Geleceği tasarlamak

Bahçeşehir Koleji Genel Sekreteri Alpaslan Aydın, "Kuruluş amacımız doğrultusunda, bünyemizde bulunan çocukları biraz daha spora yönlendirmek, onları spora kazandırmak ve günlük hayatlarına sporu yerleştirmek istiyoruz. Bu amaçların yanında basketbol camiasına katkılarımızı devam ettireceğiz" diyor.

Geleceği tasarlamak
05 Temmuz 2020 - 13:19 - Güncelleme: 05 Temmuz 2020 - 13:34
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- ING Basketbol Süper Ligi'nde beyaz sezon ilan edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin de kulüp olarak bu yönde bir isteğiniz söz konusuydu...


- ING Basketbol Süper Ligi'nde bu sene 'Beyaz Sezon' ilan edildi. Biliyorsunuz ki biz de kulüp olarak 'Beyaz Sezon' ilan edilmesi gerektiğini daha önce ifade etmiştik. Tabii ki bunu söylerken iki önemli sebebi göz önünde bulundurduk. Bunlar; sağlık ve ekonomik boyutlarıydı. Çünkü böyle bir hastalığın, dünyamızda ilk defa bu boyutlarda gördüğümüz bir salgının, öldürücü boyutlara ulaşarak gelmesi hepimizi çok korkuttu. Bizler de üzerimize düşen görev doğrultusunda birtakım önlemler aldık.

Sonuç olarak basketbol dediğimiz şey sadece A takımdan ibaret değil. Bunun yanında personeller var, altyapıdaki sporcular var, yönetimdeki insanlar var... İnsanlar evine gidip geliyor ve hastalık durumunda ailelerine bulaştırma riski vardı. Ne kadar süreceği belli olmayan bir salgın için, en iyi çözümün de ligde hemen 'Beyaz sezon' ilan edilmesi olduğunu düşündük.

Sonrasında bütün kulüpler, federasyonla birlikte bizim düşüncemizi benimsedi. Umarım herkes için hayırlısı olur. Ancak yine söylemek gerekiyor ki, her şeyden önce düşünmemiz gereken tek şey; sağlık, sağlık, sağlık....

BİZİM BİR MİSYONUMUZ VAR

- Basketbola verilen aradan sonra en büyük problem ekonomik açıdan yaşandı demek yerinde olacaktır. Sponsorluklar ve ekonomik yapılanma ile ilgili Bahçeşehir Koleji'nin ne gibi önlemleri ve planlamaları olacak?


- Avrupa'nın en büyük eğitim kurumlarından biri olarak daha önce de kuruluş amacımızı kamuoyu ile paylaşmıştık. Dünyanın birçok yerinde koleji olan ve eğitim açısından global düzeye erişmiş bir kurumuz. Ve bu işi hakkıyla yapan bir kurumuz. Kuruluş amacımız doğrultusunda, bünyemizde bulunan çocukları biraz daha spora yönlendirmek, onları spora kazandırmak ve günlük hayatlarına sporu yerleştirmek istiyoruz.

Bu amaçların yanında basketbol camiasına katkılarımızı devam ettireceğiz. Şimdi yaptığımız gibi, altyapı hocalarımızı A takıma taşıyacağız. İdari ekipte de bu durumu sürdüreceğiz. Yabancı dil bilen, kalifiye elemanları basketbol camiasına kazandıracağız.
Dolayısıyla yeni insanlar, kaliteli, bu işi bilen, yabancı dili olan ve Türk basketbolu daha ileri taşıyabilecek genç beyinleri işin içine katmayı planlıyoruz. Bunun için de adımlarımızı attık.

Ekonomik açıdan ise, bu işe başlarken hatırı sayılır bir takım harca malarımız olmuştu. Ama sonraki yıllarda planlamalar doğrultusunda hareket ettik ve makul bütçelerle yolumuza devam ediyoruz. Bunun yanında kulübümüz, okullarımızın yaz ve kış okullarını idame ettiriyoruz ve kurumlarımız için geziler ile kamplar düzenliyoruz. Bu şekilde kulübümüzün maddi ihtiyacını karşılıyoruz.

TRANSFERLERİMİZ BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAM

- Gelecek sezon için birçok takım, daha düşük bütçelerle mücadele etmeye hazırlanıyor. Bahçeşehir Koleji'nin gelecek sezon için kadro planlamasında ne tür değişiklikler söz konusu olacak?


- Kadro planlamamızı daha önceden bitirmiştik. Hatta transferlerimizi de büyük ölçüde tamamladık. Bu sezon kadro planlamasında yeni hedefimiz genç oyuncularımıza yönelmek. Yetenekli ve genç oyuncuları bünyemize kazandırıp temeli sağlamlaştırmak istiyoruz. Daha sonra kurduğumuz temelle devam edeceğiz. Üzerine katarak ilerlemeyi düşünüyoruz. Bu seneki hedefimiz bu oyuncularımızla, Avrupa'da mücadele ederek deneyim sağlamak ve Süper Lig'de play-off mücadelesi vermek. Genç bir takımla geleceğin temellerini atmak en büyük önceliğimiz. Ekonomik olarak ilk 8'deki takımların fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Sadece büyük takımlar bazı küçülmeler yaşayacaktır. Aşırı bir daralmanın olacağını düşünmüyorum.

BİZİM ÖNCELİĞİMİZ HER ZAMAN ALTYAPI

- Altyapılara önem veren bir kulüp olarak, yaşanan koronavirüs krizini gençlerin kendini geliştirmesi için bir fırsat olarak değerlendirmeyi planlıyor musunuz? Altyapılardaki yatırımların son durumu hakkında yorumlarınızı alabilir miyim?


- Biz bu işe altyapıya çok önem vererek başladık. Basketbol işine girmeden önce de bu yönde detaylı bir araştırma yaptık. Ekibimizde çok önemli isimler var. Kulübümüzün asistan koçu diyorlar; ama ben ortak koç demeyi tercih ediyorum; Erhan Ernak... Altyapılar konusunda çok büyük bir tecrübeye sahip. Altyapı koordinatörümüz Tufan Sabah, müthiş bir tecrübeye sahip. İdari ekibimizde Ali Bey de bu konuda çok bilgili. Bu isimler ve diğer antrenörlerimizle çıktığımız bu yolda, en büyük amacımız altyapılarda etkili olmak. Bu amaç için gerekli kadroları oluşturduk ve doğru şekilde ilerliyoruz.

Altyapılara yatırım yaparken sporcularımızın eğitimini de sağlıyoruz. Altyapımızda yer alan sporcularımıza çeşitli burs imkanları sağlanıyor ve bursların devamı konusunda belirli bir ortalamayı da tutturmaları gerekiyor. Kaçırdıkları dersler açısından eğitmenlerimiz ile kontak hâlindeyiz. Bu şekilde sporcularımızın hayatı kaçırmaması ve başka şekillerde de hayatını sürdürebilmesi açısından destek sağlıyoruz. Rehber hocalarımız sayesinde psikolojik destek de alıp, bunu avantaja çeviriyoruz. Altyapılarda başarılı bir grafik de çiziliyor.

Pandemi sürecine gelirsek, hocalarımızın verdiği programlar doğrultusunda evden çalışmalar sürdü. Bundan sonraki amacımız,bu çocukların daha iyi yerlere gelebilmesi. Kontratlarla çocukların geleceğini mahvetmektense belirli sayıda yeteneği bünyemize katıp en iyi verimi almayı hedefliyoruz. Yetiştirdiğimiz isimlerle Türk basketbolunu daha ileri taşımak istiyoruz.

EUROCUP İÇİN KOLLARI SIVADIK

- FIBA organizasyonlarının bütçe açısından kesenin ağzını açması ve uzun soluklu yatırımlara yönelmesi Avrupa basketbolunda ne gibi değişimlere sebep olabilir? Sizce atılan adımlar başka organizasyonların kabuk değiştirmesinde etkili olacak mı?


- FIBA Şampiyonlar Ligi, kulüplere cazip gelen ücretlerle elini güçlendirdi. Mali açıdan sorun yaşayan birçok kulüp de bu teklifi kabul ederek organizasyon değişikliği yaptı. Bizi de gelecek sezon 7DAYS EuroCup bekliyor olacak. Bu sezon EuropeCup devam etmiş olsa, halihazırda yarı finale geldiğimiz turnuvayı kupa ile taçlandırmayı hedefliyorduk. EuroCup bizim için sağlam bir tecrübe olacak. Sonuçta 3. yılını yaşayan bir kulübüz ve ilerleyişimiz ve elde ettiğimiz deneyimler çok yerinde.

Avrupa kupalarında ilk sezonlarımızı yaşamamıza rağmen, kupa hedefiyle mücadele edip, bu hedeflere çok yaklaştık. EuropeCup'ta şampiyonluk yaşayacağımıza inancımız tamdı. Büyük maçları kazanabilecek bir takıma sahiptik. Ne yazık ki pandemi bu hedefimiz önünde bir engel oldu. Her şeyin başı ekonomi olabilir; ama elde edilen paraların doğru yerlere harcanması lazım.

Daha önce ülkemizin takımları bu paraları har bulup harman savurdu. Çok büyük paralar gidip geldi. Burada önemli olan bu parayı doğru ve kontrollü harcamak. Herkes hemen başarılı olamayabilir; ama devamlılığı sağlayacak bir yapı kurulabilir. Turnuvalardan gelecek para ile bir iki yıldız alınıp sonrasında yine sorunlar yaşanabilir. Böyle şeyler yaşamamak adına devamlılığın sağlanması daha yerinde olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları