İmza | Alex Perez & Engin Gençoğlu

AYOS Konyaspor'a geldiği ilk günden itibaren etkisini hissettiren koç Engin Gençoğlu'nun TBL play-off şampiyonluğundaki etkisi yadsınamaz. Şimdi ise hem takımı hem kendisi kariyerlerinde yeni bir yol olan BSL'ye ilk adımlarını attılar. 100. yıldaki tarihi başarının ardından BSL'ye hazırlık süreci, sezon beklentileri üzerine Gençoğlu ve yeşil beyazlıların en önemli transferlerinden Alex Perez'le konuştuk.

İmza | Alex Perez & Engin Gençoğlu
02 Kasım 2022 - 13:42 - Güncelleme: 02 Kasım 2022 - 13:48
RÖPORTAJ: ECE ERGEZ
 
YENİ HEDEF
ALEX PEREZ

 
"Oyunumu yukarı çekmek, kariyerimde daha iyiye ilerlemek için doğru tercih yapmam gerekiyordu ve benim için doğru tercihin AYOS Konyaspor olduğuna karar verdim."
 
Konyaspor'la anlaşmak kariyerim için verebileceğim en iyi kararlardandı. Bu kulüp iyi bir koç, iyi bir yönetim ve harika bir taraftar kitlesine de sahip. Oyunumu yukarı çekmek, kariyerimde daha iyiye ilerlemek için doğru tercih yapmam gerekiyordu ve doğru tercihin burası olduğuna karar verdim.
 
Son yıllarda şanssız bazı sakatlıklarım olmuştu. Fenerbahçe Beko sezonumda takımıma hiç katkım olamamıştı. O süreçte sarı lacivertli taraftarlar beni destekleyip, yanımda olduklarını hissettirmişlerdi. Buradan bir kez daha hepsine teşekkür etmek isterim. 
 
Belirttiğim gibi Fenerbahçe'de forma giydiğim dönem benim için hem zihinsel hem fiziksel olarak çok zor geçmişti. Ama artık hepsini atlattım, tüm bunlar geride kaldı ve kendimi fizik olarak da iyi hissediyorum. Takım olarak da sezona iyi başladık. Bunu sürdüreceğimize dair inancım tam ve kendimi takımıma katkı verme konusunda hazır hissediyorum.
 
Burada oynamayı çok seviyorum. Bu sezon Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'ndeki 5. yılım. Bence BSL, Avrupa'daki en iyi liglerden biri. Kendini geliştirmemde ve daha iyiye ulaşmamda bana katkısı çok büyük oldu. Ayrıca ülke olarak da burayı çok seviyorum. 
 
AYOS Konyaspor olarak çok kısa sürede iyi bir kimya yakaladık ve şu an için her şey yolunda gidiyor diyebiliriz. Daha önce birlikte oynamışlığın da katkısı elbette şu an hissediliyor. Mesela ben Türkiye'deki ilk sezonumda Jordan Morgan ile oynamıştım. Sahada onunla her zaman iyi bir kimyamız olmuştu. Aynı zamanda Jarell Eddie ile de Fenerbahçe Beko'da beraberdik. 
 
Benim bu sezonki en büyük hedefim mümkün olduğunca çok galibiyet almak. Konyaspor'un Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'ndeki ilk senesinde, başarı getirenlerden biri olmak için sahada elimde geleni yapacağım. 
 
Konya'da yaşamaya alıştım diyebilirim artık. Ben zaten çok şeye ihtiyaç duyan, çok şeyi isteyen bir adam hiçbir zaman olmadım. Hayatı daha sade yaşıyorum. İyi arkadaşlar ve iyi bir yemek olduktan sanırım hiçbir yerde yaşamaya zorlanmam. Kalan vakitlerimde de YouTube ve Netflix izliyorum. Zaten yoğun bir antrenman programımız olduğu için gün sonunda çok da vaktiniz kalmıyor.
 
Engin Koç (Gençoğlu) ile çok iyi anlaşıyoruz. Koç, her zaman benim için savaşıyor ve en iyi versiyonum olma yolunda beni teşvik ediyor. Bu pozisyonda olduğum için ona çok minnettarım. 
 
Maç öncesi çok fazla ritüelim yok. Karşılaşma için anons edildiğimde, gökyüzündeki bazı insanlara 'merhaba' derim ve onları sevdiğimi bilmelerini sağlarım. Hepsi bu kadar.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Engin Gençoğlu
- En beğendiğin oyuncu?
- Bobby Dixon 
- En iyi ilk 5'in? 
- Alex Perez. Roko Badzim, Jarell Eddie, Jordan Morgan, Rasheed Sulaimon 
- En zorlu deplasman? 
- Pınar Karşıyaka
- Tek kelimeyle AYOS Konyaspor? 
- Fırsat

 
İSTİKRAR
ENGİN GENÇOĞLU

 
"Hem saha içinde hem de saha dışında uyumlu olmamızın sebebi karakterli ve enerjisi yüksek oyuncu grubuyla çalışıyor olmamız. Ligin en çok asist yapan ekibiyiz bu da bizi çok mutlu ediyor."
 
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'ne yeni çıkmış bir takımın yabancı transferinde hata yapma lüksü olamaz. O yüzden ince eleyip, telaş yapmadan hareket ettik. Şampiyon olduğumuz günün ertesi sabahı yabancı oyuncu izlemeye başladık. Bizim için yetenekli ve iyi basketbolcu olmasının yanında iyi karakterli, hırslı ve enerjik olması da önemli kriterlerdi. 
 
Lige yeni çıkan, Avrupa kupası oynamayan ve eskiden şehrimizde 3 - 4 kez kapanan basketbol takımları olduğu için yabancı transferlerimizde zorluklar yaşadık. İstediğimiz bazı oyuncular bu sebeplerden dolayı ya bizi tercih etmedi ya da ücretlerinin üzerinde bir teklifle bize geldiler. Ama biz kısa sürede iyi araştırma yaparak güzel bir yabancı grubu oluşturduk. 

Hem saha içinde hem saha dışında uyumlu olmamızın sebebi karakterli ve enerjisi yüksek oyuncu grubuyla çalışıyor olmamız. Ligin en çok asist yapan ekibiyiz bu da bizi çok mutlu ediyor.
 
Geçen seneki misli.com TBL kadromuz tecrübeli ve yaşı büyük oyunculardan oluşuyordu. 3 oyuncumuzun sözleşmesi devam ediyordu, Can Altıntığ, Mert Konuk ve yabancımız Derek Ogbeide. Can daha önce çalıştığım BSL tecrübesi olan ve oyun zekasına güvendiğim bir oyuncu olduğu için takımda kalmasını istedim. Açıkçası Derek BSL'de uzun pozisyonu taşıyacak tecrübede bir oyuncu değildi. Mert ise genç, yetenekli bir oyuncu; ama süre alıp kendi oyununu geliştirmesi gerekiyor. 
 
Özellikle play-off döneminde Umut Geçen’in çok iyi katkısı olmuştu. Aynı şekilde Tayfun Erülkü’nün sezon sonuna doğru basketbol anlamındaki gelişimi çok iyi idi. Umut ve Tayfun da takımda kalabilirlerdi; fakat günün sonunda '5 yabancılı sistemle oynanan BSL'de daha az süre alıp takımda kalmaları mı; yoksa daha çok süre alacakları bir organizasyonda kendilerini geliştirmeleri mi?' soruları önümüze çıktı. Onlar için önemli, bunu düşünmek lazım. Her iki oyuncunun da gelişimleri için doğru karar verdiğimi düşünüyorum. İleride bunun faydasını görecekler ve onları daha iyi yerlerde göreceğiz.
 
Turgay Çataloluk’un organizasyonumuza katılması, daha doğrusu sportif direktör olarak takımın başına gelmesi, bizim için çok büyük bir adım... Bu durum AYOS Konyaspor Basketbol Şubesi'nin gelecek ile ilgili ne kadar ciddi ve planlı gittiğinin göstergesidir. Turgay Abi bize her konuda yardımcı oluyor, tecrübesini fikirlerini bize aktırıyor. Transfer dönenimde Turgay Çataloluk ismini gören oyuncu menajerlerinin lige yeni çıkmış bir takıma bakış açısı değişti ve bunun artısını gördük. 
 
Biz önce ligde kalmak için mücadele ediyoruz, ligin daha çok başındayız. Sonrasında ikinci hedefimiz sezon sonunda ligi Avrupa kupasına katılacak bir pozisyonda bitirmek. İlk maçlarda aldığımız sonuçlarla dikkatleri üzerimize çektik; ama önümüzde daha çok uzun yol var. Sezon başındaki olumsuz eleştiriler şimdi övgü ve alkışa döndü.  
 
İlk 4 hafta aldığımız sonuçlar beklentiyi çok yukarı çıkardı; ama biz ayakları yere basan bir ekibiz. Bizim için her hafta rakibimizi yenmek yeni bir hedef. Sezon sonuna kadar daha çok sayıda maç var ve bu uzun bir maraton. Başlangıç elbette çok önemli; fakat her zaman işin sonu akıllarda kalır. Bu yüzden sezon sonunda nerede olacağımız önemli. 
 
Konya'da basketbol sevgisini önce başkanımız Fatih Özgökçen, yönetim kurulumuz ve taraftarımız gün yüzüne çıkardı. Onların isteği ve enerjisi takımımızın gücüne güç kattı. Fatih Başkan'ın basketbola ayrı bir sevgisi var... Her maçımızda yanımızda, antrenmanlara geliyor. Burada özel bir parantez de genel menajerimiz Yaşar Berber’e açmam lazım. Bu organizasyonun iyi olması için gece gündüz çalışıyor. Sabah ofise ilk gelen ve en son çıkan o. Enerjisine yetişemiyoruz Yaşar Baba'nın. Ben görünen yüzüm; ama perdenin arkasında gece gündüz çalışan bir ekibimiz var. Onların emeği ve yürekleri olmasa belki buralarda olamazdım. Bu bir ekip işidir ve biz çok güçlü bir ekibe sahibiz.
 
Heyecan, stres, kaygı her yeni maçtan önce yaşanan duygular; önemli olan bunları yönetmek. Gün geliyor uykumuzda bile hafta sonu oynayacağımız maçı görüyorum. İnanmak, pozitif olmak ve iyi çalışmak daha önemli kavramlar benim için. Enerjiye çok inanırım. İşini severek, isteyerek enerji ile yapıyorsan heyecan, stres azalır; hatta yok olur. Antrenörün en önemli görevi bence ekibini, takımını hedefe inandırmak ve pozitif tutmaktır. 
 
Benim için hem Fethiye Belediyespor ile hem de Konyaspor ile kazanılan şampiyonluklar çok değerli ve unutulmaz güzel başarı hikâyeleridir. Her iki takıma da sezon ortasında transfer oldum. Sezon ortasında kendi sisteminizi, antrenman düzeninizi, disiplininizi monte etmek kolay olmuyor; ama çok şanslıydım. Çünkü her iki takımda da çok karakterli ve bana inanan oyuncular vardı. Bu da başarıya giden yolda hedefe ulaşmamızı sağlayan en büyük faktördü.
 
Ribaund Dergisi'ne AYOS Konyaspor göstermiş olduğu ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Umarım sezon sonunda yeni bir başarı hikâyesinin de röportajını yaparız.
 
TİPLEME
- En beğendiğiniz koç? 

- Özhan Çıvgın (bütçesine göre kurduğu takım ve oynattığı basketbol nedeniyle)  
- En beğendiğiniz oyuncu? 
- Michael Jordan (daha iyisi ne geldi ne de gelecek) 
- En iyi ilk 5'iniz? 
- Vribica Stefanov, Henry Domercant, Michael Roll, Tim Duncan,  Mirko Milicevic
- En zorlu deplasman? 
- Karşıyaka
- Tek kelime ile Ayos Konyaspor...
- Samimiyet

YORUMLAR

  • 0 Yorum