EuroLeague ayarı

EuroCup’ta büyük çıkış yakalayan ve Fenerbahçe Beko ile EuroLeague’de boy gösterecek Motley, Avrupa’nın ikinci basamağında, Bologna ile şampiyonluk yaşamış Cordinier ve Partizan’la şansız bir sezon geçirse de EuroLeague’de izleyeceğimiz geleceğin Bjelica’sı Smailagic, Avrupa basketbolunun zirvesine ufaktan göz kırptı. NBA’in yan ligi G League'de MVP olan Queen, sezonun en iyi beşinde yer alan Tillman ve geleceğin Larkin’i Wright IV, tercih edilmeleri durumunda bu zirvede fark yaratabilir...

EuroLeague ayarı
02 Temmuz 2022 - 10:25 - Güncelleme: 02 Temmuz 2022 - 10:33

EGEMEN İSAR
 
EuroLeague, basketbol otoritelerince, NBA’den sonra dünyada en iyi ikinci basketbol ligi olarak kabul edilir. Avrupa basketbolunun zirvesinin, FIBA ile ayrışmasından önceki zamanları da eklersek, köklü bir geçmişe sahip olmasının yanında, oturmuş bir sistemi de var. Birçok oyuncunun hayali bu ligde oynamak, şampiyonluklar kazanmak ve burada iz bırakmaktır diyebiliriz.
 
NBA G League’de bu sezon boy göstermiş ve EuroLeague’de oynasaydı başarılı olur dediğimiz oyuncuların yanında, geçtiğimiz sezon EuroCup’ta mücadele edip EuroLeague’e yükselen ve burada fark yaratacağını düşündüğümüz basketbolculara gelin birlikte göz atalım...
 
EUROCUP

 
PATLAYICI GÜÇ
ISAIA CORDINIER


"Saha görüşü geniş ve oyuna kattığı basketbol aklı ile değerli bir parça. Virtus Bologna ile EuroLeague macerasına atılacak olan Fransız guard, savunması ve patlayıcı gücü ile adından söz ettirecektir."

1996 doğumlu Fransız 2 numara. Kendisini 3 numarada da gördüğümüz oluyor. Sezon başında Nanterre 92’den, İtalya’nın köklü basketbol takımı Virtus Bologna’ya imza atarak kariyerinde önemli bir adıma imza atmış oldu.
 
Oyuncu özelliklerine gelirsek, Cordinier’in atlet ve patlayıcı gücü olan bir kısa olduğunu belirtmek lazım. Kuvvetli ilk adımı sayesinde vitesi arttırdığında bire birde durdurulması zor bir oyuncu. Tepe ve forvet ikili oyunlarındaki aktivitesi onun en başarılı olduğu özelliği diyebiliriz. Açık sahayı bulduğunda da iyi bir bitirici. İyi bir yay gerisi atıcısı olmasa da ceza şutu bulunuyor. Savunma özelliğine gelirsek, atletizmi ve hızlı ayakları sayesinde toplu oyuncu karşısında kalabiliyor.
 
Adam değişme savunmasında ufak konsantrasyon kayıpları yaşadığını belirtmek lazım. Baskı karşısında yardım gelmezse top kaybına yol açtığını da ekleyelim. Kısa bir oyuncuya göre kıymetli bir ribaund katkısı da verdiğini hatırlatayım. Saha görüşü geniş ve oyuna kattığı basketbol aklı ile değerli bir parça. Virtus Bologna ile EuroLeague macerasına atılacak olan Fransız guard, savunması ve patlayıcı gücü ile adından söz ettirecektir.
 
EUROCUP NORMAL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE: 22:16 dk.
SAYI: 10
RİBAUND: 3.7
ASİST: 1.8
TOP ÇALMA: 0.7
TOP KAYBI: 1.1
BLOK: 0.3
VERİMLİLİK PUANI: 10.7


ITOUDIS'E EMANET
JONATHAN LANDUS MOTLEY

"Orta mesafe şutu bir uzuna göre gayet iyi. Yay gerisindeki denemelerinin sayısını ise arttırması gerek. Patlayıcı gücüyle birlikte takımına inanılmaz skor katkısı veriyor.  Savunma zaafını da Fenerbahçe Beko’da koç Dimitris Itoudis’in elinde aşarsa, EuroLeague’in sayılı uzunları arasında yer alır."

1996 doğumlu Baylor Üniversitesi çıkışlı Birleşik Amerikalı forvet, NBA’de Dallas ve LA Clippers formaları giydi. NBA G League’de de Texas Legends ile Aqua Caliente Clippers takımlarında boy gösterdi.
 
Lokomotiv Kuban’a transfer olmadan önce Incheon Electroland Elephants takımı ile 1 sezon Kore Ligi deneyimi yaşayan 4 numara, burada gösterdiği dominant oyun ile Avrupa arenasının kapısını kendine açtı.
 
Oyuncu özelliklerine gelirsek, atlet ve esnek bir uzun olduğunu söylememiz lazım. Pota altını karartıyor desek yalan söylemiş olmayız. Sırtı dönük ve yüzü dönük silahları da bulunuyor. Fake sonrası penetrelerinde de potaya gidip bitirebildiği gibi asist ile takım arkadaşlarına pozisyon da yaratıyor. Pasör özelliği onu değerli bir uzun hâline getiriyor.
 
Yay gerisindeki denemelerinin sayısını arttırması gerek. Orta mesafe şutu ise bir uzuna göre gayet iyi. Patlayıcı gücüyle birlikte takımına inanılmaz skor katkısı veriyor. Savunma kısmına gelirsek toplu oyuncu karşısında durabildiği gibi kısa karşısında da kolay kolay geçilmiyor. Switch savunmasında konsantrasyon sorunu yaşadığı gibi fizikli uzunlar karşısında da afalladığı oluyor.
 
Fenerbahçe Beko’da koç Dimitris Itoudis’in elinde bu savunma zaafını aşarsa, EuroLeague’in sayılı uzunları arasında yer alır.
 
EUROCUP NORMAL SEZON ORTALAMALARI

SÜRE: 26:44 dk.
SAYI: 21.2
RİBAUND: 7
ASİST: 1.3
TOP ÇALMA: 0.9
TOP KAYBI: 3
BLOK: 1.1
VERİMLİLİK: 23.9



OBRA ETKİSİ
ALEN SMAILAGIC


"İyi çember savunucusu olmasa da potansiyeli çok yüksek olan Smailagic için Obradovic’in oyuncu parlatma marifeti ile birlikte düşünmeliyiz... EuroCup’ta istediği bir sezon geçiremeyen Sırp oyuncu, Partizan’ın EuroLeague macerasında önemli işlere imza atacaktır."
 
2000 doğumlu Sırp 4 numara Smailagic, kariyerine Belgrad Beko’da başladı. Ardından G League takımlarından Santa Cruz Warriors’da 1 sezon geçirdi. 2019 yılında, New Orleans tarafından NBA Draft’ında 2. tur 39. sıradan seçildi.
 
NBA kariyerinde Golden State Warriors forması giyen genç oyuncu istediği süreyi bulamadı. Tekrar G League’in yolunu tutsa da burada da istediği performansı gösteremedi. Sezon başında Obradovic onu Partizan kadrosuna kattı.
 
Obradovic’in takımında hayat bulan Sırp uzun, oyun özelliklerini geliştirdi ve geliştirmeye de devam ediyor. Esnek ve yumuşak elleriyle iyi bir pota altı bitiricisi. Saha görüşü geniş olan genç forvetin pasör bir uzun olduğunun altını çizelim. Orta mesafe şutlarının yanında yay gerisinden ceza şutu da bulunuyor.
 
Low post etkinliği yüksek olan oyuncu, sırtı dönük silahlarıyla da hücumda rakip takım için büyük bir tehdit. İkili oyunlar üzerinden potaya gidebildiği gibi, şutu sayesinde alan açtığını da ekleyelim. Savunma kısmında bazı zaafları var.
 
İyi bir çember savunucusu değil ve atlet bir oyuncu olmadığı için fizikli uzunlar karşısında sorun yaşadığını söyleyelim. Fakat genç yaşına ve yüksek oyun zekasıyla birlikte bu sorunları çözebilecek potansiyelde olduğunu da belirtelim. Zeljko Obradovic’in oyuncu parlatma marifetini düşünürsek,
EuroCup’ta istediği bir sezon geçiremeyen Smailagic, Partizan’ın EuroLeague macerasında önemli işlere imza atacaktır.
 
EUROCUP ORTALAMALARI
SÜRE: 22:30 dk.
SAYI: 7
RİBAUND: 4.9
ASİST: 1.2
TOP ÇALMA: 0.7
TOP KAYBI: 1.5
BLOK: 0.7
VERİMLİLİK: 10.2
 
NBA G LEAGUE



NET BİR DELİCİ
MCKINLEY WRIGHT IV


"23 yaşındaki oyun kurucunun net bir delici , etkili bire birleri ve hızlı ayaklarıyla adam eksiltip potaya rahat bir biçimde turnikeyi bırakması ile öne çıkıyor. Wright IV  akan oyunda boş oyuncuyu görüp takımının skor bulmasında da oldukça etkili oluyor."
 
1998 doğumlu 1.80 m. boyundaki point guard Colorado Üniversitesi'nde iyi bir kolej sezonu geçirdi. 2018 yılında All-Pac12 Freshman takımına, 2020 yılında All-Pac12 Defensive'e seçildi. Birinci sınıf öğrencisi olarak Kolej Ligi'nde, Chanuncey Billups’ın bir sezonda attığı 143 sayılık asist rekorunu, 175 asist ile kırdı.
 
Mezun olduktan sonra NBA takımlarından Minesota Timberwolves ve G League takımlarından Iowa Wolves ile çift taraflı bir kontrat imzaladı. Minesota’da 5 maçta ortalama 3.8 dakika süre alan Wright, 1 sayı, 0.6 asist istatistiklerinin altına imza attı.
 
23 yaşındaki oyun kurucunun parkedeki özelliklerine geçersek, net bir delici olduğundan başlamamız gerek. Etkili bire birleri ve hızlı ayaklarıyla adam eksiltip potaya rahat bir biçimde turnikeyi bırakmasının yanında, boş oyuncuyu görüp takımının skor bulmasında da etkili oluyor.
 
Dripling üstü orta mesafe şutları ve top elindeyken sağına ve soluna attığı adımları ile yay gerisi isabetleriyle de kendine skor opsiyonu yaratıyor. Açık saha etkinliğinin yarı sahadan daha faydalı olduğunun da altını çizelim.
 
İşin savunma kısmına gelirsek, topa baskı kısmında başarılı olduğunu söylersek yanlış bilgi vermiş olmayız. İyi bir top hırsızı olmasının yanında, yetersiz size’ı sebebiyle switch savunmasında ve fizikli oyuncuları savunmakta geri kaldığını ekleyelim.
 
G LEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 36:00 dk.
SAYI: 19.1
RİBAUND: 4.5
ASİST: 7.7
TOP ÇALMA: 1.8
TOP KAYBI: 2.8
BLOK: 0.8
VERİMLİLİK: 12.3



BİTİRİCİ
JUSTIN TILLMAN


"Pota altında iyi bir bitirici olan ABD’li uzun forvet, yüksek ve alçak post'ta da etkili. "Onu yarım daire içinde topla buluşturduğunuzda basket atması garanti! İşin savunma kısmına geldiğimizde, uzun kolları ve atletik vücuduyla tam bir ribaund canavarı..."
 
26 yaşındaki 2.07 m. boyundaki ABD’li Justin Tillman, Virginia Commonwealth Üniversitesi’ndeki kolej yılının ardından, profesyonel kariyerine Kore Ligi takımlarından Wonju DB Promy ile adım attı. Ardından Memphis Hustle, Hapoel Gilboa Galil, Dinamo Sassari, Bursaspor, Hapoel Tel Aviv ekiplerinde kısa dönem forma giydi ve bu sezon, G League takımlarından College Park Skyhawks ile iyi bir sezon geçirdi.
 
Skyhawks’a gelmeden önce sıradan bir oyuncu gibi görünürken burada kariyerinin en parlak dönemini geçirdi ve büyük başarılara imza atı. G League’de sezonun en iyi beşine seçildi ve 11.6 ile en çok ribaund alan oyuncu oldu. G League sezonu bitince, kariyerine Porto Riko takımı Gigantes de Carolina’da devam etme kararı aldı.
 
Tilmann’ın oyuncu profiline geldiğimizde pota altında iyi bir bitirici olduğunu söylememiz lazım. Onu yarım daire içinde topla buluşturduğunuzda basket atması garanti diyebilirim.
 
Low post ve high post etkinliği olan bir uzun. Çemberden uzakta topla buluştuğunda kendi orta mesafe şut imkânı için alan yaratabiliyor. Yay gerisinden ceza şutu da bulunuyor. İşin savunma kısmına geldiğimizde, uzun kolları ve atletik vücuduyla tam bir ribaund canavarı olduğunu söyleyebilirim.
 
Kısa karşısında kalabiliyor ve toplu oyuncuyu savunabiliyor. Savunma zaaflarına gelirsek ikili oyunlarda ve topsuz oyuncuyu savunmakta zorluk yaşıyor. Fizikli ve atlet uzunlar karşısında yıpranıyor. Fakat genç yaşıyla ve bu sezon kendini birçok alanda geliştirmesiyle beraber, Avrupa arenasına geldiğinde bu arızalarını da kapatabileceğini ekleyelim.
 
G LEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 35 dk.
SAYI: 23.5
RİBAUND: 11.6
ASİST: 1.3
TOP ÇALMA: 0.6
TOP KAYBI: 0.6
BLOK: 0.9
VERİMLİLİK: 14.4


 
ELİT SAVUNMACI
TREVELIN QUEEN


"Bu sene G League’de Rio Grande Valley Vipers ile adeta fırtına gibi esen ABD'li gard, G League’i şampiyon olarak bitirmenin yanında, G League’in 'En Değerli Oyuncusu' seçildi. Ayrıca en iyi savunma beşinde de yine o vardı."
 
1997 doğumlu ABD’li guard Trevelin Queen, Marin Koleji, New Mexico Askeri Enstitiüsü ve New Mexico State olmak üzere 3 farklı takımda kolej kariyerini geçirdikten sonra, Houston Rockets ve Rockets’ın G League takımı Rio Grande Valley Vipers ile çift taraflı bir kontrat imzaladı.
 
Bu sene G League’de adeta fırtına gibi esti. G League’i şampiyon olarak bitirmenin yanında, G League’in 'En Değerli Oyuncusu' seçildi. Ayrıca en iyi savunma beşinde de yine o vardı.
 
G League’in en değerli oyuncusunun sahaya yansıttıklarından bahsedersek, elit bir savunmacı olduğundan başlamamız gerek. Topun karşısında doğru pozisyonda kalıyor. Topa baskı ve top çalma konusunda hayli mahir bir kısa. Atlet ve patlayıcı gücü olan Queen, açık saha etkinliği yüksek bir oyuncu.
 
Deliciliği ve hızlı ayakları sayesinde kuvvetli penetrelerle potaya rahat bir şekilde gidebiliyor. Bu özelliğini yarı saha oyununda da gösterip, kendine ve takım arkadaşların alan açıp hem kendini skorunu üretiyor hem de takım arkadaşlarını besliyor.
 
Pasör özelliğinin yanında, takımına ribaund konusunda da destek oluyor. Topa yön verme konusunda da başarılı olan genç guard, 2 numara olarak oynasa da 1 numarada da görev alabiliyor. Parkedeki olumsuz yönüne gelirsek; topu elinde fazla tuttuğunda ciddi top kayıplarına sebep oluyor.
 
G LEAGUE ORTALAMALARI
SÜRE: 35:00
SAYI: 25.3
RİBAUND: 6.7
ASİST: 5.2
TOP ÇALMA: 3.2
TOP KAYBI: 3.4
BLOK: 1
VERİMLİLİK: 14.2


YORUMLAR

  • 0 Yorum