Dengeler

NBA tarihinin belki de en heyecan verici serbest oyuncu pazarı, takımlar arasında müthiş bir kapışmaya sahne oldu. Peki bu kargaşadan kimler istediğini alarak çıktı? Ligin mevcut güç dengeleri nasıl şekillendi? İşte NBA'in zirvesinin Z Raporu...

Dengeler
11 Ağustos 2019 - 10:43
ALİ KONAVİÇ

1- LA CLIPPERS

- Önemli eklemeler: Kawhi Leonard, Paul George, Mo Harkless
- Ayrılan isimler: Danilo Gallinari, Shai Gilgeous-Alexander, Garrett Temple

Kawhi ve George eklemelerinin yanısıra harika bir koça ve kadro derinliğine sahip LA Clippers, ligin en büyük favorisi gibi. Bu doğru yapının şimdilik tek eksiği birlikte oynamak ve sağlaması gereken temel şey süper yıldızlarını sağlıklı tutabilmek. Ligde Clippers kadar sağlam gözüken bir yapı yok. Kawhi normal sezonda 1 maç dahi oynasa; play-off yapabilecek takıma sahipler. Bu da, play-off’lara diri bir Leonard’la girecekleri anlamına geliyor ki -82 maç oynasa dahi- belki de şampiyonluğun anahtarı burada gizli.

2- DENVER NUGGETS

- Önemli eklemeler: Jerami Grant
- Ayrılan isimler: Trey Lyles

Denver için geçtiğimiz sezon kıl payı kaçan Batı finali keyifleri kaçıran bir unsur olsa da, Nikola Jokic önderliğindeki genç çekirdeğin her sezon yukarı gideceğini öngörmek, çok da güç değil. Bu müthiş yaz döneminde üstünde pek durulmaması doğal olsa da, Jerami Grant de epey değerli bir ekleme. Eğer takımına sağlıklı bir dönüş yapabilirse Michael Porter Jr da, Denver'a renk katabilecek bir isim... Özetle Denver Nuggets iyice oturan oyunuyla bu sezon gözünü 'en fazlasına' dikmiş durumda.

3- HOUSTON ROCKETS

- Önemli eklemeler:
Russell Westbrook, Tyson Chandler
- Ayrılan isimler: Chris Paul

Saha içinde yaratmaya başladığı tempo problemi bir yana, Harden’la içinde bulunduğu çalkantılı ilişki Chris Paul’ün Rockets günlerini zaten sayılı hale getirmişti. Peki uğruna riskli bir anlaşma yapılan Westbrook? Büyümeye ve büyük hedefler için oynamaya kararlı mı? Bunu kestirmek güç. Ancak Mike D’Antoni koçluk yetenekleriyle bu yapıdan ciddi verim alabilir. Zira sadece Westbrook-Harden-Gordon-Tucker-Capela beşi bile heyecanlanmak için yeterli. Houston için tavan yok. Ancak taban da korkutuyor!

4- PHILADELPHIA 76ERS

- Önemli eklemeler: Al Horford, Josh Richardson, Raul Neto
- Ayrılan isimler: Jimmy Butler, JJ Redick, TJ McConnell

Philadelphia için geçtiğimiz sezon tarihte yerini bir hayal kırıklığı ve Joel Embiid’in gözyaşlarıyla alacak olsa da, bu takımın şampiyon bir takıma karşı serinin önemli bir kısmında ağır bastığını anımsatalım. Ben Simmons hâlâ play-off basketbolunda ciddi soru işareti... Jimmy Butler’ı kaybettiler; ancak Al Horford öyle bir ekleme ki! Joel Embiid’i de takımı da yukarı çekeceğine inanıyor ve Philadelphia 76ers'ın 2001 sonrası ilk kez finallere bu kadar yakın olduklarını düşünüyorum.

5- LA LAKERS

- Önemli eklemeler: Anthony Davis, Danny Green, DeMarcus Cousins

- Ayrılan isimler: Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart

Geçtiğimiz sezon büyük hayal kırıklığı yaşayan LeBron'lu Lakers, bu yazın başında Anthony Davis hamlesini yaparak bir anda çıtayı çok yukarı çekti. Asıl soru işareti bu ikiliden ziyade, çevresinde olup bitecekler. Bradley, Green, Cook, Daniels bu çekirdeğin çevresine yerleştirilmesi makul isimler; ancak hedefi şampiyonluk olarak belirlemiş Lakers için en kritik unsur Davis’in sağlık durumu ve Cousins’ın katkısı olacak. Soru işareti şut katkısı ise 'kervan yolda düzülür' mantığıyla sezon içerisinde çözülebilir.

6- MILWAUKEE BUCKS

- Önemli eklemeler: Robin Lopez, Wesley Matthews
- Ayrılan isimler: Malcolm Brogdon, Nikola Mirotic

Toronto karşısında lige havlu atarak, parıltılı normal sezon performansını taçlandıramayan Milwaukee, Brogdon’ın kaybıyla yaşadığı sorunların üstüne biraz daha ekledi diyebiliriz. Ancak Matthews, Indiana formasıyla ortaya koyduklarıyla hâlâ play-off seviyesinde katkı verebileceğini kanıtladı ve Bucks'a kolay uyum sağlayabilir. Lopez kardeşlerin birbirini puzzle gibi tamamlayacak hâle gelmeleri ve ilk kez Milwaukee’de birleşmeleri önemli bir artı. Ancak bu çetin ligde, sıyrılıp gitme ihtimali hâlâ yüksek değil.

7- UTAH JAZZ

- Önemli eklemeler: Mike Conley, Bojan Bogdanovic, Jeff Green
- Ayrılan isimler: Jae Crowder, Ricky Rubio, Derrick Favors

Doğu’da olsa rahatlıkla konferans finaline yazabileceğimiz bir takım Utah. Ancak Batı’daki şanslarını da küçümsemek büyük hata olur. Conley-Mitchell-Bojan-Gobert dörtlüsü sadece kağıt üzerinde güzel durmuyor, bununla beraber parkede de uyum vadediyor. Batı’daki o çetin mücadele içerisinden sıyrılmaları kolay mı? Elbette hayır. Conley’i almış olsalar da, hâlâ 'en üst seviyede' yönlendiriciye sahip değiller. Kawhi, LeBron, Curry tipi bir kader değiştiriciye sahip olmamak yollarını kesecek temel sebep olabilir.

8- GOLDEN STATE WARRIORS

- Önemli eklemeler: D’Angelo Russell, Willie Cauley-Stein, Alec Burks
- Ayrılan isimler: Kevin Durant, Andre Iguodala, DeMarcus Cousins, Shaun Livingston

Warriors’u ligin favorileri arasında 8 olarak yazmak garip hissettirse de, şartlar bunu gerektiriyor. Her şeyden önce final serisi değişen basketbollarında Durant’in önemini gösterdi. Artık tamamen Durant’sizler ve bu oyunlarını 2015 ayarlarına döndürecektir; ancak artık ellerinde ne Iguodala ne Bogut ne de Livingston olacak. O takıma ruhunu üfleyen isimlerin başında gelen Thompson da, sakatlığı sebebiyle büyük oranda sezonu oynayamayacak. Ancak NBA geleneğidir, 'Bir şampiyonun yüreğini küçümsememek gerek.'

YORUMLAR

  • 0 Yorum