Ataman'la 10 yıl sonra...

Anadolu Efes, tarihi bir sezonu geride bıraktı. İlk kez THY EuroLeague’de final oynayan lacivert beyazlılar, Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’ndeki 10 yıllık şampiyonluk hasretini de sonlandırdı. En son 2009 yılında Ergin Ataman yönetiminde Fenerbahçe’yi mağlup ederek ligi şampiyon bitiren Efes, 10 yıl sonra yine Ataman'ın koçluğunda Fenerbahçe’yi final serisinde geride bıraktı ve Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde 14. şampiyonluğunu ilan etti.

Ataman'la 10 yıl sonra...
01 Temmuz 2019 - 09:42 - Güncelleme: 02 Temmuz 2019 - 10:17
LEVENT LEVENTCİ

Yaz aylarında Ergin Ataman liderliğinde yeniden yapılanan Anadolu Efes, THY EuroLeague
yarı finalinde mağlup ettiği Fenerbahçe Beko’yu Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi final serisinde de geride bıraktı ve rakibinin ligdeki 3 yıllık hükümdarlığına son verdi.

Türk basketbol tarihinin en rekabetçi serilerinden birine dönüşen ve 4-3 sonuçlanan Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko finalinde teknik anlamda yıllarca konuşulabilecek detaylar vardı. Hem sadece bir sezon içinde müthiş bir kimya yakalayan ve parkede birlikte hareket etmekten keyif alan Anadolu Efes, hem de birçok sakatlığa, Vesely/Lauvergne/Ennis/Green dörtlüsünden yoksun olmasına rağmen Fenerbahçe Beko, müthiş karakter gösterdi.

Serinin ilk maçına iyi başlayan taraf Fenerbahçe Beko oldu. Adam değişimi sonrası ayağı çabuk kısa oyunculara karşı sağlam durmak isteyen Zeljko Obradovic, Kalinic’i Dunston ile eşleştirerek herkesi şaşırttı. Sırtı dönük oyunda Dunston’ı savunabilen Kalinic, perde sonrası Efes kısalarını da durdurabildi. Fenerbahçe Beko, özellikle Ali Muhammed ve Melih Mahmutoğlu’nun dış şut performansıyla hücumda etkili oldu ve ilk maçı 73-56 kazandı.

Serinin kırılma maçı, ikinci karşılaşmaydı. Bu maç öncesi Ergin Ataman ve Efes teknik ekibi, çok önemli ve olumlu sonuç veren iki risk aldı. İlk maçta tempoyu arttırma ve topu hızlı dolaştırma konusunda sorun yaşayan Efes, ikinci karşılaşmada Larkin-Micic-Dunston üçlüsünün yanına Simon-Moerman yerine Beaubois-Motum ikilisini koydu. Soyunma odasına 12 sayı farkla geride giden Efes, ikinci yarıda Micic önderliğinde tempoyu çok yükseltti ve maçı uzatmaya taşıdı. Uzatmada daha diri kalan Efes, 101-93’lük skorla maçı kazandı ve seriye tutundu.

Final Four maçında olduğu gibi bu karşılaşmada da Larkin/Micic ikilisi sonucu belirledi. Micic 30, Larkin 19 sayı üretti. Melli’nin normal süresinin sonunda skor berabereyken kaçırdığı boş üçlük, serinin gidişatını belirleyen en önemli faktörlerden oldu.



Üçüncü maç, Ergin Ataman için önemli bir eşiğin aşıldığı sınav olarak tarihe adını yazdırdı. Larkin/Micic/Beaubois/Moerman/Dunston yabancı beşlisiyle maça çıkan Efes, 40 dakika
boyunca oyunun kontrolünü elinde tutmayı başardı. Hücumda iyi top döndüren ve özellikle Beaubois’nın şutörlüğünden iyi faydalanan Efes, savunma direncini hep yüksek tuttu. 5 üçlük isabeti bulan Fransız skorer Beaubois, 74-57’lik skorla galibiyeti Efes’e getirdi.

Bir parantez açalım... Bu galibiyet, Ergin Ataman’ın, Ataşehir deplasmanında 7 sene sonra (Beşiktaş, 2012) kazandığı ilk maç oldu.

4. maçta hamle sırası Obradovic’teydi. Yabancı rotasyonunu değiştirmeyen Anadolu Efes’e karşı forvetlerinin fizik avantajını sonuna kadar kullanmaya karar verdi Obradovic. Kalinic’in sırtı dönük oyunları ve Ahmet’in fizik üstünlüğü üzerine hücumlarını temellendiren Fenerbahçe, maç başında farkı çift hanelere çıkardı. Ancak Kalinic’in ikinci çeyreğin ortalarında 4. faulünü alması, ibreyi yeniden Efes’e döndürdü. Larkin/Micic/Beaubois üçlüsünü yine iyi kullanan Efes, üçüncü çeyrekte öne fırladı. Kalinic’in 4 faulle 3. çeyreğin son bölümünde oyuna girmesi ve maç bitene kadar 5. faulünü almadan oynayabilmesi, sarı lacivertlilerin savunma direncini arttırdı. Kriz anlarında Melih Mahmutoğlu’nun devreye girmesi ve Nicolo Melli’nin ona destek vermesi, Fenerbahçe Beko’ya 82-73’lük galibiyeti
getirdi.

Serideki etkiye tepki yaklaşımı, beşinci maçta da sürdü. Özellikle 4. maçta Kalinic’e karşı fiziksel anlamda sıkıntı yaşadığını ve Fenerbahçe’nin bu noktadaki avantajını sonuna kadar kullanacağını anlayan Efes, Beaubois yerine daha fizikli bir oyuncu olan Simon’u kadroya aldı. Ayrıca Simon’un kadroya alınması, oyun kurma becerileri düşünülünce Larkin/Micic ikilisinin hücumdaki rolünü rahatlatabilecek bir hamleydi. Skor kafa kafayayken gidilen soyunma odasından çok daha iyi ve enerjik dönen Efes, üçüncü çeyrekte maçın kontrolünü tamamen eline aldı. Fransız uzun forvet Adrien Moerman’ın 26 sayı, 8 ribaund, 4 asistle yıldızlaştığı maçı 86-76’lık skorla Anadolu Efes kazandı.

Efes teknik ekibinin Simon tercihi, maçın belirleyicilerinden biri oldu. 15 sayı, 5 ribaund, 3 asist üreten Hırvat yıldız, takımı adına joker rolünü üstlendi.

Altıncı maçta takımlar, yabancı rotasyonunu bozmadı. Sakatlıklarla uğraşan Fenerbahçe Beko’nun elinde fazla esneklik yoktu, Efes ise Larkin/Micic/Simon/Moerman/Dunston beşlisinin ideal olduğuna inanıyordu. Maçın ilk yarısına Buğrahan Tuncer damga vurdu. Buğrahan, Larkin/Micic ikilisinin etkisiz olduğu ilk yarıda üç tane üçlük isabetiyle 9 sayı üretti ve Efes’i maçın içinde tuttu. 53-52 önde girdiği çeyreğe Sırp skorer Marko Guduric liderliğinde 13-0’lık seriyle başlayan Fenerbahçe, bir daha arkasına bakmadı ve 85-69’luk skorla seriyi 3-3’e getirdi.

Şampiyonluk maçına yabancı rotasyonlarında değişiklik yapmadan çıktı takımlar. İlk çeyrekte iyi hücum eden ve Dunston’a 3 faul aldıran Fenerbahçe Beko, maçı kazanacağının sinyallerini veriyordu. Ancak Larkin-Micic ikilisinin müthiş hücum performansı
ve Sertaç Şanlı’nın harika katkısı, Efes’in öne fırlamasını sağladı. Soyunma odası dönüşü üçüncü çeyrekte bu oyuncularla yine etkili olan Efes, farkı çift hanelere yükseltti ve bir daha arkasına bakmadan Türkiye Basketbol Süper Ligi’ndeki 14. şampiyonluğunu ilan etti.



Şampiyonluk maçında ürettiği 38 sayıyla yıllarca unutulmayacak bir performansa imza atan Shane Larkin, en değerli oyuncu seçildi. Sırp yıldız Micic ise 20 sayıyla öne çıktı. Final Four’da olduğu gibi yine bu ikili yıktı Fenerbahçe Beko’yu.

Saha dışı olaylara girmeden seriye dair son şeyleri söylemek gerekirse hem Ergin
Ataman hem de Zeljko Obradovic’in basketbol felsefesine uygun bir seri oldu. Kariyeri boyunca lider guardlara güvenen, onlara özgürlük veren Ataman, kafasındaki hücum odaklı dört numara ve uzun süre parkede kalmayı alışkın savaşçı beş numarayı doğru guardlarla bir araya getirince kariyerinin en unutulmaz sezonlarından birini geçirdi.

Her daim mücadele etme, rakibe saygı gösterme mottosuna sahip olan Zeljko Obradovic, yaşanan birçok sakatlığa rağmen oyuncularının son topa kadar savaşmasını sağladı. Datome, Ahmet gibi oyuncular sakatlıkları olmasına rağmen kendi istekleriyle parkede yer aldı. Çok dar bir kadroyla sonuna kadar mücadele etti Fenerbahçe. Saha içinde herkesin karakter gösterdiği, teknik detaylarının gelecekte referans noktası olarak konuşulacağı,
Türk basketbol tarihine geçen bir seri izlettikleri için iki takıma da sonsuz teşekkürler...

NEFES KESEN 7 MAÇLIK SERİ
1. maç: Anadolu Efes - Fener bahçe Beko : 56 - 73
2. maç: Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko : 101 - 93
3. maç: Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes : 57 - 74
4. maç: Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes : 82 - 73
5. maç: Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko : 86 -76
6. maç: Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes : 85 - 69
7. maç: Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko : 89 - 74

YORUMLAR

  • 0 Yorum