Değer

Darüşşafaka Tekfen Koçu Selçuk Ernak, "FIBA’nın hem herkese belli derecelere belli ödüller vermesi hem de ülke liglerindeki derecelere göre değer vermesi, özellikle bu pandemik sürecin yarattığı ekonomik kriz döneminde çok önemli. Onun için birçok iyi kulübün EuroCup yerine FIBA Şampiyonlar Ligi’ni tercih ettiğini düşünüyorum" diyor.

Değer
05 Temmuz 2020 - 13:06
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- Darüşşafaka Tekfen, gelecek sezon FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek. EuroCup’a kıyasla, sizi Basketbol Şampiyonlar Ligi’ni tercih etmeye iten nedenler nelerdir?

- FIBA’nın iki tane avantajı var. Birincisi, kendi oynadığınız yerel ligde yaptığınız derecenin bir kıymeti olması ve buna göre turnuvalara katılıp katılmayacağınıza karar vermesi. Bu bence çok önemli bir detay. İkincisi, basketbolda spor ekonomisi, maalesef sürdürülebilir temellere oturmuyor. FIBA’nın hem herkese belli derecelere belli ödüller vermesi hem de ülke liglerindeki derecelere göre değer vermesi, özellikle bu pandemik sürecin yarattığı ekonomik kriz döneminde çok önemli. Onun için birçok iyi kulübün EuroCup yerine FIBA Şampiyonlar Ligi’ni tercih ettiğini düşünüyorum.

AYNI PRENSİPLERLE TAKIM KURACAĞIZ

- Koronavirüs nedeniyle tüm Avrupa’da olduğu gibi, Türkiye’de de kulüpler mali sıkıntılar yaşıyor. Bazı takımlar da küçülme kararına gitti. Peki, bu durum Darüşşafaka Tekfen’i ne kadar etkiledi?


- En yüksek bütçeli takımlar da küçülmeye gitti. Ama kısıtlı bütçelerle iş yapan takımların durumları daha zorlaştı. Özellikle müessese takımları olmayan kulüplerin işleri daha çok zorlaştı. Biz bu sene de Tekfen ile devam ettiğimiz için yine stabil yapımızı koruyacağız. Rakamlara göre hamlelerinizi yaparsanız, sağlıklı bir şekilde sezonu bitiriyorsunuz. Evet, istediğiniz gibi takımlar kuramayabiliyor veya daha göz alıcı isimler getiremiyorsunuz; ama biz her zaman potansiyelli, bizden çıkış yapabilecek oyuncular aradığımız için yine aynı prensiplerle takımımızı kuracağız.

AYRILIKLAR PROFESYONELCE OLDU

- Koronavirüs sonrasında ING Basketbol Süper Ligi’nin sona erdirilmesi kesinleşmeden önce ABD’li üç oyuncunuz; Jarrod Jones, Bonzie Colson ve Doron Lamb takımdan ayrılmıştı. Gelecek sezon yabancı transferlerle ilgili politikanız nasıl olacak?


- Onlar ülkelerine döndüler ve bir şekilde karşılıklı anlaşarak kontratlarını sona erdirdik. Oyuncular da, liglerin sonlandırılacağını kestiriyordu. Bu kararlar profesyonel bir şekilde alındı. Ne biz onları kadrodan kestik ne de onlar kontratlarını terk ettiler. Ama oluşan şartlar, daha önceden hiç rastlamadığımız ve ona göre pozisyon almamız gereken bir durumdu. Opsiyonu olan iki oyuncumuzu farklı değerlendirdik. Ama diğer üç basketbolcuyla karşılıklı anlaşarak kontratlarını sona erdirdik.

OYUNCU HAVUZUMUZU GENİŞLETECEĞİZ

- Biliyoruz ki, Darüşşafaka önemli isimler yetiştirmiş bir takım. Gelecek sezon da mı genç ve dinamik bir Darüşşafaka Tekfen bizi bekliyor olacak?


- Evet, kesinlikle takımımızı öyle yapmak istiyoruz. Diğer takımlardan gelen genç oyunculara da fırsat vererek, onları da milli takım seviyesine çıkartmak istiyoruz. Bizim için önemli olan, Darüşşafaka altyapısından oyuncu çıkarmakla birlikte, kaç oyuncuyu A Milli Takım’a gönderebildiğimizdir. Altyapı ile alakalı da belli ataklarımız olacak.

Oradan gelecek isimlerle oyuncu havuzumuzu genişletmek ve mutlaka bunu her sene yapıp bizim takımın kimliği olmasını istiyoruz. Uzun seneler bunu yapıp vazgeçmeyi düşünmüyoruz.

KEŞKE GENÇLERİMİZ CİDDİ LİGLERE TRANSFER OLSA

- Son zamanlarda Kartal Özmızrak’ın adı İspanya’daki takımlarla anıldı. Bu haberler ne kadar doğru? Başka oyunculara da yurt dışından teklifler var mı?


- Sadece Kartal’a değil, Emircan Koşut ve Berk Demir’e de Türkiye’den ve yurt dışından gelen teklifler oldu. Ama onlarla beraber bir yola çıktık ve çıkabilecekleri en üst noktada değiller. O noktayı yakalayana kadar da buradan ayrılmayı düşünmediler. Tabii ki belli bir seviyeye geldikten sonra, onlar da kendi kanatlarıyla uçacaklar. Bu bizim amaçlarımızdan biri. Oyuncularımızın belli bir seviyeye gelmesi.

Daha sonra A Milli Takım ile beraber daha üst seviyelerde bizi temsil etmeleri, gurur duyacağımız bir şey. Keşke, geçen sene Kenan’ın (Sipahi) yaptığı gibi, genç Türk oyuncular ciddi liglere transfer olsalar. Bu da Türk basketbolu için önemli bir kaynak olacaktır.

TİPLEME
- En beğendiğiniz koç?

- Gregg Popovich
- En beğendiğiniz oyuncular?
- Michael Jordan ve Drazen Petrovic
- En iyi ilk 5'iniz?
- Drazen Petrovic, Nik Gallis, Luka Doncic, Jorge Garbajosa, Arvydas Sabonis
- En zorlu deplasman?
- Pınar Karşıyaka
- Tek kelime ile Darüşşafaka Tekfen...
- Sadakat
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum