Basketbolda da rol model kadın yöneticiler olmalı

"Spor idareciliğiyle ilgili son yıllarda üniversitelerdeki bölümlerin, gençlerin kariyer planlarında yer almaya başladığını mutlulukla gözlemliyorum. Kız çocuklarımızın çok daha fazla başarılı kadın sporcu, sporda kadın yönetici görmesi ve onları kendilerine rol model olarak alması için herkese düşen sorumluluklar var."

Basketbolda da rol model kadın yöneticiler olmalı
02 Ağustos 2022 - 15:22 - Güncelleme: 02 Ağustos 2022 - 15:32
RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN

- TOFAŞ ile olan sponsorluk anlaşmasını 2 yıl süre ile uzattınız... Türk Telekom başta olmak üzere birçok önemli takımın ürün tedarikçisi ve sponsorluğunu yaptınız... Basketboldaki sponsorluklarınız ve pazar payınıza ilişkin neler söylersiniz?


- Sportive, 360 derece bir spor şirketi. Türkiye genelinde çok ciddi toptan ve takım sporları satışıyla da salon sporlarının lideri olan bir şirket. 100’e yakın her branştan spor kulübü, onlarca federasyon, belediye ve bakanlıklar; birebir dokunduğumuz 147 milli sporcu, Türkiye Yüzme Federasyonu ve Türk Milli Yüzme Takımlarının ana sponsorluğu, elit sporcu işbirliklerimiz uzun yıllardır belli bir stratejiyle devam ediyor. Futbolda münhasır alt distribütörü olduğumuz Nike, salon sporlarında ise Sportive markamızla takım sporları pazarının lideriyiz.

Halen devam eden Tofaş ve Türk Telekom, vaktiyle Anadolu Efes, Karşıyaka, Botaş; voleybolda Eczacıbaşı VitrA gibi güzide kulüplerimiz yurt içi ve yurt dışı müsabakalarında göğüslerinde Sportive logosoyla parkelerde ter döktüler.

HER TAKIMIMIZA AYRI PLANLAR HAZIRLIYORUZ

- Basketbol ve spor giyim arasında eskiye oranla daha güçlü ve uzun vadeli birliktelikler görmeye başladık. Spor giyim markalarının değişen bu bakış açısının en önemli sebebi size göre nedir?


- Sportive olarak özellikle takım sporları pazarında ülkemizde ilkleri gerçekleştirerek ilerliyoruz. Her takımımız için ayrı ayrı planlar hazırlıyoruz ve kulüplerin de ticari başarı kazanacağı bir strateji oluşturuyoruz. Gerçek bir iş ortağı modeli... Amacımız çalıştığımız her kulübün marka değerine katkı sağlayabilmek ve aynı zamanda kulüplerimize ticari fayda yaratabilmek. Taraftarlarıyla aralarındaki duygusal bağı da kuvvetlendirmesine katkı sağlamak.

Kulüplerimizin önemli maçlarında karavan veya kiosk dükkanlarımızı açıyoruz. İşbirliği yaptığımız kulüplerimizin ürünlerinin en hızlı ve en yaygın şekilde daha çok taraftarıyla buluşmasını sağlıyoruz.

Üretim kabiliyetimiz, tasarım yetkinliğimizle özel günlere uygun çok hızlı ürün oluşturabiliyoruz. Taraftar buluşmaları - forma imza günleri, forma ve lisanslı ürün satışlarını desteklemek amacıyla hazırlanan etkili prodüksiyonlar ve foto çekimleriyle kulüplerimizle ortak sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyoruz. Sanırım bu kadar uzun vadeli iş birliğimizin sebepleri de bunlar.

BASKETBOL BİZE DE İLHAM VERİYOR

- Temposu ve adrenalini yüksek bu sporun parçası olmak size ne hissetiriyor Sportive olarak basketbol piyasasında gün geçtikçe daha güçlenen bir durumdasınız. Bu birlikteliklerinizin sizlere nasıl yansıması oluyor?


- Biz birlikte gelişebileceğimiz iş modelleri oluşturuyoruz. Basketbol disiplinin, hızın, strateji kurmanın odağında yer alan bir branş. Takım olma, ayrı ayrı da olsa takımın bir parçası olarak hareket etme, pes etmeme gibi konular, özellikle bizler için de öğretici bir süreç oluyor ve bize de ilham veriyor.

SAĞLIKLI NESİL İÇİN SPOR EĞİTİMİNDEN FAYDALANILMALI

- Türkiye'nin önde gelen kadın CEO'larından biri olarak basketbolda sayıları bir hayli az olan kadın idareciler için neler söylersiniz?


- Bu konu sadece ülkemizde değil dünyada da maalesef böyle. Çoğu branşta olduğu gibi, şirketlerde de tepe pozisyonlarda erkek egemen bir oluşum var. Örneğin distribütörü olduğumuz dünyaca ünlü bir markanın global toplantılarında sadece 2 kadın olarak yer alıyoruz.

Toplumun sağlıklı olması tek tek fertlerin sağlıklı olmalarına bağlı... Sporun çok küçük yaşlardan itibaren hayatımıza girmesi de bilinçli bir stratejiyle mümkün. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde bir eğitim şekli olan spordan faydalanmak; çocukları kız erkek ayırımı yapılmadan kabiliyetleri doğrultusunda spora yönlendirmek şart... Spor idareciliğiyle ilgili son yıllarda üniversitelerdeki bölümlerin, gençlerin kariyer planlarında yer almaya başladığını mutlulukla gözlemliyorum.

Kız çocuklarımızın çok daha fazla başarılı kadın sporcu, sporda kadın yönetici görmesi ve onları kendilerine rol model olarak alması için herkese düşen sorumluluklar var.

ÇOCUKLARIMIZA SAĞLADIĞIMIZ KATKI BÜYÜK MUTLULUK

- Basketbol İçin Eğitim ve Destek Vakfı (BİDEV) Yönetim Kurulu'nda yer alıyorsunuz ve Sportive olarak Doğu'daki kız çocuklarına yaptığınız sosyal sorumluluk projeleri için neler söylersiniz? Daha farklı çalışmalarınız da olacak mı?


- BİDEV bildiğiniz gibi pandemi sırasında doğan, Türk basketboluna destek ve eğitim imkânları sunan bir Sivil Toplum Kuruluşu... Ve bir önceki sorunuzla bağlantılı olarak gerek kurucu üyeleri, gerekse destekçileriyle kadın popülasyonuyla da örnek teşkil eden bir oluşum...

BİDEV Basketbol Gönüllüleri Projesi kapsamında TEGV Eğitim Parkları bünyesinde yenilenmiş basketbol sahaları açıyoruz. Türkiye’de her bölgede öğrencilere, öğretmenlerine ve ailelerine farklı farklı programlarla ulaşıyoruz. Sportive tarafından sağlanan spor malzemelerinin minik sporcu çocuklarımızda sağladığı katkıya bizzat şahit olmak bizler için apayrı bir mutluluk oluyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum