TBL Röportajları | Akhisar Belediye

TBL Röportajları'nda konuklarımız Akhisar Belediye Kaptanı Ömer Sancaklı ile koç Levent Demirci'yi oldu.

TBL Röportajları | Akhisar Belediye
01 Mayıs 2021 - 12:06 - Güncelleme: 01 Mayıs 2021 - 12:12

ADIM ADIM

ÖMER SANCAK

"İlk yarıda almış olduğumuz galibiyetlerden sonra beklentiler ister istemez arttı. Ancak bizim hedefimiz hala play-off'a kalabilmek olsa da adım adım ilerleyerek üst lig için de şansımızı deneyebiliriz..."   

Bu sezon içinde bazı maçlarda oldukça iyiydik ama bu oyunun içinde kaybetmek de var. Malum performans sporu yapıyoruz ve bu yüzden de çıkış yakaladığımız gibi düşüşlerde yaşamamız normal. Tabii ki önemli olan bu düşüşü en kısa sürede toparlamak. Onu da yapacak gücümüz fazlasıyla var zaten. Kalan maçlarda yeteneğimizi en iyi şekilde parkeye yansıtarak bize yakışan şekilde, en iyi sonuçlara almaya odaklanacağız. Sezonu hak ettiğimiz olan bir noktada bitirmeyi hedefliyoruz. 

Bu sene takım kurulurken hedeflenen genç ve uzun yıllar birlikte oynayabilecek bir takımın altyapısını oluşturmaktı. Bu doğrultuda ilk hedef ligde kalmak sonra da play-off'a adımızı yazdırmaktı. Ama ilk yarıda almış olduğumuz galibiyetlerden sonra beklentiler ister istemez arttı. Ancak bizim hâlâ hedefimiz play-off'lara kalabilmek ve sonrasında lige çıkmak olursa neden olmasın. Sezon başında koyduğumuz hedef yine önceliğimiz olarak kalacak. Adım adım ilerlemek bize bir şey kaybettirmez hatta çok daha fazla şey kazandırabilir. Bugün temelleri atılan takım gelecekte çok daha iyi işler yapacaktır.

Söylediğim gibi biz genç bir takımız bu yüzden özellikle maç sonlarını oynamakta sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu da yer yer bizi maalesef etkiliyor. Bu seviyeleri oynayabilecek tecrübede isimlerimiz de var. Gençlik ve tecrübenin harmanlandığı bir ortamda hataları en aza indirdiğimiz zaman en iyi sonuçları almamız kaçınılmaz olacaktır. 

Son yıllarda TBL'de birbirine çok denk takımlar var, bunun da kaliteyi baya artırdığını düşünüyorum. ING Basketbol Süper Ligi'nde son zamanlarda çok üst seviye yabancılar getiriliyor. Bu da seyir zevkini ve kaliteyi haliyle arttırdı. Ama TBL'nin Süper Lig'den farkı, burada kritik anlarda yerli oyunculara daha çok sorumluluk veriliyor olması. İki ligimizin arasındaki en belirgin farklılık da buradan geliyor.

Kariyerimde neleri değiştirmek isterdim... Altyapıdan ilk çıktığımda bana yol gösterecek kimse yoktu ve bu yüzden yanlış tercihler yaptım. Takım seçimlerimde keşke yol gösterecek iyi bir menajer ya da basketbolu bilen bir tanıdığım olsaydı. Geçmişe dönebilsem değişmesini isteyeceğim tek şey sanırım bu olurdu.

TİPLEME
 - En beğendiğin koç?

- Bu sene çok özel bi sene o yüzden Levent Demirci
- En beğendiğin oyuncu?
- Nando De Colo
- En iyi 5'in?
- Sercan Topçu, Robert Lowery, Fırat Aydemir, Hakan Yapar, Cj Leslie
- En zor deplasman?
- Bursaspor
- Tek kelime ile Akhisar?
- Aile

 
 
TECRÜBENİN MEYVESİ
Levent Demirci - Akhisar Belediye Başantrenörü

"Genelde tecrübeli oyunculara bir şeyleri kabul ettirmek ve inandırmak zordur. Eğer bunu başarırsanız zaten sportif başarı da arkasından geliyor. Sezonun geneline baktığımızda bence bu takım hedefine ulaştı diyebilirim..."

Akhisar Belediye olarak bu sezona çok iyi başladık. Beklediğimizin üstünde bir performans ve derece aldık. Bu kadarını açıkça biz de beklemiyorduk. Uzun ABD’li oyuncumuzun parmağı kırıldı ve 6 hafta bizimle birlikte olamadı. Buradan itibaren tamamen düzen dışına çıktık ve düşüş bu andan itibaren başladı diyebilirim.
 
3 ay kadar bir süre ligi lider götürmeyi başarmıştık. Yukarıda kalmak sanırım oyuncuların üzerinnde çok ciddi anlamda bir stres yarattı. Bu da sahaya yansımaya başladı. Buraları oynamak, oyunculuk ve mental güç isteyen bir iş ve ciddi anlamda tecrübe gerektiriyor. Bu da bizde maalesef yok.
 
Takımımızın en tecrübeli oyuncusu Marvin Jefferson, diğer oyuncuların hepsi genç ve tecrübesiz. Bu zamana kadar Marvin ve Troy Franklin hariç diğer basketbolcuların hiçbiri geldikleri takımda ana oyuncu durumunda değillerdi. Genelde hep back-up oyunculardı. Bu yüzdendir ki, buralarda gösterecekleri reaksiyon farklı oluyor. Buralarda oynamak oyunculuk ve tecrübe gerektirir. Bu da bizde yok.

Kaybettiğimiz öyle maçlar vardı ki... Tamam, kazandık dediğimiz maçları maalesef maçın sonunda yaptığımız çok basit hatalar sebebiyle kaybettik. 2 devre oynadığımız Mamak ve Sigortam.net maçları, bizde tamamen mental düşüşün sebebi oldu. Bundan sonra da işi bir türlü toparlayamadık.

Sezonun geneline baktığımızda bence bu takım yapması gerekene, hedefine ulaştı diyebilirim. Sezon başında bu takım kurulurken ilk hedef düşmemek, eğer başarabiliyorsak takımı play-off’a sokmaktı. Hedefimiz evet play-off’a girmek, umarım bunu başarırız. Süper Lig’e çıkma şansımız ise.... Eğer play-off’larda becerebilirsek niye olmasın; ama ING Süper Ligi şu an için zor gözüküyor.

Tecrübeli oyuncularla çalışmak bir açıdan size kolaylık sağlıyor, bir açıdan da zorlukları yanında getiriyor. Genelde tecrübeli oyunculara bir şeyleri kabul ettirmek ve inandırmak zordur. Eğer bunu başarırsanız zaten sportif başarı da arkasından geliyor.
 
Ben bu sene bilerek tecrübeli oyuncu almak istemedim. Bunun sebebi de antrenörlük kariyerimde işin başında, daha genç ve söylediğini, istediğini sorgulamadan yapan; başarıya aç, kendini kabul ettirmeye çalışan gençlere yöneldim. Gençlere bir şeyleri yaptırmak ve inandırmak daha kolay oluyor. Ama tecrübeli oyuncularda bu biraz zor oluyor.

Bence TBL’deki oyun kalitesi, eskiye göre aşağıda. Benim oyunculuk dönemimdeki TBL’deki Türk oyuncu kalitesi çok üst düzeydeydi. Basketbol IQ’su çok yüksek oyuncular vardı. Basit bir örnek: Orçun Göllü, Cihad Şahin, Melih Sevda, Hakan Yapar, Ümit Türkoğlu ve daha aklıma gelmeyen birçok oyuncu var. Yazmadığım için bana kızmasınlar, aklıma gelenleri söyledim. Yabancılar da buna keza gayet kaliteliydi. Öreğin Marcus Hall hâlâ oynuyor dede! (Gülerek)
 
Süper Lig rekabet düzeyiyle çok farklı bir lig TBL. Bu ligin dinamikleri var, bu lig her zaman daha sert daha amatör ruhla oynanan bir lig oldu. Süper Lig için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Orada sadece yabancılar oynuyor ve Türk oyuncular tamamlayıcı rolde ve işler tamamen profesyonel yapılıyor.

BGL konusuna gelirsek... Bence bu organizasyon gerekli miydi, bence gereksiz! Bölgesel ligin olması ve bu gençlerin bölgesel liglerde oynamasının, kendi gelişimleri açısından daha önemli olduğunu düşünüyorum. Gençlerin kendilerine göre yaşça daha büyük oyuncularla oynaması, onların gelişimleri açısından her zaman daha iyi sonuç verdiğine inanıyorum. Fiziksel ve mental olarak daha fazla gelişim gösteriyorlar. En basit örneği; Bandırma Kırmızı ve şu an ligimizdeki nadir organizasyonlarda oyuncuların geliştiğini çok net olarak gözlemleyebiliyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum