Güneşli günler | Phoenix Suns

Bu başarının sinyalleri 2020 yılında, Pandemi ortamında, Orlando Bubble’da maç kaybetmeyerek verildi; ancak Portland’ın son galibiyeti ile play-in kaçtı. Bu sezon 28 yıllık final hasretine son veren Phoenix Suns’ta güneş yıllar sonra yeniden doğdu. Artık Vadi’de beklenen tek şey o kupanın Phoenix’e gelmesi…

Güneşli günler | Phoenix Suns
06 Temmuz 2021 - 11:16

BERTAN ERMAN
 

1993’te Michael Jordan ve Bulls engeline takılan, 2000’li yılların ikinci yarısında D’Antoni yönetiminde, Amar’e Stoudemire - Steve Nash - Shawn Marion üçlüsü ile ortalığı kasıp kavurmasına karşın bir konferans finali göremeyen, 2010 yılında, Konferans Finali’nde Lakers’a direnemeyen Phoenix Suns, 11 yıllık play-off, 28 yıllık final hasretine son verdi.
 
Aslında bunun sinyali, bir önceki sezondan verildi. Koronavirüs gölgesinde bir Orlando Bubble ve o süreçte Devin Booker önderliğinde hiç maç kaybetmeyen Phoenix Suns, o sıralarda otoritelerin ve basketbolseverlerin takdirini toplamıştı. Ancak
galibiyet sayısı ve oluşan durumlarda Portland’ın o an elde ettiği galibiyet, Suns’ı play-off’a ön kapı olan play-in’den etmişti. Ancak bu takımın gelecek sezon; yani bu sezon için play-off takımı olacağını herkese göstermişti.
 
Monty Williams yönetimindeki Suns, Devin Booker ve Deandre Ayton gibi iki genç yıldıza sahipti. Ancak daha ilerisi için bir tecrübe gerekirdi. Kaldı ki, bu tecrübenin adı Chris Paul (CP-3) oldu ve Arizona ekibi için nokta atışıydı. CP-3, geçmişte New Orleans Hornets, Los Angeles Clippers, Houston Rockets ve Oklahoma City Thunder ile bir çaba içinde olsa da, 15 yılı geçen kariyerinde hiç final yapamaması, onu başarıya aç bir yıldız olarak kılıyordu.
 
Tecrübeli gardın yıldız olması da, Monty Williams yönetimindeki New Orleans’ta başlamıştı. Artık biliyoruz ki, günümüz basketbolunda gardların önemi ortada ve iki genç yıldızın yanına bir de tecrübeli yıldız eklemek, bir takımı yukarıya çeker. Phoenix Suns da Booker - Ayton - Paul üçlüsüyle bunu gösterdi. Normal sezonda 51 galibiyet ve 21 mağlubiyet alan Suns, Batı Konferansı’nı Utah Jazz’in ardından ikinci sırada tamamladı ve play-off’a rahat bir şekilde girmeyi başardı.


 
GÖREV 1
ŞAMPİYONU GERİDE BIRAK

 
Phoenix Suns’ın play-off’taki ilk rakibi, geçen sezon esip gürleyen, LeBron James ve Anthony Davis ile rakiplerine korku salan 'Son Şampiyon Los Angeles Lakers’tı. Fakat Lakers, bu sezon gerek Davis’in gerekse LeBron’un sakatlıklarından dolayı verimli bir sezon geçiremedi.
 
Bu seride de LeBron James, Lakers’ta göz önünde olan isimdi; ama geçen sezonki şampiyonlukta Anthony Davis’in varlığı, Kaliforniya ekibinin 10 yıllık hasretine son vermesini sağlamıştı. Los Angeles Lakers kaçıncı sıradan katılırsa katılsın, iki süperstara ve birçok tamamlayıcı oyuncuya sahip, ciddi bir rakip.
 
Ne var ki, serinin ikinci maçında, özellikle Anthony Davis bunu herkese gösterecek iki double double performansı sergiledi; ikinci karşılaşmada saha avantajını kapan Lakers, üçüncü maçta da seride 2-1 öne geçti. Fakat Devin Booker ve Chris Paul başta olmak üzere, çekişmeli geçen seride Phoenix’in Lakers’a şans tanımamak için çabası da ortadaydı.
 
Lakers için bir talihsizlik de oldu; Anthony Davis dördüncü maçın ikinci çeyreğinin bitimine doğru bacağından sakatlandı ve oyuna devam edemedi. Beşinci karşılaşmayı kaçıran Davis’in sakatlığı altıncı maçta da nüksetti. LeBron’un tam anlamıyla tamamlayıcısı yoktu ve bu durumu iyi değerlendiren Suns, seriyi 4-2 kazandı; son şampiyonu ilk turda evine gönderdi.
 
GÖREV 2 
DENVER SÜRPRİZİNE İZİN VERME

 
Denver Nuggets, 2019-2020 sezonunda kimsenin beklemediği işlere imza atarak Batı Konferansı Finali’ne kalma başarısını göstermişti. Colorado ekibi, bir sürpriz daha yapmak istiyordu. Serinin ilk maçı da Nuggets’ın istediği gibi başlamıştı ve sezonun MVP’si Nikola Jokic, neden MVP seçildiğini kanıtlar gibiydi. Ancak üçüncü çeyrekte 9 sayı farkla geride olan Phoenix Suns, bu seride bir süpürme işlemi yapacağının sinyallerini Chris Paul önderliğinde verdi.
 
Serinin diğer maçlarında da CP-3 gerçeği, oyun görüşü, asistleri, sayıları, mücadelesi ve kazanma isteği ortadaydı. Tecrübeli gardın yanında Booker, Ayton ve diğer oyuncular da Suns’a önemli katkılar verdi.
 
Sonuç: Phoenix Suns Denver Nuggets’ı 4-0 ile süpürdü ve 10 yıl sonra konferans finaline kaldı.


 
GÖREV 3 
ÜÇÜNCÜ KEZ FİNALLER’E KAL

 
Phoenix Halkı 10 yıldır bu anı bekliyordu; Batı Konferansı Finalleri… Suns’ın karşısına Los Angeles Clippers çıktı. Clippers da Tyronn Lue yönetiminde, Kawhi Leonard ve Paul George önderliğinde Dallas Mavericks’i ve konferans lideri Utah Jazz’i geçip tarihinde ilk kez bu noktaya geldi.
 
Ancak her iki takım için de kötü haberler vardı. Suns’ta Chris Paul, Covid-19’dan dolayı bir süre karantinada kaldı ve takımını yalnız bıraktı. Bu kötü haber, L.A. Clippers’ın kötü haberine nazaran daha hafifti; çünkü karantina süresi bitince CP-3 sahalara geri döndü. Fakat Clippers’ın kötü haberi Kawhi Leonard’dan gelmişti ve takımın lideri, sakatlığından dolayı bu seriyi kaçırdı.
 
Kaliforniya ekibinde yüklerin en ağır olan kısmı Paul George’a geçmişti. Kıran kırana geçen ilk maçta Devin Booker’ın 40 sayı, 13 ribaund ve 11 asistlik triple-double perfomansı Suns’ı seride öne geçirmişti. Phoenix’teki ikinci mücadele, unutulmayacak bir maçtı. Paul George’un fişi çekecek serbest atışları kaçırması ve Deandre Ayton’ın son saniyede attığı basket Arizona ekibinin seride 2-0’lık üstünlüğü yakalamasını sağlamıştı.
 
Fakat Paul George önderliğindeki Clippers’ın pes etmeye niyeti yoktu ve 5 maç sonunda seri 3-2’ye gelmişti. 6. maç Los Angeles’ta ve her şey son maça kalabilirdi. Ancak tahmin edin kim sahnedeydi? Evet, yine Chris Paul! Tecrübeli gardın 41 sayı (Play-off kariyer rekorunu egale etti) ile büyük oynarken 8 asist ve 4 ribaundluk performansı her şeyi belirledi. Ve neticesinde deplasmandaki 130-103’lük galibiyet, Phoenix Suns’ın seriyi 4-2 kazanmasını ve 28 yıl sonra ilk kez finale kalmasını sağlamıştı.
 
SIRADA
53 YILIN ACISINI ÇIKAR

 
1976’da Paul Westphal’un, çaylak Alvan Adams’ın önderliğindeki Phoenix Suns, ilk finalinde Boston Celtics engelini aşamamıştı. 1993 yılında Westphal başantrenördü; Charles Barkley, Kevin Johnson, Dan Majerle, Tom Chambers gibi süperstarların olduğu kadro finaldeydi; fakat karşılarında Michael Jordan ve Chicago Bulls gerçeği vardı. Şimdi Phoenix için üçüncü kez NBA şampiyonluğu şansı. 53 yıllık kulüp tarihlerinde, Chris Paul, Devin Booker gibi başarıya aç isimlerin olduğu bir ortamda yılların isteği gerçek olabilir…


 
PHOENIX’TE GÜNEŞİ YÜKSELTENLER…
 
TECRÜBE VE HIRS
CHRIS PAUL

 
Onun için istediği oldu diyebilir miyiz, henüz değil. 16 yıllık kariyerinde bireysel olarak gösterdiği performanslar, asistleri ve top çalmaları ile öne çıkan Chris Paul, 2005-2006 sezonunda Yılın Çaylağı ödülünü alırken, 2012-2013 sezonunda All-Star MVP’si oldu. Bireysel başarılarına da söyleyecek söz yok. Ancak Olimpiyat Altını bir kenara, CP-3’nin NBA’de kupa kaldırmışlığı yoktu.
 
Bunun bilincinde olan başarıya aç bir tecrübenin neler yapacağını düşünüyorsanız hâlâ, oturup bu sezonki play-off
maçlarını izlemekte fayda var. Omzundan sakatlandı, Covid-19’a takıldı; ama pes etmedi. Her durumda mücadele içinde oldu ve kariyerinin son demlerinde olan biri olarak artık şampiyonluk yüzüğünü takmak istiyor.
 
Hem Monty Williams gibi bildiği bir koçla çalışmanın hem de takım içinde ağabeylik misyonunun farkındalığı ve faydasını gören Paul, bu gidişle Suns’ın NBA şampiyonluğu durumunda Finaller’in MVP’si olabilir.
 
PLAY-OFF ORTALAMASI 
Oynanan maç: 14
Sayı: 18
Ribaund: 2.5
Asist: 5.8
Top Çalma: 1.3


 
KULAĞI GEÇEN BOYNUZ
DEVIN BOOKER

 
Eğer 2000’li yıllarda Avrupa ve Türkiye’nin basketbolunu takip eden birisiyseniz, Ülkerspor forması giyen Melvin Booker ismini hatırlayacaksınız. İşte onun oğlu Devin Booker, CP-3 ile birlikte Phoenix Suns’ın başarısı için ter döküyor ve babasının göstermiş olduğu performansın da bir hayli üstünde.
 
'Boynuz kulağı geçti' tabirini Devin Booker için söylesek yeri. Bugünlerin başlangıcında Book’un çabaları çok büyük önem arz ediyordu. Onun yanına doğru eklemeler yapılınca, Suns küllerinden doğmuş gibi bir görüntü verdi; ama işin aslında, Booker’ın yanına yapılan bu doğru eklemeler, Arizona ekibinin bu sezon 'Finaller’de olmasını sağladı. Devin Booker da Chris Paul gibi Suns’ın şampiyon olması durumunda Finaller MVP'si olmak için bir diğer aday…
 
PLAY-OFF ORTALAMASI
Oynanan maç: 16
Sayı: 27
Ribaund: 6.4
Asist: 4.7
Top Çalma: 0.8

 
TAMAMLAYICI
DEANDRE AYTON

 
Geçen sezona göre ortalamalarında düşüş olabilir; ancak bu sizi yanıltmasın. Zira, bir oyuncunun takıma etkisinde ortalamalardaki rakamların bir payı var; ama her şey istatistikler değil. İyi gardları tamamlayan bir uzun olmayı başaran Deandre Ayton, hem oynadığı oyunda tecrübe kazanıp kendi üzerine ekledi hem de takımının çıkışında Booker ve Paul’un ardından en etkili isim oldu.
 
Boyalı alanda karşısına çıkacak Atlanta Hawks’tan Clint Capela ve Milwaukee Bucks’tan Brook Lopez’e diş geçirecek biri olduğunu, atletizmi ve fiziksel yapısıyla da gösteriyor. Eğer Suns şampiyonluk istiyorsa, sadece gardların performansı ile bir yere gelemez; Ayton’ın da içeride göstereceği performans bir hayli önemli.
 
PLAY-OFF ORTALAMASI

Oynanan maç: 16
Sayı: 16.1
Ribaund: 7.1
Asist: 0.8
Blok: 0.9

 GÖRÜNMEZ KAHRAMAN
JAE CROWDER

 
Evet; Devin Booker, Chris Paul ve Deandre Ayton, Phoenix Suns’ın yıldızları olabilir. Ama diğer oyuncular da görünmeden veya beklenmedik anlarda yaptıkları çıkışlarla takımlarını yükseltebilir. Jae Crowder da Phoenix Suns için tam da bu görevi yapan isim.  Bir bakıyorsunuz, can alıcı bir üçlükle veya sahadaki takım oyunundaki detaylarda rakiplerin canını sıkan bir oyun sergiliyor.
 
Eğer Crowder, geçen sezon Miami Heat forması ile kaçırdığı NBA şampiyonluğunu bu sezon yakalamak ve yüzüğü takmak istiyorsa, bu misyonunu devam ettirmeli. Zira, bir süperstarın aksaması durumunda bu tarz oyuncuların devreye girmesi, bir takımı geriye düşürmekten kurtarır. Crowder da buna hazır.
 
PLAY-OFF ORTALAMASI
Oynanan maç: 16
Sayı: 10.4
Ribaund: 5.1
Asist: 1.9
Blok: 0.7

SUNS’IN FİNALLER ÖNCESİ PLAY-OFF SONUÇLARI
1. TUR: SUNS-LAKERS (4-2)
1. maç: Phoenix Suns -  Los Angeles Lakers: 99-90
2. maç: Phoenix Suns - Los Angeles Lakers: 102-109
3. maç: Los Angeles Lakers - Phoenix Suns: 109-95
4. maç: Los Angeles Lakers - Phoenix Suns: 92-100
5. maç: Phoenix Suns - Los Angeles Lakers: 115-85
6. maç: Los Angeles Lakers - Phoenix Suns: 100-113
 
KONFERANS YARI FİNALİ 
SUNS-NUGGETS (4-0)
1. maç: Phoenix Suns -  Denver Nuggets: 122-105
2. maç: Phoenix Suns - Denver Nuggets: 123-98
3. maç: Denver Nuggets - Phoenix Suns: 102-116
4. maç: Denver Nuggets - Phoenix Suns: 118-125
 
KONFERANS FİNALİ: SUNS-CLIPPERS (4-2)
1. maç: Phoenix Suns - Los Angeles Clippers: 120-114
2. maç: Phoenix Suns - Los Angeles Clippers: 104-103
3. maç: Los Angeles Clippers - Phoenix Suns: 106-92
4. maç: Los Angeles Clippers - Phoenix Suns: 80-84
5. maç: Phoenix Suns - Los Angeles Clippers: 102-116
6. maç: Los Angeles Clippers - Phoenix Suns: 103-130


YORUMLAR

  • 0 Yorum