DAHA İYİ BİR CEDİ MÜMKÜN

Cleveland'daki performansıyla göğsümüzü kabartan Cedi Osman ilerisi için daha da umutlu olduğunu şu sözlerle dile getirdi:  "Şu andaki formumdan memnun muyum; evet. Ama asla yeterli görmüyorum; daha iyilerini de yapabileceğimi biliyorum" 

DAHA İYİ BİR CEDİ MÜMKÜN
01 Nisan 2018 - 19:07 - Güncelleme: 02 Ağustos 2022 - 16:57


RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN


NBA'de bu sezon çok özel işlere imza atan Cedi Osman çıtayı yüksekte tutmaya devam ediyor... Son Şampiyon Cleveland Cavaliers ile bu başarıyı bu sezon tekrarlamanın en büyük hayali olduğunu anlatan Cedi, süper yıldız Lebron James'in kendisine verdiği desteğin önemine de dikkat çekti.  Talihsiz sakatlık nedeniyle takımından bir süredir ayrı kalsa da, her zaman daha iyisini yapabileceğini belirten Cedi'nin, Ribaund'un sorularına verdiği yanıtlar ise şöyle...

- Cavaliers’ta kendini kabul ettirme ve rotasyonda tırmanma sürecin nasıl oldu?

- Cleveland Cavaliers son yılların en başarılı NBA takımı. Hedeflerin her zaman büyük olduğu bir yer burası... İlk senemde, öncelikle sisteme adapte olmam ve verilen görevleri yerine getirerek yavaş yavaş rotasyona dahil olmam gerektiğini biliyordum. Nitekim de öyle oldu. 
 
İlk geldiğim günden bu yana kendimi geliştirmek için çalışıyorum. Benim son dönemde yakaladığım yükselişte hocalarımın ve takım arkadaşlarımın çok büyük katkısı var. Her şeyden önce bana, sahada olduğum her saniyede çok fazla güvendiklerini hissettirdiler. Bu çok önemli bir duygu. Ben de verilen fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için elimden gelenin fazlasını yaptım hep. Çalıştıkça, sıranın bana geleceğini biliyordum. Ama önemli olan bunu bilmek değil; bu fırsat geldiğinde onu iyi kullanabilmek. Bunun için de hem fiziksel hem de zihinsel anlamda hazır olmak gerekiyor. Ben bunu yapmaya çalışıyorum. Şu andaki performansımdan memnun muyum; evet. Ama asla yeterli görmüyorum; daha iyilerini de yapabileceğimi biliyorum.

LEBRON JAMES'İN DESTEĞİ BULUNMAZ BİR NİMET

- LeBron James tarafından bu kadar sevilmek ve sahiplenmek nasıl hissettiriyor? Onun hakkında neler söylemek istersin?

- Bu bana sıklıkla soruluyor. LeBron tartışmasız basketbol tarihinin en önemli oyuncularından biri. Ama onu bu kadar büyük yapan sadece basketbol yetenekleri değil. Çalışma azmi, disiplini, etrafına yaydığı pozitif enerji, gençleri desteklemesi gibi birçok özelliği onu büyük yapıyor aslında. Geldiğim ilk günden bu yana benimle çok fazla ilgilendi. Hem saha içinde hem saha dışı yaşamımda çok fazla yardımcı oldu. Böyle bir ismin desteği benim gibi her genç oyuncu için bulunmaz bir nimet; bunun farkındayım.

PLAY-OFF'LARDA UYUMUMUZ ARTACAK

- Takaslar sonrası çehresi değişen ve daha genç bir takım oldunuz. Bu ortam değişikliği seni olumlu etkiledi mi?


- Ben her iki dönemde de verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ettim. Burada önemli olan sezon sonunda yakalayacağımız başarı... Şu anda iyi gidiyoruz. Çok iyi bir uyumumuz var. Play-off döneminde formumuzun daha da artacağına inanıyorum.

CLEVELAND İLE ŞAMPİYONLUK HAYALİM

- Golden State’in en ciddi rakiplerinden biri olarak, olası bir final serisinde bu kez şansları nasıl görüyorsun?


- Golden State Warriors çok iyi bir takım. Biz de öyleyiz. Cleveland ile ilk senemde final oynayıp, şampiyonluk kazanmak tabii ki en büyük hayalim. Umarım bunu başaran takımın bir parçası olabilirim.
 
#THEFIRSTCEDI SÜRPRİZLERİ BİTMEYECEK...

#TheFirstCedi hashtag’i oldukça popüler oldu, hikayesini öğrenebilir miyiz?


- Hashtag’i bulmamız Avrupa şampiyonası sırasında oldu. Ben saha dışı marka yönetimin konusunda Possible’la çalışıyorum. Tüm iletişim, imaj, marka yönetimimi profesyonel bir ekip yapıyor. Onladan gelen bir öneriydi. Hem biraz Star Wars göndermesi var, hem de Cedi isminde benden başka biri olduğunu duymadım; o özelliğe bir gönderme var. İkisi birleşince çok başarılı bir hashtag çıktı ortaya. Hem Cleveland hem seyirciler hem de NBA organizasyonu çok benimsedi. Zaten geçen hafta tüm salona üzerinde bu hashtag’in ve ismimin okunuşunun olduğu tişörtler dağıtıldı. İleride bu alanda yeni sürprizlerimiz de olacak.
 
NBA SEZON ORTALAMASI
SÜRE: 10,5 dakika
SAYI: 3,6
RİBAUND: 2
ASİST: 0,5
TOP ÇALMA: 0,2
-------------------------
SAĞLAM ADIMLAR...

Türk basketbolu çok sayıda “Altın jenerasyon” gördü. Ancak bu jenerasyonları, altyapı turnuvalarında sırtlayan birçok oyuncunun üst seviyede kendine yer bulma süreci çok sancılı oldu. Aslında bu sadece Türk basketboluna özgü bir durum değil. Birçok ‘altyapı kahramanı’ bugün nerelerde, neler yapıyor? Bunları bilmek için internetten yardım almak durumunda kalıyoruz. Fakat Cedi Osman kesinlikle bu oyunculardan biri değil.

Ali KONAVİÇ

Cedi, kariyer adımlarını birer birer atan; bulunduğu her ortamda kendisini kabul ettirmeyi başaran bir oyuncu. A takım hikayesinin başladığı Anadolu Efes’te süreleri deyim yerindeyse söke söke aldı. Bugünün Efes’inden çok daha iyi durumda olan, EuroLeague Final Four’unu ciddi anlamda hedefleyen bir takımda henüz 20 yaşında ilk 5’e yerleşti. Ivkovic, Çakı ve Perasovic döneminde takımın Dunston’la beraber değişilmez ismiydi. Ve bunları ‘yabancı sınırı’ zırhının olmadığı bir dönemde yaptı. Cedi, pasaportuyla değil; yetenek ve çalışkanlığıyla Efes’teki yerini sağlamlaştırdı. Rekabetçiliğini her daim üst seviyeye çekerek, son sezonunda EuroLeague’in dikkat çekici isimlerinden biri haline geldi.

EUROBASKET'TE BAMBAŞKA BİR SEVİYEYE EVRİLDİ

Milli takımdaki çizgisi ise daha parlaktı. Bir geçiş süreci yaşayan milli takım için inanılmaz bir değer oldu. Kendi jenerasyonundaki birçok oyuncunun entegrasyonu henüz başlamamışken, o hali hazırda milli takımın en büyük yıldızı. 2015 yılında başlayan yolculuk, EuroBasket 2017’de bambaşka bir seviyeye evrildi. Milli takım kendi evinde madalyaya uzanamadı ancak Cedi önderliğindeki takım, enerjisi ve vaat ettikleriyle toplumun sempatisini kazandı. Cedi için EuroBasket sonrası başlayan süreç ise, kariyerini değiştirecek boyuttaydı. Yepyeni ve çok büyük bir şey; NBA. 
 


CEDİ'Yİ EN İYİ LEBRON ÖZETLEDİ


Cleveland Cavaliers. Veya bir diğer ifadeyle LeBron’un takımı. Onunla oynamak, aynı soyunma odasını paylaşmak sanırım ne kadar kolaysa bir o kadar da zor. Bunun yanı sıra herkes şampiyonluk adayı bir takımda oynamak ister; ancak bir çaylak için o tarz bir ortam ne kadar sağlıklıdır? Tartışmaya açık bir konu. Ancak Cedi o atmosferde sinmeyerek, karakteri ve basketbolculuğuyla kendisini kabul ettirmeyi bir kez daha başardı. Özellikle sezonun ilk yarısında ciddi sıkıntılar yaşayan ve bunun neticesinde radikal takaslar yapan Cavs’te ayakta kalan nadir isimlerden biriydi. Performansıyla kendisini yakından tanımayan NBA medyasını şaşırttı. Ancak LeBron’un medyaya bu konuda verdiği cevap, Cedi’yi özetler nitelikteydi: “Siz şaşırmış olabilirsiniz ancak ben şaşırmadım. Cedi’nin neler yapabileceğini görüyorum. Çok çalışkan, oyunu çok iyi biliyor. 

AVRUPALILAR İÇİN KAPIYI BİRAZ DAHA AÇTI

Öğrenme konusunda sünger gibi.” Gerçekten de öyle. Sadece enerjisi ve sertliği değil, oyun bilgisi de Cedi’yi kendi çaylak sınıfı içerisinde farklı bir yere koydu. EuroLeague’den NBA’e giden oyuncuların fundamental konusunda kolej oyuncularının bir adım önünde olduğu tezini güçlendiren Cedi, arkasından gelecek Avrupalılar için kapıyı biraz daha açmış oldu. 

SAKATLIĞI VİRGÜL NİTELİĞİ TAŞIYOR

İlk 5’e yerleşmişken yaşadığı sakatlık Cedi adına sadece bir virgül niteliği taşıyor. Cavaliers’ın ‘Durdurak bilmez, yorulmaz forvetimiz’ olarak nitelendirdiği t-shirt’lerle, onun için salonu donattığı Cedi, kısa sürede dönüp şampiyonluk yolunda takımına katkı sağlamaya hazır. Onun için bu sezon böyle noktalanırsa görev tamamlanmış olacak.
 
İKİ GÖRÜŞ
Semih ERDEN


Cedi kendini kabul ettirdi, Furkan da ettirecek "Gerçekten çok iyi durumda şu an. Şanssız bir sakatlık yaşadı ama çok ciddi değilmiş. Biraz dinlenme fırsatı bulduktan sonra iyi şekilde dönecektir. Konuştum sakatlık sürecinde, önümüzdeki iki hafta önemli onun adına. Ama çalışkan bir çocuk. Hem bizler hem de Cleveland’daki taraftarlar Cedi’yi destekliyor. Kendisini kabul ettirmiş durumda. Sadece Cedi değil, Furkan da bunları yaşayacak. Onu da unutmamamız gerekiyor. Bu çocuklar çok değerli. Yaşadıkları ilk talihsizlikte sırtımızı dönmeyelim." 
 
‘Çaylak’ görünümlü iletişim ustası!
Fatih SABOVİÇ


"NBA ve Cleveland’ın kimyasına üst düzeyde hakim olan, geçtiğimiz günlerde söyleşi için bir araya geldiğim Darüşşafaka Koçu David Blatt, 'Cedi’nin NBA’de başarılı olacağını biliyordum ama tecrübe açısından 1-2 yıl daha Avrupa’da oynayıp ABD’nin yolunu tutsaydı onun için daha iyi olurdu' demişti.
Sayın Blatt’e -saha içi tecrübesi açısından- katılmakla birlikte, Cedi’nin muazzam iletişim becerileri ve güler yüzüyle kendini basketbolun düşler sahnesine daha çaylak sezonunda manen kabul ettirdiğini belirtmek gerek. Cavs’ın ‘karar mercii’ LeBron’la ve taraftarla olan iyi diyaloğunun yanına, zamanla NBA standartlarında bir fizik gücü ekleyebilirse daha önce Türk oyuncuların hiçbirinin yazamadığı kadar büyük bir tarih yazabilir."


YORUMLAR

  • 0 Yorum