FENERBAHÇE'YSEN HER ZORLUĞU AŞARSIN

Sonu mutlu sonla biten inişli çıkışlı sezondan bir ara ümidi kestiklerini bile söyleyen Fenerbahçe'nin 20 kupalı kaptanı Birsel Vardarlı Demirmen, şampiyonluğu "Değişimdeki en önemli etken koç Valerie Garnier'dı. O hepimize verdiği rollerle, teknik olarak istediği şeyleri sahada bize çok açık şekilde gösterdi, bir anlamda kupayı getiren de bu değişiklikler oldu" sözleriyle yorumladı.

FENERBAHÇE'YSEN HER ZORLUĞU AŞARSIN
02 Haziran 2018 - 12:54





RÖPORTAJ: OĞULCAN ÇOKSAYAR

Fenerbahçe'yle 12 sezonda kazandığı 9 lig, 6 Cumhurbaşkanlığı ve 5 Türkiye Kupası... Kadın basketbol tarihinde eşine az rastlanır başarılara imza atan Birsel Vardarlı Demirmen'e kaldırdığı kupalar yetmemiş ki; Ayşe Cora, Giorgia Sottana ve Melisa Korkmaz ile başladığımız röportaj için salona Bilyoner.com Kadınlar Ligi kupasıyla geldi... Fenerbahçe cephesinin devam etmesini istediği Birsel, geleceğine ilişkin henüz net bir karar vermediğini söyledi. Gelin lafı daha fazla uzatmadan Potanın Kraliçeleri'yle yaptığımız keyifli röportajın Kaptan Birsel'li kısmıyla başlayalım...
 
- Takım kaptanı olarak şampiyonluk için neler söylemek istersin?

- Kupayı kazandığımız için çok mutlu ve gururlu hissediyoruz. Sezon içerisinde bu kupayı kazanabileceğimizi pek düşünmüyorduk. Çünkü işler pek de yolunda gitmiyordu bizim için; ama her zorluğun arkasından böyle güçlü şeyler çıkabiliyor. Yaşadığımız zorluklar, güçlükler, kaybettiğimiz maçlar, kupalar; daha sonra iyi bir teknik ekip değişimiyle beraber takımı havaya soktu. Müthiş bir enerji koyduk ortaya, iyi basketbol oynadık, iyi mücadele ettik. Ev sahibi avantajımız olmamasına rağmen hem Hatay BŞB deplasmanı, hem de Yakın Doğu Üniversitesi’nin evinde oynanan maçlardan galibiyet çıkararak serileri kendi evimize taşımayı başardık.  Kötü başlayıp iyi giden bir serüven oldu oldu bizler için... İyi ve anlamlı bir hikayeye sahip sezonu şampiyon tamamladık.

 


- Koç değişikliğinden sonra takımda ciddi bir performans arıtışı oldu. Bu etkiyi neyle açıklayabilirsin?
- Valerie Garnier, teknik olarak istediği şeyleri, bizlere sahada çok açık şekilde gösterdi. Her oyuncuya belli roller verdi. Herkes rolünü iyi bildi, hem müdafaada hem de hücumda... Bence değişimdeki en önemli etken o oldu. Müdafaamızda yeni teknik ekip geldikten sonra bir takım değişiklikler oldu. Mesela yediğimiz sayıların sezon ortalaması 68 iken yeni teknik ekip geldikten sonra bu sayı 60’a düşmüş. Bu da göz ardı edilemeyecek büyüklükte bir fark bence. Yani kısacası bu tarz teknik değişiklikler yapılması şampiyonluk yolunda büyük etken oldu.

- Dile kolay 9 şampiyonluk 20 kupa zaferi elde ettin. Bu başarı tablosu sana neler hissettiriyor?
- Bunun başaranın en büyük mimarı başta kulübümüz. Fenerbahçe’nin büyüklüğünden bahsetmemize gerek bile yok bence. Bize yatırım yapan Sayın Aziz Yıldırım ve yönetimindeki arkadaşları bu başarıların temelini atan insanlar. Benim 12. sezonum... Kadın basketboluna her zaman çok destek oldular. Dolayısıyla birçok şampiyonluk yaşadık. Bizim 13 şampiyonluğumuz var. Bu çok büyük bir başarı. Bu yatırımın yanında, antrenörüyle, oyuncusuyla bir olup, kupalara hedeflerimiz doğrultusunda uzandık. Fenerbahçe olarak her koşulda tüm kupaları kazanmak istedik ve bu sonuca ulaştık.

 


 
- Sahada sizi motive den şey neydi? Yakın Doğu ile geçen sezonun rövanşını oynamak da bunun içinde mi?
- Genel olarak bizi motive eden şey, işlerin çok da iyi gitmemesi oldu. Daha sonra bir şeylerin daha iyi olabileceğini gördük, inandık ve birbirimize daha çok kenetlenerek takım oyunu oynamaya başladık. Onun dışında Yakın Doğu Üniversitesi’ne geçen sezon son bir saniye ile kaybetmenin rövanşını almamız ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’ndaki kaybı telafi etmemiz gerekiyordu. Sahada gösterdiğimiz karakterle de bunu başarmak çok zor olmadı.  
 
BİRSEL İLE TİP'LEME
 
- En beğendiğin koç?
- Obradovic
 
- İzlediğin en iyi oyuncu?
- Penny Taylor
 
- En zor deplasman?
- Avneida
 
- İlk 5’iniz?
- Sue Bird-Diana Taurasi-Penny Taylor-Nevriye Yılmaz-Ivana Matovic  
 
- Tek kelime ile Fenerbahçe?

- Hırs
 
KAPTANIN KUPA KOLEKSİYONU
9 Bilyoner.com KBSL Şampiyonluğu: 
2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2016, 2018
5 Türkiye Kupası Şampiyonluğu:
2007, 2008, 2009, 2015, 2016
6 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu:
2007, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015

 

KUPAYA GARNİER'İN ELİ DEĞDİ
 
Potanın Kraliçeleri’nde şampiyonluğu getiren son çeyreğin kahramanı İtalyan guard Giorgia Sottana ve takımın ateşleyicisi Ayşe Cora’nın yanı sıra; Fenerbahçe'nin geleceği Melisa Korkmaz da 13. şampiyonluğun ardından Ribaund ile duygularını paylaşanlar arasındaydı... Kapanışı ise yardımcı koç Tolga Esenci ile yaptığımız sohbette ortak kanı, şampiyonluğun mimarının Fransız Koç Valerie Garnier'in olduğuydu...  
 
Giorgia Sottana: Çabamın karşılığını finalde aldım

- Koç Garnier ile birlikte gerçekten bir takım haline geldik. Koç bizlere bir aile gibi olduğumuzu söyledi ve takımdaki tüm oyuncular bu aile içindeki kendi rollerini üstendi. Herkes takım için çok önemli olduğunu hissetmeye başladı. Dolayısıyla takımdaki bütün roller belirlendiği için bizler takıma ihtiyacı olan şeyleri daha çok verebilmeye başladık. Özellikle iletişim konusunda çok yetenekli bir antrenör. Genelde koçlar oyuncularıyla aralarına mesafe koyuyorlar ve birçoğu ile karşılıklı anlaşmak zor oluyor. Basketbol bilgisi yüksek ve çok kaliteli bir çalıştırıcıya sahibiz.

 



- 12 iyi oyuncudan kurulu bir takımdaysanız, 40 dakika boyunca hazır olmak zorundasınız demektir. Yüzde yüzünüzü verebilmek için oyuna girene kadar kendinizi hazır tutmanız gerekir. Açıkçası ben geçtiğimiz yıllarda bu özelliğimi geliştirebilmek için çok çaba harcadım. Bu da son maçın son çeyreğinde 9 sayı 1 hücum faul olarak sonuç vermiş oldu. Eğer son iki aydır birlikte çalışıp, çok iyi bir iş yapan bu takımı bir arada tutar ve aralarına iyi oyuncular eklemeyi başarabilirsek EuroLeague’i kazanmak için ciddi şansımız olacaktır.
 
Ayşe Cora: Bu şampiyonluğun yeri çok farklı...
 
13. şampiyonluğumuz ve çok hak edilmiş bir şampiyonluk. Eminim ki bu şampiyonluğun yeri Fenerbahçe için de çok farklıdır. Çünkü Yakın Doğu’yu yenerek şampiyon olduk ve herkes favori olarak onları gösteriyordu. Bunun nedeni sezon içinde çok fazla iniş çıkış yaşamamız oldu. Ama form tuttuğumuz zaman tam sezon sonuna denk geldi ve bu bizim için çok büyük bir avantajdı. Yakın Doğu gibi güçlü bir ekibi geçen sezonki gibi 5. maça bırakmadan devirerek şampiyonluğu elde ettik.

 



-Bizim için antrenör değişikliği dönüm noktası oldu. Zaten yeni antrenör geldikten sonra 10 maçlık bir galibiyet serisi yakalayıp, final serisinin 2. maçına kadar bu seriyi devam ettirdik. Kaybettiğimiz ikinci maç tamamen kendi hatamızdan kaynaklı bir mağlubiyetti. Ama o mağlubiyetten ders çıkararak kendi evimizde şampiyon olmayı başardık. Valerie Garnier’in gelişiyle birlikte top paylaşımımız arttı. Takım olarak en kötü asist sayımız 19-20 olmaya başladı. Bu da topu ne kadar iyi paylaşmaya başladığımızı gösteriyor. Bizim ne kadar ciddi bir takım olduğumuzu bize gösteren Garnier oldu. Kendimize olan inancımızı arttırdı. Umuyorum ki gelecek sezon çok daha başarılı bir yıl geçireceğiz.
 
Melisa Korkmaz: Koç ile takım olmayı başardık

- Aslında bizim için bir kırılma maç ile olmadı, koç değişikliği ile oldu. Bu değişimle takımdaki pozitiflik arttı, herkes birbirine kenetlendi ve bundan 2 ay öncesine kadar kimse böyle bir şey olmasını beklemiyordu. Ama sahada çok şey değiştirdik ve bu saha dışına da yansıdı. Saha içinde takım olabilmeyi başardık, daha çok top paylaşmaya başladık. Böyle olunca da şampiyonluk kaçınılmaz oldu. Geçen seneden daha rahat bir final serisi oynayarak kupaya uzanan taraf olduk. Hepimiz inanılmaz mutluyuz ve bunu hak ettik.

 



-Garnier geldikten sonra bize de daha çok oynama imkanı sunuldu. Fenerbahçe formasıyla süre alabilmek benim için çok önemli.  Yeni koç ile daha çok basketbol odaklı, daha pozitif antrenmanlarımız oluyor. Avrupai bir basketbol anlayışı var ve bunun benim tarzıma uygun olduğunu düşünüyorum. Antrenörümüz basketbol yaşantısında guard olarak oynadığı için bana faydası çok daha fazla oldu. Bu yaşta böyle bir koça sahip olmam çok önemli. Bu da Fenerbahçe gibi büyük bir camiada olmaktan kaynaklı.
 
Yarımcı antrenör Tolga Esenci: Sonu iyi oldu...

Ben son iki ayda gelenlerden biriyim. Garnier ile beraber geldim. Ben iki yıl buradaydım, sezon başında İTÜ’nün erkek basketbol takımının başına geçtim. Geri dönüşümde Harun Erdenay bana büyük kolaylık sağladı. Son iki aylık periyotta oyuncuları ligi kazanabileceğimize inandırmaya çalıştık. Gerçekten çok sıkı çalıştık, oyuncular da inandılar ve bizim onlara gösterdiğimiz yolda yürümeye heveslilerdi. Konulan vizyona oyuncular sahip çıktı. Öte yandan da ayrıntılarda ısrarcı olmaya çalışarak fark yarattık. Garnier gelince bir aile yarattı. Önümüze bir hedef koydu. Önümüze koyduğu hedef kadar oyuncuların o hedefi sahiplenmesi de çok önemliydi.


Sezonun başında çok inişli çıkışlı bir grafik vardı. Kadroda yer alan oyuncuların hepsi şampiyon, winner oyuncular. Geçen yıl Yakın Doğu maçında kaçırılan iki faul çok konuşuldu. Kalbimiz kırıktı, bu yüzden bir rövanş bekliyorduk. Sezon içinde de Cumhurbaşkanlığı finali kaybedilmişti Yakın Doğu’ya karşı... Ama esas motivasyon insanların tatmin olmadıkları çok inişli çıkışlı bir sezonun sonunu iyi bitirme arzusuydu. Ve bunu başardık...


YORUMLAR

  • 0 Yorum