İmza: Metecan Birsen & Berk Uğurlu

Türk basketbolunda, İstanbul dışında Pınar Karşıyaka ve Tofaş'ın yıllarca elde ettiği başarılar, oluşturdukları kültür ortada... İzmir'de ve Bursa'da basketbolun üst seviyelerde olmasını sağlayan bu iki kulüp, oyuncuların kendilerini geliştirdikleri ekoller olarak dikkat çekiyor. Pınar Karşıyaka'dan Metecan Birsen, Tofaş'tan Berk Uğurlu takımlarında yükselişe geçti ve A Milli Takım'da da süre alıyorlar. Her ikisi isim de kendileri açısından bir sezon değerlendirmesi yaparken, hedeflerini her geçen gün üst noktalara çıkarmakta...

İmza: Metecan Birsen & Berk Uğurlu
01 Mayıs 2021 - 11:57
BERTAN ERMAN
 
MÜCADELE 
METECAN BİRSEN
PINAR KARŞIYAKA

 
“İzmir’de de Karşıyaka’da da ikinci sezonum. Takım içindeki ortam olsun, kulüp çalışanlarına varana kadar çok güzel bir ortamımız var. Covid-19 yüzünden bir dönem hastalıkla takımca mücadele ettik. O süreç ardından çok hızlı toparlandık ve üst üste galibiyet rekorunu kırdık.”
 
Geçen sezon hem Avrupa’da hem de Türkiye’de ING Basketbol Süper Ligi'nde yarım kalan bir hikâyemiz olduğunu herkes biliyor. Bu senede Türkiye Ligi’nde şampiyonluk şansımızın olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye Ligi’nde
herkes herkesi yenebilecek potansiyelde. Bu senenin en önemli sorunu şüphesiz Covid-19.
 
Pandemi döneminde tüm takımlar büyük sıkıntılar yaşadı. Maç kadrosunun karşılaşma sabahı belli olması nedeniyle; kilit oyuncunuzu maç sabahı korona olarak görebiliyorsunuz. Ve bu da sezonun tamamında olduğu gibi, play-off'ta da devam eden sezonun en büyük sorunu olarak karşınıza çıkacak gibi duruyor.
 
Biz her maçı kazanmak için sahaya çıkıyor, elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret gösteriyoruz. Pınar Karşıyaka olarak bu sezon boyunca son maça kadar da bu böyle devam edecek.
 
İzmir’de de Karşıyaka’da da ikinci sezonum. Takım içindeki ortam olsun, kulüp çalışanlarına varana kadar çok güzel bir ortamımız var. Covid-19 yüzünden bir dönem takımca, hastalıkla mücadele ettik. O süreç ardından çok hızlı toparlandık ve üst üste galibiyet rekorunu kırdık.
 
Takım olarak geçen sezon ile hemen hemen aynı kadroya sahip oluşumuz bizim için büyük avantaj ve biz de bu avantajı kendi adımıza olumlu bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz.
 
A Milli Takım ile Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde ilk iki maçı kaybetmiş olmamız, bizim için kötü bir başlangıç oldu. Ama takım olarak iyi toparlandık ve Türkiye’deki 3 maçımızın 3'ünü de kazanarak Avrupa Şampiyonası biletimizi cebimize koyduk.
 
Türk Milli Takımı olarak, çok genç bir kadroyuz. Genç olmasına karşın iyi oyuncularımız var. Her milli takım döneminde biraz daha gelişmiş olarak geliyoruz. Bu da bizim için çok önemli bir avantaj. İzleyenlere çok keyif veren bir milli takım olduğumuzu düşünüyorum. İlk başta Olimpiyat elemeleri ardından Avrupa Şampiyonası derken çok daha güzel işler yapacağımızı, Türk halkını gururlandıracağımızı düşünüyorum.
 
Benim açımdan bu sezon biraz daha zor geçiyor. Seyircilerin olmayışı Karşıyaka olarak en çok bizi etkiliyor diyebilirim; o etkene rağmen iyi sonuçlar almak için çok çalışıyoruz. Milli takım tarafında da her sene üstüne koyan bir Metecan izletmek istiyorum ve bunun için çalışıyorum. Bana verilen şansı, bana duyulan güveni karşılıksız bırakmamak için tüm gücümle mücadele edeceğim.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç? 

- Gregg Popovich
- En beğendiğin oyuncu?
- Tracy McGrady
- En iyi ilk 5'in?
 -Dwyane Wade, Tracy McGrady, Kobe Bryant, LeBron James, Shaquille O’Neal
- En zorlu deplasman?
- Partizan
- Tek kelime ile Karşıyaka... 
- Tutku
 
METECAN BİRSEN
Doğum tarihi: 6 Nisan 1995
Boy: 2.05 m.
Pozisyon: Forvet

KARİYERİ
2011-2014 Fenerbahçe
2014-2015 Eskişehir Basket
2015-2017 İstanbul BBSK
2017-2018 Sakarya Büyükşehir
2018-2019 Anadolu Efes
2019-         Pınar Karşıyaka
 

 
BÜYÜK ŞANS 
BERK UĞURLU
TOFAŞ

 
“Tofaş gibi Türkiye’nin ciddi ekollerinden birinde bu denli süre almak çok büyük bir şans. Takımın birinci oyun kurucusu olarak oynuyorum; bu benim açımdan çok büyük bir şans. Bunu herkes bulamıyor; böyle bir şans geldiği zaman da kullanmak çok önemli.”
 
Tofaş olarak ING Basketbol Süper Ligi'nde sezona çok iyi başlayamadık. Çünkü çok iniş çıkışlar oldu, sezona kötü başlangıçlar yaptık ve bir ara 12. sıradaydık. Sonra ligde üst üste maçlar kazandık. Antrenör ve bazı oyuncuların değişmesi, bizim açımızdan olumlu olarak yansıdı.
 
Sezon ortasında yaşadığımız sakatlıklar yüzünden, Şampiyonlar Ligi’nde aldığımız kötü sonuçlar oradaki iddiamızı yitirmemize sebep olsa da şuan için ING Basketbol Süper Ligi’ndeki ilk 4 iddiamızı koruyoruz.
 
Kariyerim açısından konuşmam gerekirse... Fenerbahçe’den ayrıldığımdan beri, Pınar Karşıyaka’dan itibaren ciddi süreler almaya başladım. Tofaş gibi Türkiye’nin ciddi ekollerinden birinde, bu denli süre almak çok büyük bir şans. Avrupa'da olsun Türkiye Ligi'nde olsun, aldığım sorumluluk nedeniyle gerçekten çok mutluyum.
 
Kendimi takımın önemli parçalarından birisi olarak hissediyorum. Takımın birinci oyun kurucusu olarak oynuyorum; bu benim açımdan çok büyük bir şans... Bu anlamda  kendimi diğer oyunculardan daha şanslı görüyorum. Bu sezon performansımı arttırarak, bana verilen şansı da iyi değerlendirdiğimi gösterdim. Dediğim gibi, bu şans herkese gelmiyor; geldiği zaman da kullanmak çok önemli.
 
A Milli Takım ile Avrupa Şampiyonası şansımızı zora sokmuştuk. Elemelerde ilk iki maçta Hollanda’ya ve deplasmanda İsveç’e kaybettik. İki takım da grubun en güçlü takımları değillerdi; açıkçası bizim kalitemizdeki takımlarda değillerdi. O maçları kaybetmek bizi biraz strese soktu, takımdaki ortamı bir anda değiştirdi.
 
Tabii ki A Milli Takım’da da bir antrenör değişimi yaşandı; Orhun Ağabey (Ene) geldi. Orhun Ağabey ile daha önceden çalıştığım için bu benim açımdan bir avantajdı. Beni tanıyordu ve ben de onu tanıyordum. Kendisinin neler yapmak istediğini biliyordum; o da beni biliyordu.
 
Önce Hırvatistan’a kaybettik; ama Hollanda’yı yenerek umutlarımızı tazeledik. Ardından üst üste iki maç kazanarak da gruplara kaldık. Bu açıdan bakınca turnuvaya katılmak bizim için önemliydi. Çünkü kötü başlangıç sonrası, kimse bizim Avrupa Şampiyonası'na gideceğimizi düşünmüyordu. Son iki maçta iyi performans gösterdik. Son iki maçın İstanbul’da olması avantajını iyi değerlendirdik. Avrupa Şampiyonası'na katılma başarısını gösterdik. 
 
Zor bir süreçti. Ama Türkiye her zaman hak ettiği gibi, Avrupa şampiyonalarında yer almalı. Her zaman en büyük hedefimiz bu... Yazın da Olimpiyatlar var biliyorsunuz. Kanada'da oynayacağımız elemeler çok daha zorlu geçecek. Orada Yunanistan, Kanada gibi iki tane zorlu takım var. İkisi de kadrolarında iyi NBA oyuncuları barındırıyor. Bizim için zor bir turnuva olacağı ortada...
 
Bu sezonun sonuna yaklaştık. Şampiyonlar Ligi bitti şu an için. Türkiye Ligi ve play-off'lara konsantreyiz. Orada da gidebildiğimiz yere kadar gitmek istiyoruz. Türkiye Ligi’ni ilk 4 içinde bitirmek istiyoruz. İlk dörtte kalıp saha avantajını ele geçirmeyi amaçlıyoruz.
 
Bu sezonun benim için ayrı bir yeri var. İlk defa üst sıralardan giren bir takımda ana parça olarak görev alacağım. Bu benim için çok heyecan verici. Daha önce bunu başaramamıştım. Şimdi önümde A Milli Takım'la üst seviyelerdeki bir Olimpiyat Elemesi var. Oradaki kadroda ben de olmak isterim. Her oyuncuya nasip olan bir şey değil. Hem Tofaş hem de A Milli Takım forması ile elimden gelenin en iyisi yapmak istiyorum. 
 
TİPLEME
- En beğendiğin koçlar? 

- Željko Obradović - Sarunas Jasikevicius
- En beğendiğin oyuncular?
- Stephen Curry - Sergio Llull- Vasilis Spanulis- Facundo Campazzo
- En iyi 5'in?
- Ali Muhammed/Kostas Sloukas - Bogdan Bogdanovic- Bojan Bogdanovic – Jan Vesely – Ekpe Udoh
- En zorlu deplasmanlar?
- Karşıyaka, Kızılyıldız, Panathinaikos
- Tek kelime ile Tofaş... 
- Aile
 
BERK UĞURLU
Doğum Tarihi: 27 Nisan 1996
Boy: 1.92 m.
Pozisyon: Oyun kurucu
 
KARİYERİ
2012-17 Fenerbahçe
2017-19 Pınar Karşıyaka
2019-     TOFAŞ

YORUMLAR

  • 0 Yorum