EuroLeague yolcusu kalmasın

EuroLeague, pazarını büyütmek ve rekabet seviyesini yükseltmek istiyor. Bu doğrultuda Valencia, Gran Canaria, Partizan ile Badalona gibi köklü ve yatırıma açık takımlar, EuroLeague Yönetimi'nin seve seve sistemine dahil edeceği en büyük gözdeler...

EuroLeague yolcusu kalmasın
02 Mayıs 2022 - 16:45
YÜKSELİŞ
VALENCIA

 
"Amiyane tabirle EuroLeague ile EuroCup arasında 'asansör’ takım haline gelen İspanyol ekibi Valencia, iddialı kadrosu ve organizasyonuyla yeniden Avrupa’nın zirvesinde boy göstermek istiyor."
 
LEVENT LEVENTCİ
 
1986 yılında kurulan Valencia Basketbol Kulübü; kısa sayılabilecek tarihine rağmen hem Avrupa kupalarında hem de Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Unicaja Malaga, Badalona gibi saygın kulüplerin yer aldığı İspanya Ligi’nde adından sıkça söz ettirmeyi başardı.
 
İspanya Ligi’ndeki tek şampiyonluğunu 2016/2017 sezonunda Pedro Martinez yönetiminde, Bojan Dubljevic’in saha içi liderliğiyle kazanan Valencia’nın Avrupa kupaları serüveni biraz ilginç.

Daha önce üç kez EuroCup’ı, bir kez Uleb Cup’ı kazanan İspanyol ekibi, altı kez (pandemi sebebiyle yarıda kalan sezon dahil) katıldığı EuroLeague’de sadece bir kez TOP 8 aşamasına ulaşabildi.

Genelde EuroCup’a katıldığı sezonlar oradaki rekabeti domine eden Valencia, kadro istikrarını korumasına rağmen EuroLeague’de bir türlü kalıcı olamıyor. Kadro istikrarına hâlâ büyük önem veren Valencia’da Bojan Dubljevic, Sam Van Rossom, Mike Tobey, Louis Labeyrie gibi oyuncular yıllardır kadroda bulunuyor. 
 
2006-2012 yılları arasında Valencia forması giydikten sonra NBA/EuroLeague arasında dolaşan Victor Claver ise 2021 yazında eski takımına döndü. Yıllarca Valencia forması giydikten sonra emekli olup asistan koç olarak bençe gelen Fernando San Emeterio’nun da varlığının önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor.
 
Kadro istikrarı olarak birçok Avrupa takımına örnek olabilecek Valencia’nın en büyük sorunlarından biri, başantrenör konusunda bu istikrarı sağlayamamaları. Son yıllarda Velimir Perasovic, Carles Duran, Pedro Martinez, Txus Vidorreta, Jaume Ponsarnau ile çalışan İspanyol ekibi, 2021 yazında başantrenör konusunda önemli bir değişikliğe gitti. 
 
Bir diğer İspanyol ekibi San Pablo Burgos ile iki kez FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak spot ışıklarını üzerine çeken Joan Penarroya’yı takımın başına getirdi Valencia...
 
Penarroya yönetimindeki Burgos’un en etkili oyuncularından biri olan Kübalı uzun Jasiel Rivero da Valencia’nın yolunu tuttu. Bojan Dubljevic, Louis Labeyrie, Mike Tobey, Jasiel Rivero, Jaime Pradilla gibi oyunculara sahip olan Valencia, kağıt üzerinde EuroCup’ın en iyi uzun rotasyonuna sahip. 
 
Bu oyuncuların yanı sıra Hermannsson, Prepelic, Van Rossom, Dimitrijevic, Arosteguj ve Claver gibi isimleri kadrosunda barındıran İspanyol ekibi, sezon başında EuroCup şampiyonluğu için Virtus Bologna ve Partizan ile birlikte en büyük üç favoriden biriydi. Partizan'ın Frutti Extra Bursaspor'a (Timsahlar müthiş performansla son 4'e de kaldı) elenmesiyle bu üçlüden yarı final gören ekipler Valencia ile Bologna oldu.
 
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın devam ettiği düşünülünce, Rus takımlarının önümüzdeki sezon EuroLeague’de yer almama ihtimali kulislerde ciddi biçimde konuşuluyor. Yani EuroLeague’in elinde üç boş koltuk olabilir ve bu koltuklardan birinin Valencia’ya gitmesi için saha dışı bazı önemli sebepler de mevcut.
 
Öncelikle salon konusundan bahsetmek lazım. Yıllardır maçlarını 9000 kişi kapasiteli La Fonteta’da oynuyor Valencia. Ancak şehirde yeni bir salon inşaatı yapılıyor. 2024 yılında tamamlanması planlanan çok amaçlı ‘Casal Espana Arena de Valencia’, organizasyona yeni bir boyut katabilir. Basketbol maçlarında 15 bin 600 kişilik kapasiteye ulaşması hedeflenen bu yeni çok amaçlı kompleks, Valencia’nın EuroLeague’in kalıcı aktörlerinden biri olmasını sağlayabilir.
 
Finansal konularda da güçlü bir Valencia var. İspanyol süpermarket devi Mercadano’nun başkanı ve büyük hissedarı olan Juan Roig, aynı zamanda memleketinin takımı Valencia Basketbol Kulübü’nün de büyük hissedarı konumunda. Forbes’a göre 4.1 milyar dolarlık servet değeri olan Roig, dünyanın en zengin 728. insanı. Ancak Valencia’nın parayı har vurup harman savurduğunu söyleyemeyiz. Yıllardır istikrarlı, birbirine yakın bütçelerle yollarına devam ediyorlar.
 
7Days EuroCup tarihinin en çok kazanan takımı olan Valencia, yine şampiyonluğa uzanarak EuroLeague’e dönmek istiyor. Ancak tek maçlık eleme formatının sürprizlerine de izin vermeyen Valencia yarı finalde Bologna ile kupanın sahibini belirleyebilecek bir maç oynayacak. Kadro kalitesi olarak şampiyonluğa göz kırpan İspanyol ekibinin neler yapacağını göreceğiz. 
 
Sonuç ne olursa olsun, pazarını büyütmek isteyen EuroLeague’in, güçlü organizasyona ve finansal yapıya sahip olan Valencia’ya uzun vadede çok ihtiyacı var…
 

 
GÜCÜNÜ HİSSETTİRİYOR
GRAN CANARIA

 
“Bu sezon belki EuroCup'ı kazanamadılar; fakat işin geneline bakacak olursak, Gran Canaria’nın bazı EuroLeague takımlarından daha çok EuroLeague’i hak ettiğini düşünüyorum.”
 
BERTAN ERMAN
 
7DAYS EuroCup bu sezon yeni formatında birçok sürprize gebe… Grup aşamasında bazı beklenmedik sonuçlar da çıktı. Ancak Son 16’da bu sonuçların pek bir garantisinin olmadığını da gördük. Ki kupadaki yarı finalistler; MorBanc Andorra, Virtus Bologna, Frutti Extra Bursaspor ve Valencia oldu.  
 
A Grubu’nun lideri Joventut Badalona, sahasında Ratiopharm Ulm’e kaybetti ve tek maç üzerinde ilerleyen eleme sisteminde, turnuva dışında kaldı. Herkesin büyük favori olarak gösterdiği, Zeljko Obradovic’in çalıştırdığı Partizan, temsilcimiz Frutti Extra Bursaspor’a boyun eğdi.
 
Fakat bir takım var ki, net bir şekilde ilerlemesini sürdürüyordu. Kanarya Adaları’nın medarıiftiharı Gran Canaria Las Palmas... Çeşitli dönemlerde, farklı formatlarda istikrarlı, önemli başarılara imza atan Gran Canaria, bu başarılara imza atarken de Kyle Kuric, Walter Tavares gibi şu an THY EuroLeague’de adından söz ettiren yıldızları çıkardı. 
 
2014-2015 sezonunda, çeyrek finalde, Türkiye Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayacak Pınar Karşıyaka’yı, yarı finalde de bu turnuvanın bir diğer gediklilerinden UNICS Kazan’ı geride bırakmıştı. Ancak finalde Khimki karşısında tökezlemişti. 2015-2016 sezonunda da kupayı ülkemize getirecek Galatasaray’a zor anlar yaşatmıştı; ama yarı finalde temsilcimizi geçememişti. 
 
2017-2018 sezonunda, İspanya Ligi’ndeki başarısı sayesinde, 2018-2019 sezonunda ilk kez THY EuroLeague’de yer almıştı. Fakat gücü bu arena için pek yeterli olmadı. Yıldızları teker teker gidince beklediğimiz Gran Canaria’yı pek izleyemedik. 
 
Parayı verenin düdüğü çaldığı EuroLeague organizasyonlarında maalesef Gran Canaria, sonradan basketbol takımları olma Bayern Münih, Monaco ve savaş yüzünden şutlanan Zenit St. Petersburg kadar değer görmedi. Euroleague Basketball’un düşüncesi de para ve organizasyon üzerine…
 
7DAYS EuroCup’ın gediklilerinden Gran Canaria, bu sezon dişli bir takım olduğunu gösterdi. Frutti Extra Bursaspor’un yer aldığı B Grubu’nu, turnuvanın bir diğer iddialı takımı Valencia ile aynı galibiyet-mağlubiyet sayısı ile tamamlamasına karşın averaj ile lider bitirdi. Son 16’da da Polonya takımı Slask Wroclaw’ı 87-60 gibi net bir skorla yenmeyi de bildi.
 
Porfi Fisac yönetimindeki Gran Canaria, tam da EuroCup ortamını iyi bilen, bu tarz seviyede nasıl oynayacağını artık yalayıp yutmuş Anderw Albicy, A.J. Slaughter, Nicolas Brussino, Artem Pustovyi gibi isimlere sahip. Gran Canaria’nın kadro tecrübesi, onları bu turnuvada iddialı konuma getiriyordu. Çeyrek finalde MoraBanc Andorra ile karşılaşan Kanarya Adaları ekibi, 79-77 mağlup olmaktan kurtulamadı. Final için en iddialı takımlardan olan Gran Canaria'nın kupaya nispeten erken veda ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Bu sezon belki kupa gelmedi; fakat işin geneline bakacak olursak, Gran Canaria’nın bazı EuroLeague takımlarından daha çok EuroLeague’i hak ettiğini düşünüyorum.


 
HAYALLER VE GERÇEKLER
PARTİZAN

 
"Milyonlarca basketbolseverin yakından takip ettiği ve büyük umutlar beslediği Zeljko Obradovic’in ekibi Partizan, EuroLeague’e giden yolda Bursaspor engeline takılıp hayal kırıklığı yarattı."
 
FATİH SABOVİÇ
 
Fenerbahçe’de uzun yıllar görev yapıp kupaları bir bir müzeye taşıyan Zeljko Obradovic, koçluğa verdiği 1 senelik aranın ardından yuvasına dönmüştü. Sırp koç, başantrenörlük kariyerine başladığı Partizan ile hayatında koçluk yaptığı ilk sezonu, İstanbul’da EuroLeague zaferini elde ederek sonlandırmıştı. 
Bu bağlamda Obradovic’in de onu seven herkesin de tek bir dileği ve hedefi vardı; 2021-2022 sezonu sonunda EuroCup’ı kazanarak tekrar EuroLeague sahnesine dönebilmek…
 
Kadrosunda Zach Leday, Kevin Punter, Aleksa Avramovic, Dallas Moore gibi isimlerin yanı sıra Alen Smailagic, Gregor Glas ve Balsa Koprivica’yı bulunduran siyah beyazlı ekip, pek çok otorite tarafından da EuroCup’ın tartışmasız favorileri arasında gösteriliyordu.
 
Koç Zeljko Obradovic, parkede alınan skorların ötesinde, yine her zamanki gibi ortaya karakterini koyarak pek çok karşılaşmada hem kendisi hem de takımının emeklerinden söz ettirmeyi başardı.
 
EuroCup’ta bulunduğu gruptan üst turlara yükselen Partizan, ABA Ligi’nde de yoluna devam ederken, koç Zeljko Obradovic için kritik bir dönemeç geldi. Son 16 Turu’nda Bursaspor ile tek maçlı eleme sistemi üzerinden karşı karşıya gelen Partizan, evinde 20 bin taraftarının önünde cehennem atmosferini yarattı. Ancak Bursaspor’un başında da ustası Obradovic olan koç Dusan Alimpijevic vardı…
 
İnanılmaz bir çekişmeye sahne olan karşılaşma sonunda taraflar 84-84’lük eşitliği bozamadı ve Partizan ile Bursaspor’un çekişmeli mücadelesi uzatmaya gitti. Uzatma periyodunda Bursaspor, 103-95’lik skorla adını çeyrek finale yazdıran taraf olacaktı. Partizan'da Avramovic 23, Lessort 20, Punter 13 sayı üretti. Bursaspor'da ise Andrews 24 sayı attı ve zaferde büyük paya sahip oldu. Onuralp 20, Holland 17, Dudzinski 15 sayıyla zafere katkı verdi.
 
Partizan cephesinde, Bursaspor yenilgisi sonrası büyük üzüntü ve hayal kırıklığı hakimdi. Koç Zeljko Obradovic karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, “Bursaspor’u galibiyet için tebrik ederim. Bu, tek maçlık bir eleme sistemiydi. Oyuncularım ve taraftarlar adına üzgünüm. Mağlubiyetin bütün sorumluluğunu alıyorum” dedi.
 
Takımdaki geleceği sorulan Obradovic, “Partizan'a 3 yıllık sözleşmeyle geldim. Eğer çalışmamdan mutlu değillerse, yerime daha iyi birini bulacaklarsa hemen gidebilirim. Problem bensem giderim ve ortada problem kalmaz" yanıtını verdi.
 
Bursaspor koçu Alimpijevic ise maçın ardından sıcağı sıcağına, “Şu an doğru kelimeleri bulmak kolay değil. Salondaki 20 bin kişinin yarattığı baskının bizden daha çok onların üzerinde olduğunu gördük. Ellerin titrediğini gördük. Biz de bu kozu kullandık doğrusu. Onların bize hazırlandığı gibi biz de onlara hazırlandık” diye konuştu.
 
Temsilcimiz Bursaspor, EuroCup yarı finalinde MoraBanc Andorra ile eşleşirken, Obradovic’in Partizanı ise yoluna ABA Ligi play-off’larında devam ediyor.
 

 
MAZİSİNİ ARIYOR
BADALONA

 
"İyi başladığı EuroCup'ta Ratiopharm Ulm'a elenerek erken veda yaşayan Juventut Badalona, İspanya Ligi'nde 4'lü final arıyor... Basketbolda bir ekol ve kültür haline gelen Badolona takımının tekrardan o şaşalı günlerine dönüşü ise yakın gözüküyor."
 
HÜSEYİN DEMİR
 
Basketbolun mihenk taşlarından biri olan, 85 yıllık köklü geçmişe sahip, Badalona'nın İspanya ve Avrupa basketbolunda her zaman çok önemli bir yeri var. İspanya Basketbol Ligi’nde kümeye düşmeyen üç takımdan biri olan Badalona, 1994'te FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'nı kazanmış ve Avrupa’nın en büyük kulübü olarak krallık tacını takmıştı.
 
Türk basketbolseverler için Badalona denildiği zaman; 1992 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlenen Final Four akıllara gelir. Finalde Partizan’a karşı son saniye basketiyle kaybedip ikinci olmalarına rağmen; seyircilerinin coşkulu tezahüratıyla hatırlanan bir takım olarak hafızalarda yer etmişlerdi.
 
Yeşil siyahlılar aynı zamanda; 1981 ve 1990'da olmak üzere iki kez Koraç Kupası'nı müzesine götürdü. Joventut Badolana, EuroLeague'i kazanan ilk Katalan, ikinci İspanyol kulübü olmuştu. 2000’li yıllarda yeni projeler ve yeni umutlar ile yola çıkan Badolona, 2006'da FIBA Kupası'nı, iki yıl sonra ULEB Kupası'nı ve Kral Kupası'nı kazandı.
 
Club Joventut de Badalona tarihi boyunca çeşitli ticari markaların isimlerini sponsorluk anlaşmalarıyla isim değiştirmişti. Yıllara göre sponsorluk anlaşması gereği farklı isimler ile anılan Joventut, geleceğe yönelik altyapı projeleri ve çalışmaları ile belki de Avrupa'nın en iyi altyapı organizasyonuna sahip… 
 
Kulüp arşivlerini incelediğimizde; Jordi Villacampa, Rudy Fernández ve Ricky Rubio gibi yıldız oyuncuların Joventut altyapısından çıkması başarılarının en büyük göstergesi. Her yerde tanınan bir temel basketbol felsefesi ile kulüp Avrupa çapında bir referans noktası olmuştur.
 
Zaman içerisinde inişler çıkışlar yaşayan Katalan ekibi tekrar ivme yakalayarak eski ruhuna, takımın köklerine geri dönmek istiyor. Bu sezon koç Duran yönetimindeki Badalona; hem EuroCup hem de Endesa sahnesinde flaş performanslara imza atan istikrarlı bir takım… Endesa sahnesindeki deplasman karneleri de gayet iyi durumda.
Ante Tomic ve Ribas önderliğinde takımın kararlı duruşu, cesareti ve yeteneği ön plana çıkıyor. Özellikle gard Ribas ve Pivot Tomic ikilisi pick and roll oyunlarını çok iyi oynuyor. NBA’de bir dönem Spurs forması giyen Brandon Paul, Badolona ile önemi işler çıkarıyor. 
 
Pota altında ikiz kuleler: Vladimir Brodziansky ve Ante Tomic ikilisi harikalar yaratıyor. Takımın yaş ortalamasına baktığımızda 30'un üzerinde sadece bir oyuncu var. Genç oyunculardan; Yannick Kraag, Joel Parra, Kriss Helmanis, Zsombor Maronka gibi şans verildiğinde süre alabilen oyuncular yer alıyor. Kısa forvet pozisyonunda oynayan Derek Willis bireysel performansı ile takımına önemli katkı veriyor.
 
Yeşil siyahlılar, Avrupa'daki dinamiklere de ayak uyduruyor. Bu sezon EuroCup’ta harika bir sezon geçiren Badolona her zaman iyi basketbol oynamaya çalışarak, kazanma kültürünü sağlamak istiyor. 
 
İspanya Ligi’nde üst sıralarda yer alan Katalan ekibi, bu sezon önemli bir çıkış göstererek eski günlerine kavuşabilir. Maçlarını 12 bin 500 kişi kapasiteli Palau Municipal Dlympic Salonu'nda oynayan yeşil siyahlılar, İspanya basketbolunda ismini altın harflerle yazdırdı.
 
Taraftarlarının deyimiyle La Penya (kulüp), EuroCup'ın grup aşamasındaki en iyi takımlarından biri oldu. EuroCup gibi kaliteli bir organizasyonunda maksimum hırs ve minimum hata ön planda olduğu için eleme maçlarında yanlış yapma lüksünüz yok. Badalona bu sezon olağanüstü bir düzenli aşama kaydetti, bu yüzden oynadığı tüm ev sahibi maçlarda tribün desteği alarak avantajlı çıktı. 
 
Joventut, A Grubu'nda birinci olduktan sonra, TOP 16'da Carles Duran'ın adamları evinde fark yaratmaya devam etmek istedikleri bir maçta, Jaka Lakovic'in koçluğunda Ratiopharm Ulm ile karşılaştı. Alman takımı Ratiopharm Ulm, rakibini İspanya'da 79-73 yendi ve bu Badalona için EuroCup'a erken bir veda oldu. Büyük bir üzüntünün kurbanı olan Joventut Badalona, 7DAYS EuroCup sezonunun sonunu iyi bitiremedi.
 
İspanya Ligi’nde üst sıralarda yer alan La Penya, rakiplerini ciddi anlamda zorluyor. Ligde dörtlü final oynayabilme potansiyeli olan Badalona sürpriz işlere imza atarak Real Madrid, Barcelona gibi güçlü takımlara gözdağı veriyor. 
 
Koç Carles Duran'ın açıkladığı gibi, gösterilen iyi oyunla devam ederken aynı zamanda yeni zaferler eklemeye devam etmek istiyor. Basketbolda bir ekol ve kültür haline gelen Badolona'nın tekrar o şaşalı günlerine dönüşü oldukça yakın gözüküyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum