun için önemli bir sınav olacak. Kokoskov'un takımına karşı oynamayı açıkçası büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Fenerbahçe Beko açıkçası diğer rakiplerden farklı değil benim için. Kokoskov'un başlarında olması da benim üzerimde ayrıca bir baskı oluşturmaz.

Larkin'le iyi bir ikili oluşumuz doğal akışta oldu. Takıma aynı dönemde katıldık. Her ne kadar başlangıçta Larkin biraz takıma adapte olma zorluğu çekip, Ergin Hoca'nın sistemine uyum sağlama konusunda sıkıntı yaşasa da onun ne kadar özel bir oyuncu olduğunu ilk anda anladım. Shane Larkin'i tanıdıktan sonra ben de takım içerisinde kendi rolümü daha iyi tanımlamam gerektiğini düşündüm.

3 farklı pozisyonda da oynayabiliyorum. Benzer özelliklerimiz çok Larkin'le. Benzer özelliklerimiz de birbirimizi tamamlamaya başladı açıkçası. Onun da pek çok olumlu özelliği, benim kendimi geliştirmemi sağladı. Aramızda da günün sonunda müthiş bir uyum oluştu. İyi bir ikili olduk. Bu sezon da umarım bu devam eder. Bu da onun omuzlarında önemli bir sorumluluk olacaktır.

Salgın süreci öncesinde NBA'den teklif aldım. Koronavirüs süreci yaşanmıyor olsaydı her şey belki normal gidiyor olsaydı farklı gelişmeler olabilirdi. Sözleşme süreleri açısından, teknik açıdan değerlendirdiğimizde çok da mümkün olmayabilirdi. Böyle bir süreç yaşandı. Sözleşmemde 1 yılım daha vardı.

Şu anda Anadolu Efes’te devam ediyorum. Bundan mutluyum. Kafamın da rahat olduğunu söylemek istiyorum. Eğer bir gün fırsatım olursa ben hangi NBA takımı olacağından ziyade benim için süre almam, birincil bir rolde o takım olmam benim için en önemli şey. Bu koşul olduğu sürece NBA’deki her takımda oynayabilirim.


YORUMLAR

  • 0 Yorum