3x3 gladyatörlerin arenası...

"3x3 Basketbolu yeni formatıyla, çabuk sonuca gidilişi, sertlik ve mücadele yönünden bana gladyatörlerin birbirleriyle çarpıştığı, sadece güçlülerin hayatta kaldığı İlk Çağ Roma'sının arenalarını çağrıştırıyor."

3x3 gladyatörlerin arenası...
09 Temmuz 2019 - 11:01
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- U18 Milli Takımımız Grubumuzu namağlup lider tamamlayıp final aşamasına kadar
geldi, zaferin kıyısından dönmek neler hissettirdi?


- Muazzam geçirilen bir turnuvanın son maçında, kupaya bir el kadar uzakken gelen Dünya İkinciliği, yeni olimpik olmuş bir spor dalı ve ülkemizin basketboldaki potansiyelini bir kez daha göstermesi açışından çok önemli. Bir ilki başarmış olmanın da yol haritamız ve yeni zaferler için fener vazifesi göreceğine inanıyorum.

HIZLI DÜŞÜNEN, ATLETİK VE SERT OYUNCULAR...

- 3x3 basketbolunda oyuncu seçimini yaparken dikkat ettiğiniz temel kriterler neler?


- 3x3 Basketbolu çok hızlı ve agresif oynanan bir oyun. Bu sebeple hızlı düşünebilen, atletik ve sertliği seven yapıda oyuncular ilk tercihimiz. Tabii ki Türk Milli Takımı'na yakışır, ahlaklı sporcular olmalı...

3X3 GİDEREK GÜÇLENEN BİR FORMAT

- Gençlerin ilgisi nasıl, 3x3 basketbolunun ülkemizde daha çok teşvik edilmesi için neler yapılmalı?


- 3x3 Basketbolu, bizim ülkemizdeki adıyla 'sokak basketbolu', 2011 yılından bu yana FIBA’nın her sene üzerine koyarak geliştirdiği ve giderek güçlenen bir format.

Türkiye’de, gerek ülkemizin iklim koşullarının sağladığı avantajlar, gerekse FIBA kurallarıyla
oynanan 3x3 Basketbolu formatının genç kesimlere hitap etmesi ve ilgiyi artırması kaçınılmaz.

Bunun için 3x3 Basketbol Ligi'nin kurulması, lise ve üniversitelerde gençlere 3x3 Basketbolu'nun bu farklı; ama bir o kadarda akışkan formatının anlatılmasına yönelik seminer, kamp ve kliniklerin düzenlenmesi, ayrıca yetenek seçimleri ilk önceliğimiz olmalı.

ÖN YARGIYI BU TÜR BAŞARILARLA KIRACAĞIZ

- Olimpiyat Oyunlarında da yer alacak 3×3 Basketbolu'nun geleceğine ilişkin görüşlerinizi merak ediyoruz, sonraki aşamalarda neler olabilir?

- 2020 Tokyo Olimpiyatları takvimine alınan 3x3 Basketbolu, ister istemez tüm dünyanın bu spora olan ilgisini bir ölçek daha arttırdı. Türkiye olarak Olimpiyatlar için yol haritamız önce bu branşı tanıtmak olmalı.

Aldığımız bu başarının bu anlamda çok büyük önemi var. Sporcuların 3x3 Basketbolu'na bakışının değişmesi gerek. Ön yargıyı kırmamız bu tür başarılarla olacak. Avrupa, Asya, Güney Amerika’da birçok ülke bunu başardı ve bizden bir adım önde.

Hedefimiz; lise çağındaki gençlere ve hatta profesyonel sporculara buradaki potansiyeli gösterip çarkın içine sokabilmek olmalı. Başarılarında devamlı olmasını sağlamak ancak bu yolla olabilir düşüncesindeyim.

YENİ VE GAYET AKICI BİR FORMAT

- 5'e 5 oynanan basketbol ile kıyasladığımızda 3x3'ün avantaj ve dezavantajları için neler söylersiniz?


- Uzun seneler 5x5 oynamış biri olarak konuşuyorum... 3x3 Basketbolu yeni formatıyla, çabuk sonuca gidilişi, sertlik ve mücadele yönünden bana gladyatörlerin birbirleriyle çarpıştığı, sadece güçlülerin hayatta kaldığı İlk çağ Roma’sının arenalarını çağrıştırıyor. Bu yönüyle izlemesi zevkli ve büyük salonları doldurmak gibi bir gerekliliğin olmadığı yeni ve
gayet akıcı bir format.

YORUMLAR

  • 0 Yorum