Elit

THY EuroLeague'de inanılmaz bir sezon geride kaldı. Birçok oyuncu, takımları adına önemli işler yaptı, biz de 2022-2023 sezonuna damga vuran isimleri ele aldık. Sezonun en değerli oyuncusu seçilen Olympiacos'un Bulgar yıldızı Sasha Vezenkov, 'Şampiyon Real Madrid'in Final Four MVP'si Walter Tavares, Final Four istikrarı yakalayan Barcelona'dan Nikola Mirotic, Monaco ile tarih yazan Mike James ve temsilcimiz Fenerbahçe Beko'dan gelecek sezona olumlu sinyaller veren Nigel Hayes-Davis...

Elit
01 Haziran 2023 - 22:17
YEŞİL BURUNLU DEV
WALTER TAVARES / REAL MADRİD


Onun değerini anlatmaya alışılagelmiş istatistik kâğıdı yeterli değil… Walter Tavares’in rakamlar üstü beceri, zekâ, yürek, fizik, kimya, iyi niyet, çaba, sevgi ve mücadele katkısı Real Madrid’in Turkish Airlines EuroLeague şampiyonluğundaki damga oldu.

BURÇİN BADEM

Aslında o büyükannesinin marketinde kasada çalışan, boş zamanlarında doğup büyüdüğü Yeşil Burun Adaları (Cape Verde) kumsallarında 'beach futbol' oynayan kendi hâlinde bir devdi. Eskiden basketbol oynamış bir Alman’ın onu tatilde alış veriş yaparken görmesiyle hayatı değişti. Henüz 17 yaşındaydı ve basketbol topuna dokunmamıştı. Genlerinden gelen özelliğiyle boyu 2.10’a yaklaşmıştı. Gran Canaria Altyapı Direktörü Raul Rodriguez’in arkadaşı olan Alman turistin bir hayatı ve tarihi değiştiren faktör olacağından muhtemelen haberi bile yoktu.

Alanımız kısıtlı olduğundan kısaca bahsedersek, önce İspanya ardından çok da başarılı olmayan NBA turu tekrar İspanya ve Real Madrid ile tarihe altın harflerle yazılan bir maceraya dönüştü bu... Sadece 5 yıllık kariyeriyle NBA’de başarılı olması beklenemezdi. Ancak limitlerini bilip her geçen gün kendisini geliştirmek için çalışan Walter Tavares, önce 2017-18 EuroLeague’deki ilk şampiyonluğunu kazandı ardından yılın en iyi savunmacısı seçildi.

Son 3 yıldır en iyi beşteki yerini de sağlamlaştıran Yeşil Burunlu Dev, bu sezon takımını Turkish Airlines EuroLeague şampiyonluğuna taşıyarak neredeyse oybirliğiyle 'En Değerli Oyuncu' seçildi.

Tamer Oyguç’tan beri doğru düzgün yapılamayan alan savunmasının ne kadar değerli bir defans silahı olabileceğini; edilgen değil etken rol için -son 10 yıldır milyon çeşidini seyrettiğimiz pick and roll’e karşı- panzehir gibi bir silah olduğunu ispatladı. Basit bir uzun oyuncuyu ortaya kazık gibi konumlandır değildi yaptığı iş.

Her penetreye gözüken, rotasyonları yönlendiren, gereksiz hamle yapmayan, tüm atışları bozan, kolay basketi yasaklayan, ortayı kapatan, geçilmekten korkmayan hatta 'yiyorsa geç' diye baskı yapan kısaların tehdidinin artmasını sağlayan 'stoper' görevini tam anlamıyla yaptı.

Avrupa basketbol tarihine bir garip hikâye olarak yazılacak Partizan serisinde 4 karşılaşmada oynadı. Sahada yarattığı korku dağlarının matematiksel verisini ortaya koyamazsak da kağıtlara yansıyanından da bahsedelim. Final 4 öncesi savaşa dönen seride ortalama 29 dakika sahada yer alırken 16.2 sayı, 7.5 ribaund, 1 asist, 1.8 blok, 26.8 verimlilik puanıyla serinin geçilmesinde en büyük faktördü. Etki alanı o kadar büyüktü ki birbirinden tecrübeli kısalar, bazı dakikalarda onun gölgesinde rakip boyalı alanda cirit attı.

Partizan’ı geçmek için gerekenden fazlasını yapan Real Madrid’in F4 rakibi ezeli düşman Barcelona sonra da finalde normal sezonun en başarılı ekibi Olympiacos’tu. (Bu yazımda detaya girmeyeceğim ancak Real Madrid’in kupasında Jasikevicius ve Bartzokas’ın en az Tavares kadar emeği var!)

Tavares ilk maçta Barca uzunlarını çekirdek gibi çıtırdattı. Yolu boyalı alandan geçen herkesle bir gün mutlaka buluşan Walter Tavares’e karşı Barcelona boyalı alan oyuncuları Sertaç, Vesely, Nnaji, Mirotic, Kalinic toplamı 84 dakikada 14 sayı, 14 ribaund, 2 blok, 3 asist yapabildi. Buna karşılık Yeşil Burunlu Dev, 33 dakikada 20 sayı, 15 ribaund, 4 blok, 1 asist üretti. Böylece kağıt üstünde de ezici üstünlük kurmuş oldu.

Finalde Olympiacos kısaları yaşananlardan çok iyi ders çıkarmışçasına topu değerini daha bilerek hücum etmeye çalıştı. Tavares etkisini nispeten azaltmayı başardılar; özellikle alan savunmasının göbek bölgesini sürekli kaşıyan kısalarıyla 36 dakikanın 27’sinde önde götüren Bartzokas, son 5 dakikada bundan vazgeçince, kupayı Chus Mateo’ya ikram etti.

Real Madrid gibi dünyanın en antipatik kadrosunda yer almasına rağmen, kişiliği ve oyunuyla herkesin saygısını kazanmış Walter Tavares, rakip takımların coaching dengesini bozan en büyük etkendi. Ayakta alkışı hak etti.

EL SEZON ORTALAMALARI
SAYI 11.2
RİBAUND 6.9
ASİST 1.5
TOP ÇALMA 0.9
BLOK 2.2
VERİMLİLİK 18



ZAMANI GELDİ
ALEKSANDAR VEZENKOV  / OLYMPIACOS


EuroLeague’de 2022-2023 sezonunu kasıp kavuran ve Nando de Colo’nun ardından hem MVP seçilip hem de Alphonso Ford ödülünü kazanan ikinci basketbolcu olan Aleksandar Vezenkov, adım adım tarih yazmaya devam ediyor.

FATİH SABOVİÇ

THY EuroLeague’de normal sezonun lideri olup Kaunas’ta da son ana kadar ayakta kalan Yunan temsilcisi Olympiacos’un kahramanı Aleksandar Vezenkov’dan bahsetmek istiyorum biraz… Oyun stili ve çok yönlülüğünü ilginç bir şekilde bu hayatta sahip olduğu ‘pasaportlarıyla’ özdeşleştiriyorum(!)

Sasha’nın… Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs vatandaşlıklarına sahip olan 27 yaşındaki yıldız, ‘zamanı gelenler’ furyasına katılarak ışıl ışıl parladı.

2011 ve 2018 arasında Aris ile Barcelona hattında geçen kariyerini, 2018’den itibaren Olympiacos ile taçlandıran Vezenkov; 2022-2023 sezonunda muhteşem işlere imza attı. Yunanistan Ligi’nde çoğu maçta 3 haneli (sayı, ribaund, asist) katkılar sunarken, 33 sayı ile zirveyi gördü.

Aynı Vezenkov, EuroLeague’de de inanılmaz şeyler başardı ve finalde Real Madrid karşısında tam 39 dakika 26 saniye süre alarak üstüne de 29 sayı üretmeyi bildi.

Bu çılgın adam; geride kalan sezonda EuroLeague MVP’si seçilmesi yetmiyormuş gibi Alphonso Ford Ödülü’nü de kaldırdı ve 2016’dan sonra bir ilki başardı. Bir dönem yolu Fenerbahçe Beko’dan da geçen Nando de Colo, 2016 yılında bu iki ödüle birden layık görülen ilk isim olmuştu.

Aleksandar Vezenkov bu durumu yineledi ve duble yaparak adını altın harflerle tarihe yazdıran ikinci yıldız olmayı bildi. İşte ‘vakti gelen’ de böyle ışıldamaya ve parıldamaya başlıyor demek…

Bu sezon Yunanistan Ligi’nde 26 maçtır bileği bükülmeyen Olympiacos’un bu başarısının baş aktörü de Vezenkov’dan başkası değil… Muhteşem fiziği, çok yönlü oyunu ve ‘her şeyi çok basite indirgeyebilen’ Tanrı vergisi yeteneğiyle daha çok canlar yakacağa benziyor.

Sezonun en iyisi seçilmesine rağmen; takımının EuroLeague şampiyonluğunu son saniyelerde Llull’ün ustaca basketine ve Real Madrid’e kaptırması ise Vezenkov’un ‘talihsizliği’ oldu diyebiliriz.

Aleksandar Vezenkov gibi isimleri gördüğümde bana hep ilham olurlar ve başarı sırlarını merak ederim. Vezenkov’la ilgili de kısa bir araştırma yaptıktan sonra kötü oynadığı günlere dair şu yorumuna denk geldim: “Neyi yanlış yaptığımı görmeye çalışıyorum. Maçları tekrar izlemeyi ve neyi yanlış yaptığımı fark etmeyi seviyorum. Ama genel olarak, hemen unutmaya çalışıyorum çünkü her üç günde bir maçımız var, bu yüzden önüne bakmak daha kolay. Hatalarımı görmeyi ve gelişmeyi seviyorum.”

Kendi ilhamını kendisi yaratabilen oyuncuların hayali de doğal olarak her zaman ‘en tepe’ oluyor… Vezenkov için de 2023’te Avrupa basketboluna damga vurduğu bu yıldan sonra yepyeni bir macera başlıyor diye düşünüyorum.

Keza başarılı oyuncu da kendisini son yıllarda takip eden Sacramento Kings ile ilgili bir soruya çok net bir cevap vermişti: “Tabii ki NBA, basketbol oynayan herkes için bir rüya. Şartlar olgunlaşmışsa ve takım beni istiyorsa bir yol bulup bu fırsat hakkında bir şeyler yapabiliriz." Vezenkov’u Avrupa’da olduğu gibi ABD’de de büyük bir keyifle izlemek dileğiyle…

EL SEZON ORTALAMALARI
SAYI 17.6
RİBAUND 6.8
ASİST 1.9
TOP ÇALMA 0.9
BLOK 0.2
VERİMLİLİK 21.5



BU DAHA BAŞLANGIÇ MI?
MIKE JAMES / AS MONACO


AS Monaco son yıllara damga vuruyor ve kısa sürede Avrupa basketbolunun üst noktalarına geldi. Geride kalan son 2 sezona bakınca da, Roca Team'de başrolün Mike James olduğu aşikar. Peki, James önderliğindeki Monaco için bu daha başlangıç diyebilir miyiz? Dersek, neyin başlangıcı?..”

BERTAN ERMAN

Ben herhâlde dergiye üçüncü ya da dördüncü Mike James yazımı yazıyorum. İnanın saymadım. EuroLeague için çok ama çok farklı bir profil. Geçen sezon da bu sezonda hep bahsettiğim bir şey vardı; Monaco da EuroLeague için çok farklı bir takım. Bunu hep diyorum ama neden diyorum?

Geriye dönüp bir bakın derim. İyi oyunlarına rağmen Mike James ne CSKA’da, ne Olimpia Milano’da ne de başka bir yerde dikiş tutturabildi. NBA’de de izledik ama orası için yeterli kapasiteye sahip değil. Şöyle bir tabir kullansak, James için doğru olur; EuroLeague ile NBA’in arasında, arafta kalmış bir oyuncu.

Mike James, Monaco macerasından önce EuroLeague’in geleneksel takımlarında oynadı ve sonucu ona karşı ne tahammül ne de iltimas… İltimas denilebilir; Monaco sezonun sonlarına doğru James’i Panathinaikos maçı sonrası bir süre kadro dışı bıraktı. L’Equipe kaynaklı bilgiye göre, Mike James’in maç sonrasında Pao’nun ABD’li yıldızı Dwyane Bacon ile partilemesiydi. 

Ancak daha sonra affedildi ve kalan maçlarda süre aldı. Belki de mecbur affedildi. Bunun sebebine geleceğim. AS Monaco’da bu sezon beklentiler Final Four idi. Play-off’a 4. sıradan girip saha avantajı yakalayan Roca Team, zor da olsa son maçta seriyi kazandı ve adını Final Four’a yazdırdı.

Ligdeki ilk sezonunda play-off yapan yepyeni bir takım, ikinci sezonda adını en iyi 4 takım arasına yazdırdı. Geriye dönüp bakınca, birçok köklü takıma karşı meydan okuyan ve bunu başaran bir takım var. Bu play-off serisinde de başrol hiç şüphesiz Mike James idi. Maccabi Playtika Tel-Aviv ile oynanan çeyrek final serisindeki 5. maçta sırasıyla şu performansları sergiledi:

1 Maç: 15 sayı, 6 ribaund, 5 asist (Monaco sahasında 79-67 kaybetti)
2 Maç: 11 sayı, 4 ribaund, 6 asist (Monaco sahasında 86-74 kazandı)
3 Maç: 21 sayı, 3 ribaund, 4 asist (Monaco deplasmanda 83-78 kazandı)
4 Maç: 13 sayı, 8 ribaund, 3 asist (Monaco deplasmanda 104-69 kaybetti)
5 Maç: 21 sayı, 5 ribaund, 4 asist (Monaco sahasında 97-86 kazandı)

Monaco elbette bir takım olarak Final Four’a adını yazdırdı ama Mike James’in bu serideki etkisini anlamak lazım.

Gelelim Final Four’a… Mike James, Olympiacos karşısında takımının en skorer iki isminden biriydi. (Elie Okobo ile birlikte 17’şer sayı kaydetti) ama ikinci yarıda ibre uzunlarını daha etkili kullanan Olympiacos’a kaydı ve Monaco’un elinde olan final bileti uçtu gitti. Bunda da Sasa Obradovic’in üçüncü çeyrekteki tercihleri etkili oldu. Obradovic ile James arasında pürüzler de ortaya çıkmaya başladı. 

Üçüncülük maçında Monaco, Barcelona’yı 78-66 yendi ama Roca Team’i sırtlayan Mike James sadece 6 dakika 17 saniye süre aldı ve 3 sayıyla oynadı. Bu da ikilinin arasındaki pürüzlerin iyice ortaya çıkmasıydı. Monaco Başantrenörü Sasa Obradovic’in Barça maçı sonrası bu konu ile ilgili açıklamalarına bakalım şimdi:

“Bugün Mike James’e çok az süre vermek benim kararımdı. Görünüşe göre birileri sahada topu her istediği zaman alabileceğini ve koçun bunun tersi yönde bir karar veremeyeceğini düşünüyor. Burada 2 yıldır yaşadıklarımızdan dolayı takım olarak minnettar olmalıyız, takımı kenara bırakıp sadece Mike James’e minnettar olmamalıyız. Söyleyeceklerim bu kadar.”

Mike James de Monaco’da takım arkadaşlarıyla birlikte şimdiden şampiyonluğu kafasına koymuş durumda. Sezona bakınca, Monaco ve Mike James için bu daha başlangıç diyoruz ama neyin başlangıcı olacağını göremiyoruz. Şimdi, Monaco Yönetimi'nin önünde iki seçenek var; Mike James – koç ilişkilerini önümüze serince ya James’i takımda tutup Obradovic’i gönderecek ve Mike James merkezli bir takımı kabullenecek yeni bir antrenör getirecek ya da James ile yollarını ayırıp ne olacağını kestiremeyeceğimiz yeni bir serüvene başlayacak.

EL SEZON ORTALAMALARI
SAYI 15.9
RİBAUND 3.7
ASİST 4.4
TOP ÇALMA 1
BLOK -
VERİMLİLİK 16.3



HÜSRÂN
NIKOLA MIROTIC / BARCELONA


Sarunas yönetiminde Barça 12 yıllık EuroLeague şampiyonluk özlemine Zagiris'te de son veremezken Nikola Mirotic de beklentilerden uzak kaldı. Barcelona'nın modern uzunun takımdaki geleceği ise tartışılmaya başlandı.

HÜSEYİN DEMİR

Nikola "Niko" Mirotic, kariyerinin ilk yıllarında uzun yıllar Real Madrid formasını giyerek eflatun beyazlılarda dikiş tutturdu. Madrid’de çıkışa geçen Karadağ doğumlu uzun forvetin daha sonra NBA macerası başladı.

NBA’de tam modern uzun misyonuyla oynadı. ABD'de 5. yılını geçiren Niko'nun başarılı sezonun ardından 3 yıl için 45 milyon dolarlık bir kontrat üzerine Utah Jazz ile anlaşması beklenirken; ailevi nedenlerden dolayı 2019'da Katalan ekibi Barcelona’ya transfer oldu.

2019-2020 sezonundan bu yana Barcelona forması giyen Nikola Mirotic, takımının skor yükünü taşımaya devam ediyor. Resmi kayıtlarda yer almasa da Mirotic şu an EuroLeague'de en çok kazanan oyunculardan biri olarak biliniyor. Barcelona ile 2025'e kadar sözleşmesi bulunan uzun forvetin bu sezon 5.5 milyon dolar civarı kazandığı tahmin ediliyor.

Nikola Mirotic, Avrupa'ya geri döndüğünden beri bireysel performansıyla dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz sezon; 19.5 sayı, 5.7 ribaund ortalamaları ile oynayan 2.08'lik oyuncu EuroLeague'de 2021-2022 sezonunun en değerli oyuncusu seçilmişti. Kaunas'taki Final Four ise Mirotic için adeta kâbus oldu. F4'teki ilk sınavında Real Madrid'e mağlup olan Barça, 3'üncülük maçında Monaco’ya kaybederek sezonu 4. sırada tamamladı. Nikola Mirotic bu karşılaşmada 15 sayı, 2 ribaund, 3 top çalma ile mücadele etti. 

Sarunas yönetiminde Barça 12 yıllık şampiyonluk özlemine son veremedi. Uzun forvet 2022-2023 sezonunda EuroLeague’de 15.4 sayı, 4.3 ribaund, 1.2 asist, 1 top çalma çalma sezonu sonlandırdı.

Nikola Mirotic çok yönlü bir oyuncu; şut menzilinde sınır tanımayan, forvetlerdeki penetre kanalları üzerinden skor üretebilen, takımdaki pas bağlantılarını sağlayan, basketbol bilgisi ve saha görüşüyle takımına katkı verebiliyor. 

Adam değişim savunmasında nasıl durmasını gerektiğini gayet iyi biliyor ve pozisyon bilgisi de üst düzey olduğundan dolayı Avrupa basketboluna damga vuran uzun oyuncular arasında yer alıyor. Uzun forvetlerden artık sadece boyalı alandan skor üretmeleri beklenmiyor; yayın gerisinden uzak menzilli şut atmaları, üçlük çizgisinden tek dribling ile çembere atak etmeleri ve isabetli faul atışları bekleniyor. 

Mirotic bütün bu beklentileri karşılayıp günümüz uzunlarına basketbol tarzıyla ayrı bir değer katıyor. Bu sezon Euroleagu’de başarılı işler çıkaran Niko, Final Four'da ise beklentilerden çok uzak kaldı. Nikola Mirotic'in İspanya Ligi’nde performansı ise sezon boyu iyiydi.

Mirotic’in, Barcelona ile sözleşmesinin bitmesine iki yıl daha kalmasına rağmen geleceği hâlâ belirsiz… Nikola Mirotic, haziran ayında kapanacak olan kulüp televizyonunun çalışanlarını yemeğe çıkardı. Barca TV'ye bir röportaj veren basketbolcunun bu hareketi büyük takdir topladı.

Yıldız oyuncu yaş itibariyle artık kariyerinin son yıllarını yaşıyor. İkinci baharında olan Mirtoic, kariyerine şampiyon yüzlüğü ile sonlandırmak isteyebilir. Önümüzdeki sezon kadro yapılanması ve bütçeye göre yıldız oyuncu kararını verecektir.

EL SEZON ORTALAMALARI
SAYI 15.4
RİBAUND 4.3
ASİST 1.2
TOP ÇALMA 1
BLOK 0.4
VERİMLİLİK 16.4



İSTİKRAR
NIGEL HAYES-DAVIS / FENERBAHÇE BEKO


Yaz döneminde takıma katıldığında soru işaretlerini de yanında getiren Nigel Hayes-Davis, sezon içinde takımın en istikrarlı oyuncusu olarak taraftarın sevgilisi olmayı başardı. Sezon içinde sözleşmesi uzatılan başarılı oyuncu, Itoudis sisteminin kilit ismi.

LEVENT LEVENTCİ

16 Aralık 1994'te Ohio'da dünyaya gelen birleşik ABD'li oyuncu, çocukluğunda üvey babasından önemli bir destek gördü. Nigel'in annesiyle evlenen Albert Davis, üvey çocuklarının iyi bir gelecek kurmasına yardımcı oldu. Yaklaşık altı, yedi yaşından beri onun hayatında olan üvey baba Albert, küçük yaştaki Nigel birlikte birçok kez NBA maçı izledi.

Bu dönemlerde birlikte maç izlerken, üvey oğluna yorumcuları iyi dinlemesini ve oyunu dikkatli izlemesini öğütleyen Albert Davis, Nigel'ın oyun karakterinin oluşmasında rol oynadı. Oyunu iyi okumayı, erken yaşlarda öğrendi başarılı oyuncu.

Liseyi Ohio'da okuyan Nigel Hayes, kolej kariyerini Wisconsin’da geçirdi. 2015 yılında NCAA'de final oynayan takımın parçası olan Hayes, önemli bir takım oyuncusu olarak geçirdiği kolej kariyerinin ardından NBA’e draft edilmeyi başaramadı. Profesyonel kariyerine 2017-2018 sezonunda başlayan Nigel, üç farklı takımla toplamda 9 NBA maçına çıktığı sezonun büyük bölümünü G-League’de geçirdi.

NBA konusunda daha fazla ısrarcı olmamayı tercih eden 2.03 m boyundaki çok yönlü forvet, 2018 yazında Galatasaray formasıyla Avrupa basketboluna adım attı. Ertuğrul Erdoğan yönetimindeki takımda Avrupa basketboluna çabuk uyuk sağlayan Hayes; forma giydiği 45 maçta yaklaşık 13 sayı, 5 ribaund, 2 asist, 1 top çalma ortalamaları tutturdu. İstatistiklerden daha önemlisi, yetenek ve oyun olgunluğu açısında yatırım yapılabilecek bir oyuncu olduğunu gösterdi.

Fenerbahçe döneminden birbirini tanıyan ve sonrasında iyi ilişkilerini sürdüren Ertuğrul Erdoğan-Sarunas Jasikevicius ikilisi, Hayes’in kariyerinde önemli rol oynadı. Zalgiris Kaunas’ın o dönemdeki başarılı koçu Jasikevicius, başarılı forveti Zalgiris formasıyla EuroLeague haritasına soktu.

Kaunas’taki iki sezonu vasat geçiren Nigel Hayes, 2021 yazında yine Jasikecivicius tarafından tercih edildi ve Barcelona’ya imza attı. Aynı dönemde Hayes’in hayatında önemli bir değişiklik oldu. Hakkında ‘’Hayatımda tanıdığım en iyi adam.’’ ve ‘’O olmasaydı buralara gelemezdim.’’ dediği üvey babasının soy ismini adına ekleterek Nigel Hayes-Davis adını kullanmaya başladı.

Süper takım Barcelona’da sönük bir sezon geçiren Nigel, 2022 yazında Fenerbahçe Beko’nun gündemine geldiğinde taraftarları tatmin etmemişti. Koç Itoudis’in arzusuyla kadroya katılan çok yönlü forvet, sezon içinde gösterdiği müthiş performanslarla hem taraftarların gönüllerini kazandı hem de bir yılı opsiyonlu olmak üzere üç yıllık yeni sözleşme imzaladı.

Sakatlıkların can sıktığı Fenerbahçe Beko kadrosunda sigorta görevi gördü Hayes-Davis. Sarı lacivertlilerin bu sezon EuroLeague’de oynadığı tüm maçlara (39) ilk beşte başlayan başarılı forvet oyuncusu, oyunun iki tarafında da takımın taşıyıcı isimlerinden biri oldu. 

Tüm karşılaşmalara ilk beş başlayan Hayes-Davis; yaklaşık %57 ikilik, %41 üçlük, %75 serbest atış yüzdeleriyle 10.5 sayı, 4.4 ribaund, 1.5 asist, 1.2 top çalma, 13.4 verimlilik puanı ortalamaları tutturdu THY EuroLeague’de.

Yarı saha hücumunda sırtı dönük oyunları ve yay gerisinden kullandığı isabetli ceza şutlarıyla fark yaratan 2.03 m boyundaki forvet, açık sahada atletizmini kullanıp rakip çembere erken atak etmeyi seviyor. Bu sezon EuroLeague’de Hayes-Davis’in 10 veya 10+ sayı attığı 21 maçın 15 tanesini kazandı sarı lacivertliler. Pierre ile birbirlerini çok iyi tamamlıyorlar.

İşin savunma yönünde de Itoudis’in en çok güvendiği oyuncuların başında geliyor Nigel. Beş maça giden Olympiacos serisinde bir oyuncunun oynayabileceği en yüksek dakika olan 200 dakikanın 187’sinde parkedeydi Hayes. Bu süreçte, EuroLeague’de sezonun en flaş ismi olan ve MVP seçilen Sasha Vezenkov’a karşı çok etkileyici savunma performansları sergiledi.

Ayrıca Hayes-Davis’in Ataşehir’deki Monaco maçının uzatma anlarında Mike James’e yaptığı müthiş blok, yardım savunması konusunda oyuncunun ne kadar bilgili olduğunu önemli göstergelerinden.

Sadece parkede değil, parke dışında da takım için önemli bir karakter Nigel Hayes-Davis. Farklı kültürleri tanımaktan keyif alan, entelektüel yönü gelişmiş, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını okuyan, Türkçe öğrenme isteği olan bir insan. Bu açılardan Fenerbahçe camiası için yeni bir Gigi Datome olabilir…

EL SEZON ORTALAMALARI
SAYI 10.5
RİBAUND 4.4
ASİST 1.5
TOP ÇALMA 1.2
BLOK 0.3
VERİMLİLİK 13.4

YORUMLAR

  • 0 Yorum