NEF SÖYLEŞİLERİ: Maestro | Dee Bost

“Galatasaray NEF’te 2 sezonunu geçiren Dee Bost, tecrübesine tecrübe katarken, sarı kırmızılı ekibin yükselişinde büyük rol oynadı ve oynuyor. Taraftarların da çok sevdiği Maestro Dee Bost, Cim Bom’da kendini, büyük bir ailenin parçası olarak görüyor.”

NEF SÖYLEŞİLERİ: Maestro | Dee Bost
02 Kasım 2022 - 13:29 - Güncelleme: 02 Kasım 2022 - 16:49

RÖPORTAJ: BERTAN ERMAN


 
Aliağa Petkimspor deplasmanı sonrasında moral bulan Galatasaray NEF, sahasında Beşiktaş Emlakjet ile oynayacakları derbi maçının hazırlıklarını sürdürüyordu. Anadolu Efes’in de antrenmanı olduğu için, Galatasaray NEF’in çalışmalarının sona ermesinden sonra Dee Bost ile Sinan Erdem Spor Salonu’ndaki Courtside Lounge’ta buluştuk ve ikimizin de rahat edeceği bir yere oturduk. Bost ile birçok Galatasaray NEF maçında karşılaşıyoruz ve aynı zamanda dergimizin Instagram hesabı üzerinden de iletişimde oluyoruz. Geçen sezonki etkili performansından sonra onunla röportaj yapmayı çok istiyordum; kısmet bu sayıyaymış. Sarı kırmızılı ekiple 2. sezonunu geçiren Dee Bost, daha önce de bir Türkiye deneyimi yaşamıştı sohbete de öyle başladık...
 
- Aslında Türkiye’deki maceran 2014-15 sezonunda Trabzon’da başlamıştı. Ligde yarı final ve EuroChallenge finali. O sezondan biraz bahsedebilir misin?
 
- Ekim ayı gibi Trabzon’a gelmiştim. O sırada Utah Jazz ile antrenman kampındaydım. Geldiğimde, takımda defans yapan bir oyuncu arıyorlardı. Oradaki görev tanımım öyleydi. Geldikten sonra birkaç galibiyet serisi yakaladık. Trabzonspor ile Süper Lig'in normal sezonunu 6. sırada tamamladık. Sonrasını biliyorsun… Takım olarak iyi bir sezon geçirmiştik.


 
BELKİ DE O FOTOĞRAF BİR MESAJDI...
 
- Bu tecrübenin ardından merdiven basamakları senin için yukarıya doğru oldu. EuroLeague’de oynadın ve Monaco’da başarılı sezonlar geçirdin. Monaco zamanından, 2019-2020 sezonundan bir fotoğraf göstereceğim. Bu fotoğrafı görünce neler hissediyorsun? Hatırlıyor musun?

 
- Evet hatırlıyorum. Yıllardır buna benzer birçok fotoğrafım oldu. Şimdi burada 'Galatasaray'dayım. Bu fotoğrafa tekrar bakınca, bir hayalmiş gibi duruyor. Ben de o zaman bu kareyi kaydedip sosyal medyamda repost etmiştim. Belki de bu fotoğraf o dönem için bana bir mesajdı...
 
- Bu fotoğraftan 2 yıl sonra da Galatasaray NEF’e transfer oldun. Sana geçen sezon transfer teklifinde bulunduğunda neler düşündün, hissettin?

 
- Aslında ilk transfer teklifine 'hayır' dedim. O dönem Monaco’daydım. Sezon sona erdikten sonra takımdan hemen ayrıldım. Kendime yeni bir meydan okuma istedim. Bunu hem kendime hem de menajerime anlattım. Yeni bir yere gideceksem, birçok taraftara, büyük bir geçmişe sahip bir yere gitmek istedim. Sonrasında gelen transfer teklifi geldiğinde, burasının doğru bir yer olduğuna karar verdim ve Galatasaray NEF ile anında anlaştım.
 
FİNALE KALSAYDIK ŞAMPİYONDUK...
 
- Geçen sezonu kendi açından nasıl değerlendirirsin? BSL’de EuroLeague Şampiyonu Efes’i eleyip finale kalmaya yakındınız. Yeniden yükselişin bir parçasıydın...

 
- Geçen sezon bence bir roller coaster gibiydi. Sezona çok iyi başlamıştık. Sonra 2 ay kötü geçmişti. Antrenör değişikliğine gidildi, Isaiah Canaan ile sözleşme imzalandı. Bence bu sözleşmeler çok doğru zamanda oldu. Doğru zamanda başarılı sonuçlar aldık. Geçen sezon inanılmazdı. Efes’i elemeye bir maç uzaktaydık. Eğer Efes’i geçseydik, finali kazanırdık.


 
- Yani finalde Fenerbahçe Beko’yu geçerdik diyorsun?
 
- Evet, buna kesinlikle eminim. Geçen sezon finale kalsaydık, şampiyon olurduk. Anadolu Efes, Fenerbahçe'den daha iyi bir takımdı. İnanılmaz bir serinin sonunda kaybettik. Umarım aynı başarıyı bir daha tekrarlarız.
 
- Bu sezon yeni bir başlangıç; kadroda birçok değişiklik oldu. Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne iyi başladınız; ama ligde durum farklı oldu. Senin için bu sezon nasıl başladı?
 
- Dediğin gibi, farklı iki başlangıç oldu. Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne galibiyetlerle start verdik. Türkiye’de ilk iki maçı kaybettik; fakat ardından Petkimspor deplasmanında büyük bir galibiyet aldık. Tabii ki, her an her şey olabiliyor. Takımda sakatlıklar yaşandı. Evet, sezona zorluklarla başladık; ama yükseliyoruz. Kendimizi yukarıya atacağız ve her şey daha iyi olacak.
 
GALATASARAY TARAFTARI DÜNYANIN EN İYİSİ
 
- Taraftarlar ile ilgili bir sorum olacak. İnanılmaz bir atmosfer oluşturuyorlar. Seni de seviyorlar, fırsat bulduklarında da selfie çekiliyorlar. Onlar hakkında ne düşünüyorsun?
 

- Galatasaray taraftarı, bana büyük bir deneyim kazandırdı. Benim için dünyadaki en iyi taraftar onlar. Taraftar konusunda, aslında işin pozitif ve negatif tarafları var. Onların gözünden bakınca, iyi oynadığın zaman severler, kötü oynadığın zaman seni sevmezler. Ancak ben Galatasaray taraftarını çok seviyorum. En iyi oyununu oynaman için sana her türlü desteği veriyorlar. Dediğim gibi, Galatasaray taraftarı dünyanın en iyisi. Özellikle büyük maçlarda inanılmaz atmosfer oluşturuyorlar. Geçen sezon Anadolu Efes ile oynanan play-off maçlarında atmosfer inanılmazdı.


 
BU KULÜBE KARŞI AİDİYET HİSSEDİYORUM
 
- Evet hatırlıyorum. Ayrıca, Fenerbahçe derbisinde ve Beşiktaş ile Karşıyaka maçlarında da… Kulübün tepesinden tırnağına destek var. Başkan Dursun Özbek ve Erden Timur başta olmak üzere tüm camia basketbolu yakından takip ediyor. Bu nasıl hissettiriyor?

 
- Evet, tabii ki iyi hissettiriyor. Açıkçası kendimi bu büyük ailenin bir parçası olarak görüyorum. Gerek Dursun Özbek olsun, gerekse Erden Timur olsun maçlarımıza geliyorlar,,, Bize desteklerini sunuyorlar, bizleri övüyorlar… Kesinlikle burada kendimi büyük bir ailenin parçası olarak görüyorum ve Galatasaray NEF'te çok ama çok mutluyum.
 
- Bu sefer futbol sorusu soracağım. Sıkı bir futbol takipçisisin. Hatta Patrick Van Aanholt ile de arkadaşsınız. Galatasaray’ın futbolu hakkında konuştuğun zamanlar oluyor mu? Futbol takımının bu sezonki performansını nasıl buluyorsun?
 
- Evet, Patrick ile futbol hakkında da basketbol hakkında da konuşuyoruz her gün. Hatta Galatasaray'ın futbol maçlarına da gidiyorum. Aslında futbol hakkında çok fazla taktiksel, formasyon bilgim yok. PlayStation’da FIFA oynuyorum. Oradan oyuncuların isimlerini, yetenekleri biliyorum. Galatasaray umarım bu sezon şampiyon olur. En kötü ihtimalde sezonu ilk 3 sıra içinde bitirir.
 
CALL OF DUTY OYNAMAKTAN İSTANBUL'U GEZEMEDİM!
 
- İlginç bulduğum bir konu; Bulgaristan Milli Takımı’nda oynamayı nasıl kabul ettin? EuroBasket 2022 deneyimi senin için nasıldı?
 
- Aslında EuroBasket eğlenceliydi. Turnuvada 1 maç kazanabildik; ama Bulgaristan Milli Takımı’nda olmak güzeldi. Bu benim ilk ve aynı zamanda son EuroBasket turnuvam oldu. Aslında güzel bir deneyimdi. Gürcistan’da oynadık ve birçok taraftarın önünde ev sahibini mağlup ettik. İyi bir deneyim oldu benim için.
 
- Bu sezon İstanbul’daki ikinci sezonun. Boş vakitlerinde İstanbul’u gezdiğin olmuştur?
 
- Dürüst olmak gerekirse, boş vakitlerimin çoğunu, evde Call Of Duty oynayarak geçiriyorum. Bir yere gitmem gerekiyorsa da ki bu genellikle alışveriş için oluyor. O zaman tabii ki biraz olsun gezmiş de oluyorum.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koçlar? 

- Saso Filipovski, Sasa Obradovic, Andreas Pistiolis
- En beğendiğin oyuncu? 
- Allen Iverson
- En iyi 5'in?
- Allen Iverson, Kobe Bryant, Michael Jordan, LeBron James, Shaquille O’Neal
- En zorlu deplasman? 
- Partizan
- İki kelime ile Galatasaray NEF
- En iyisi
 
DEE BOST
Doğum tarihi: 12 Ekim 1989
Ülkesi: ABD / Bulgaristan
Pozisyon: Oyun kurucu
Boy: 1.88 m.
Kolej Kariyeri: Mississippi State (2008-2012)

PROFESYONEL KARİYERİ
2012 – 2013 Budućnost Podgorica
2013 – 2014 Idaho Stampede
2014 Trotamundos de Carabobo
2014 – 2015 Trabzonspor
2015 – 2016 Stelmet Zielona Góra
2016 – 2017 Monaco
2017 Žalgiris Kaunas
2017 – 2018 SIG Strasbourg
2018 – 2019 BC Khimki
2019 – 2021 Monaco
2021 – Galatasaray NEF


 
DEE BOST’UN GALATASARAY NEF’TEKİ 5 BÜYÜK MAÇI
 
1) 23 Ekim 2021 Anadolu Efes – Galatasaray NEF
 
Dee Bost’un geçen sezon BSL’de ilk 3 maçı da etkileyiciydi; ama Bahçeşehir Koleji ile oynanan dördüncü maçta oynamamıştı. Bost’un dönüşü, EuroLeague Şampiyonu Anadolu Efes’e karşı olacaktı ve onun ligde nadir olan bir duruma imza atmasını kimse beklemezdi. Efes deplasmanında 92-85’lik galibiyete uzanan Galatasaray NEF’te Bost, 15 sayı, 14 ribaund ve 12 asistle oynayarak sadece galibiyette önemli rol oynamadı. Bu performansıyla da BSL tarihinde triple-double yapan 11. oyuncu oldu.
 
2) 09 Kasım 2021 Galatasaray NEF – Igokea
 
Geçen sezon FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne iyi bir başlangıç yapan Galatasaray NEF’in grup liderliğini garantilemese de bunun için önemli bir adım attığı Igokea maçında Dee Bost yine başroldeki isimlerden biriydi. Bost, sarı kırmızılı forma ile FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ndeki en yüksek skorlu maçlarından birini Bosna-Hersek temsilcisine karşı oynadı; 21 sayı, 5 ribaund ve 7 asist kaydetti.
 
3) 30 Kasım 2021 Galatasaray NEF – Beşiktaş
 
Sinan Erdem’de bir derbi maçı ve bu tarz maçlarda iyi oynamak, taraftarın sizi sevmenizi sağlar. Dee  Bost, Galatasaray NEF kariyerindeki en skorer oyununu Kara Kartallar’a karşı oynadı. 24 sayı, 7 ribaund ve 12 asistle muazzam bir performans ortaya koyan Bost, Aslanlar’ın 90-73’lük galibiyetine damga vuran isimdi.
 
4) 6 Şubat 2022 Galatasaray Nef – Anadolu Efes

 
Bu maçta Galatasaray NEF evinde, Anadolu Efes’e karşı galip gelemedi (91-103) belki; ama Dee Bost, Basketbol Süper Ligi tarihinde bir ilke imza attı. 17 sayı, 10 ribaund ve 10 asistle oynayan Bost, bir sezonda iki kez triple-double yapan ilk oyuncu olma başarısını gösterdi. Sahanın her alanında olması, Dee Bost’un Galatasaray NEF için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunun da göstergesiydi.
 
5) 27 Mayıs 2022 Anadolu Efes – Galatasaray NEF
 
Galatasaray NEF, bu mücadelede takım olarak inanılmaz bir dış atış performansı sergilemişti ve EuroLeague’de üst üste ikinci şampiyonluğunu yaşayan Anadolu Efes’e, kendi seyircisi önünde 105-70’lik galibiyetle bir şok yaşatmıştı. 11’de 6 üç sayı isabeti kaydeden Dee Bost, karşılaşmayı 22 sayı, 3 ribaund ve 3 asistle tamamlarken, bu yarı final serisinde takımının saha avantajı elde etmesini sağlayanların başındaydı.
Dee Bost için ne dediler?



DEE BOST İÇİN NE DEDİLER?

Dee Bost Bir 'Karakter' olarak bize iyi geldi…
Ural Aküzüm


Dee Bost benim Galatasaray basketbolunda gördüğüm en spektaküler oyunculardan biri. 1.90’dan kısa olmasına ve 33 yaşına rağmen atletik özellikleri takımı yukarı taşıyor. Benchten skor katkısı için geldiğinde büyük faktör olduğunu söyleyebiliriz. Tribünle kurduğu ilişki, ateşli Galatasaray seyircisine de iyi geldi. Benim basketbol yöneticiliği dönemimde karakterli ve kazanma azmi olan oyunucların neler başarabileceğini gördüm. Biz McCollum, Aroyyo, Jamont Gordon, Robert Hite gibi şutör guardları unutmadık. Dee Bost da bunlar gibi Galatasaray basketbol tarihine bir karakter olarak geçecektir.
 
Günümüz basketbolunun aranan kısalarından...
Murat Özyer

 
Basketbol tecrübesi yüksek, olan Dee Bost, birçok şekilde sayı üretebilen, değerli atletik özelliklere sahip, rakiplerince savunulması zor bir kısa oyuncu. Dribbling üzeri uzak mesafe üç sayı yüzdesinin yüksek olması günümüz basketbolunda onu aranan 'kısa' oyuncular listesinde üst sıralara taşıyor. EuroCup şampiyonluğunu Monaco ile kazandığı 2021 sezonu ve sonraki sezon Galatasaray NEF’te gösterdiği performans ile takım kimyasında değerinin nasıl arttığı daha da gün yüzüne çıktı.
 
Dee Bost’un oynadığı takıma değer katabilmesi, kendisinin 'kazandıran' oyuncu, takımının da 'kazanan' olması için her şeyi ortaya koyuyor. Onun; oyun anlayışı, saha görüşü ve basketbol aklı olan, biri oyun kurucu (playmaker) olmak şartı ile sahada oyuna yön verebilen en az iki kısa oyuncu ile beraber oynaması gerektiğini düşünüyorum.
 
Her tarz sayı atabilen bir oyuncu
Bilgin Gökberk


Dee Bost Galatasaray NEF'in bu bütçelerde bulabileceği en iyi oyunculardan biri... Hem lider hem takım oyuncusu hem kazanmayı seven winner, hem skorer hem de tribünleri maça sokan bir basketbolcu. Galatasaray NEF'in Bost'u motive edip, iki senedir takımda tutması da başarılı bir hamle. Teşbihte hata olmaz; ama Galatasaray'ın 'yeni Arroyo'su bile diyebiliriz... Tabii ki Carlos Arroyo çok özel bir oyuncuydu... Ama sarı kırmızılılar, bu bütçelerle Arroyo etkisi yaratabilecek bir oyuncu bulmuş. Dee Bost her tarz sayı atabilen bir oyuncu; ama etrafının kreatif oyuncularla süslenmesi lazım.

Kulübümüz için önemli bir figür hâline geldi
​​​​​​​Turgay Zeytingöz

 
Dee Bost, Avrupa basketbolunda son 10 senede farklı ülke ve takımlarda liderlik yapmış ve şampiyonluklar yaşamış bir sporcu. Çok önemli bir oyuncu olmasının yanı sıra liderlik özellikleri taşıyan, sahada kazanmak adına her şeyini ortaya koyan güçlü bir karakter. Geçtiğimiz sezon katıldığı takımımızda tüm bu özelliklerinin yanında camia ve taraftarla arasında aidiyet duygusunu da yaratmayı başarmış durumda... Ve o, kulübümüz için önemli bir figür hâline geldi. Başarılı kariyerini, kulübümüzde de önemli başarılar elde ederek taçlandırmasını ümit ediyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum