Sıradaki efsane: Shane Larkin

Efes’in Avrupa’da başarılı olmasında oyun kurucu guardların önemi her zaman büyük olmuştur. 1992- 1999 yılları arasında Türk basketbolunun adını Avrupa’da söz ettirmesini sağlayan, 1993 yılında Saporta Kupası Finali ve 1996 yılında Koraç Kupası zaferinde lacivert beyazlıları sırtlayan Petar Naumoski ve 1999-2001 yılları arasında, Efes’in FIBA Euro- League’de Final Four’a kalmasında önemli rol oynayan Damir Mulaomerovic’ten sonra bu büyük etkiyi Shane Larkin oluşturdu.

Sıradaki efsane: Shane Larkin
04 Ocak 2020 - 14:33 - Güncelleme: 05 Ocak 2020 - 15:20

Shane Larkin’in, 2018-2019 sezonunda, Anadolu Efes’e geldiği ilk dönem ne yapacağı merakla bekleniyordu. Yaşadığı sakatlık ve takıma olan adaptasyonu, ABD’li oyun kurucunun tıpkı Ricky Ledo, Toney Douglas, Josh Adams gibi hayal kırıklığı yaratabileceği düşünülürken işler değişti.

Larkin, özellikle THY EuroLeague’de büyük bir patlama yaptı. Avrupa’nın en büyük liginde
çıktığı ilk 19 maçta sadece 5 kez çift hanelerde sayı üreten ABD’li oyun kurucu, Herbalife Gran Canaria ile oynanan 22. hafta maçından itibaren sazı eline aldı.

Normal sezonda, İstanbul’da oynanan Barcelona maçında attığı 37 sayı ve birbirinden muhteşem hareketlerle seyircilerin beğenisini toplayan Shane Larkin, Katalan ekibine karşı 5 maçlık play-off çeyrek final serisinde 19.6 sayı, 3.2 asist, 1.4 ribaund ve 1.2 top çalma ortalamalarıyla Efes’in Final Four’a kalmasında ve akabinde EuroLeague ikinciliğinde başroldeydi.

Larkin, Basketbol Süper Ligi’nin final serisi son maçında da 39 dakikada 38 sayı kaydedip, şampiyon olan Anadolu Efes’in en değerli oyuncusu seçildi. Performansını üstüne koyarak ilerleten Shane Larkin, bu sezon da inanılmaz işler çıkarmaya devam ediyor.

THY EuroLeague’in normal sezon 11. maçında, Anadolu Efes’in Bayern Münih’i 104-75 yendiği karşılaşmada 49 sayı atarak, bir diğer Efesli Kaspars Kambala, Peristeri’den Alphonso Ford, Montepaschi Siena’dan Bobby Brown ve Fortitudo Bologna’dan Carlton Myers’ın paylaştığı bir maçta en çok sayı rekorunu kırdı.

Hem kırılan bu rekor hem de Anadolu Efes’in diğer maçlarında gösterdiği inanılmaz performans, Larkin’in adının Milli Takım ile anılmasına neden oldu. Başarılı guard da, gelecek bir teklif doğrultusunda Türk Milli Takımı’nda oynamayı seve seve kabul edeceğini söylüyor. Gelelim Shane Larkin ile yaptığımız röportaja...



AİDİYET

"Her yıl aynı takımda oynamayı istemedim hiç. 6 farklı sezonda, 6 farklı takımda forma giydim. Oysaki geride bıraktığımız son birkaç yılda, Efes bana en iyi fırsatı sundu, burada çok mutlu ve rahattım. Efes'te oyunculuğumu geliştirmeye devam ediyorum."

- Geçen sezona dönecek olursak, istediğin gibi bir başlangıç yapamadınız. Aslında, Baskonia ile daha önce de Avrupa’da oynadınız ama daha çok NBA’de mücadele ettiniz. Herhangi bir adaptasyon problemi oldu mu?

- Hayır, herhangi bir adaptasyon problemim olmadı. Geçen sezonun başında, ufak sakatlıklarım vardı. Şimdi de ufak tefek sakatlıklarım var. Aynı zamanda, takımdaki rolümün tam anlamıyla ne olduğunu kesinlikle bilmiyordum.

Buraya ilk geldiğimde, benden gerçek bir oyun kurucu guard olmamı istediklerini belirtmişlerdi. Ama aslında benden istedikleri, gerçek bir skorer guard ve sahada olduğum her zaman, sayı bulmaya çalışmak için agresif olmamdı. İlk olarak bunu çözmeye ve bu yönde oynamaya çalıştım. Sonrasında her şey, benim ve takımım için rayına oturmaya başladı.

- Sakatlıktan sonra çok daha iyi bir şekilde sahalara geri döndünüz. Bu büyük dönüşünüzde ne türlü şeyler etkili oldu?

- Takımımdaki rolümle ilgili artık daha rahat olmaya başladım ve maçlarda agresif olmak, benim büyük geri dönüşüme doğru yöneltti. Takım arkadaşlarım bana her zaman güvendi. Bana hazırladıkları pozisyonlarda başarılı olduk. Böylece, sahada yapmak istediklerimizi ortaya koyduk.

- Genellikle çift hanelerde sayılar üretiyorsunuz ve birçok skorer kendisi için oynar. Fakat siz takım oyunu oynuyorsunuz. Bu konuda diğerlerinden farkınız nedir?

- Daima en doğru oyunu oynamaya çalışırım. Eğer agresifsem ve şut atmak için müsait durumdaysam, şutumu atarım. Eğer rakip savunma bana gerçekten odaklanmışsa ve şut için uzak tutuyorlarsa, o zaman takım arkadaşlarıma pas atar, asist yaparım ve onları da oyun içine dahil ederim. Bu da takımımızı savunma yapılması zor bir takım hâline getiriyor. Çünkü birçok yönden sayı bulacak ve rakipleri devirebilecek oyunculara sahibiz.



- Geçen sezon bazı NBA takımları sizi istedi ama Efes’te kalmayı tercih ettiniz. Yoksa ‘Journeyman’ (Gezgin adam) oyuncu olarak anılmaktan mı sıkıldınız?

- Her yıl aynı takımda oynamayı istemedim hiç. 6 farklı sezonda, 6 farklı takımda forma
giydim. Ayrıca, geride bıraktığımız son birkaç yılda, Efes bana en iyi fırsatı sundu. O yüzden çok mutlu ve rahattım. Bu da Anadolu Efes’te kalmamı sağladı. Burada oyunculuğumu geliştirmeye devam ediyorum.

- Şut veya başka teknikler için özel çalışmalar yapıyor musunuz?

- Daha iyi olmanız için en iyi yol, antrenmanlarınızda istikrarlı ve tutarlı olmanızdır. Eğer şut
atarken, kendinizi geliştirip yeni hedefler koymak istiyorsanız, kendinize meydan okumalısınız. Koyduğunuz hedefleri, istikrarlı bir şekilde yerine getirdikten sonra, değişikliklere gidin ve daha zorlu hale getirin. Her zaman daha iyisi olmak için kendinizi zorlayın ve buna doğru yönlendirin. Böylece kendinizi geliştireceksiniz. Her zaman NBA ve EuroLeague arasında kıyaslamalar yapılır.

- Efes'i NBA takımları ile kıyaslasak...

- Yetenekli bir kadroya sahibiz ve bu kadroyla bazı NBA takımlarına karşı oynamak isterim.
Onlara karşı oynayarak kimleri yenebileceğimizi görebiliriz. Bunun tek yolu budur.

TİPLEME

- En beğendiğiniz koç?
- Jim Larranaga
- En beğendiğiniz oyuncu?
- Allen Iverson
- En iyi 5?
- Stephen Curry, Michael Jordan, Lebron James, Tim Duncan, Shaquille O’Neal


YORUMLAR

  • 0 Yorum