Kürsü... Neden olmasın?

"12 Dev Adam'ın Çin'deki Dünya Kupası'nda her takımla mücadele edecek ve yenecek gücü var. Bu tür turnuvalarda şans faktörü de önemli, grup aşamasından sonra kürsü neden olmasın? Bunun için en iyi şekilde mücadele edeceğiz."

Kürsü... Neden olmasın?
09 Temmuz 2019 - 10:40

RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Jenerasyon geçişinin artık tamamlandığını göz önünde bulundurarak, A Milli Takım'ın Çin'de senelerdir hayalleri kurulan kürsüye çıkabileceğini düşünüyor musunuz?

- İyi ve kaliteli bir jenerasyon yakaladığımızı söyleyebiliriz; ama henüz geçişi tam anlamıyla bitirmiş değiliz. Genç ve tecrübeli oyuncularımızla bir oyun sistemi oluştururken aynı zamanda yeni isimler de takıma katılmaya devam ediyor. Ama takım olma anlamında önemli bir aşamayı geride bıraktık diyebilirim. Bizim asıl amacımız bu oluşan jenerasyondan uzun yıllar verim almak ve 2020 Olimpiyatları’nda, 2021 Avrupa Şampiyonası'nda ve gidebildiğimiz tüm şampiyonalarda zirveyi kovalamak.

Dünya Şampiyonası’nda her takım kendi hedefleriyle mücadele ediyor. Zor bir grupta yer alıyoruz. ABD gibi lokomotif bir takım ile turnuvanın hemen başında karşılaşacağız. Bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Bunu lehimize çevirmeliyiz. Japonya'yı hiç tanımıyoruz; ama iyi bir ekip olduklarını biliyoruz. Asıl önemli hedefimiz
Çekya maçından galibiyetle ayrılmak. Rakibimiz ile geçen sene Almanya Süper Cup'ta
karşılaşmıştık.

Dediğim gibi her takımla mücadele edecek ve yenecek gücümüz var. Bu tür turnuvalarda
şans faktörü de önemli grup aşamasında sonra kürsü neden olmasın? Bunun için en iyi şekilde mücadele edeceğiz.

10 GÜN ÖNCEDEN ÇİN'DE OLACAĞIZ

- Devler'in hazırlık sürecinden de bahsedersek, kamp programı nasıl olacak?

- Toplam 10 hazırlık maçı yapacağız. Yaklaşık 10 gün önceden Çin’e giderek bir turnuva oynayacağız. Temmuz’un başında sezonu erken kapatan oyuncularla hazırlıklara başlayacağız. Tam takım olmamız NBA’deki oyuncularımızın da katılımıyla ağustos başını bulacak. 15 Temmuz’da İstanbul’da toplandıktan sonra 21 Temmuz’da kamp çalışmalarının ilk ayağı için Slovenya’ya gideceğiz. Daha sonra Fransa’ya geçerek orada 3’lü bir turnuvaya
katılacağız. 12-13 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da Ürdün ve Senegal ile hazırlık maçları yapacağız. Bu karşılaşmalar seyircimize açık olacak. Ardından Atina’da 4’lü bir turnuvada mücadele ettikten sonra Çin’e hareket edeceğiz.

FIBA'DA İLK 10 CİDDİ BİR HEDEF

- FIBA'da ilk 10'a girme hedefimize ne kadar yakınız? Bu hedefi başarmak için neler planlanıyor?


- Milli takımlarda hedef her zaman kürsüdür ve en iyisi olmaktır. Bunun için mücadele veriyoruz. Jenerasyonumuz yeni yeni oturdu, güzel ve göze hoş gelen bir basketbol oynuyoruz. FIBA’da ilk 10’a girmek ciddi bir hedef, biz bunu başarabilecek bir kadroya ve inanca sahibiz. Önümüzdeki turnuvalardaki hedeflerimiz ve FIBA ilk 10 için altyapısı sağlam ve güçlü bir takım kurmaya çalıştık. Teknik ekibimiz takım oyununun ön planda olduğu ve her oyuncudan katkı alabileceğimiz bir sistem oturtmaya çalışıyor. Uzun yıllar başarılı bir milli takım izletmek için sağlam temeller attık.

KULÜPLER BÜTÇELERİNE DİKKAT ETMELİ

- Ekonomik anlamda büyük zorluk yaşayan kulüplerin, devamlılığına ilişkin ne gibi önlemler alınabilir?


- Dünyada ve ülkemizde ciddi ekonomik sorunlar var. Bu durum spora da fazlasıyla yansımış durumda. Sponspor firmalar artık takım bütçelerini karşılamakta zorluk çekiyor. Özellikle geçmişten gelen bilinçsiz harcamalar bu zamanlarda kulüplerimizin belini büküyor. Ekonomik sorunlar sahadaki oyunu ve tribünlerin doluluk oranlarını da fazlasıyla etkiliyor. Federasyon olarak kulüplerimizle birlikte bu durumun düzelmesi ve en az hasarla atlatılması için çalışmalar yapıyoruz.

Amacımız kulüplerimizin zarar görmeyeceği ve taraftarların iyi basketbol seyrettikleri bir lig oluşturabilmek. Başkanımız Hidayet Türkoğlu, CEO’muz Ömer Onan ve yönetim kurulumuz bu bağlamda ciddi çalışmalar yapıyor. Bu durumun düzelmesi için kulüplerimizin de taşın altına elini sokması şart ve bütçelerin oluşumunda daha dikkatli olunması çok önemli.

3X3'TE GERÇEKÇİ HEDEF 2024 OLİMPİYATLARI

- Artık olimpik bir branş olan 3x3'te Moğolistan'daki U18 Dünya Kupası'ndaki ikincilik
için neler söylersiniz?


- 2017 yılında Olimpiyat Komitesi önemli bir karar alarak 3x3’ü olimpik bir branş olarak kabul etti. İlk defa 2020 yılında Olimpiyatlar'da 3x3 branş olarak yer alacak. Biz de yaptığımız toplantılar sonucunda 3x3’ün başına Tolga Tekinalp’i getirdik. Tabii ki bu organizasyon; FIBA tarafından onem verilen tamamen kendi kuralları olan ve kendi yapısında özel bir organizasyon. 2020 Olimpiyatları’nda 8 erkek ve 8 kadın takımı olmak üzere 16 takım mücadele edecek. Yurt içindeki ve yurt dışındaki turnuvalarda alınacak olan puanlar genel sıralamayı etkiliyor. Erkeklerde mevcut durumda 19. sıradayız, kadınlarda ise 72. sıradayız. 2020 zor gözükse bile buraya katılmak için elimizden geleni yapacağız; ama gerçekçi olarak ilk hedefimiz 2024 Olimpiyatları olacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum